cipi Postat Iulie 12, 2014 Partajează Postat Iulie 12, 2014 Va salut! Am un radio pe lampi Orion model AR 612 si am doua probleme la el. Prima consta in faptul ca ochiul magic (tub EM 80) nu se mai aprinde. Am tensiunea de 6.3 V (in regula) pe pinii 4+5, iar cea de 250 V (pinii 7si 9) este de 190V (pe pinul 9) iar pe 7 de 30V. Ar putea fi lampa EM80 defecta ? Mentionez ca am facut masuratori si fara lampa = acelasi rezultat cu exceptia faptului ce pe pinul 9 aveam 210V (normal cred eu odata ce eram in gol). A doua problema consta in faptul ca filtrajul este asigurat de un condensator IPRS de 50+50uF as vrea sa il schimb si intrebarea mea este : Pot monta un electrolitic de 100uF/400 V ? Va multumesc! Cu stima, Link spre comentariu
milk Postat Iulie 13, 2014 Partajează Postat Iulie 13, 2014 Condensatorul este dubla cpacitate, si se poate schimba cu doi condensatori de valori apropiate, la tensiuni peste 350V. Pentru cealalta problema, este necesar sa se stie daca filamentul lampii se aprinde. Degeaba are tensiunea de filament in regula, daca filamentul este intrerupt. Se poate scoate lampa din soclu, si se verifica cu ohmetrul continuitatea filamentului. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 13, 2014 Partajează Postat Iulie 13, 2014 1 ochiul magic EM800 este EPUIZAT!! Cauta pe la vinzari, poate are cineva de vînzare,aparatul funcționează și fara el,e mai mult de impresie/frumusete/schi-schi.Daca nu găsești EM80(sunt rare si proaste),poti pune EM84,trebuie sa faci cîteva modificari la soclu.EM 84 am eu,sute!2 Daca aparatul nu are brum,lasă acel condensator de filtraj,dacă tii neapărat sa schimbi condensatorul de filtraj,OBLIGATORIU primul sa fie de 47..50microf/400....500V,sa nu montezi de valoare mai mare,riști sa strici tubul redresor.3 cauta pe la vintage cu tuburi,deschisese eu un subiect despre reparații radio cu tuburi. Succes Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 13, 2014 Partajează Postat Iulie 13, 2014 Eu nu as lasa condensatorul IPRS acolo, mai ales daca e vechi - se poate citi pe el anul cand a fost fabricat. Daca totusi are valori corecte la masurare, se poate lasa o vreme, dar as intercala o siguranta intre el si catodul tubului redresor...avand in vedere ca filtrarea se face printr-o infasurare a transformatorului de iesire, daca clacheaza acel condensator, pana sa se arda tubul redresor va ceda infasurarea de filtrare a transformatorului...am un caz de acest gen la activ...traful ars si condensatorul in scurt. Daca tineti neaparat sa fie aspectul vintage cautati un condensator original, unguresc. Cel mai bine ar fi insa doua condensatoare noi de 47 uF, preferabil de calitate buna... Link spre comentariu
cipi Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 (editat) Dl carageae va multumesc , cred ca il las acolo , la masurare este in regula ma gandeam doar preventiv, @ milk filamentul lampii nu se aprinde. Dl viobio cum as putea sa fac rescoclarea si daca se poate as achizitiona de la Dvs. EM84, insa as vrea sa vad ce trebuie schimbat de acolo. Oricum mi se pare suspect faptul ca am tensiunea aceea de 190V in loc de 250 V. Daca aveti cumva schema electrica, sau un link de lagatura, eu personal nu am gasit nimic pe net. Va multumesc ! Cu stima Editat Iulie 15, 2014 de cipi Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Schema de la acel Orion o găsești pe net.Lasă pe pm o adresă de mail,trimit eu modificarea em80/em84 Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Va salut,Pe langa cele aratate de colegi, scaderea usoara a tensiunii anodice poate fi cauzata de tensiunea scazuta a retelei, uzura la redresor sau un consum marit : in acest sens ( si nu numai ) este indicata inlocuire la C 77 de 22 nF cu unul nou, la o tensiune egala sau mai mare decat la cel din aparat.O alta cauza pentru o tensiune anodica usor scazuta, poate fi pozitionarea schimbatorului de tensiune al retelei pe 240V cand reteaua este 220V sau mai putin.Schema:http://www.filehost.ro/30700114/DSCF1035_JPG/ Link spre comentariu
nicolae57 Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 ... eu personal nu am gasit nimic pe net. O simpla cautare pe Google te ducea aici http://elektrotanya.com/orion_pacsirta_ar612_sch_3.pdf/download.html Link spre comentariu
cipi Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 Va multumesc pentru schema! Dl kripton, Tensiunea fixata pe schimbator este pe 240V iar cea de la retea masurata in momentul de fata este de 232 V. Mai pot sa las doar pe plotul de 220 V ! Nu afecteaza in timp treaba asta functionarea tuburilor ? Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Poate ramane asa, in acest caz e mai bine . Am aratat ca idee motivele pentru care Ua poate fi usor scazuta . Nu este o marime critica, o abatere de 10-20 V nu afecteaza performantele aparatului.L.E.Revin cu precizarea ca este mai mult decat bine sa se inlocuiasca filtrajul dar numai asa cum arata colegii , fara capacitati mai mari. In plus, asa cum arata colegul @carageae, daca se vrea aspectul original, condensatoarele vechi nu se arunca . In ele se pot monta condensatoare de tip nou, avand capacitatile exact ca in schema, la tensiuni care pot fi mai mari decat la cele vechi.Cateva idei/sfaturi pentru refacerea condensatoarelor elecrolitice se pot vedea aici, cele mai mari, pentru aparate cu tuburi sunt mai la urma :http://www.elforum.info/topic/79172-reutilizare-condensator-electrolitic/...iar aici , un condesator astfel refacut ( 2x 50 yF ) de productie maghiara, utilizat de firma "Orion" ( ca si aparatul din spatele acelui panou ):http://i60.tinypic.com/2lovww.jpg Link spre comentariu
cipi Postat Iulie 16, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2014 Voi incerca mai intai partea cu resoclarea ochiului magic si dupa partea de electroliticul. Va multumesc pentru sfaturi si linkuri. Cu stima ! Link spre comentariu
cipi Postat August 18, 2014 Autor Partajează Postat August 18, 2014 Va salut! Am rezolvat in mare parte tot , mai putin resoclarea ochiului magic care urmeaza a fi realizata. Radioul acum receptioneaza bine , volumul este ok totul este in regula ..cel putin de 5 minute. Va multumesc pentru sfaturi ! Cu stima, Link spre comentariu
puriu Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 Normal EM84 se aseaza orizontal, dar merge oricum. Bun tub! Cand eram cu juma' de secol mai tanar faceam de toate cu EM84 (punte RC, grid-dip metru, etc.). Link spre comentariu
kripton Postat August 21, 2014 Partajează Postat August 21, 2014 Va salut,Nu sunt specificatii de catalog sau restrictii privitoare la pozitia tubului . S-au produs industrial, atat radioreceptoare cat si alte aparate, unde EM 84 ( si chiar EM 80 / 81 ; magnetofoane ) s-au montat in ambele pozitii, conditionate ( si ) de spatiul disponibil, de aspectul utilitar-estetic si o distanta minima fata de campuri magnetice.- au construit cate ceva si ... altii, din vremile tov. Gh.Gheorghiu-Dej, Kivu Stoica s.a. cand un tub nou ( sau tranzistor ) costa cam cat painea unei familii de 3-4 persoane pe o saptamana, insa ...desigur, intr-un subiect, se pot aminti cateva scheme, tinand cont de trioda ( majoritatii ) indicatoarelor optice , cu posibile aplicatii si in receptia semnalelor ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum