Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bookshelf 7" scan speak 18w8545k si usher 9950

Sharky

Postări Recomandate

Acesta e un proiect la care am bibilit in ultimii 3 ani, o boxa mica pt camere mici spre medii.

Varianta asta e cea care suna bine pt gusturile mele si in conditiile mele de auditie (relativ near field).

Ma indoiesc ca voi mai aduce modificari din moment ce de un an nu am simtit nevoia de schimbare.

Sunetul

Ca si parere personala, suna bine sidetaliat ascultat incet spre mediu. Nu e o boxa care sa sune tare. Tinand cont de componente nici nu are cum.

• [*]Isi face treaba cand vreau sa am ceva muzica sa cante acolo, dar nu cand vreau sa o traiesc. [*]Sunetul este cald, nederanjant si bine detaliat. Chiar daca nu au spl mare, sunetul e penetrant, impresioneaza placut urechea si nu o oboseste. Facusem mai demult o comparativa cu alte boxe care desi au spl-uri mari, sunetul e amestecat, neclar, iar microdetalii lipsa. [*]Basul: este destul bas jos, dar nu e tocmai cel care trebuie. Are extensie, dar e un bas fortat. Aparent suna bine, dar nu are acel atac.  Ma rog, pentru un bookshelf nu cred ca se poate cere mai mult.  As putea face o comparatie cu un pa800 care are avea acel atac, dar la partea de extensie sta mai prost.  Se subteinelege ca vorbim despre o comparatie in incinte asemanatoare si doar referitoare la bas/midbas. Ca sunet nu are rost sa le comparam ca sunt prea diferite. [*]Medii/inalte, relativ fine si curate, dar inaltele de sus nu inteapa. Si daca le lasi din filtru mai tare tot nu o fac, doar incep sa sasaie. E o boxa cuminte deci, plusuri si minusuri. [*]SPL : nu poate fi vorba, boxele nu merg decat incet-mediu, nu trageti de ele daca va place sunetul pro. Alegeti altceva. Degustibus.... [*]Am testat boxa si in 30mp intr-o camera cu tavan inalt, la 4m. Nu s-a facut de ras, dar evident nici presiunea acustica nu era una de invidiat. Totusi pt o auditie normala era suficient.

Date mai tehnice:

Am intors pe toate partile, am incercat tot felul de filtrari, active, pasive, de la ord 1 pana la ord 4. Asta e cea mai simpla care isi face treaba bine.

Gasisem anumite comentarii cum ca lpad-ul nu ar fi ok dpdv al risipei de energie, dar pe mine ma intereseaza mai mult calitatea sonora decat factura de energie sau incalzirea globala. :)

E o diferenta intre o simpla rezistenta serie si un lpad, in special cand incerci sa fortezi tweeterul sa cante la limita de jos.

Schema (asculta la ea de mai bine de un an, nu a suferit mari modificari intre timp):

Pe bas:

• [*]ord 2: 1.5m 30u + un notch pus in paralel peste bornele wooferului : 5.5R + 54u + 1.2mH . Din moment ce condensatorul este mare 54u recomand folosirea unor electrolitici bipolari pusi in paralel. 5 bucati de 10u ar trebui sa fie suficienti. Nu puneti unul singur deoarece rezistenta serie parazita va provoca disipare si ca scurta viata condensatorului. La 5 bucati avem Esr sub 0.1R. Cei 1.2mH i-am bobinat cu sarma subtire destul de dezordonat apoi lac pt stabilitate mecanica. cei 5.5R sunt obtinuti din rezistenta parazita a bobinajului. Nu are rost sa puneti bobine din sarma groasa. [*]Pt cine vrea mai multe medii poate inseria cu bobina din notch inca 2.2 sau 3.3R. Suna mai detaliat, dar pe anumite melodii vor fi prea multe medii.

inalta:  

• [*]ord 3 + lpad:  8.2u 0.25mH 12u +   2.3R (poate creste pana la 4.3R) serie si 12R in paralel. Se leaga in faza pentru ca boxa sa fie fazata corect ascultata de la nivelul tweeterului in sus. Altfel se leaga invers, dar ma indoiesc ca isi cocoata cineva boxele in tavan. 

Voi posta schema desenata in curand.

Raspunsul in frecventa:

Albastru : suma

verde: suma cu R serie din lpad de 4.3R

maro: filtrarea tweeterului

Posted Image

Separerea cu faza inclusa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/nu%20trebuie%20sterse/forum/ss/ss%20fr%2Bph%20resp.png

Chiar daca nu da liniar, pt mine suna mai bine asa. Cu inaltele la linie, suna prea tare. Tweeterul e cam moale, nu inteapa, doar sasaie enervant. Inalte sunt destule, nu aveti frica.

Datele difuzoarelor

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-8545k00.pdf

http://www.usheraudio.com/files%5Cdrivers%5C9950-20.pdf

Masurate:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13402925/nu%20trebuie%20sterse/forum/ss/free%20fr%20resp.png

Wooferul: cam urla peste 600Hz, trebuie musai dres ca strica tot sunetul. Bas da el destul in partea de jos, dar midbasul nu e cel care trebuie. E de la difuzor, am incercat si alte acordaje, nu are de unde, nu e facut pt asa ceva.

Facusem un experiment, cele doua cutii in combinatie cu un selenium 8pw3 se inchegau promitator, extensie+atac.

Tweeterul: Cere taiere peste 2k si cu impedanta redusa la borne. Daca vreti sa il taiati cu impedanta mare atunci ar fi bine sa il taiati si mai sus. Altfel distorsiunile devin deranjante, iar difuzorul isi schimba timbrul. Raspunsul e relativ liniar, o mica cocoasa, dar e usor de corectat.

In rest inalte fine, sunet moale, detaliat, dar cuminte.

De tamplarie nu am ce comenta, eu am luat boxele gata facute, aportul meu personal fiind proiectarea filtrului dupa bunul meu plac. Filtru initial nu avea legatura cu realitatea si nici nu gusturile mele.

Poze vor urma, sa prind o zi cu lumina buna, sa le fac niste poze cum se cuvine.

Voi posta tot atunci si detaliile constructive.

Raport calitate pret:

Mediu. Sper sa apuc sa fac comparatie cot la cot cu ushere mai ieftine, dar eu nu as lua aceste difuzoare la pret de nou. Prea scumpe pt ceea ce fac, in special wooferul. Am auzit si altele difuzoare mai ieftine si dpmdv tot cam atat fac.

Voi reveni si cu restul detaliilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

6

• vlad_2770

3

• CBI

1

• Dima8930

1

Top autori în acest subiect

@sharky te felicit pentru topicul tau. Mai exact pentru informatiile:

Wooferul: cam urla peste 600Hz, trebuie musai dres ca strica tot sunetul. Bas da el destul in partea de jos, dar midbasul nu e cel care trebuie. E de la difuzor, am incercat si alte acordaje, nu are de unde, nu e facut pt asa ceva.

Facusem un experiment, cele doua cutii in combinatie cu un selenium 8pw3 se inchegau promitator, extensie+atac.

Tweeterul: Cere taiere peste 2k si cu impedanta redusa la borne. Daca vreti sa il taiati cu impedanta mare atunci ar fi bine sa il taiati si mai sus. Altfel distorsiunile devin deranjante, iar difuzorul isi schimba timbrul. Raspunsul e relativ liniar, o mica cocoasa, dar e usor de corectat.
In rest inalte fine, sunet moale, detaliat, dar cuminte.

Raport calitate pret:
Mediu. Sper sa apuc sa fac comparatie cot la cot cu ushere mai ieftine, dar eu nu as lua aceste difuzoare la pret de nou. Prea scumpe pt ceea ce fac, in special wooferul. Am auzit si altele difuzoare mai ieftine si dpmdv tot cam atat fac.

Putini useri ofera asemenea informatii valoroase in urma realizarii unui proiect. Ar fi bine ca si alti useri sa puna la "share" informatii de acelasi calibru cu cele puse de tine aici. Ai facut si treaba de moderator postand acest mesaj ce trebuie luat de model!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Da, merci. Am observat si eu ca toata lumea lauda de parca toate boxele ar fi perfecte, lucru care il consider f daunator.

Ca sa continuam:

schema desenata:

Posted Image

Detalii constructive:

Dimensiuni aproximative

Inaltime X latime X adancime

extern 550 X 250X 300 mm

intern  510 x 210x250 mm

Volum util: ~25L

Acordaj la ~40Hz, tub de 70mm, lung de 160mm.

Minet pus pe toti peretii, grosive aprox 30mm, nepresat.

Dupa cum spuneam boxa are unele neasjunsuri constructive.

In caz ca vreti sa reproduceti "opera" sa masurati acordajul si sa ajustati in consecinta. Tubul in cazul acestor boxe dadea catre magnetul difuzorului. Initial era mai lung dar am taiat din el deoarece acordajul (masurat si nu calculat) era prea jos pt acest difuzor.

Probabil mutat in alta parte, unde nu va fi obstructionat partial de magnet, acordajul se va muta in sus.

40hz am considerat ca e optim pt acest difuzor.

Eu va recomand sa NU puneti tubul in acest fel. 

Pozele:

Repet, nu sunt facute de mine, n-am nici timp nici pasiune in a face pe tamplarul.

Unii vor recunoaste lucratura, insa finisajul final ii apartine unui user de pe forum, isi va dezvalui el identitatea, daca va dori. Boxele au fost luate de la dansul, iar filtrele reproiectate.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Imi cer scuze de intarziere.

Link spre comentariu

Eu recunosc sigla si acum stau si ma intreb daca sa iti cer sa publici schema filtrului initial sau nu. Esti moderator deci .... tu hotarasti. Pentru noi ar fi interesant de comparat cele doua filtre insa daca simti ca va  iesi scandal  :limb: ai obligatia de a-l evita . 

Link spre comentariu

cred ca le stii deja istoricul, boxele au fost ale mele acum multi ani,facute pe o sapca de bani ,dezgropam mortii..

le-am facut cateva modificari de ordin estetic pe la masti,furnir,gauri,lacuite din nou,stative din mdf vopsite negru

filtrele cu care au venit si pe care am platit bani pt 'proiect' au fost o rusine,o gramada de medii in zona 600-1000hz de la baffle step,tweterul atenuat prea mult si defazat(dar nu chiar in anitifaza) la sumare etc

din aceleasi motive pe care le-a precizat si sharky le-am si dat ,pt ca nu am reusit sa obtin ce doream.A fost oarecum momentul care m-a facut sa pun mana sa ma documentez sa DIY cu mana mea.El a fost mai rabdator si le-a mai mesterit inca o data

Schema la care a ajuns si el este clasica pt bookshlefuri pe 2 cai cu taierea pe la  2khz, ord2 (4 acustic) pe woofer cu corectie pe burta ramasa de la baffle step si ord 3(4 acustic) pe tweeter pt a compensa offset-ul pe adancime pt o sumare in faza.Pana la urma masuratorile sunt doar o etapa,nu se poate fara ele dar nici nu spun mare lucru despre cum suna.Pt unii poate fi 'super',pt altii ceva banal

nu ca vreau sa fiu iar gica contra(m-am lovit recent din nou de ele),dar in ciuda faptului ca sunt f laudate pe net pt sunetul specific,seriile astea de difuzoare(scanspeak classic si 'clonele' de la Usher,cu ale lor *air dried carbon paper cone*) au fost o mica dezamagire pt mine(subiectiv vorbind,pt gusturile mele),desi conul pare destul de rigid,cred ca este prea amortizat si greu si ca  atare ii lipseste vioiciunea si basul tinde sa bubuie ,in ciuda faptului ca par a fi neutre timbral(nu au caracter/coloratii deranjante).Valabil si pt tweetere,masoara bine,arata bine,dar sonic sunt prea soft,instrumentele suna ca printr-o perdea care filtreaza armonicile si agresivitatea care ar trebui sa fie acolo

dpmdv intrebarea care se pune pana la urma nu este daca se poate face ceva asemnator la juma de pret ,pt ca raspunsul este nu prea,ci daca merita sau nu la ce se obtine ,subiectiv vorbind(daca se muleaza pe gusturi),pt ca preturile sunt care sunt acuma..

eu as da jos insigna aia ,nu prea mai are vreo legatura cu ce a fost odata :limb:

Link spre comentariu

seriile astea de difuzoare(scanspeak classic si 'clonele' de la Usher,cu ale lor *air dried carbon paper cone*) au fost o mica dezamagire pt mine(subiectiv vorbind,pt gusturile mele),desi conul pare destul de rigid,cred ca este prea amortizat si greu si ca  atare ii lipseste vioiciunea si basul tinde sa bubuie ,in ciuda faptului ca par a fi neutre timbral(nu au caracter/coloratii deranjante).Valabil si pt tweetere,masoara bine,arata bine,dar sonic sunt prea soft,instrumentele suna ca printr-o perdea care filtreaza armonicile si agresivitatea care ar trebui sa fie acolo

desi ma repet dar aceste informatii ar trebui sa se gaseasca din belsug pe net si nu laude si elogii (care de altfel sunt la greu peste tot). Pacat ca ai platit scump aceste informatii dar macar fi sigur ca altora le va folosi!

Aceste boxe mi-au adus aminte de forumul disparut. 

Link spre comentariu

Da, cam asta ar trebui sa se discute, in schimb multi ridica osanale. E drept, o mare parte dintre ei sunt multumiti pt ca ala e nivelul lor.

Cine e mai experimentat stie ca nici o scula nu e perfecta si una doua le vede neajunsurile.

Nu ma deranjeaza sigla, nu arata rau, si nu o pot da jos ca ar ramane urat.

Pana la urma e sigla, ca e reclama sau contra-reclama, nu e problema mea.

Schema originala nu o am. Eu am doar ce am primit de la CBI. In perioada respectiva eram in curs de invatare.

Avantajul difuzoarelor e sunetul soft, nederanjant, suna chiar si filtrate prost pt ca nu sunt agresive, in sensul ca nu iti sparg urechea.

Dar o ureche antrenata simte imediat lipsurile.

Filtrul prezentat isi face treaba cand e ascultat near field, la nivel mic spre mediu.

Link spre comentariu

Au anumite parti bune acele pop-uri, dar ca si calitate mai au mult pana sa ajunga aceste ss-uri.

Evident din punctul meu de vedere. Tot pentru mine si pt conditiile mele am facut acel filtru.

S-ar putea ca pt alte urechi  si alte camere sa nu sune bine, dar aia e si ideea de DIY, sa rezolvi singur problemele care apar, pe cat posibil.

Ce nu e posibil de a obtine (tine de neajunsurile difuzoarelor) s-a descris deja.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tot e furnir. Dar repet, nu ma intrebati detalii constructive. Nu eu le-am facut, iar in legatura cu modul in care sunt facute sunt destule chestii care nu sunt facute cum trebuie.

Nu ma apuc acum sa comentez munca altora, dar nici sa promovez mai departe unele greseli.

O sa postez si filtrul cu raspuns mai liniar, potrivit pt o auditie normala, nu nearfield, ascultat la nivelul wooferului, asa cum il folosesc pe aceasta acum.

Dar asta va mai dura, din moment ce vreau sa mut boxa si sa o testez pe indelete intr-o camera mai mare, inainte sa public filtrul pe forum.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mici modificari facute cam cu 3 luni in urma, cauzate de o schimbare de aranjament.

Woofer, Condensatorul de 25u scade la 20u, cel de 54u la 36u, rezistenta se mareste la 8 ohmi.

Tweeter: rezistenta serie se scade la 2.4R, optional primul cond se creste la 7.8u.

Dupa cum spuneam, initial boxele erau ascultate near-field, dintr-o pozitie improprie, cu rezultate diferite fata de o pozitie normala.

In felul acesta masoara mai bine ascultat de departe.

Posted Image

Inaltele chiar daca par domolite din grafic, sunt ok, dpmdv. DAca le dau mai tare doar sasaie, nu inteapa.

Voi mai cauta si prima varianta de filtru si o voi reimplementa pt reascultare comparativa, ca sa nu o postez doar din amintiri.

Legat de sunet am mai omis alt aspect, boxele sunt bune pt filme, in sensul ca vocile sunt bine detaliate si clare, iar extensia in bas le ajuta pe partea comerciala, pompand bine basul manelistic din filmele moderne. Evident, nu va asteptati sa scuturati peretii cu 7", dar auditiv, pt omul de rand, e ce trebuie.

Poate ca din posturile anterioare se intelege ca boxa e slaba, eu as zice medie spre buna.

Totusi, e o cutie mica care trebuie sa faca de toate. Nu putem sa ne asteptam sa sune ca un 3 cai intr-o incinta mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări