Lonerider Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 Va salut,Daca are conector tip 6F22 ( ca la bateria de 9V) rezulta doua alternative : ori este versiunea originala importata, ( primele tipuri aparute ) ori este varianta pentru export avand in vedere codarea cu "N" la urma. ................................ Este posibil ca in timp aparatul sa fi avut unele accesorii inlocuite ( scala , capac -spate , caseta, etc ) dar numai cele doua variante amintite au acel conector montat de producator. In comert se gasesc inca ambele tipuri de supoturi pentru 4 baterii R6 , atat cu fire cat si care au conector.Legat de manifestarile descrise, trebuie precizat daca acestea se manifesta la supravoltare ( alimentare cu 9V ) sau si la alimentarea corecta cu 6V. Este posibil tot ce ziceti dvs., insa cred ca este o varianta romaneasca. Toti tranzistorii sunt seria EFT3xx. Undeva am citit si eu despre cele doua variante de alimentare, crezand ca tipul cu "N" in coada este de 9V. Nu mi-a trecut prin cap sa procur de undeva o caseta adaptoare pentru baterii AA, dar acum o voi face. Sapand mai adanc, am gasit si o schema, undeva, pe alt forum, asa ca o sa pun in practica alimentarea cu 6V si sa verific valorile tensiunilor daca sunt conforme cu schema. Sper sa nu fi degradat tranzistorii prin alimentarea cu 9V, nu de alta, dar cred ca nu mai am atatea EFT-uri de rezerva. Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) După cum a promis d-l Lonerider aştept maşinăria cu poteţiometrul şi trimerii şi ce îmi mai lipseşte mie. Legat de alimentarea la 9 V din câte ştiu NU a fost nicio schemă originală de S 631T care să fi fost proiectată cu alimentarea receptorului la 9 V. Confuzia s-a făcut în mod sigur datorită faptului că, la unele tipuri, a fost prevăzută posibilitatea de detaşare a suportului de baterii(cel pentru 4 baterii de 1,5 V), rămânând libere bornele de cuplare asemănătoare cu cele pentru bateria de 9 V, care te "cheamă" să pui în mod eronat o astfel de baterie, supravoltând receptorul.Dacă ai noroc şi ţin semiconductoarele din el până se mai uzează bateria, e bine, dacă nu, caută de pe acum EFT sau echivalente - ştiu că mai avea marian_joita la preţuri f.bune şi noi.Oricum la supravoltare e probabil să fluiere şi după ce se încălzeşte vreun tranzistor să înceapă să "fugă" frecvenţa. Uite şi schema ce am eu. Şi ceva comentarii dintr-o carte - poate ajută: "La radioreceptorul S 631 T se folosesc 6 tranzistoare si 2 diode, cinci circuite acordate, dintre care doua sunt cu acord variabil. Aparatul este prevazut cu borna exterioara pentru antena exterioara, casca si difuzor suplimentar. Schema electrica este constituita din urmatoarele etaje— etajul schimbator de frecventa- SF, functioneaza ca mixer (amestecator), in schema cu EC (emitorul comun) iar ca oscilator in schema cu BC (baza comuna). Divizorul R2, R3 si rezistorul de emitor R4 fixeaza curentul de lucru al etajului (0,5…0,6 mA). Ajustarea curentului de colector se face prin modificarea rezistorului R2 la valorile de 12 kOhmi sau 18 kOhmi, functie de amplificarea statica Beta a tranzistorului T1 (tranzistoarele cu Beta mic necesita o rezistenta R2 mai mica). Bobinele circuitelor de intrare sint plasate pe antena de ferita (L1 pentru UM si L3 pentru UL). Tensiunea obtinuta de la bobinele secundare L2 si L4 se aplica pe baza tranzistorului T1 prin condensatorul C5. Condensatorul variabil Cv1 este cu dielectric solid si are sectiunile egale cu capacitatea de 10…260 pF. Pentru acoperirea gamei UL se conecteaza condensatorul fix C4 in paralel cu circuitul acordat. Circuitele de oscilator cuprind bobina L6(UM), condensatorul pading C9 montat in serie condensatoarele de ajustare C29 si C13 si sectiunea de oscilator Cv2 a condensatorului variabil. In gama UL se folosesc bobina L7, condensatorul pading C11 condensatoarele C10, C14, C30 si Cv2 pentru a determina in circuit frecventa de lucru cuprinsa intre 600—865 kHz. Emitorul este cuplat la bobinele L5 si L7 prin prize. Condensatoarele de cuplare cu emitorul sint diferite 40 nF pe UL si 10 nF pe UM. Rezistoarele de 10…30 Ohmi sint conectate in serie cu aceste condensatoare pentru a imbunatati conversia frecventei prin reducerea variatiei tensiunii de oscilatie. Contactele S5 al comutatorului de unde pune la masa bobina de oscilator de pe UL cind aparatul functioneaza pe gama de UM. In circuitul de colector se afla bobinele de reactie L6 (UM) si L8 (UL), cuplate inductiv cu bobinele circuitului acordat. Padingul este un condensator ajustabil sau fix, montat in serie cu condensatorul variabil de acord si o bobina cu inductanta variabila, folosit la alinierea “in trei puncte” a circuitelor de acord ale unui radioreceptor. Tensiunea normala a oscilatorului, masurata cu un voltmetru electronic la bornele rezistorului R4 trebuie sa fie de 80…90 mV pe UM si de 125 mV pe UL. Ca rezultat al conversiei in circuitul de colector al tranzistorului T1, apare o tensiune de 455 kHz, care este culeasa de primul transformator de frecventa intermediara Tr5, format din circuitul acordat cu C8 (500 pF) si o infasurare secundara de cuplaj spre tranzistorul T2. Tranzistorul T2 functioneaza ca amplificator de FI in montaj EC controlat de RAA. Tranzistorul T2 are ca sarcina transformatorul Tr6, continind un circuit acordat cu un condensator de 180 pF. Pentru a obtine o tensiune de baza corecta, minusul tensiunii de alimentare se aplica la o priza a circuitului acordat 3—5, unde se conecteaza condensatorul de neutrodinare C12 (3pF). Valoarea prescrisa a curentului de lucru, in cazul unui tranzistor se stabileste prin alegerea pentru rezistenta R5 a uneia din valorile 39, 47 sau 56 Ohmi. Pentru a amortiza circuitul acordat si a preintimpina eventuale oscilatii parazite pe frecventa intermediara, atunci cind Ic variaza brusc, datorita tensiuini RAA care comanda tranzistorul, s-a montat rezistorul R21. De asemenea, in acelasi scop s-a pus la masa punctul rece al transformatorului Tr6 prin condensatorul C14, evitind astfel si eventuala cuplare a etajelor de FI prin sursa de alimentare. R20 (18 kOhmi), care se monteaza facultativ, are rolul de a reduce curentul de colector al tranzistorului T3 si ca urmare amplificarea etajului al doilea de FI. Reducerea curentului Ic al tranzistorului T2 scade, tensiunea de la bornele lui R6 se reduce de la —0,5 V la —0,1 V si apare un curent prin rezistorul R20 (de la T2 spre divizorul de polarizare al tranzistorului T3), iar ca urmare se reduce si Ic de la T3. Al treilea circuit singular de FI din Tr7 este amortizat de rezistenta mare de iesire a tranzistorului T3 si de catre rezistenta echivalenta a circuitului de detectie. Din aceasta cauza, selectivitatea fata de canalul adiacent este redusa (3…5 dB). Detectorul cuprinde dioda D1 si un filtru in PI format din C18, R12, C19. De la detectie se obtine si tensiunea pozitiva de RAA care se aplica pe baza tranzistorului prin filtrul de RAA compus din R11, C24. Reglarea volumului auditiei se face cu potentiometrul R1(2Ohmi), Tensiunea de AF este de ordinul a 20 mV, pentru puterea maxima de iesire. Tranzistorul T4, functioneaza ca preamplificator de AF in clasa A si are un curent de lucru de 0,75…0,85 mA, fiind bine stabilizat prin R13, R14 si R15. Primarul transformatorului Tr8 constituie sarcina tranzistorului T4. Condensatorul şunt C20 (10 nF) scurtcircuiteaza frecventele audio inalte, reducind in acest fel stridenta tonului. Acest condensator se monteaza de obicei numai in etajele defazoare care nu sint cuprinse in bucla de reactie negativa. Amplificatorul de audiofrecventa are un etaj in paralel si nu este controlat de un circuit de reactie negativa, tocmai pentru a nu micsora amplificarea. Reducerea distorsiunilor etajuui final se obtine insa prin excitarea corecta a etajului, prin imperecherea corecta a tranzistoarelor, prin reactie negativa de curent pe rezistenta de emitor R18—10 Ohmi. Dioda D2 este folosita pentru stabilizarea termica a etajului final si este important ca aceasta dioda sa aiba acelasi coeficient de variatie a rezistentei cu temperatura ca si tranzistoarele T5 si T6. Transformatoarele de intrare (Tr8) si de iesire (Tr9) ale etajului final au miez de permalloy, ceea ce a permis reducerea gabaritelor. Difuzorul are impedanta de 8 Ohmi si este conectat in secundarul transformatorului de iesire, la care se mai poate conecta o casca cu impedanta de 10…20 Ohmi sau un difuzor suplimentar. Pe schema din figura sint redate valorile tensiunilor si curentilor de lucru." Editat Septembrie 8, 2014 de elctropan Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) Radioreceptorul S 631 T are urmatoarele caracteristici— gamele de unde UL 145…130 kHz (970…2060 m); UM 535…1620 kHz (561…185 m);— frecventa intermediara 455 kHz;— sensibilitatea (pentru puterea la iesire de 50 mW) UM 400 uV/m; UL 700/uV/m;— selectivitatea (la un dezacord de 10 kHz); 15 dB;— puterea la iesire (cu distorsiuni 10%) > 100 mW;— puterea maxima la iesire =>140 mW;— tensiunea de alimentare 6V (4 elemente RB x 1,5 V);— tensiunea minima de functionare 3,5 V;— consumul fara semnal 8…10 mA; la puterea maxima; 60…65 mA;— dimensiunile casetei 142 X 88 x 40 mm;— difuzorul este de tip biconal, Z = 8 Ohmi Editat Septembrie 8, 2014 de elctropan Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 8, 2014 Partajează Postat Septembrie 8, 2014 Multumesc pentru toate detaliile. Am salvat si schema; este mai lizibila decat ce aveam eu. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 11, 2014 Partajează Postat Septembrie 11, 2014 Dacă ai noroc şi ţin semiconductoarele din el până se mai uzează bateria, e bine, dacă nu, caută de pe acum EFT sau echivalente. Alimentind aparatul de la o baterie de 9V se vor modifica polarizarile etajelor RF si nu vor mai avea o functionare corespunzatoare dar nu se va arde nici un tranzistor. Important este ca C28 sa aiba o tensiune nominala suficient de mare pentru a nu avea de suferit. Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2014 (editat) Am primit maşinăria de la d-l Lonerider şi am recuperat plăcuţa cu trimerii, şi potenţiometrul de volum original.Am tras o curăţire şi o spălare a potenţiometrului. Le-am înlocuit la mine şi merge destul de bine, inclusiv încadrarea pe scală a postului - zic postului, deoarece pe UM prind doar Romania Actualităţi şi pe UL "Antena Satelor', dar pe UL ţiuie foarte tare. Mai am să găsesc un difuzor din acela cu magnetul dreptunghiular şi aş putea să mă declar mulţumit, având în vedere faptul că fără ajutorul d-voastră am fost tentat de multe ori să renunţ la readucerea la viaţă a receptorului. Vă mulţumesc tuturor, Editat Septembrie 22, 2014 de elctropan Link spre comentariu
Lonerider Postat Septembrie 27, 2014 Partajează Postat Septembrie 27, 2014 Am gasit suport pentru patru baterii AA. AL meu radiou nu vrea sa functioneze deloc cu 6V, numai cu baterie de 9V. Link spre comentariu
kripton Postat Septembrie 28, 2014 Partajează Postat Septembrie 28, 2014 Va salut,Ceva nu este in regula cu aparatul . Se verifica tensiunile pe tranzistoare . Categoric, numai la alimentare normala asa cum a fost proiectat. Printre altele, este mai mult decat necesara o poza. Nu se justifica alimentarea acestui tip de aparat cu 9V. fiindca asa "vrea" el. Asa ceva nu se admite. Trebuie stabilit clar, ce varianta este. Conteaza ce scrie pe placa , nu pe "biletul" din capac.. S-631T, devenit ulterior S631T(N) este fabricat in cca. 8 variante/versiuni. In principiu,diferentele sunt totusi minime si se gasesc mai ales in etajul final . S-631T(N) difera fata de schema cunoscuta si raspandita. Nu intotdeauna deoarece exista o varianta care corespunde schemei S-631T si totusi este montata pe placa S-631T(N). Este a doua varianta de tranzitie intre cele doua grupe, singura pe a carei scala ( originala ) scrie " 7 tranzistoare " desi aparatul are doar 6 tranzistoare active( al 7-lea este montat ca element termic/stabilizator in etajul final ). Dar si acesta versiune a fost proiectata sa functioneze la 6V . Nu voi face aici descrierea evolutiei acestui aparat , este mai simplu sa-l vedem in incercarea repunerii in parametrii, evident o data cu rezultatele masuratorilor . Se vor schimba mai intai condensatoarele electrolitice in felul urmator: in locul celor de 30 yF se vor pune de 33 . Unde sunt de 150yF ( C 23, C25 ) se pot monta de 150 - 200 ; cel de 80 se poate inlocui cu unul de 100 yF. C26 de 5 yF original, este axial dar se poate monta acolo unul "normal" de 4,7...10 yF. Tensiunile de lucru vor fi mai mari de 6V , important este sa corespunda ( si ) la gabarit si mare atentie la montarea corecta deoarece la unele condensatoare originale este marcata borna pozitiva. Link spre comentariu
Lonerider Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 Pe al meu scrie (pe scala) "6 tranzistoare", pe placa este trecut S631Tn. Condensatorii electrolitici i-am schimbat, mai demult, cu valorile trecute de dvs. mai sus, cu exceptia celor de 30µF unde am pus de 22µF (mai aveam varianta de 47µF). Acum am si de 33µF, primiti de la cineva. Cel de 5µF nu l-am schimbat, desi am si 4.7µF si 10µF. La toate cele inlocuite, valorile tensiunilor de lucru sunt de la 16V in sus. Poze cu aparatul: https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15378599855/in/photostream/ https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15378598915/in/photostream/ https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15355603466/in/photostream/ Schema ca cea de mai sus (postarile de mai sus) am. Daca aveti schema diferita si sunteti dispus sa-mi trimiteti, adresa de e-mail: [email protected]. Multumesc. Link spre comentariu
kripton Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Va salut,Este una dintre variantele S-631T(N) cu o buna raspandire.Pe parcursul acestui topic am descris detaliat ( pag. 1) diferentele fata de schema cunoscuta si am aratat ca tocmai C 26 se usuca frecvent precum ca nu exista o schema modificata de la producator. Modificarea este foarte usor de inteles .Asa cum am scris, montajul nu mai contine dioda D2 din etajul final. In locul acesteia s-a montat un termistor ( se vede clar in poza , langa transformatorul de iesire ) conectat in paralel cu o rezistenta de 120 Ohmi. Aceste doua componente sunt conectate in serie cu R 16 si formeaza un divizor ( variabil functie de temperatura mediului ) care stabileste polarizarea bazelor tranzistoarelor finale prin cele doua sectiuni ale secundarului din transformatorul defazor. La aceasta varianta, R 16 nu mai este de 4,7 KOhmi ca pe schema ci este de 2,2 KOhmi si se gaseste lipita pe partea placata a placii imprimate.( langa comutatorul de unde ) Termistorul este de tip TG 1113 ( NTC ) si are cca. 130 Ohmi la 25 grade Celsius, cu marcajul maro. In rest, schema este neschimbata. Link spre comentariu
elctropan Postat Decembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2014 (editat) Uite cum arată şi difuzorul acestui aparat Editat Decembrie 16, 2014 de elctropan Link spre comentariu
kripton Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 Va salut, Stim cum arata si este difuzorul pe care il au toate receptoarele S-631T / S-631T(N) cu exceptia variantei pentru export "S-631T(N) Gold-star" care are difuzor romanesc. Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 Cel din poza e difuzorul meu Am pus un anunt la cumparari. 1 Link spre comentariu
elctropan Postat Decembrie 17, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2014 Da, de acolo am luat poza, sper ca nu v-aţi supărat.Cu stimă, Link spre comentariu
vranceanu Postat Aprilie 21, 2018 Partajează Postat Aprilie 21, 2018 (editat) On 12/16/2014 at 12:38 PM, kripton said: Va salut, Stim cum arata si este difuzorul pe care il au toate receptoarele S-631T / S-631T(N) cu exceptia variantei pentru export "S-631T(N) Gold-star" care are difuzor romanesc. Ciudat totusi ca au optat pt un difuzor mai putin performant tocmai pt versiunea de export . Si inca nepotrivit cu locasul din placuta cablaj . Dar aveti dreptate daca ma ghidez dupa cateva poze vazute pe proradioantic in colectia Domnului Borbilau. Au reusit sa faca o struto-camila adica o combinatie ciudata de TN cu TN2 ,la care au montat o scala de ZEFIR gradata invers si au trecut 7 tranzistoare iar in montaj sunt doar 6 . Ciudat rau ... Editat Aprilie 21, 2018 de vranceanu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum