dan cod Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Probabil s-a dus in tensiune nu in curent.Ceva varfuri l-o fi prajit. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2014 (editat) Azi am incercat sa testez din nou(am facut rost de tranzistori 2n3055) dar arcul electric e foarte mic . Ca alimentare folosesc 20 volti c.c.(nestabilizati) la vreo 3 amperi dar in sarcina scade la vreo 12 volti(lucru care ma enervat la culme) . Am masurat sa vad daca se deschide tranzistorul(aici e in regula: tensiune Baza-Emitor 0,6 volti; iar tensiunea Baza-Colector 12 volti.) . Schema trage 2,83 Amperi. Concluzie schema nu mai functioneaza cum a functionat la inceput(de ce , inca nu stiu; astept ideii ) cu arc electric spectaculos de 3-5 cm. Am o mica banuiala ca sarma cu care am bobinat cele cateva spire pe ferita, trafului sa curatat emailul si face contact cu miezul transformatorului.O sa lipesc o bucata de hartie pe miez si o sa rebobinez alta sarma pentru primar(cele 5-6 spire) si feedback(cele 3 spire). Probabil asta o fi fost cauza. Editat Iulie 24, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 24, 2014 Partajează Postat Iulie 24, 2014 (editat) Da normal ca am pus radiator. Specifica destul de clar schema. In plus au spus si colegii de aici ca e obligatoriu radiator, dar ma mira ca nu sa incins rau si sa ars asa repede.In plus am lucrat destul de curat cat sa nu fac vreo greseala(de altfel ce greseala sa fac la cat de simpla e schema ) Ma tem ca aveti trei probleme cu acest montaj: -proasta izolatie a primarului+a infasurarii de reactie fata de miezul de ferita-in poza pe care am postat-o mai sus, in acest topic, am folosit conductor de cupru 0,7mm^2 izolat cu teflon; -montarea defectoasa a tranzistorului pe radiator-trebuie perfect izolat fata de radiator-cu foita de mica, nipluri de PPR la suruburi-pentru functionare peste 2-3 minute, necesita racire activa, ventilator-totusi montajul disipa ~60W(la mine) -sursa de alimentare pare o gluma, trebuie traf solid de 24V/10A+punte redresoare 10-25A+electrolitic 4700uF/63V... Schema e simpla principial, nu constructiv. Eu am obtinut arc de 7,5cm la apropierea electrozilor din secundar(atentie, sa fie ascutiti,"puterea varfurilor" din electrostatica), si 9 cm la ruperea arcului format. Cu doua triploare inseriate se ajunge la 20cm descarcare (unul din triploare, cel rusesc,la mine a plesnit, cel RDG-ist a rezistat ) Editat Iulie 24, 2014 de Spitfire Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 26, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2014 (editat) Am incercat din nou sa fac test dar tot aceeasi problema. Acum se pare ca face arc electric intre pinii 8 si 9 de la traf linii. Ca si traf folosesc dst2010-t44; am atast un clip foarte scurt cu problema si o poza cu schema interna a trafului. https://www.youtube.com/watch?v=LHgbnBMinSM&feature=youtu.be PS: de data asta folosesc un traf mai robust care poate furniza 6 amperi aproximativ plus filtraj de 10000 uF si punte redresoare la 25 A Editat Iulie 26, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 Am reusit pana la urma . Am facut test vreo cateva secunde apoi sa dus tranzistorul(2n3055). Trebuie sa caut unii buni. Efectul e super fain. Promit ca o sa filmez efectul si sa pun linkul aici . O dioda BA 159 montata invers intre C-E tranzistorului,cred ca salva tranzistorul. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 26, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2014 (editat) am pus alt tranzistor (de la un domn de pe forum) , Tranzistorul e bun acum. Editat Iulie 26, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 (editat) Exista si 2N3055 cu Uce mai mare (de genul celor cu terminatie H sau W fabricati de IPRS), dar credeam ca tii cont de ceea ce am spus aici http://www.elforum.info/topic/92675-2-3-tranzistori-2n3055/?p=1019299 Editat Iulie 27, 2014 de remus68 Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 27, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2014 (editat) Am tinut cont. Cand am mers la omul ala in varsta am cautat printre 2n3055-ile lui unele cu cifra mare si am gasit 2n3055/8 si 2n3055/7 . Editat Iulie 27, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 am cautat printre 2n3055-ile lui unele cu cifra mare Bine ca nu a avut unele cu cifra si mai mare. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 27, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2014 (editat) Deci pana urma leam nimerit bine. 2n3055/8 si 2n3055/7 Editat Iulie 27, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Da, ai avut noroc. Pentru siguranta puteai monta acolo orice tranzistor cu Uce peste 150V (de exemplu 2SC5200 sau oricare tranzistor din finalul GBO de la televizoare alb-negru sau color). Preferatul meu in flybackurile facute in anii '80 a fost BUR608D de IPRS. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Iulie 27, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2014 (editat) Hai ca pun cateva poze(pozele de multe ori fac , cat o mie de cuvinte). Miezul de ferita l-am "izolat" cu 3-4 straturi de hartie iar tranzistorul este izolat cu folie de mica si cu chestie din aia de plastic la suruburi(a se vedea in poza de jos de tot). Mai de parte problema persista ca in mini clipul video de mai sus. Editat Iulie 27, 2014 de fritz_vali Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Modifica valoarea rezistentei de 240 ohmi. Link spre comentariu
klayus Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 (editat) nu stiu daca mai e de interes subiectul dar eu am realizat un plasma speaker, functioneaza f bine, nu se incinge si mai are si beneficiul ca ii poti da un semnal audio si sa asculti la ea: iti atasat schema in eagle cu tot cu PCB si niste poze cu realizarea poze nu am, se pare ca doar am filmat. o sa pun si niste filmulete http://youtu.be/VAgysHiCJaI?list=UUwTXaer_AkU-HKGxoPAYz1w numai bine pcb.pdf schema.pdf eagle.rar Editat August 29, 2014 de klayus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum