Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

flyback cu trafo linii

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Azi am incercat sa testez din nou(am facut rost de  tranzistori 2n3055)  dar arcul electric e foarte mic . Ca alimentare folosesc 20 volti c.c.(nestabilizati) la vreo 3 amperi dar in sarcina scade la vreo 12 volti(lucru  care ma enervat la culme) . Am masurat sa vad daca se deschide tranzistorul(aici e in regula: tensiune Baza-Emitor 0,6 volti; iar tensiunea Baza-Colector 12 volti.) . Schema trage 2,83 Amperi. 

Concluzie schema nu mai functioneaza cum a functionat la inceput(de ce , inca nu stiu; astept ideii ) cu arc electric spectaculos de 3-5 cm.

Am o mica banuiala ca sarma cu care am bobinat cele cateva spire pe ferita, trafului  sa curatat emailul si face contact cu miezul transformatorului.O sa lipesc o bucata de hartie pe miez si o sa rebobinez alta sarma pentru primar(cele 5-6 spire) si feedback(cele 3 spire). Probabil asta o fi fost cauza.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Da normal ca am pus radiator. Specifica destul de clar  schema. In plus au spus si colegii de aici ca e obligatoriu radiator, dar ma mira ca nu sa incins rau si sa ars asa repede.In plus am lucrat destul de curat cat sa nu fac vreo greseala(de altfel ce greseala sa fac la cat de simpla e schema :rade:  )

Ma tem ca aveti trei probleme cu acest montaj:

-proasta izolatie a primarului+a infasurarii de reactie fata de miezul de ferita-in poza pe care am postat-o mai sus, in acest topic, am folosit conductor de cupru 0,7mm^2 izolat cu teflon;

-montarea defectoasa a tranzistorului pe radiator-trebuie perfect izolat fata de radiator-cu foita de mica, nipluri de PPR la suruburi-pentru functionare peste 2-3 minute, necesita racire activa, ventilator-totusi montajul disipa ~60W(la mine)

-sursa de alimentare pare o gluma, trebuie traf solid de 24V/10A+punte redresoare 10-25A+electrolitic 4700uF/63V...

Schema e simpla principial, nu constructiv.

Eu am obtinut arc de 7,5cm la apropierea electrozilor din secundar(atentie, sa fie ascutiti,"puterea varfurilor" din electrostatica), si 9 cm la ruperea arcului format. Cu doua triploare inseriate se ajunge la 20cm descarcare (unul din triploare, cel rusesc,la mine a plesnit, cel RDG-ist a rezistat :rade: )

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Am incercat din nou sa fac test dar tot aceeasi problema. Acum se pare ca face arc electric intre pinii 8 si 9 de la traf linii. Ca si traf folosesc  dst2010-t44;  am atast un clip foarte scurt cu problema si o poza cu schema interna a trafului. 

Posted Image https://www.youtube.com/watch?v=LHgbnBMinSM&feature=youtu.be

PS: de data asta folosesc un traf mai robust care poate furniza 6 amperi aproximativ  plus filtraj de 10000 uF si punte redresoare la 25 A

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Am reusit pana la urma . Am facut test vreo cateva secunde apoi sa dus tranzistorul(2n3055).  Trebuie sa caut unii buni.  Efectul e super  fain.

Promit ca o sa filmez efectul  si sa pun linkul aici . :)

O dioda BA 159 montata invers intre C-E tranzistorului,cred ca salva tranzistorul.

Link spre comentariu

Hai ca pun cateva poze(pozele de multe ori fac , cat  o mie de cuvinte). Miezul de ferita l-am  "izolat"  cu 3-4 straturi de hartie  iar tranzistorul este izolat cu folie de mica si cu chestie din aia de plastic la suruburi(a se vedea in poza  de jos de tot). Mai de parte problema persista  ca in mini clipul video de mai sus.Posted Image  Posted Image  Posted Image

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

nu stiu daca mai e de interes subiectul dar eu am realizat un plasma speaker, functioneaza f bine, nu se incinge si mai are si beneficiul ca ii poti da un semnal audio si sa asculti la ea:

iti atasat schema in eagle cu tot cu PCB si niste poze cu realizarea

poze nu am, se pare ca doar am filmat. o sa pun si niste filmulete

http://youtu.be/VAgysHiCJaI?list=UUwTXaer_AkU-HKGxoPAYz1w

numai bine

pcb.pdf

schema.pdf

eagle.rar

Editat de klayus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări