Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Electronica S 631 T

elctropan

Postări Recomandate

La 27.04.2019 la 23:56, victrola20 a spus:

Felicitari pentru colectie ,

Daca imi permiteti va pot da un sfat,

Daca vreti sa  restaurati butoanele cat si carcasele ingalbenite de soare acestea se pot restaura , fara nici un pericol de a sterge marcajele , cu perhidrol 12%.(important procentajul pentru ca exista si cu 9%)

Se unge plasticul cu perhidrol ,se acopera dupa aceea  cu o folie alimentara transparenta si se tine la soare 4-5 ore sau in lumina ultravioleta (mai complicat de realizat) , dupa care se spala cu apa foarte bine.

Rezultatul este verificat si este absolut senzational, ,proba am facut-o inclusiv pe butoane de osciloscop care erau inscriptionate fara sa se stearga scrisul cat si diverse carcase de radio ingalbenite.

Solutia costa 2-3 lei o gasisti in orice magazin cu produse cosmetice.

Voi încerca cât de curând!:aplauze

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Poate ai nevoie si de cablaj...spor la mesterit.

carte 151.jpg

Cu mentionarea ca schita ata scala este valabila doar pentru primele versiuni cu scala crescatoare de la stanga la dreapta. La versiunile ulterioare cu scala inversata (nu am inteles niciodata de ce au inversat-o) ata se monteaza altfel si se renunta la un scripete in asa fel ca pe tambur sa fie in X si implicit actionarea acestuia devine inversa. . In rest schema electronica e la fel pana la versiunea de Tehnoton unde se renunta la reactia negativa din AAF.

Link spre comentariu

Vorbeam de schema de cablaj, cateodata in depanare, face mult sa ai amplasarea componentelor, ca sa nu le mai cauti pe teren.La modelul asta nici n-au fost marcate pe cablaj, deci o poza cu cablajul m-am gandit ca ar fi de ajutor.  Ce are el acolo, o sa vada. Pana la urma, la nevoie, o ata de scala se poate pune si fara o schita din fabrica, mai ales cand are un traseu atat de simplu.

Link spre comentariu

Mi-as fi dorit si eu un radioreceptor din asta, la vremea cand erau la moda (anii '60). Stiu ca aveau o problema cu butonul de acord. Condensatorul variabil mergea greu, butonul era mic si dupa multe utilizari i se toceau zimtii si nu mai puteai sa-l actionezi. Alta problema era la etajul final, care se ambala termic si se ardeau tranzistoarele, mai ales daca alimentarea se facea la doua baterii de lanterna (3R12) inseriate (9V in loc de 6V).

Cei mai instariti aveau un astfel de radio. Il luau cu ei cand mergeau la defilare de 1 Mai sau de 23 August, sa treaca timpul mai repede. Pe mine ma lua mama la aceste defilari si dupa ce trecea mascarada imi dadea prajituri la cofetarie.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, VAX a spus:

Mi-as fi dorit si eu un radioreceptor din asta, la vremea cand erau la moda (anii '60). Stiu ca aveau o problema cu butonul de acord. Condensatorul variabil mergea greu, butonul era mic si dupa multe utilizari i se toceau zimtii si nu mai puteai sa-l actionezi. Alta problema era la etajul final, care se ambala termic si se ardeau tranzistoarele, mai ales daca alimentarea se facea la doua baterii de lanterna (3R12) inseriate (9V in loc de 6V).

Cei mai instariti aveau un astfel de radio. Il luau cu ei cand mergeau la defilare de 1 Mai sau de 23 August, sa treaca timpul mai repede. Pe mine ma lua mama la aceste defilari si dupa ce trecea mascarada imi dadea prajituri la cofetarie.

Au fost 2 modele: S631T facut dupa japonezi, si cu piese japoneze ce s-au inlocuit incet-incet cu piese romanesti. Acestui model nu I se ambalau termic finalii (avea versiunea cu 2 transformatoare) si intr-adevar ii mergea butonul de acord greu cu tocirea zimtilor rotitei (avea insa ca avantaj "intepenirea" pe post).

A doua versiune a fost Zefirul, cu schema modificata si piese 100% romanesti. Astuia I se ambalau termic finalii complementari (PNP+NPN, fara transformatoare) si mai ales NPN-ul (EFT 373), si se auzea si mai incet ca modelul luat de la japonezi. Improvizatia cu bateria de 4.5V (o bucata) se facea la ambele modele, bateriile de 4.5V fiind mai bune ca cele R6 ale vremii, aparatul mergand subalimentat (tensiunea lui de alimentare era 6v) , dar bine. Evident ca Zefirul daca era uitat la soare sau caldura se putea ambala termic chiar si subalimentat.

Link spre comentariu

Sa facem putina lumina. Absolut toate versiunile si subversiunile (3 versiuni fiecare cu mai multe subversiuni ), se alimentau la 6 V . Inserierea a doua baterii 3 R 12 totaliza 9V iar rezistenta interna era destul de mica pentru a elimina posibilitatea limitarii tensiunii . Deci pana se consumau un pic , condensatorii electrolitici erau supravoltati si de multe ori distrusi intrucat tensiunea lor de lucru era de exact 6V . Etajele finale aveau si ele de suferit prin supraincalzire .Folosirea unei singure baterii 3R12 nu asigura o alimentare corecta iar performantele atat radio cat si audio erau diminuate considerabil . Datorita faptului ca suportul bateriilor avea conector identic cu al bateriilor 6F22 de 9V creea de fapt  confuzia ca acest aparat ar functiona si la 9 V . Folosirea unei asemenea baterii insa nu prea afecta aparatul din motiv ca avea rezistenta interna mare iar tensiunea se autolimita in jurul a tensiunii cumva acceptabile de 7 v (lucru testat de mine) insa o asemenea baterie era supta aproape instant . Unii posesori mai foloseau alimentatoare  facute artizanal ,dupa ureche majoritatea din cate am vazut eu fiind cu tensiuni destul de mari si cu filtrari ciobanesti , cel putin filtrarea de retea lipsind total intotdeauna . Privitor la versiunea TN2 ZEFIR , acestea nu au avut chiar din prima piese Romanesti 100% ( eu detin unul cu potentiometru si condensatori electrolitici Japonezi) iar primul model nici nu a avut undeva pe carcasa vre-o inscriptie ,,ZEFIR'' ci doar pe scala era mentionat ,,7Transistoare''  

La acesta ma refer :

mEm6Zht.jpg

Ambalare termica eu nu am obtinut la nici unul din cate am chiar daca la doua din ele a trebuit sa schimb finalii audio , atata timp cat le-am alimentat la 6V . Chiar daca pana la urma s-au implementat componente 100% Romanesti , toate exemplarele pe care le am , se aud foarte clar si bine chiar impresionant de bine ,performantele fiind cumva egale la toate versiunile Romanesti impreuna cu stramosul NATIONAL T15L din care detin un exemplar .

La acesta ma refer :

dbQNGXd.jpg

Ultima subversiune s-a fabricat pana in 1976 la Tehnoton , am un exemplar care functioneaza excelent , schema acestuia fiind usor modificata in zona de reactie negativa AAF fara a fi afectata in vre-un fel calitatea auditiei .

Acesta este codul PCB al subversiunii Tehnoton :

PWkYjfi.jpg

Daca mai doriti amanunte despre alte subversiuni , ma puteti intreba . Detin aproape toate modelele , inclusiv versiunea TN2 IPB si TN2 GOLDSTAR destinat exportului .De fapt daca rasfoiti topicul mai in urma veti gasi episoade interesante despre mai multe subversiuni pe care le detin.

In poza apar 19 insa actualmente sunt 21 de bucati .

gdUpPRW.jpg

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

În revista Pro Radio Antic a fost prezentat doar Zefir Tehnoton de către Moldovan Aurel, Kripton ,aici pe sait. Revin cu rugămintea şi vă rog frumos, să prezentaţi variantele acestui minunat aparat în următorul număr al revistei. Chiar dacă s-ar face un copy-paste la comentariile pe care le postaţi aici tot ar fi un căştig enorm  ne mai zicând de fotografii...

Link spre comentariu

Va salut , cu respect. Voi incerca sa scriu cate ceva si sa fac poze noi cu toate subversiunile pe care le detin insa sa stiti ca  nu prea am talent la scris .Trebuie sa imi fac ceva timp pentru acest lucru, sa vad cum prind o zi mai libera  fiind si foarte aglomerat cu serviciul si alte activitati pe langa casa .daca considerati ca va sunt utile poze si/sau comentarii din acest topic, puteti sa faceti ce doriti cu ele, fara mila.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Se pare ca dupa ceva timp de asteptare , mi se va indeplini un vis privitor la aceasta serie. Detin un exemplar de ,,Zefir'' de Tehnoton  , insa fara husa cu inscriptia aferenta. Acum , mi-a cazut ocazia sa dobandesc inca un exemplar cu tot cu husa si cu alta compunere a carcasei , in speta fara inscriptia ,,ZEFIR '' si cu o scala fara ornamentul metalic caracteristic  lor. Mai dureaza cca doua saptamani pana voi intra in posesia lui. Oricum , sunt foarte bucuros ca am putut procura macar o husa cu inscriptia ,,tehnoton'' . Mai vorbim. 

lApkwQ0.jpg

CpjoJXx.jpg

Zls5ri2.jpg

oQYx2R6.jpg

Deja din colectie mai lipseste doar o singura subversiune , altfel ar fi completa.

Z1YjcXt.jpg

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
Acum 22 minute, okean a spus:

Frumoasa colectie, as zice unica atat cantitativ cat mai ales calitativ !

Va multumesc pentru apreciere. Oricum ... usor nu mi-a fost pana acum. Mai lipseste totusi un exemplar , acela cu carcasa japoneza si cu inscriptii metalice pe capacul din spate. Au fost din cate am inteles , 500 de KIT-uri 100% national T 15 -L ansmablate in prima jumatate a anului 1963. poate...poate  . Oricum am facut tot ce s-a putut pana acum .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
La 17.01.2020 la 15:53, vranceanu a spus:

Ce s-ar mai fi bucurat regretatul @kripton  sa participe la discutiile astea ...

Salut Cristi

Tony sunt (tot din Pascani).

Am gasit topicul vostru despre RR Zefir fiind interesat sa-mi cumpar unul chiar defect (dar cu carcasa buna  si cu trafurile bune) si as dori sa-i refac cablajul de la zero.

Rugamintea mea este, poate ai schema cablajului sa-i faci o poza si sa o pui aici.

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări