Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon cu baterie 9V

opreaandrei

Postări Recomandate

Buna ziua,

Doresc sa fac un motanj pentru incarcarea bateriei unui telefon de la o baterie normala de 9V.

Va rog sa ma ajutati cu sugestii...ma gandesc la un stabilizator cu zener si tranzistor dimensionat la cat trebuie. Acea valoare este tensiunea scrisa pe baterie?

Multumesc!

Link spre comentariu

ma gandesc la un stabilizator cu zener si tranzistor dimensionat la cat trebuie. 

Este mai simplu sa folosesti un montaj cu LM7805, ca in schema din imagine. Punctele notate cu 1 si 2 (cu rosu), le conectezi la cablul USB al telefonului, sau le conectezi la o mufa USB la care vei conecta cablul USB al telefonului. 

Cred ca exista si posibilitatea ca bateria de 9V sa fie insuficienta (adica sa se descarce foarte repede), iar telefonul tau sa nu se incarce complet.

post-182321-0-69628700-1404999373_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Pentru ce ai nevoie de incarcare de la baterie de 9V ?

Sti cate baterii trebuie sa folosesti ca sa-l incarci o singura data?

Cred ca este mai ieftin un telefon nou.

Link spre comentariu

Dacă vrei un încărcător portabil de rezervă, vezi că sunt invertoare de vînzare care se alimentează la doar 1-3V și scot 5V. Împreună cu un element de acumulator recuperat din laptop-uri se poate încărca foarte bine cam orice telefon în câteva ore. Sau iei 5-6 acumulatori de 1,2V/2Ah înseriați și un stabilizator de 5V Low DropOut.  Bateria de 9V va muri înainte să-și dea seama ce-a lovit-o  :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Andrei, uite si o socoteala concreta.

Trebuie luat in calcul si curentul (masurat in amperi) care "curge" dintr-o baterie in alta, precum si timpul (in ore) cat trebuie sa dureze incarcarea.O baterie tipica de telefon are tensiunea 3,6V si "capacitatea" 0,9Ah (amperi-ora).De exemplu, ca s-o incarci in 2 ore trebuie sa-i furnizezi 0,9Ah/2h=0,45A.Un astfel de curent poate fi livrat doar de o baterie alcalina de 9V. Cele "obisnuite", pe baza de ZnC (zinc si carbon) nu genereaza decat curenti mici. Aici http://www.powerstream.com/9V-Alkaline-tests.htm ai niste teste facute pe diferite marci de baterii alcaline de 9V. Se vede ca la un curent de 500mA (adica 0,5A) cele mai bune  baterii au dat 0,28Ah. Rezulta ca pentru cei 0,9Ah care-ti sunt necesari trebuie sa descarci 0,9Ah/0,28Ah = 3,2 baterii alcaline de firma foarte buna. Care te costa cam 3x10lei=30 lei.

Link spre comentariu

Totusi, acele alimentatoare rapide sau extensii de baterii (sau cum Dumnezeu se numesc), ce fel de acumulatori folosesc?

Aveam de gand cu ceva timp in urma sa "construiesc" si eu o astfel de jucarie, doar ca sunt destul de costisitoare bateriile de 9 volti si nu e destul de fiabil.

Editat de ilzul
Link spre comentariu

foloseste max756 pentru incarcare cu baterie cu 1.2V sau max5035B pentru incarcare  de la 12V sau   15V. vezi topicul meu de la vanzari.

http://www.elforum.info/topic/92302-vand-diferite-componente-electronice/

PS: de ce se recomanda  regulatoare   liniare? cand nu se preteaza deoarece   randamentul e  circa  50% in cel mai bun caz? mergeti pe comutatie.

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Am inteles, nu m-am gandit la aspectul legat de energia relativ mare pe care trebuie sa o cedeze bateria mea....

By the way. Azi mi-a "crapat" incarcatorul de la laptopul Dell. Nu se mai aprinde led-ul de veghe. Am masurat si nu iese la capatul celalalt. L-am descfacut si vad ca se pierde curentul undeva dupa condensatorul de filtraj cred (este cel mai mare). Aveti o idee cam ce se fi putut intampla?

Link spre comentariu

Azi mi-a "crapat" incarcatorul de la laptopul Dell. Nu se mai aprinde led-ul de veghe. Am masurat si nu iese la capatul celalalt. L-am descfacut si vad ca se pierde curentul undeva dupa condensatorul de filtraj cred (este cel mai mare). Aveti o idee cam ce se fi putut intampla?

Cam cat de mare este?

Daca este cel cu tensiunea de 400V atunci verifica siguranta fuzibila.

Link spre comentariu

Lucrul cu 230vac nu este pt incepatori.

Și mai ales lucrul cu surse în comutație, când nu ai nicio idee cum funcționează. Dar dacă ești tânăr, nu dispera ! Ai tot timpul să le înveți, de acum încolo tot cu surse din astea (în comutație) vei avea de-a face. Sunt prezente în mai toate electrocasnicele (TV, DVD, PC, etc.)

Link spre comentariu

de ce se recomanda regulatoare liniare? cand nu se preteaza deoarecerandamentul e circa 50% in cel mai bun caz? mergeti pe comutatie.

Vlad Mihai:Să analizăm o situaţie destul de des întâlnită înpractică: avem o sursa nestabilizată de 30 V, căreiaîi adăugăm la ieşire un stabilizator serie de 24 V.Consumatorul are tensiunea nominală de alimentare de24 V şi absoarbe un curent de 1 A.Ce valoare are randamentul în acest caz ?Cred că n-ar strica mai multă atenţie în afirmaţii.
Link spre comentariu

Buna ziua, eu am facut  referire la exemplul lui, sa zicem ca   telefonul lui are nevoie de 1A sa se incarce  la 5V ( doar presupun), si prin absurd  bateria de 9V  (sau oricare alta sursa de alimentare de aceeasi tensiune) poate  livra cel putin 1A, ar fi 9W consumati  de regulator si doar  5W livrati catre telefon. Acum 5/9=0.55 deci  55% randament si in exemplul   amintit  sus de dvs.  e  bun randamentul de circa  80%, la sursele liniare  depinde mult  randamentul de diferenta dintre tensiunea de intrare si  tensiunea de iesire, Si apoi  sa ziceam ca   vrea sa mai scada tensiunea de alimentare ca sa creasca randamentul, conform catalogului lui LM7805  are nevoie de minim 7.5V la intrare pentru a livra  cel 5V si 1A la iesire, deci si in cazul asta randamentul  ar fi de  circa  66%. Ca sa nu mai zic dispitatie termica in exemplul lui, si  ca se descarca  bateria foarte repede. 

Uite ce am eu si functioneaza cu 2 acumulatori in serie  de 1.2V si  am la iesire 5V 200mA stabilizati. Randamentul masurat de circa  83% (iar in catalog  zic ca poate 87%). Este realizat cu max756, iar componentele sunt  cele mai multe smd.

Sunt multumit de el.

Si cel mai important e nevoie de limitare de curent, pentru ca nu toate telefoanele sunt  destepte si au   limitare interna.

[/url] Posted Image">Posted Image

[/url] Posted Image">Posted Image
Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări