tim_matrix Postat Iulie 18, 2014 Partajează Postat Iulie 18, 2014 Radio pe lampi model Blaupunkt Granada 2330 se aude distorsionat. Finala EL84,prefinala EABC80,toate bune pana la trafo de iesire care in primar are 72sp/ + 2900 sp. cu sarma de 0,12 si are impendanta de numai 13 ohm(72sp) +158 ohm(2900sp) deci total 171ohm. Banuiesc ca impendanta ar trebui mai mare. Pe secundar are doua infasurari 100sp+23sp sarma de 0,5 catre inalte si alta de 500sp sarma de 0,8 care duce la un condensator de reactie de 25nf si potentiometru "sopranregler" Ar costa mult sa incerc sa bobinez trafo sau sa caut unul din dezmembrari? La Bucuresti un bobinator stie cineva sa intreb de treaba asta? Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 19, 2014 Partajează Postat Iulie 19, 2014 Ce descrieti dv. e rezistenta in cc a infasurarilor...dupa datele prezentate traful pare ok; mai intai verificati tensiunea in catodul lui EL84, apoi rezistenta din catod, condensatorul electrolitic in paralel cu ea, precum si condensatorul din grila lui EL84 si foarte probabil si pe cel din grila lui EABC80 - grila triodei. Chiar daca par bune, de obicei condensatoarele de cuplaj au scapari. Daca si cu o lampa noua merge la fel, verificati filtrajul si tensiunea de alimentare...asta daca nu ati facut-o deja...fiind un aparat din anii 50, daca mai are condensatorul original de filtraj e foarte probabil sa fie uscat macar partial...daca aveti brum chiar si dupa inlocuirea condensatorului de filtraj, verificati puntea redresoare cu seleniu...o sa va explic cum poate fi inlocuita cu diode daca e nevoie... Link spre comentariu
tim_matrix Postat Iulie 19, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2014 Puntea redresoare cu seleniu a fost inlocuita prima era buna dar dadea rezistenta inversa de 700k-1M,dupa care tensiunea de alimentare a crescut de la 260V la 285V. Condensatorul este bun am verificat si am si inlocuit de proba (50+50mF 350V). Catod EL84 265V tensiune ok, pe grila 255V pin 9 la final. Pe catod am schimbat un cond.de 50mF12V cel care este in paralel pe rez. tensiune ok 7,5V pin 3 finala. EL84 pin 2-grila tensiune 0V...-5V la volum mare asta dupa ce am schimbat un cond. de 25nF care vine din pinul 7 unde am 70V anod EABC80. Distorsiunea tot exista cand dai volum. Lampile au fost testate. Acest radio este la prima reparatie din viata lui,totul original avea si schema originala in el,este fabricat in 1958 are data pe el. Banuiesc trafo iesire,am masurat la alte 3 aparate apropiate si toate dau pe primar peste 500 ohm. Ieri mi-a adus cineva un traf de iesire de la un radio rusesc(era mai micut ) am facut o proba si binenteles se aude bine fara bas mult mai puternic decat cel de care vorbim in plus avea in primar in jur de 700 ohm. Mai mult ca sigur este trafo si ma gandesc ca merita facut daca nu gasesc un altul din dezmembrari. Am dedus din cauza impendantei din primar, 72sp=13 ohm bobina mica si cea mare de 2900 sp= doar 158 ohm. Am calculat ca trebuie in jur de 500 ohmi in mod normal. Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 19, 2014 Partajează Postat Iulie 19, 2014 La inlocuirea cu diode cu siliciu mai trebuie pusa o rezistenta de 80-100 ohmi in serie cu iesirea...caderea de tensiune pe puntea cu siliciu trebuie compensata astfel. Rezistenta trebuie aleasa de putere, preferabil de 7...10W ca sa nu se incalzeasca excesiv. Daca apar probleme la receptia AM ar trebui montate si niste condensatoare de valoare mica paralel pe diode. Inca o data, impedanta unui transformator depinde de raportul de transformare si de sarcina difuzorului, ce masurati dv. e rezistenta in curent continuu a infasurarilor...da, e posibil sa fie acolo spire in scurt in primar...asta puteti afla daca alimentati o bobina cu tensiune redusa, sa zicem 6V de la filamente pe cele 123 de spire. Ar trebui sa aveti atunci la anodul lampii - evident cu lampa scoasa din soclu - cam 145-150V. Daca rezulta atat, sau pe aproape, traful e bun, daca sunt spire in scurt tensiunea va fi mult mai mica. Puteti calcula tensiunea rezultata folosind raportul de transformare si scazand apoi cam 10%, cat ar fi randamentul transformatorului. Nu recomand testarea prin aplicarea unei tensiuni mari pe primar... Daca aveti indoieli puteti alimenta tot cu 6V infasurarea de reactie de 500 spire...veti avea atunci in jur de 30-33V pe infasurarea de 2900 daca totul e ok. Impedanta trafului dv. la o sarcina de 8 ohmi pe cele 123 de spire e de aproximativ 4.5 Kilo-ohmi, deci nici o legatura cu sutele de ohmi masurate in primar. Pentru detalii ulterioare as avea nevoie si eu de o schema si o poza, eventual dimensiunile trafului...daca e mai mare, cu sarma mai groasa in primar, nu e neaparat in neregula valoarea masurata pe cele 2900 spire...trafurile micute, cu sarma subtire au asemenea valori mari, insa aparatul in cauza pare a fi ceva mai performant, deci si traful de iesire ma astept sa fie mai mare... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum