Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor regularizat 3V -> 400V pentru contoare Geiger

radhoo

Postări Recomandate

Iata un circuit simplu, as zice ca e cel mai simplu posibil pentru scopul propus: un invertor de putere mica / consum mic pentru contoare Geiger, care poate fi alimentat de la 2 baterii AA in serie.

Are la baza un oscilator cu feedback, un transformator pe un miez de ferita bobinat manual (650spire in secundar, sarma foarte subtire!), si o serie de diode zener si un transistor care blocheaza oscilatia pentru partea de regularizare.
Posted Image Posted Image

Are consum mic, eficienta mare si un output stabil:
Posted Image Posted Image

Detaliile complete le-am postat pe blog:  http://www.pocketmagic.net/2014/07/3v-to-400v-regulated-inverter-for-geiger-counters/ . Am insistat si pe partea realizarii bobinelor transformatorului, pentru ca multa lume pare sa se impiedice de asta.

Circuitul in format Eagle si PCB-ul ca si PDF sunt disponibile aici: geiger_high_voltage_3V_400V_supply

In montajul meu de test , am folosit diode zener: 3x120V + 2x16V si am masurat 384V la iesire. O valoare foarte buna pentru tuburile Geiger rusesti. Spor la mesterit!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

3

• svsu

3

• validae

2

• albasete

2

Top autori în acest subiect

Felicitari pentru realizare ! In schema ta, ce modificari trebuie facute pentru a avea la iesire 12 V ? De exemplu pentru alimentarea unor benzi cu 6 - 12 leduri la 12 V din 2 acumulatori de 1,5 V / 2,5 A.  Multumesc.

Editat de albasete
Link spre comentariu

Schema este concepută pentru contoare Geiger, unde e nevoie de tensiuni mari la curenți mici.S-ar putea scădea numărul de spire și folosi conductor mai gros în secundar, proporțional cu tensiunea dorită.Trebuie schimbată și valoarea diodei Zenner la 12V. Poți face însă asta simplu și precis cu un MC34063, câteva rezistențe, două condensatoare și o bobină cu miez de ferită.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Unde gasesc si eu materiale care sa poata testa detectoarele geiger?

Un electrod de sudura TIG/WIG model WT20 (wolfram 98%/thoriu 2%) e foarte util pentru asa ceva.

Schema prezentata mai sus e prea complicata, mult mai simplu e cu un invertor CCFL de la un scanner flatbed alimentat cu fix 5V (in loc de 12V cat ar trebui) si o dioda redresoare rapida, de ex. UF4007+un condensator de 22nF/1000V pe iesire. This is all. :)

Link spre comentariu

Am incercat eu cu ceas fosforescent, cana / castron ceramică smaltuita, banane, caramida si rezultatele au fost ... ZERO. Mai mult ca sigur nu am nimerit eu ce trebuie.

Pana la urma am cumparat asa ceva https://www.ebay.com/itm/1-Thorium-Lantern-Gas-Mantle-Geiger-Counter-Check-Test-Source-free-shipping-/253308569542 si ulterior am primit de la un prieten (este utilizator elforum) un detector de fum produs la Timisoara ce avea o mica pastila de cesiu.

Era interesant sa va arat reactia profesorilor din comisie cand unul din ei mi-a spus ca nu pot demonstra functionarea contorului Geiger si eu am zis: - Am o mica doza de cesiu in buzunar, doriti sa verificam? :da Reactia lor a fost cam asa :qetrwe :scarpin si au zis sa trec peste.

Link spre comentariu

Nici unul din materialele de mai sus nu sunt periculoase, nivelul de radiatie e foarte mic, dar unii au spaime nascute din necunoastere cand vine vorba de ceva radioactiv, chiar daca e doar o idee mai radioactiv decat o banana sau un ecran de CRT... e vorba sa se scoata din fabricatie si electrozii de sudura WT20, desi cam greu de inlocuit la perfectie cu altii.

Link spre comentariu

Da, mi-a venit electrodul. Cu detectorul Master-1, fara proba , fond de radiatii 10-12 usv/m. Cu electrodul la circa 1 cm de detector, 35-55 usv/m. Deci suficient pentru a putea testa alte detectoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări