Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon cu baterie 9V

opreaandrei

Postări Recomandate

Postarea dvs. anterioară lasă începătorilor impresiacă vorbiţi la modul general, nu la problema concretădezbătută în acest topic.Tocmai de aceea v-am citat şi am intervenit cu acelexemplu, pentru ca afirmaţia respectivă (referitoarela η = maximum 50 %) să nu fie luată "literă de lege".

Link spre comentariu

Ba da! Pentru anumite aplicatii SMPS este litera de lege. Nu contest faptul ca trebuie facuta o analiza la fiecare alegere a tipului de stabilizator, dar pentru cazul discutat aici este clar ca conteaza.In aplicatii mobile fiecare microwatt este dramuit cu multa grija. Altfel am fi ramas la telefoanele tip caramida.Stiati ca la nivelul Uniunii Europene energia reziduala consumata de incarcatoarele de telefon nefolosite dar uitate in priza este comparabila cu energia produsa de Unitatea 1 de la Cernavoda?

Link spre comentariu

Pe cei ce produc energia electrică nu-i deranjează dacă uiți încărcătorul în priză sau dacă nu ai becuri economice  :limb:

Dacă nu vând energie, trebuie să oprească din unități și să disponibilizeze probabil ceva personal, lucru care nu prea convine.Că mare parte din energie provine din combustibili fosili, aia e altă mâncare de pește. Dar ai răbdare că o să se umple ogoarele cu fotovoltaice, pe care tot fraierii de consumatori le vor plăti, prin duverse taxe aberante :nerv

Link spre comentariu

In privinta randamentului mai sus amintit, multe chinezarii sunt net superioare incercarilor DIY. Asa ca mai degraba as opta pentru un circuit gata facut pe care sa-l adaptez intr-o carcasa si sa pun alti acumulatori. Oricum, atat bateriile de 9V cat si acumulatorii nu sunt rentabili nici ca pret nici ca raport intre volum si capacitate. (Greutatea nu intra in calcul aici, fiind neglijabila). As prefera elementi NiMh, n-am prea intalnit excrocherii frecvente privind capacitatea afisata, spre deosebire de LiIon.

Link spre comentariu

Cred că 4 elemenți NiMh serie rezolvă problema fără nici un stabilizator/regulator. Ei vor da un maxim de 5,8Vcc cînd vor fi scoși din încărcător și un 4,8 constant pe cea mai mare perioadă de folosință. Doar majoritatea încărcătoarelor folosite la telefoane scot 5V. Și ca bonus, un fel de protecție anti descărcare accentuată sub 4V (1V/element) nici integratul de încărcare din telefon nu cred că va mai putea lua curent, doar are de încărcat un litiu la 4,2.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Da, merge si cu 4xNiMh: http://postimg.org/image/nxggbaqy7/ Am eliminat comutatorul carcasei care oricum e o prastie si am incleiat mufa cu bara de silicon negru. Piulita are doar rolul de a fixa capacul, care gliseaza. Oricum, NiMh stau la 1.4....1.45V element cateva zile, apoi de la 1.4 la 1.35 o perioada de circa 1-2 saptamani. De la 1.35 la 1.30V se (auto)descarca in 2-3 luni.

Link spre comentariu

Interesante idei dar nu observ limitarea de curent...... cum ziceam mai sus nu toate  telefoanele sunt destepte  si au limitare interna.

Link spre comentariu

O fi,  eu nu am desfacut  un  telefon sa vad  ce  fel de limitare au, dar  zic  asta ca am patit cu  vreo 2 telefoane cu un nokia C3 care nu avea limitare si tragea   1.5A din   jucarie,  ce  viata ducea acumulatorul :rade: . Si apoi cred ca  e nevoie de ceva mai bun decat o simpla rezistenta  serie. Dar sunt doar sugestii. Daca vrea sa faca  sursa coboratoare recomand  sa utilizeze mc34063. poate maxim 500mA are si  probabilitate de limitare e ideal.

Link spre comentariu

Exista multe chargere externe pentru telefon, mufa USB, iesire 500mA sau 1A, ar fi o nebunie sa le modificam pe fiecare in parte doar pentru ca unele telefoane cer 400mA, altele 890mA sau peste 1A (chargere Nokia, de ex.). Si apoi daca ai 2 telefoane cu curenti diferiti ce sa faci? O sursa cu curent cat mai mic?

Link spre comentariu

Deobicei limitarea se face  la 1A.  eu nu am vazut    telefoane   sa   ceara peste 1A curent de incarcare(exclus  tabletele si alea cu ecrane   foarte mari de  6-7 inch). Cei drept nu am avut multe telefoane pe mana.

Link spre comentariu

Majoritatea telefoanelor de azi se pot încărca de la un port compatibil USB .  Multe încărcătoare pot furniza pănă la 2A pe un astfel de port. Nu am auzit de vreun telefon să se defecteze în aceste condiții deci , cert, limitarea de curent se face în interiorul telefonului . 

”un nokia C3 care nu avea limitare si tragea   1.5A din   jucarie,”

Se poate discuta : 1. S-ar putea să nu fie mult 1,5A la o baterie de peste 1000mAh . 2 . La ce tensiune aplicată ? Poate că protecția trăgea curentu ăla , nu acumulatorul.

Link spre comentariu

Nokia  de care discut   avea acumulator de 1320mAh,  eu stiu ca in  general un acumulator de orice  tip se incarca cu un curent de  cel putin 5 ori mai mic decat capacitatea sa pentru a avea  o viata mai lunga. Eu am dat doar un exemplu e posibil sa fi fost un eveniment cu ghinion. Tensiunea de  alimentare era cea standard de 5V. 

Link spre comentariu

un acumulator de orice  tip se incarca cu un curent de  cel putin 5 ori mai mic decat capacitatea sa pentru a avea  o viata mai lunga

Au apus de mult vremurile in care NiCd se incarca cu a 10-a parte din capacitate, norma asta fiind nejustificat extrapolata la toti acumulatorii. Exista LiFePol cu Ichrg/IDischrg cu mult peste 2-3C folositi in aeromodelism samd. Cat despre telefoane, multe incarca spre 0.8...0.9C, se poate verifica asta dupa curentul livrat de un charger original si capacitatea acumulatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări