Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 6S4S ,,Spirit of St. Louis'' II

klauss00

Postări Recomandate

Pentru tensiunea de 192V aș face o mica modificare, in sursă,e greu de gasit un "resou" de 3K, disipa foarte multa căldură aiurea.Ca trafuri de ieșire as recomanda Hammond,miezurile dim poze se pot satura,nu cred ca o sa cobori la 20hz cu ele,parerea mea.

pai rezistenta aia de 3k nu face legatura intre catod si masa? daca o elimin sau modific nu trebuie sa fac negativare fixa? parca asa e in schemele clasice. 

r10 din simulare ce face? am citit undeva ca face un transfer de tensiune, dar imi aduc bine aminte in grila din filament.

imi pare rau, cunostintele mele sunt limitate, cine ma lamureste? multumesc!

Plătești transportul la curier.

si o bere cand ajung la bucuresti

Link spre comentariu
Vizitator viobio

pai rezistenta aia de 3k nu face legatura intre catod si masa? daca o elimin sau modific nu trebuie sa fac negativare fixa? parca asa e in schemele clasice. r10 din simulare ce face? am citit undeva ca face un transfer de tensiune, dar imi aduc bine aminte in grila din filament.imi pare rau, cunostintele mele sunt limitate, cine ma lamureste? multumesc!si o bere cand ajung la bucuresti

Corect, nu merge scoasă acea rezistență de 3k,aseară am vazut și eu schema în format mare,cînd am scris ieri eream pe telefon,schema o vedeam mică,construiește ampul după schema din atasamente,ma mir ca nu a sărit tot forumul pe mine,acum sunt tot pe tel.Cu R10/R9 se obtine tensiunea de 294V, cu care se alimentează primul etaj,R10 este conectată la masă prin circuitul din catodul finalei. Editat de viobio
Link spre comentariu

ma mir ca nu a sărit tot forumul pe mine,acum sunt tot pe tel.

se pare ca topicul acesta nu intereseaza pe nimeni, deci nu e prea citit

am mai facut sapaturi pe internet si am descoperit acestea:

1. modul acesta de cuplaj al prec su final se numeste STC- Super Triode Connected, mai multe detalii in link, http://home.alphalink.com.au/~cambie/STCNotes.htm atasez si o schema asemanataoare cu a mea in care sagetile indica directia de deplasare a electronilor

2. STC e recomandat pt simplitate si sunetul foarte bun datorita lipse condensatorului de cuplaj

3. lampile prefinale octale gen 6SN7 6SL7 etc au zgomotul mai mare decat cele novale ECC

4.am deschis un topic asemanator pe un forum international in care am postat o schema cu 2A3 si ECC83 din care am aflat ca 75 se poate inlocui cu ECC83 si invers DAR ECC83 nu e recomandat ca driver pt triode cu incalzire directa in SE, limiteaza frecventele inalte (la 20kHz) cu cativa dB si e sesizabil (miller capacitance), acelasi user imi recomanda prefinale cu Ra< 10K el personal a folosit la 2A3 ECC81 ECC85 5965. Alt user mi-a recomandat sa folosesc o trioda ca si amplificator iar o pentoda ca si CATHODE FOLLOWER, ce inseamna mai exact asta?

5.mai este o recomandare ca daca se foloseste trioda final sa nu se foloseasca pentoda in amplificare, asta nu anuleaza principiul de CATHODE FOLLOWER?

se pare ca primul montaj cu 2a3 ecc83 in configuratie STC s-a numit  Loftin White

post-180412-0-23042300-1405755779_thumb.jpg

Editat de klauss00
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu aș renunța la 75 ,e un tub antic,nu cred ca merită sa asculți zilnic pe el,cînd se epuizează ce faci?? As folosi ECC83,in primul rînd pt fiabilitate si caracteristici mai bune decît 75.

Link spre comentariu

Eu aș renunța la 75 ,e un tub antic,nu cred ca merită sa asculți zilnic pe el,cînd se epuizează ce faci?? As folosi ECC83,in primul rînd pt fiabilitate si caracteristici mai bune decît 75.

asta era frumusetea proiectului ca e un tub antic, stocuri mai sunt iar preturile nu colosale cred ca doua 75 sunt la pret de ecc83. cand se epuizeaza modific sasiul si pun ecc83. oricum mai am in gand doua scheme una cu 3 triode ecc88 pe canal si alta cu 76 si 1/2 6sn7 pe canal mai studiez avantaje/dezavantaje la fiecare si apoi ma hotarasc pe una din ele

Link spre comentariu

se pare ca topicul acesta nu intereseaza pe nimeni, deci nu e prea citit

am mai facut sapaturi pe internet si am descoperit acestea:

1. modul acesta de cuplaj al prec su final se numeste STC- Super Triode Connected, mai multe detalii in link, http://home.alphalink.com.au/~cambie/STCNotes.htm atasez si o schema asemanataoare cu a mea in care sagetile indica directia de deplasare a electronilor

2. STC e recomandat pt simplitate si sunetul foarte bun datorita lipse condensatorului de cuplaj

3. lampile prefinale octale gen 6SN7 6SL7 etc au zgomotul mai mare decat cele novale ECC

4.am deschis un topic asemanator pe un forum international in care am postat o schema cu 2A3 si ECC83 din care am aflat ca 75 se poate inlocui cu ECC83 si invers DAR ECC83 nu e recomandat ca driver pt triode cu incalzire directa in SE, limiteaza frecventele inalte (la 20kHz) cu cativa dB si e sesizabil (miller capacitance), acelasi user imi recomanda prefinale cu Ra< 10K el personal a folosit la 2A3 ECC81 ECC85 5965. Alt user mi-a recomandat sa folosesc o trioda ca si amplificator iar o pentoda ca si CATHODE FOLLOWER, ce inseamna mai exact asta?

5.mai este o recomandare ca daca se foloseste trioda final sa nu se foloseasca pentoda in amplificare, asta nu anuleaza principiul de CATHODE FOLLOWER?

se pare ca primul montaj cu 2a3 ecc83 in configuratie STC s-a numit  Loftin White

Atentie mare la ce cititi pe acolo dar mai ales la interpretari.Schema dv. nu are nicio legatura cu topologia "super trioda",schema dv. este o configuratie clara Loftin White,adica o gaselnita LW pentru un cuplaj direct intre trioda de intrare si tubul final.

Topologia "super trioda" este un fel ,daca pot spune asa, de tub compus (Dralington cu tuburi) ;anodul tubului din atac este la acelasi potential static si dinamic ca si anodul tubului final,adica este cu totul altceva fata de schema dv.

Configuratia ADEVARATA  "super trioda" este cea cu etaj MuFALOWER sau SRPP (pentoda-trioda).Parca si eu v-am recomandat mai sus echivelenta tuburilor 1/2 ECC83 (12AX7,6N2P) cu tubul 75 !?

Daca pana la urma doriti si un aspect vintage,utilizati in preamp 1/2 din 6N9S si 1/2 pentru celalalt canal,intr-adevar tubul 75 este o raritate si nu merita uzat mai ales ca in regimul dv. de lucru (schema aleasa ) nu va rezista prea multe ore de functionare.

"2. STC e recomandat pt simplitate si sunetul foarte bun datorita lipse condensatorului de cuplaj"

...simplu,nimic de zis,dar greu de pus la punct,in primul rand la o asemenea schema trebuie neaparat temporizare la cuplarea tensiuni anodice,apoi mare atentie la prezenta tuburilor din atac in socluri,altfel se poate distruge tubul final si bineniteles sa nu uitam de dispersia mare a parametrilor tuburilor  care ne obliga ca de fiecare data sa efectuam reglajele odata cu schimbarea tuburilor electronice...,ma rog,fiecare este dator sa incerce si sa invete numai asa se poate castiga experienta,dar sa nu ne plecam in fata celor de dincolo numai pentru simplul motiv ca vorbesc o alta limba si mai ales sa luam de bun TOT ce spun ei !

L.E sa nu uitam ca la montajele care au etajele cuplate direct lucram cu tuburi,in cazul nostru,nu cu tranzistori !!!

post-175212-0-59306600-1405761936_thumb.gif

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Parca si eu v-am recomandat mai sus echivelenta tuburilor 1/2 ECC83 (12AX7,6N2P) cu tubul 75 !?

da e adevarat! pe celalalt forum am pus direct o schema cu 12ax7 si am zis ca vreau sa folosesc 2*75 in loc (ei mi-au confirmat ca e posibil dar ca nu merita, am expus motivatia lor) si le-am cerut parerea.

deci nu ma puteti suspecta ca nu va cred afirmatiile sau ca nu va bag in seama. multumesc de interventii, sunt foarte binevenite.

dar sa nu ne plecam in fata celor de dincolo numai pentru simplul motiv ca vorbesc o alta limba si mai ales sa luam de bun TOT ce spun ei !

nu am luat de bun tot ce au zis ei, de aceea am expus aici concluziile pt a fi dezbatute, aprobate sau anulate.

Editat de klauss00
Link spre comentariu

da e adevarat! pe celalalt forum am pus direct o schema cu 12ax7 si am zis ca vreau sa folosesc 2*75 in loc (ei mi-au confirmat ca e posibil dar ca nu merita, am expus motivatia lor) si le-am cerut parerea.

deci nu ma puteti suspecta ca nu va cred afirmatiile sau ca nu va bag in seama. multumesc de interventii, sunt foarte binevenite.

nu am luat de bun tot ce au zis ei, de aceea am expus aici concluziile pt a fi dezbatute, aprobate sau anulate.

In datele de catalog pentru cele doua tuburi adica: ECC83 si 75 veti gasi <miller capacitance> de 1,6pF la ambele tuburi,la 6N9S veti gasi 2,8pF...

Link spre comentariu

Cuplajul direct intre etaje este dificil de facut dar avantajele sint indiscutabile insa nu cred ca merita abordat acest tip de amplificator pina ce nu se obtine o oarecare experienta in plus trebuie monitorizata atent functionarea in curent continuu a acestuia iar in lipsa unei aparaturi adecvate este inutila reglarea lui

Parerea mea este ca ,cuplajul capacitiv este mult mai "cuminte" si  elastic dar daca insisti poti obtine rezultate si cu cuplajul direct, depinde cit esti de motivat...

Link spre comentariu

Dl.Claudiu,cred ca schema propusa de dv pe DIY ar fi cea mai buna din multe puncte de vedere unul ar fi si cel recomandat de dl.Popa Marius,sunteti incepator iar pana nu veti stapani foarte bine tot ce inseamna tuburi,bine ar fi sa incepeti cu scheme cat de cat clasice,scheme ce sigur va vor da satisfactie ,parerea mea.Veti fi surprins ca de multe ori ce-i simplu este si foarte bun.

Cu imaginatia si entuziasmul ce simt ca va caracteriseaza,sigur veti realiza multe lucruri faine,doar rabdare sa aveti...

Daca tot aveti o parte din piese adunate si  o sa completati tuburile din preamp (75) cu cel primit de la dl.Viorel  incercati proiectul expus mai sus,sigur veti fi multumit.Rezistente de putere se gasesc si nu sunt scumpe,acum aceste rezistente sunt mici ca dimensiuni si sunt capsulate in aluminiu cu fixare foarte usoara pe sasiu ce-l va utiliza ca radiator,asadar... spor la munca sa aveti!

post-175212-0-10683100-1405769099_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca tot aveti o parte din piese adunate si  o sa completati tuburile din preamp (75) cu cel primit de la dl.Viorel  incercati proiectul expus mai sus,sigur veti fi multumit.Rezistente de putere se gasesc si nu sunt scumpe,acum aceste rezistente sunt mici ca dimensiuni si sunt capsulate in aluminiu cu fixare foarte usoara pe sasiu ce-l va utiliza ca radiator,asadar... spor la munca sa aveti!

Dl Lazaroiu la ce schema va referiti mai exact? imi e teama sa nu fac o confuzie.

Link spre comentariu

La schem din aceasta discutie:

la penultima interventie a dv ati postat si o schema cu 76 6sn7 am crezut ca la aceea va referiti

Link spre comentariu

detalii OT:

9.5 cm2 8*C

2.5k

primar 3000 spire 0.3 CuEm

secundar 8 ohmi 170 spire 0.7 CuEm

4 ohmi 120 spire 0.7 CuEm

structura P/S/P/S/P

ce parere aveti de calcule?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări