Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 1ohm


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Important este si Hfe la curentul de varf maxim estimat, in cazul de fata pentru alimentari de +/-20V daca se folosesc sa zicem 2 perechi de finali, curentul de varf pentru fiecare ar fi probabil pe la 9A, si la acest curent MJ15003 vad ca are o amplificare in grafic de cca 30, ceea ce mi se pare destul de ok, cred deci ca 2 perechi de finali din astia si un etaj final triplet ar fi tocmai ok, adica exact ce a zis Dl @Remus mai sus. Sursa de alimentare ar trebui sa fie capabila de minim 6A din calculele mele.

Link spre comentariu

Nu tot ce se gaseste pe net este si in regula, stim cu totii ca mult se abereaza prin diverse parti, dar asta nu ar trebui sa fie o problema, pana la urma o schema se poate dezvolta de la "zero" cum s-ar zice, nu e ceva imposibil, trebuie sa stii exact ce vrei si sa faci alegerile potrivite pe care apoi sa le sustii si sa nu te lasi atras in mirajul multelor zerouri dupa virgula la parametrul THD, avand pretentii simple si realiste, proiectul ar trebui sa aiba un parcurs destul de cursiv, altfel se va bate apa in piua mult si bine asa cum s-a mai intamplat pe la alte topicuri, si asta deoarece domeniul audio este in mod evident cel mai grav afectat de subiectivism, este inevitabil ca fiecare sa vada lucrurile altfel si de aici si interminabilele dispute si "sugestii de modificare". Adica pe scurt depinde ce pretentii ai.

Link spre comentariu

Pretentii, pai exact ca si la inceputul topicului.... puterea sa fie undeva la 100w curati ... v-a fi folosit pe bass .... gama frecvente 60-110hz.

Nu ma intereseaza ce etaj final e, ce finali se folosesc atata timp cat e stabil.Totusi e 1ohm si nu 4.

Link spre comentariu

Nu spune nimeni ca ar fi usor, dar nici imposibil nu este, si atata timp cat pastreaza asteptari realiste si face ce i se spune, nu vad de ce n-ar reusi. Schema o putem pune noi la punct, la fel si un cablaj functional si de plantarea pieselor se poate ocupa el.

 

@Juice la subwoofer ai filtru pasiv sau ai parte de control cu filtru activ? sau doresti poate ca amplificatorul in sine sa taie semnalul la frecventa mentionata?...

Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Cu 4xTDA7294 in paralel insumate cu rezistente de 0,15 ohmi, alimentate la + / - 25V si racire fortata din abundenta, rezolvi elegant aceasta problema, fara greturi termice.

Vezi ca majoritatea de pe aici habar nu au despre problemele care pot apare la sarcini mici , sub 4 ohmi...dar comenteaza si ei care este, ca e moka.

Editat de magistratul
Link spre comentariu

Victor tu chiar nu te poti abtine de la rautati la orice postare asa-i? Trist... cineva care isi iroseste timpul pastrand atata ostilitate in el...e trist...

 

Am convingerea ca se poate mai bine decat 7294, si atata vreme cat etajul final este corect dimensionat nu vad ce probleme pot aparea. Cu triplet amplificarea in curent total cumulata a etajului final ar trebui sa fie enorma ( cel putin cateva zeci de mii ), ceea ce inseamna ca etajul anterior ( VAS ) "vede" o sarcina de cel putin cateva zeci de k Ohm, deci nu vad de ce ar fi la el o problema. Cat despre etajul final, daca admitem alimentari de 20V pe ramura si ignoram eventuala cadere de tensiune de la sursa si saturatia tranzistorului, curentul de varf pentru o sarcina rezistiva nu poate fi decat maxim 20A, teoretic 2 tranzistori ar face fata, practic insa sarcina nu e deloc ideeal rezistiva ci reactiva ceea ce inseamna ca impedanta poate scadea si sub 1 ohm, cat anume n-am de unde sa stiu, dar putem dimensiona etajul final mai generos pentru cazul sarcinii rezistive anticipand cerintele mai stringente ale sarcinii practice, sa zicem ca folosim 3 perechi de finali, asta inseamna un curent teoretic de varf maxim prin fiecare de 6,6A, finalii propusi de Dl @Remus suporta 20A curent continuu maxim de sarcina, deci suntem departe cu cei 6,6A si in practica va fi ceva mai putin pentru 1 Ohm deoarece sursa de alimentare va avea inevitabil cadere de tensiune in sarcina, tranzistorul are si el o anume saturatie, la o adica si rezistentele din emitor ar putea conta intr-o mica masura avand in vedere sarcina mica... in fine, cert e ca astfel eununul nu vad ce probleme ar putea aparea... Daca tu anticipezi ceva ce-mi scapa mie atunci zi direct ce si lasa rautatile...

Link spre comentariu

Marian, nu este deloc vorba despre un simplu calcul de putere cum pare la prima vedere. Si eu si Magistratul ne referim la fuga puternica a fazei in cazul sarcinilor f mici.

Fa tu dupa calcule superficiale un amplif "pe un ohm" si pune-l pe difuzor. Sa vezi pe urma cum oscileaza...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări