Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aurum Cantus AC120/50CK

Badman

Postări Recomandate

• Administratori

Nu am vazut sa fi precizat ce volum net are boxa

Daca zici ca suna fain ma gandeam sa le folosesc(difuzoarele de bas) in boxa asta de 6 litri. Eu am proiectat-o pentru Aurum Cantus AC120/50CK

vioara.JPG

vioara.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

6

• vlad_2770

2

• Sharky

1

• CBI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poi am scris ca astept sa am lumina, timp sa fac poze, si voi posta atunci detaliile constructive. Boxa e in jur de 25L daca bine tin minte.

Dupa cum am spus, tamplaria nu imi apartine, iar ca si proiectare nu aduce nimic spectaculos, chiar contine unele greseli.

Le voi posta si il voi ruga pe CBI sa adauge aceste detalii in primul post.

Difuzorul are 7", 6L e un volum prea mic, se va sufoca. Totodata necesita filtrare mai atenta, altfel se strica tot sunetul.

Link spre comentariu
  • Administratori

Asa e, nu m-am uitat eu bine. Eu am nevoie de difuzor de 5" si cu parametrii un pic diferiti. 

Link spre comentariu

6l este volum pt dif de 4' daca vrei si bas

sau incearca seas er15 cu 27tdfc ,suna f bine pt banii lor,un f6 in jur de 50hz si cu ajutorul pozitionarii cred ca o sa aibe si bas decent

basul este ceva mai rapid si media mai clara(definita) comparativ cu ss clasic

pt forma aceea a cutiei va trebui sa-ti faci un filtru dedicat

Link spre comentariu
  • Administratori

Scuze Sharky de offtopic, cred ca ar fi bine sa ne impartim dar nu stiu cum se despart mesajele...

AC120/50CK are 5" si un parametrii ce il incadreaza in boxa asta, sunt deja comandate. Totusi m-am gandit ca ar fi mai bine sa ii astup gaura de basreflex si sa fie inchisa, ma mai gandesc. Oricum pot sa mai maresc volumul la o adica, o tai si mai introduc cateva segmente. 

Am mai comandat si astea http://www.parts-express.com/hivi-d58-5-poly-bass-midrange-shielded--297-439 si am sa testez cu ambele sa vad cum sta treaba,

Inaltele sunt acestea  http://www.jantzen-audio.com/pt2c-8/

La filtru inca nu m-am gandit :(

Link spre comentariu

@Vasile ce destinatie vor avea boxele? Daca astupi portul de bass reflex nu vor mai cobori asa de jos si va trebui sa le ajuti cu un subwoofer si banuiesc ca nu prea este audiofil sa mai bagi si un sub. Daca nu sunt finalizate cutiile cel mai bine este sa le mai maresti volumul dar daca necesita multa munca sa le tai si sa le mai maresti mai bine lasi cutiile asa si vezi ce poti scoate maxim din aceste cutii.

Trebuie deci sa hotarasti ce se vrea de la aceste boxe si apoi se va contura o solutie. 

P.S. Forma boxei este deosebita dar nici prea adanca nu o poti face ca isi pierde farmecul. 

HiVi are un SPL mic (83dB) si un Fs= 52Hz, Aurum Cantus are un SPL de 90dB (mai aproape de cei 94dB ai tweeterului) si Fs = 43Hz.

Daca nu ar fi o problema de bani atunci nu se justifica deloc HiVi. Oricum la asemenea cutii (costa cred destul de mult ) parca ar trebui facut un efort financiar si cumparat Aurum Cantus. 

Editat de vlad_2770
Link spre comentariu
  • Administratori

Sunt proiectate pentru AC120/50CK, astea oricum le invart numai in boxa mica merg bine. Am simulat cu toate programele posibile si daca o fac mai mare de 6-7 litri tot degeaba este. Totusi e o mica problema, nu o prea pot acorda din cauza tubului br care necesite niste dimensiuni total aiurea, mai incerc... 

Hivi are spl mic dar bobina de 3"

Oricum pentru inalta tot trebuie un atenuator, indiferent cum ai lua treaba. Am ales ribonul ala ca e lung si da impresia ca ar fi corzile viorii. 

Am mai multe difuzoare la dispozitie pentru teste inafara de Hivi si AC

TI100, Al100 si Al130 de la Visaton

Tang Band W4-1337SDF

Seas CAW638

Am mai multe boxe in forme ciudate...  de vanzare kit de mdf. Toate sunt din "cercuri" cu grosimea de 18mm decupate pe cnc si de lipit intre ele iar fata si spatele custom dupa preferinte. In principiu se poate scoate orice volum ai chef in functie de numarul de cercuri totusi unele mai deosebite eu doresc sa le ascult cu anumite difuzoare si sa recomand alea. Fac si la comanda tot acelasi sistem inclusiv hornuri ca cel din avatar sau alte modele dar numai cu proiectul clientului ca nu stau sa proiectez un horn doar ca sa am de lucru... ala ia timp mult proiectul si nici nu vreau sa ma incurc adica daca nu ii place cum suna nu e treaba mea. Oricum eu nu garantez nimic ca fiecare are urechea proprie si imperfecta.

Boxele sunt constructiv asa ca in imagine, are acolo 4 gauri in plus si sunt pentru tije filetate de 6mm cu care se strang la lipire dar au rol si de a alinia perfect placile, eventual se lasa in ele sau scoate dupa uscarea adezivului...  eu le scot si torn in locul lor rasina poliuretanica cu intarire rapida. Pe panoul din fata se pot folosi pentru a introduce niplurile pentru plasa de protectie.

vio2.JPG

Link spre comentariu

@Vasile poate o fi impotriva regulamentului dar cred ca ar fi binevenite niste preturi pentru "biscuiti" pentru ca multi nu au curaj sa-ti trimita mesaj privat sa intrebe de pret. Sau poti face un anunt la sectiunea de vanzari ca sa respecte regulamentul. 

Link spre comentariu
  • Administratori

Am sa fac in curand si niste preturi, trebuie sa definitevez metoda/formula de calcul. Vor ceva de genul: atat costa un segment pentru boxa cutare si atat costa fata si spatele iar doritorul isi alege ateatea segmente cate crede ca ar trebuii pentru difuzoarele lui, la fiecare segment va fi precizat si volumul lui interior net. 

Deci si prin urmare am hotarat metoda de calcul.

Pentru debitare mdf de 16mm rezulta 8 lei pe metru linear de taietura, adica 0,5lei pe milimetru grosime.

Un segment/biscuit ca la boxa de mai sus are perimetrele de 2m interior+exterior. Volumul net interior este de 650ml. 

Pentru 10 inele si 2 capace vine un pret de 96 lei. La acest cost se adauga costul materialului care poate fi altceva, de exemplu lemn masiv exotic... 

Aceeasi metoda de calcul pentru orice boxe aveti chef: 0,5lei/mm pe metru linear. Costul materialului este separat si se calculeaza dupa ce se face impartirea pieselor pe placa de material, randamentul este foarte mic pentru forme non patrat/dreptunghi.

Se pot face orice forme geometrice aveti chef, am nevoie de desenele in format DXF.

Se pot face si operatii de ansamblare, slefuire, vopsire, lustruire.

Aceste operatii pentru boxa de mai sus costa 150Euro pe bucata vopsirea negru pianno sau 200 acoperita cu fibra de carbon. Necesita foarte multa munca manuala si manepera din pacare e scumpa. Oricum aceste operatii le puteti face acasa in timpul liber la costuri deluzorii...

Oferta este valabila doar pentru comunitatea ELFORUM

Nu fac din materiale mai subtiri de 16mm si mai groase de 24mm.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări