cearda Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Poate sa-mi spuna cineva ce integrat foloseste sursa aceasta? http://www.ebay.com/itm/DC-DC-4V-32V-to-1-2V-32V-12A-Step-Down-Power-Apply-High-Power-for-Arduino-/370886133899 Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 (editat) Dupa capsula ar putea fi LM2576T-ADJ+ dubla dioda redresoare MBR20100+o dioda Shottky de 3A, dar nu va recomand s-o cumparati, e o porcarie clar, torul nu e din ferita pt. 52KHz, ci e din pulbere de otel+nisip, material bun doar pt. filtraj.Iar electroliticii nu sunt Low-ESR, ci ordinari.Nu are nici condensatori ceramici in paralel cu electroliticii.50 Kohmi nu e o valoare bine aleasa pt. acel semireglabil, in cazul in care IC e LM2576. Editat Iulie 14, 2014 de Spitfire Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 ^Ar trebui sa fim siguri ca stim despre ce vorbim atunci cand o facem... Tor cu "pulbere de otel si nisip"?... torul este cel galben care este realizat din pulbere de fier: http://www.mediafire.com/download/rshlu5rdxw5jt0y/Toruri_cu_pulbere_de_fier.rar Si este cel mai des folosit tor pentru aceasta aplicatie, respectiv "inductanta de stabilizare" ( mai are si alte denumiri dar eu o prefer pe asta ). Ca se p[oate folosi si ca inductanta dintr-un filtu LC este alta treaba, dar principalul sau scop este dupa parerea mea chiar aplicatia in care este folosit acolo, adica la stabilizare. Ca fapt divers torul de ferita chiar n-are ce sa caute acolo!! Mai multa atentie deci. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 (editat) "Inductanta de stabilizare"?! Aici e vorba despre o sursa in comutatie, domnule!!! Acel tor stocheaza temporar energia sub forma de camp magnetic, e vorba de o sursa in comutatie, cu autoblocare pe frecventa fixa de tip serie.Inductanta nu stabilizeaza nimic, doar depoziteaza energia sub forma de camp magnetic, pana e ceruta de feedback-ul de la iesire, pentru a incarca condensatorul electrolitic din care se absoarbe energia de catre consumator. Astfel de toruri de ferita, pentru a lucra cu randament, trebuiesc supradimensionate foarte mult,altfel ajung repede la saturatie, de aceea sursele in comutatie serie, de calitate se realizeaza numai cu inductanta de tip oala, precum cea de mai jos. http://duino4projects.com/testing-switch-mode-voltage-regulators/ Editat Iulie 15, 2014 de Spitfire Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Regulatorul din link-ul prezentat de autor este un buck, terminologia la noi la acea inductanta este destul de flexibila, insa rolul ei este unul clar si bine definit, stabilizeaza tensiunea de la iesire in functie de latimea si amplitudinea impulsurilor cu care este "atacata" astfel incat i se poate spune fara teama "inductanta de stabilizare", nu e un termen academic dar nu lasa loc de interpretari, si avand in vedere ca destul de multi utilizatori sunt oarecum la inceput de drum ( in special vizitatorii acestei sectiuni ) este mai important sa-i ajuti sa inteleaga folosind termeni simpli.Acel tor asa cum am spus este din pulbere de fier, si are intrefier distribuit, asta face ca inductia de saturatie la el sa fie mai sus decat la ferita si din acest motiv torul de ferita nu are ce sa caute acolo, oala de ferita e alta treaba, acolo se poate cu intrefier. Randamentul global este influentat si de aceasta inductanta, mai precis de pierderile in miez si de cele pe cupru, dar de obicei acestea nu sunt atat de mari incat sa traga randamentul atat de tare in jos, pierderile in cupru pot fi limitate folosind sarma corespunzatoare iar cele in miez dimensionand inductanta in mod corespunzator. Revenind la subiectul topicului ( ca prea suntem offtopic ), eu nu cred ca se poate determina tipul integratului dintr-o imagine in care se observa doar capsula acestuia, ce-i drept integratul sugerat de @Spitfire este unul destul de des folosit, deci ar putea fi vorba despre el si aici, insa sigur nu se poate determina cu informatii atat de putine. 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Interesant...omul cat traieste invata... Explicatia D-lui Marian e cat se poate de interesanta, si mai mult ca sigur corecta, nu banuiam ca s-ar putea utiliza un asemenea miez de "proasta calitate" in baza principiului enuntat de Dl. Marian.Totusi am vazut astfel de surse, de exemplu utilizate la POE(power over ethernet) care aveau tor din ferita, si mergeau OK, tineau un switch.Chiar cei de la Conexelectronic au comercializat prin 2004 o sursa cu LM2576 care avea tor din ferita neagra.Desigur e de preferat o oala, aceasta avand intrefier nu se satureaza prea usor. La sursa din link ar mai ramane doar problema electroliticilor ieftinache. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Inductanţa e un acumulator de curent, iar condensatorul de tensiune. Ele nu stabilizează nimic, doar circuitul activ poate face asta. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 De fapt mai precis spus este ca inductanta stocheaza energie la Ton si o elibereaza in condensator la Toff, cata energie stocheaza si cata elibereaza in condensator ( si catre sarcina ) depinde de impulsurile cu care este "atacata" asta face ca la Toff o anumita tensiune de autoinductie sa apara la bornele ei, aceea este tensiunea stabilizata livrata catre sarcina... explicatii probabil sunt mai multe, depinde de viziunea fiecaruia, cert este ca nu exista stabilizare forward fara acea inductanta, deci simplist spus se poate afirma ca este inductanta de stabilizare, creeaind astfel o distinctie clara intre aceasta inductanta si altele de alt tip sau scop. Majoritatea surselor in comutatie cu conversie directa se folosesc tocmai de acest tip de material la inductanta, respectiv pulberea de fier, in arhiva din link-ul prezentat, al 2-lea pdf contine un tabel care arata diferite tipuri de toruri din pulbere de fier clasificate dupa indice si culorile corespunzatoare, la cele galben cu alb indicele materialului este -26, acolo se mai gaseste si -45 de culoare negru/negru, deci ceea ce tu ai vazut @Spitfire era probabil tot tor din pulbere de fier, nu merge tor de ferita la aceasta aplicatie din lipsa intrefierului. Pentru mai multe detalii cititi pdf-urile din arhiva. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 De fapt mai precis spus este ca inductanta stocheaza energie la Ton si o elibereaza in condensator la Toff, cata energie stocheaza si cata elibereaza in condensator ( si catre sarcina ) depinde de impulsurile cu care este "atacata" asta face ca la Toff o anumita tensiune de autoinductie sa apara la bornele ei, aceea este tensiunea stabilizata livrata catre sarcina... explicatii probabil sunt mai multe, depinde de viziunea fiecaruia, cert este ca nu exista stabilizare forward fara acea inductanta, deci simplist spus se poate afirma ca este inductanta de stabilizare, creeaind astfel o distinctie clara intre aceasta inductanta si altele de alt tip sau scop. Da, atît condensatorul cît şi inductanţa înmagazinează energie, dar nu stabilizează nimic. Tensiunea pe bobină variază în draci în timpul comutării. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Inductanta face parte din sistemul care stabilizeaza tensiunea, la banalul buck ( ca despre asa ceva este vorba aici ) nu se poate stabilizare fara varierea umplerii ( deci integratul ) asa cum nu se poate stabilizare fara inductanta asta, asadar face parte dintr-un sistem precis calculat, deci se poate spune despre ea ca ar fi inductanta de stabilizare, sau inductanta serie, sau cum mai vrei tu, cert e ca face un lucru clar definit, ca fiecare il interpreteaza in alt mod, e treaba lui, eu asa prefer sa-i zic. Oricum scopul acestui subiect nu este sa se dezbata inductanta ci s-a pus intrebarea despre ce integrat se foloseste la acel regulator, din prea putine informatii, nu se poate preciza cu exactitate decat eventual din partea cuiva care detine ceva identic, motiv pentru care eu ma retrag de aici, nu e scopul meu sa intretin dispute filosofice. Toate cele bune. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Inductanta face parte din sistemul care stabilizeaza tensiunea, la banalul buck ( ca despre asa ceva este vorba aici ) nu se poate stabilizare fara varierea umplerii ( deci integratul ) asa cum nu se poate stabilizare fara inductanta asta, asadar face parte dintr-un sistem precis calculat, deci se poate spune despre ea ca ar fi inductanta de stabilizare, sau inductanta serie, sau cum mai vrei tu, cert e ca face un lucru clar definit, ca fiecare il interpreteaza in alt mod, e treaba lui, eu asa prefer sa-i zic. Oricum scopul acestui subiect nu este sa se dezbata inductanta ci s-a pus intrebarea despre ce integrat se foloseste la acel regulator, din prea putine informatii, nu se poate preciza cu exactitate decat eventual din partea cuiva care detine ceva identic, motiv pentru care eu ma retrag de aici, nu e scopul meu sa intretin dispute filosofice. Toate cele bune. Omule, aici e secţiunea începătorilor, nu-i mai introduce în eroare cu inductanţe care stabilizează, fiindcă nu e aşa! Nu există inductanţă de stabilizare! Nu e nimic interpretabil, bobina şi condensatorul ăla fac un filtru care reduce armonicele generate de comutaţie (fiindcă ai avea dreptunghiular dacă nu ar exista) şi cresc eficienţa sursei. Pierderile sînt cauzate de consumul circuitului activ, scurgerile parazite ale condensatorului, regimul tranzitoriu al FET-ului sau bipolarului care e folosit pe post de switch şi de rezistenţa internă a bobinei. Uite, îţi dau un pumn de bobine şi condensatori, îmi faci un stabilizator cu ele? 1 Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 17, 2014 Partajează Postat Iulie 17, 2014 Aveam de gand sa renunt la a mai intretine discutia asta dar nu pot accepta acuzatii gratuite fara sa reactionez, si asta pentru ca nu induc pe nimeni in eroare ci tu o faci interpretand si scotand cuvinte si expresii din context, am zis deja mai sus ca nu se poate stabilizare fara integratul de control deci ultima ta propozitie de mai sus este complet gratuita si malitioasa, nu-i nimic, esti mai vechi, poate ca ai dreptul asta... Hai sa o iau altfel, se da 3 scheme similare dar cu ceva mici diferente: Spune-mi te rog simplu si la obiect ( si daca se poate fara misto-uri ) ce diferenta este intre prima si a 2-a, dar intre a 2-a si a 3-a? Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 17, 2014 Partajează Postat Iulie 17, 2014 Nu scot absolut nimic din context şi nu interpretez nimic. Tu o ţii una şi bună că inductanţa stabilizează, cînd nu e aşa. Uite aici afirmaţiile cu context cu tot (nu le pot cita pe toate). Mi-am permis să scot în evidenţă aberaţiile. ^Ar trebui sa fim siguri ca stim despre ce vorbim atunci cand o facem... Tor cu "pulbere de otel si nisip"?... torul este cel galben care este realizat din pulbere de fier: http://www.mediafire.com/download/rshlu5rdxw5jt0y/Toruri_cu_pulbere_de_fier.rar Si este cel mai des folosit tor pentru aceasta aplicatie, respectiv "inductanta de stabilizare" ( mai are si alte denumiri dar eu o prefer pe asta ). Ca se p[oate folosi si ca inductanta dintr-un filtu LC este alta treaba, dar principalul sau scop este dupa parerea mea chiar aplicatia in care este folosit acolo, adica la stabilizare. Ca fapt divers torul de ferita chiar n-are ce sa caute acolo!! Mai multa atentie deci. __________________________________________________________________ Regulatorul din link-ul prezentat de autor este un buck, terminologia la noi la acea inductanta este destul de flexibila, insa rolul ei este unul clar si bine definit, stabilizeaza tensiunea de la iesire in functie de latimea si amplitudinea impulsurilor cu care este "atacata" astfel incat i se poate spune fara teama "inductanta de stabilizare", nu e un termen academic dar nu lasa loc de interpretari, si avand in vedere ca destul de multi utilizatori sunt oarecum la inceput de drum ( in special vizitatorii acestei sectiuni ) este mai important sa-i ajuti sa inteleaga folosind termeni simpli. __________________________________________________________________ De fapt mai precis spus este ca inductanta stocheaza energie la Ton si o elibereaza in condensator la Toff, cata energie stocheaza si cata elibereaza in condensator ( si catre sarcina ) depinde de impulsurile cu care este "atacata" asta face ca la Toff o anumita tensiune de autoinductie sa apara la bornele ei, aceea este tensiunea stabilizata livrata catre sarcina... explicatii probabil sunt mai multe, depinde de viziunea fiecaruia, cert este ca nu exista stabilizare forward fara acea inductanta, deci simplist spus se poate afirma ca este inductanta de stabilizare, creeaind astfel o distinctie clara intre aceasta inductanta si altele de alt tip sau scop. __________________________________________________________________ Inductanta face parte din sistemul care stabilizeaza tensiunea, la banalul buck ( ca despre asa ceva este vorba aici ) nu se poate stabilizare fara varierea umplerii ( deci integratul ) asa cum nu se poate stabilizare fara inductanta asta, asadar face parte dintr-un sistem precis calculat, deci se poate spune despre ea ca ar fi inductanta de stabilizare, sau inductanta serie, sau cum mai vrei tu, cert e ca face un lucru clar definit, ca fiecare il interpreteaza in alt mod, e treaba lui, eu asa prefer sa-i zic. Cum e? Îmi pare rău că n-am un LM2576 la îndemînă, să-i pun o rezistenţă în loc de bobină şi să vezi că merge şi aşa, dar la un randament penibil şi cu o căruţă de zgomot la ieşire. Acum legat de schemele tale: 1. Redresare bialternanţă chioară, fără feedback. Tensiunea pe condensator o să varieze în funcţie de frecvenţa din primar şi variaţia curentului prin sarcină. 2. Redresare bialternanţă, filtru LC de ordin 2. Variaţie de tensiune pe condensator mai mică decît în prima schemă, datorită filtrului LC şi existenţei unui feedback. 3. Redresare bilaternanţă cu două filtre de ordinul 2. Deşi ar trebui să se comporte mai bine decît schemele anterioare, are o bubă. Pentru că feedback-ul e luat de după primul filtru LC, circuitul de control nu mai urmăreşte ce face sarcina, aşa că are şanse destul de ridicate să oscileze necontrolat în anumite condiţii. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 17, 2014 Partajează Postat Iulie 17, 2014 Promit ca asta va fi ultima mea postare aici... Iarta-ma te rog, esti mult mai vechi ca mine si respect asta, dar chiar esti rautacios, da n-are nimic... Referitor la cine abereaza... nu sunt foarte sigur, cert e ca avem 2 viziuni total diferite asupra sistemului de control intr-o sursa in comutatie, deci e clar ca nu are rost sa mai continui din respect pentru pozitia ta aici. Inchei prin a ma intreba de ce oare sursele ATX nu oscileaza necontrolat?... ( vezi schema numarul 3...). Punct, si toate cele bune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum