Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta VTP cu difuzoare Monacor

CornelM

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am achizitionat recent aceste difuzoare, este vorba de SPH-165 si DT-25N.

Intentionez sa construiesc incinta VTP cu aceste difuzoare si am nevoie de putin ajutor din partea celor mai experimentati.

Pentru inceput cum se face calculul pentru dimensiuni boxelor. ca sa pot intelege mai bine fenomenul.

Mai tarziu o sa pun intrebari si despre filtru care de altfel este o componenta foarte importanta.

Precizez ca ele imi vor gadila urechile intr-un living cu o suprafata de 16m patrati.

Cred ca am facut o alegere buna a difuzoarelor, ce parere aveti voi?

Acestea fiind spuse astept sfaturile dumneavoastra. Sper sa iasa un proiect frumos si de calitate.

Multumesc.

post-185920-0-40681500-1405010105_thumb.jpg

post-185920-0-22783800-1405010119_thumb.jpg

Link spre comentariu

Te duci la... (adresa pe mp), in Brasov, cu formularul de comanda completat cu cotele din proiectul tau, pe mdf 18-22mm, sa ti le taie. Daca iti ramane material in plus, mai arunca si tu in formularul ala repere de inca doua boxe, mai mici sau mai mari, dupa caz, sa fie, sa nu faci risipa.

Dupa ce ajungi acasa cu placile, care vor fi debitate impecabil, iei panoul de fata, si mergi la un cnc sa-ti faca gaurile pentru difuzoare. Merge si acasa cu o masina de frezat cu compas, facut artizanal, sau cu un pendular nenorocit, in cel mai rau caz. Dupa toate astea, iti cumperi un Moment Wood Express, si lipesti toata nebunia, dai un chit de lemn pe la imbinari, slefuiesti, insisti daca trebuie, slefuiesti final, dai un primer pentru lemn, o vopsea la culoarea dorita, si ai terminat balciul Tot la ... gasesti furnire. Daca mergi pe directia asta, imi dai un semn, pentru explicatii... la filtre te ajuta colegii mei.

Posted Image

Link spre comentariu

Am inceput sa ma joc cu acel calculator in excel. Toate bune si frumoase numai ca nu inteleg o chestie.

Si anume acolo unde se termina placa oblica distantele fata de partea de sus si laterale, fata, spate nu ar trebui sa fie egale?

Centrul difuzorului nu trebuie sa corespunda cu zona unde se termina placa oblica?

Dupa calculele mele ar trebui sa fie undeva la 12,5cm. Din imaginea atasata adancimea o sa fie de 25cm, data la jumate e 12,5cm.

La calculator excel zice ca din centrul difuzorului pana la partea de sus este 20cm. ca sa fie asa de mare nu ar trebui sa aibe adancime de 40cm? 20.13 distanta asta nu o inteleg.

nominal driver size:6.5inch;

free air resonance: 50Hz;

surround width 0.5inch;

throat dep: 0.8inch;

best width 7.80inch.

acestea sunt datele ce le-am scris in tabel

Multumesc.

Editat de little_fellow
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

salve!

dupa ceva vreme am reusit sa construiesc prima incinta.

e gata in proportie de 50%. mai sunt de retusat mici defecte, de montat materialul fonoabsorbant....

treaba merge greu din cauza timpului.

ce parere aveti?

:bataie  :bataie am uitat sa incarc pozele

post-185920-0-48636900-1408558298_thumb.jpg

post-185920-0-61437500-1408558308_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cateva recomandari general valabile:

- cereti sfaturi INAINTE de a cumpara difuzoarele!

- evitati wooferele cu membrana de PP sau alt plastic;

- daca wooferul are motor puternic si amortizeaza bine echipajul mobil, se poate aborda o incinta acordata  SUB Fs daca Fs este mare si invers;

- de preferat ca tweeterul sa fie montat deasupra wooferului. In cazul de fata acest lucru era posibil;

- material fono tip minet de 20 mm se poate pune pe peretii laterali, iar pentru a evita coloratiile, daca este nevoie, se pune o fasie de 20 mm grosime, pe peretele inclinat, din zona inchisa si apoi lasata jos, libera, // cu peretele spate;

- in cazul de fata, Ft= 2.500 Hz, iar ca filtru se poate merge pe clasic 12 dB/oct., departat pentru linearizare.

Succes!

Link spre comentariu

Multumesc pentru recomandari.

La partea cu wooferul nu mai am ce sa fac.

La tweeterul o sa il pozitionez in partea de sus, cand o sa fac comanda de material pt a doua incinta.

Intrebare intrebatoare: de ce e mai bine sa fie montat in partea de sus?

La filtru este in regula daca optez pentru modelul care este prezentat in revista Tehnium decembrie 2006? si daca valorile prezentate acolo raman valabile?

Stima!

Link spre comentariu

Multumesc pentru recomandari.

La partea cu wooferul nu mai am ce sa fac.

La tweeterul o sa il pozitionez in partea de sus, cand o sa fac comanda de material pt a doua incinta.

Intrebare intrebatoare: de ce e mai bine sa fie montat in partea de sus?

La filtru este in regula daca optez pentru modelul care este prezentat in revista Tehnium decembrie 2006? si daca valorile prezentate acolo raman valabile?

Stima!

- de obicei, auditiile se fac sezand pe "ceva", indiferent ce este, iar intre urechea ascultatorului si punctul de emisie sonora sa fie, pe cat posibil, o linie orizontala. Punand jos tweeterul, sansele de a avea un unghi destul de mare creste.

- reteaua de separare se stabileste functie de parametrii difuzoarelor si se ajusteaza fin ulterior.

Link spre comentariu

Ma-ndoiesc ca Ho...er Brasov a debitat mdf-ul in halul ala, ma-ndoiesc ca erau necesare suruburile alea, desi am recomandat cu drag Moment Wood Express si atat. Nerespectarea astora doua, ti-a atras niste alte probleme, mult mai mari, cheltuieli ulterioare suplimentare, si probabil ceva probleme pe parte acustica...

Link spre comentariu

Ma-ndoiesc ca Ho...er Brasov a debitat mdf-ul in halul ala, ma-ndoiesc ca erau necesare suruburile alea, desi am recomandat cu drag Moment Wood Express si atat. Nerespectarea astora doua, ti-a atras niste alte probleme, mult mai mari, cheltuieli ulterioare suplimentare, si probabil ceva probleme pe parte acustica...

am fost la ho....ah sa le tai... din graba sa aud cum se aude nu am mai citit inca o data topicul.

am retinut acum si ma bucur ca '' m-ati tras de urechi'' :sorry

asa e la inceput si mai ales cand te grabesti.... mai faci si prostii.

la a doua incinta o sa fie altceva, orcum trebuie sa schimb fata sa montez tweeterul in partea de sus.

numai bine!

Link spre comentariu

Aia de la Horn...ch taie cu prostia aia de masina verticala... m-am trezit si eu cu erori in trecut... le aseaza pe rolele alea, si e suficient sa misti placa f. putin, ca s-a si dus un milimetru...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări