Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon cu baterie 9V

opreaandrei

Postări Recomandate

Din ce stiu majoritatea CI specializate pentru incarcat o celula Li-ion incarca si in cazu in care sursa de alimentare nu duce curentu setat pe incarcator. Conditia ii ca la intrarea CI specializat tensiunea sa nu scada sub 3.5V sau cat are fiecare limita de UVLO si consumatorii alimentati din acumulator sa nu absoarba permanet curent >= cu curentu furnizat de alimentator. In cazu asta faza de curent constat curentu de incarcare o sa fie maxim cat scoate sursa de alimetare pana ajunge pe faza de tensiune constanta.

Daca ai cel putin 4.2V la intrarea incarcatorului cu acumulatoru descarcat complet sigur o sa-l incarce.

@Alexutz:   nu stiu sa existe LIFePol, da exista LiFePo4. Suporta descarcare de 10C si incarcare la 3C fara probleme, numar de cicluri de incarcare/descarcare >1000, au siguranta foarte buna in exploatare in comparatie cu LiPol, singura problema ar fi ca is mult mai mari pentru aceeasi cantitate de energie stocata.

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Vesti bune cu incarcatorul de laptop defect. L-am dus la un magazin de calculatoare si au masurat baietii secundarul in scurt circuit care arsese o dioda de putere. Probabil de la fataieli ale firului in zona de iesire din "transformator" s-a produs scurtul. Acum e ok.

Concluzia, sa nu fasuram strans cablurile in jurul aparatelor. Desi nu facusem asta tot o sa am in vedere mai bine!

Editat de opreaandrei
Link spre comentariu

Din ce stiu eu, sursele de laptop au protectie la scurt, nu cred ca suprasarcina ar fi ars dioda,  eu am cel putin 20 de surse de laptop  reparate si in nici macar una nu am gasit    dioda din secundar  defecta. De asemenea  cand  e scurt in secundar, sursa  "gafaie" adica  se aude un tiuit  frecvent, si de cele mai multe ori  responsabile de scurt in secundar sunt cablurile de legatura de la surse la laptop. Dar cine stie  tot ce e posibil in electronica.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
Acum 45 minute, AlexDen1.0 a spus:

Salut , imi poate spune și mie cineva in cat timp incarca o baterie de 9un telefon ? 

Buna gluma!

Ce telefon se incarca de la o baterie de 9V? Si de care baterie?

Link spre comentariu

@AlexDen1.0

In general bateriile de 9V au cam 250 mAh, pentru inceput trebuie sa rezumi totul la putere nu la voltaj, ( putere = volti × amperi ) Puterea bateriei de 9  V este  mica, aproximativ 2,25 W in comparatie cu puterea bateriei unui telefon mobil.

In general telefoanele mobile (ref. smart phone) se incarca la 5 V. Ai avea nevoie de un step down booster care ar cobori tensiunea si ti-ar permite sa faci acest lucru dar tot ai avea o diferenta mare de puteri (intre puterea bateriei de 9v si puterea bateriei telefonului mobil )

Ca principiu simplu , daca vrei un backup sa poti incarca tefoane mobile tablete atunci cand nu ai energie electrica poti folosi o baterie de 12 V (12 v 7 Ah sunt mai mici ca volum )  sau 24 V ( de la o trotineta electrica li - ion cu controller pe ea / BMS, ca sa o poti reincarca )   si un adaptor auto 5v  (acela care se foloseste la bricheta masinii, de regula sunt facute sa functioneze in 12 v / 24 v) si instalatia de backup e gata. 

Pentru a incarca un telefon mobil atunci cand nu esti acasa ( daca ne referim la portabilitate ) recomandarea ar fi o baterie externa.

S.T.

Editat de st1
Link spre comentariu

"step down booster" fiind o struto-camila.

(sau un oximoron grav)

Step-down inseamna in mare ceva care coboara (tensiunea in acest caz)

Defapt vorbim de convertoare DC-DC in comutatie, care sunt clasificate in doua mari categorii:

- boost (care ridica tensiunea)

- buck (care coboara tensiunea)

Deci "step down + booster" insemana: care coboara tensiunea + care ridica tensiunea.

O fi aici sectiunea NOOBS... dar nici chiar asa.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nici ca măsură de urgenţă nu ai face nimic cu bateriile 6F22, poate cu un acumulator de 9V....deşi l-ai ,,omorî,, şi pe ăla cu consumul.Pune un consumator de 100mA pe o baterie de 9V şi vezi cum cade tensiunea de repede...

Link spre comentariu
3 hours ago, Dxxx said:

"step down booster" fiind o struto-camila.

(sau un oximoron grav)

Step-down inseamna in mare ceva care coboara (tensiunea in acest caz)

Defapt vorbim de convertoare DC-DC in comutatie, care sunt clasificate in doua mari categorii:

- boost (care ridica tensiunea)

- buck (care coboara tensiunea)

Deci "step down + booster" insemana: care coboara tensiunea + care ridica tensiunea.

O fi aici sectiunea NOOBS... dar nici chiar asa.

Corect . Step down , eram cu gandul la booster care nu avea ce sa caute in propozitie , nu ma crucificati, nu sunt vrajitor si voi nu sunteti inchizitia. Incercam sa dau o solutie simpla userului si sa ii explic ce poata sa faca si ce nu poate sa faca.

Data viitoare voi spune ca e format prin derivare cu sufixul diminutival x de la substantivul comun y (ref. la oximoron ) - mai greseste omu' la exprimare...

Nu sunt de acord cu ironiile aduse la adresa userilor oricat de multe cunostinte aveti (@sesebe) fiecare merita o explicatie indiferent de cum suna intrebarea parerea mea.....

noua generatie are un termen pentru reactii de acest tip : " hater "

:)))

Editat de st1
Link spre comentariu
19 minutes ago, ledpanel said:

@ st1 singurele avantaje ale bateriilor e ca se gasesc peste tot si n-au probleme cu supradescarcarea, ca acumulatorii. Exemplul tau cu bateria de 12V 7Ah trebuia sa includa si o protectie electronica. Nu toate alimentatoarele care scot 5V din "bricheta" masinii au protectii pentru baterie. Sa lasi o baterie sub 10V doar pentru moftul incarcarii telefonului e cam mult. Am testat cateva modele, sa vad cum se impaca cu pachete li-ion 3s. 

In fine, poate ne lamureste OP mai exact ce doreste. Powerbank-urile au ajuns exagerat de ieftine. Unul de 10Ah costa cam cat elementul din el, bulk. Deci pretul a 2-3 baterii de 9V bune!

nu am  vrut sa il complic, bateria de 12 V legata la un controler cu un panou solar.....

am zis sa nu il complic dar e corect tot ce ai spus. 

exista li - ion cu bms, supradescarcarea iese din discutie acolo. 

Asteptam sa ne spuna ce vrea sa faca exact, ii putem da o schema pentru a realiza ceea ce isi propune si pentru a se convinge " ca nu e ce trebuie " ( referitor la incarcarea telefonului cu bateria de 9v printr - un montaj ) daca are alta parere.

Editat de st1
Link spre comentariu
5 hours ago, ledpanel said:

Referitor la diferenta buck-boost, cred ca au existat incarcatoare externe cu ridicare-scadere a tensiunii.

Sigur ca exista buck-boost, adica acele convertoare capabile sa si coboare si sa ridice tensiunea.

Nu asta era ceea ce sanctiona @Dxxx, ci o combinatie nefericita de termeni intr-un context dat ( una care de altfel a fost si asumata, deci se poate depasi momentul ).
Concret pentru incarcarea unui mobil cu 5V dintr-o baterie de 9V ai nevoie doar de buck ( adica de convertor coborator ), nu si de boost. 

PS: Incarcarea unui mobil dintr-o baterie de 9V e o utopie, nu ai nici pe departe energia necesara la dispozitie.

E pierdere de vreme sa se discute despre asta.
Si asa cum s-a spus bateriile externe sunt prea ieftine si au ajuns atat de performante incat chiar nu mai merita sa-ti pierzi timpul cu improvizatii.

Sigur, daca totusi se doreste de dragul experientei atunci acumulatori de UPS-uri sunt poate printre cei mai potriviti, au si energie suficienta si suporta si descarcari mai semnificative, si sunt si ieftini.

De la ei se alimenteaza un buck cat mai bun cu iesire de 5V, si...

Link spre comentariu
12 minutes ago, Marian said:

Sigur ca exista buck-boost, adica acele convertoare capabile sa si coboare si sa ridice tensiunea.

Nu asta era ceea ce sanctiona @Dxxx, ci o combinatie nefericita de termeni intr-un context dat ( una care de altfel a fost si asumata, deci se poate depasi momentul ).
Concret pentru incarcarea unui mobil cu 5V dintr-o baterie de 9V ai nevoie doar de buck ( adica de convertor coborator ), nu si de boost. 

PS: Incarcarea unui mobil dintr-o baterie de 9V e o utopie, nu ai nici pe departe energia necesara la dispozitie.

E pierdere de vreme sa se discute despre asta.
Si asa cum s-a spus bateriile externe sunt prea ieftine si au ajuns atat de performante incat chiar nu mai merita sa-ti pierzi timpul cu improvizatii.

Sigur, daca totusi se doreste de dragul experientei atunci acumulatori de UPS-uri sunt poate printre cei mai potriviti, au si energie suficienta si suporta si descarcari mai semnificative, si sunt si ieftini.

De la ei se alimenteaza un buck cat mai bun cu iesire de 5V, si...

corect 100 % intrebarea lui a fost in cat timp, noi cred ca am complicat raspunsul, daca ne da modelul de telefon vedem ce baterie are si facem calculul.

vom raspunde probabil ca poate incarca un x % (procent)  din totalul bateriei telefonului de 100 % intr.un interval de timp de .....) vedem ce iese cu un montaj la care vom atribui pierderi.

S.t.

Editat de st1
Link spre comentariu

Asta e problema cu unii noi ,,useri,,....intră pe un forum, pun o întrebare cu care alţii îşi bat capul (pierzând timp inutil) să le răspundă pe înţelesul lor, iar ei nici nu mai catadicsesc să mai dea detalii....aş paria că a pus aceeaşi întrebare pe mai multe forumuri tehnice, aşteptând primul răspuns convenabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări