Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

polisare plexiglas

andreidaniel

Postări Recomandate

In magazinele pentru modelisti, se gaseste spray cu lac mat si seminat. Adera foarte bine la plastic, iar matuirea iese uniforma. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

11

• validae

3

• BRANCA

2

• Stefan

2

Top autori în acest subiect

Daca e debitat laser probabail e acrilat sau polimetacrilatul cum spune @Taraxacus cateva postari mai sus.

De ce spun asta? In trecut am fost cu o bucata de plexic de 3mm, habar nu aveam de cate tipuri sunt sau ce difera la ele, la cineva sa o debiteze laser. Cu plexicul meu a iesit oribila debitatea, marginea topita, ingalbenita si mult fum, tipul mi-a spus ca nu e bun prexicul ala al meu si ca imi face cu acrilat care de altfel a iesit perfect.

@zvonacfirst matuirea cu smirghel ai incercat sa o faci si sub apa? Teoretic trebuie sa iasa mai fina.

Link spre comentariu

Matuirea cu smirghel sau prin sablare lasa urme la suprafata. Daca incerci sa finisezi prin polish, vei diminua din matuire sau mai rau vor fi vizibile liniile mai adanci.

Ca idee, matuiesti cat ai nevoie dupa care aplici un strat subtire de rasina epoxidica.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Stefan a spus:

matuirea cu smirghel ai incercat sa o faci si sub apa?

Nu pentru ca nici nu m-am gandit la asta. Am sa incerc.

Acum 14 ore, Stefan a spus:

Cu plexicul meu a iesit oribila debitatea

Nici marginile pieselor mele taiate cu laser nu sunt perfect drepte, sunt usor ondulate, dar nu deranjant. Eu am scris in alta postare ca sunt perfect transparente, dar drepte nu sunt. De aceea este necesara indreptarea cu un smirghel cu granulatie mai mare - 240 am folosit eu - apoi slefuirea cu smirghel mai fin. Mi-a sugerat cineva sa dau cu colofoniu dizolvat in alcool izopropilic. Eu am colofoniu dizolvat in alcool si in diluant nitrocelulozic. Am sa incerc cu ambele solutii, dar imi este teama ca stratul de colofoniu se va macina in timp.

As incerca si matuire chimica cu acetona dar unde gasesc acetona pura? Am cumparat acum vreo doi ani un flacon de 100ml pe care scria acetona pura dar nu era nici pe departe ce trebuie. De aceea am cumparat ulterior de la Hornbach diluantul nitrocelulozic, iar acesta si-a facut treaba pentru ce eram eu interesat.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Acetona gasesti la tub. E pentru curatarea pistoalelor de spuma poliuretanica. Undeva la 30 lei tubul. Am dat cu ea sa curat o pata de vopsea si a cam matuit plexiglasul. Pentru uniformizare, as pulveriza cu ceva pe placa. Atentie mare ca s-ar putea sa faca microfisuri in placa. Cum spunea un coleg mai sus, sunt mai multe tipuri si nu mai stiu ce tip era aia de s-a fisurat. 

Link spre comentariu
Acum 32 minute, nico_2010 a spus:

plexiglasul se dizolva doar in cloroform

Chiar daca as avea nu as risca sa utilizez cloroform.

Acum 33 minute, nico_2010 a spus:

Poti incerca cu asta

Am vazut in magazinul respectiv acel spray dar scrie explicit pe el ca se utilizeaza pe sticla.

Acum 39 minute, Barbu Andrei a spus:

Acetona gasesti la tub.

Multumesc pentru informatie.

Link spre comentariu
Acum 36 minute, zvonacfirst a spus:

Am vazut in magazinul respectiv acel spray dar scrie explicit pe el ca se utilizeaza pe sticla.

Se poate aplica si pe plexiglas, cu degresarea obligatorie a suprafetei cu alcool izopropilic.

Link spre comentariu

Acum 50 minute, norad a spus:

s-a discutat despre reducerea transparentei (matuire) si solutia adoptata a fost folosirea unor spray-uri

Cred ca acele sprayuri sunt solutii pentru a elimina temporar reflexiile nedorite in fotografia de produs. Ulterior se curata sau se evapora. Eu caut o solutie definitiva nu temporara.

Am primit o sugestie din afara forumului, si anume dupa slefuirea suprafetelor cu smirghel sa folosesc spray cu lac auto satin mat acesta sau acesta (al doilea nu necesita aplicare de primer). Va fi destul de laborioasa metoda pentru ca am piese multe, trebuie protejate zonele pe care nu doresc sa le vopsesc, dar daca efectul este cel dorit este posibil sa merite efortul. Probabil va estompa zgarieturile ramase de la smirghel si va adauga efectul de satinare. Eu am folosit spray cu lac auto, asa cum am scris intr-o postare anterioara, dar era lac lucios.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
La 30.05.2021 la 18:45, icar a spus:

In magazinele pentru modelisti, se gaseste spray cu lac mat si seminat. Adera foarte bine la plastic, iar matuirea iese uniforma.

@icarimi cer scuze, am trecut cu vederea postarea ta. Am scris in postarea mea anterioara ca am primit acelasi sfat de la un amic. Nu merge, am polisat cu smirghel si apoi am aplicat lacul dar dupa lacuire au aparut niste microfisuri pe cantul lacuit.

La 30.05.2021 la 19:05, Stefan a spus:

matuirea cu smirghel ai incercat sa o faci si sub apa? Teoretic trebuie sa iasa mai fina.

Asta este solutia. Canturile matuite cu smirghel de 400 cu apa arata ca si cum ar fi satinate, exact efectul pe care mi-l doream.

Multumesc tuturor pentru sfaturi.

Link spre comentariu

As dori o recomandare pentru un adeziv pentru plexiglas care să poată fi aplicat cu seringa prin capilaritate și să fie suficient de rapid pentru a nu necesita fixarea pieselor timp îndelungat. Ceva testat/utilizat.

Mulțumesc. 

Link spre comentariu

Acetona.Am folosit personal şi ies lipituri bune.Dar e valabilă numai pentru plexiglass.Dacă e alt plastic ce seamănă cu adevăratul plexiglass, trebuie solvent specific...iar ca să determinaţi uşor dacă e plexiglass, topiţi cu pistolul un ciob din acest plastic, dacă e plexiglass va mirosi frumos.

Link spre comentariu

Nu știu exact ce este. Cine mi l-a dat a zis sticla acrilica. Nu știu dacă știe ce mi-a dat de fapt.

Nu am acetona pura. Am niște tiner. Am sa încerc cu ceva pilitura din acel material. 

Am să încerc și testul cu topirea. Mulțumesc. 

Parcă a scris cineva de cloroform. Dar de unde să iau? 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări