elctropan Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Salut prieteni ! Vă rog, dacă are cineva schema cablajului imprimat la radioreceptorul S 631 T produs de Electronica Bucureşti. În cartea albastră - Scheme de radioreceptoare vol 1, este singurul radio pe tranzistoare românesc care are desenate piesele componente pe cablaj, fără însă să fie figurat şi cablajul imprimat. Sunt la o vârstă la care mă descurc greu chiar şi cu ochelari şi m-ar fi avantajat să am schema acestui cablaj, să o măresc la un copiator pentru a putea să urmăresc mai uşor schema. Mai întreb, dacă are cineva potenţiometrul de volum pentru astfel de tip de radioreceptor, potenţiometru care are o fixare mai specială cu două miniprezoane, de o lamelă metalică, fixată la rândul ei de şasiul principal cu două minişuruburi cu piuliţe.Am încercat o adaptare de la unul de RR Zefir, dar are o altă prindere şi loveşte în scripetele de la scală. Si încă o întrebare şi anume legată de bobinele oscilatoare care se pare că au miezuri de ferită fixate într-un şurubel de metal, şurubel din care se face reglajul.Eu nu mai am deloc aceste miezuri. Am cautat pe forumuri şi nu am găşit pe nicăieri schema de cablaj. Cu stimă Vă mulţumesc. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Va salut,Pentru inceput, cel mai bun lucru este sa postati doua poze: una cu fata placata ( fara tamburul CV) si una cu fata plantata ( fata care contine componentele). Chiar daca veti gasi ceea ce cautati, pe acelasi cablaj, exista cateva variante de montaj deci difera si schema. Tot astfel se poate stabili si tipul miezurilor care lipsesc si fara de care aparatul nu va functiona corect. Si acestea difera functie de varianta. Link spre comentariu
Mircel Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Am cautat pe forumuri şi nu am găşit pe nicăieri schema de cablaj.Poza de aici: http://bushido.sunphoto.ro/RADIORECEPTOR_ELECTRONICA_S_631_T/83813502 te ajută? 1 Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 8, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2014 Va salut,Pentru inceput, cel mai bun lucru este sa postati doua poze: una cu fata placata ( fara tamburul CV) si una cu fata plantata ( fata care contine componentele). Chiar daca veti gasi ceea ce cautati, pe acelasi cablaj, exista cateva variante de montaj deci difera si schema. Tot astfel se poate stabili si tipul miezurilor care lipsesc si fara de care aparatul nu va functiona corect. Si acestea difera functie de varianta. Uite aici şi pozele. Nu aş vrea să dau jos tamburul de pe CV, că îmi ia o zi să pun scala la loc. Poza de aici: http://bushido.sunphoto.ro/RADIORECEPTOR_ELECTRONICA_S_631_T/83813502 te ajută? Mulţumesc.Nu mă ajută, doar ce e în poză am şi în faţă. M-ar ajuta mult un desen cu plantarea pieselor pe cablaj şi în acelaşi timp să fie vizibil şi cablajul(pe desen). Muţumesc oricum de link. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 9, 2014 Partajează Postat Iulie 9, 2014 Salut,Aparatul este S-631T(N), prima varianta. La aceasta varianta miezurile nu sunt cele cu surub metalic iar in etalul final schema difera fata de cea cunoscuta. Am notat pe poze modul de conectare la alimentare, potentiometru si difuzor dupa cum urmeaza.- punctele de alimentare , insemnate cu "+" si "-" Borna negativa trece prin intrerupator .cu albastru :- punctul " I " este "punctul cald" la potentiometru- punctul " II " reprezinta cursorul . Aici conductorul este montat ( partial ) pe partea plantata, printre componente( cel negru)- punctul " III " este capatul "rece " al potentiometrului.cu verde:- punctul " IV " este conexiunea la difuzor . Sa nu aiba contact nedorit cu "masa" din apropiere.- Punctul " V " este conexiunea difuzorului la "masa" ( + )http://i62.tinypic.com/2ymy6oz.jpgPentru punerea in functiune se poate conecta provizoriu orice potentiometru de 2 - 5 KOhmi.Se poate verifica preventiv numai AAF . De regula in acesta se deterioreaza condensatorul notat cu " I " de 10 yF. ( cuplaj baza T4; C 26 pe schema. ) Daca amplificarea este redusa, se schimba si C27 , l-am insemnat cu " II " (cuplaj emitor T4 ; se poate monta 33 yF sau 47 yF , toate la min. 6V )In radiofrecventa, cu " l " am insemnat C 13 de pe schema ( 10 yF ; cuplaj emitor T2 ). Cu " II " am insemnat C 24 de pe pe schema, are 30 yF ; filtraj RAA. Aici se va monta fie 30 yF , fie 33 yF, dar nu alte valori.http://i59.tinypic.com/de48ya.jpgDaca sunt alte neclaritati, se pot descrie fara ezitare. Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 9, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2014 Salut,Aparatul este S-631T(N), prima varianta. La aceasta varianta miezurile nu sunt cele cu surub metalic iar in etalul final schema difera fata de cea cunoscuta. Am notat pe poze modul de conectare la alimentare, potentiometru si difuzor dupa cum urmeaza.- punctele de alimentare , insemnate cu "+" si "-" Borna negativa trece prin intrerupator .cu albastru :- punctul " I " este "punctul cald" la potentiometru- punctul " II " reprezinta cursorul . Aici conductorul este montat ( partial ) pe partea plantata, printre componente( cel negru)- punctul " III " este capatul "rece " al potentiometrului.cu verde:- punctul " IV " este conexiunea la difuzor . Sa nu aiba contact nedorit cu "masa" din apropiere.- Punctul " V " este conexiunea difuzorului la "masa" ( + )http://i62.tinypic.com/2ymy6oz.jpgPentru punerea in functiune se poate conecta provizoriu orice potentiometru de 2 - 5 KOhmi.Se poate verifica preventiv numai AAF . De regula in acesta se deterioreaza condensatorul notat cu " I " de 10 yF. ( cuplaj baza T4; C 26 pe schema. ) Daca amplificarea este redusa, se schimba si C27 , l-am insemnat cu " II " (cuplaj emitor T4 ; se poate monta 33 yF sau 47 yF , toate la min. 6V )In radiofrecventa, cu " l " am insemnat C 13 de pe schema ( 10 yF ; cuplaj emitor T2 ). Cu " II " am insemnat C 24 de pe pe schema, are 30 yF ; filtraj RAA. Aici se va monta fie 30 yF , fie 33 yF, dar nu alte valori.http://i59.tinypic.com/de48ya.jpgDaca sunt alte neclaritati, se pot descrie fara ezitare. Mulţumesc d-l Kripton. O să fac ce spuneţi, într-adevăr AAF se aude f. slab. Vă ţin la curent cu rezultatele. Cu stimă, Mulţumesc d-l Kripton. O să fac ce spuneţi, într-adevăr AAF se aude f. slab. Vă ţin la curent cu rezultatele. Cu stimă, C 24 nu merge sa pun 47 microfarazi?Nu am de 30 sau de 33. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 9, 2014 Partajează Postat Iulie 9, 2014 Salut,La C24, o capacitate mai mare produce cresterea tensiunii RAA ( pozitiva ) ceea ce implica scaderea amplificarii in FI. Mai degraba 22 yF. Toate condensatoarele care se vor monta sa fie verificate si de calitate. Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 9, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2014 Salut,La C24, o capacitate mai mare produce cresterea tensiunii RAA ( pozitiva ) ceea ce implica scaderea amplificarii in FI. Mai degraba 22 yF. Toate condensatoarele care se vor monta sa fie verificate si de calitate. Am înţeles.O să pun condensatoare noi luate de la Adelaida şi o să le măsor capacitatea înainte. Cu stimă, Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 9, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2014 Am înlocuit C 26(5 microfarazi), care era complet întrerupt, am pus un 4,7 microfarazi.Condensatorul C27 de 30 microfarazi l-am scos şi l-am verificat, avea chiar mai mult de 30 microfarazi şi l-am pus înapoi la loc.Ca o remarcă la acest condensator are marcat plusul şi nu minusul cum sunt condensatorii electrolitici actuali de tipul respectiv.Acum dacă pun degetul pe borna caldă a potenţiometrului de volum se aude acel brum "de control", dar tot slab, deci etajul AAF încă nu are amplificare corectă.Am masurat tensiunile pe T4 şi sunt conform schemei pe toate picioruşele(colector 4,6V, emitor 0,65V,bază - emitor 0.1V).Tensiunea pe dioda D2(care este de fapt o jocţiune de tranzistor) este mai mică decât în schemă(în schemă 0,12V - 0,15V, măsurată 0,04V)La tranzistoarele finale încă nu am măsurat decât tensiunile din colectoare care sunt ca în schemă - 6V.E extrem de greu de măsurat şi în primul rând de identificat punctele de măsură - de aceea era bună schema de cablaj, aşa învârţi la placă pâna mai rupi iar un fir sau nu nimereşti exact punctul de măsură.Oare ar putea să fie defect şi un element activ(tranzistor?) în AAF?Aş vrea să termin întâi AAF de rezolvat că altfel nu am cum auzi ce se întâmplă prin RF şi FI. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 Va salut,Asa cum am specificat mai sus, aceasta varianta a radioreceptorului difera comparativ cu schema cunoscuta . La acest aparat nu exista dioda D2 din circuitul de polarizare al bazelor tranzistoarelor finale. Aici, in locul diodei D2 de pe schema, este montat un termistor ( NTC ;130 Ohmi) paralel cu o rezistenta de 120 Ohmi. Rezistenta R16 de pe schema este lipita pe partea placata si are in acest caz 2,2 KOhmi ; inseriata cu cele doua componente, formeaza un divizor rezistiv unde caderea de tensiune pe termistor si rezistenta paralel este in jur de 0,159 V. Aceasta tensiune este aplicata medianei secundarului transformatorului defazor asigurand astfel polarizarea bazelor tranzistoarelor finale. Cu alte cuvinte, pe bazele tranzistoarelor finale se regaseste cu aproximatie aceasta tensiune ( intotdeauna, sensibil mai mica ).In poza postata , pe fata placata nu am reusit sa disting exact ce componente se vad acolo afara de termistor. ( are aspectul unui condensatore ceramic-disc, vopsit cu maro deasupra )Polarizarea prea mica a finalelor poate fi determinata de intrerupere la R6 (sau conectarea gresita a acesteia) fie o conexiune gresita sau scurtcircuit accidental pe placa imprimata , fie scurt B-E la finale.Ca reper se pot folosi pozele postate de @Mircel deoarece, prin coincidenta, are exact aceeasi varianta a radioreceptorului.Locul exact in care este montat termistorul si rezistenta paralel ( ambele sunt montate in aceleasi gauri din placa ) se poate vedea aici:http://i61.tinypic.com/hvsz00.jp Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2014 O să mă uit din nou deseară şi o sa fac şi poze, dar din câte ştiu între cele puncte semnalate de d-voastră este montat un tranzistor care are doua picioruşe legate împreună la un capăt şi în partea cealaltă celălalt picioruş. Dar, o să intru mai la amanunt deseară. Mulţumesc d-l Kripton. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 Posibil sa fi incercat cineva reproducerea schemei originale. Dioda D2 originala ( montata numai la variantele S-631T ), are aspectul unui tranzistor cu marcajul din schema. Se poate monta un tranzistor cu Ge acolo, astfel incat baza sa fie catodul diodei. In acest caz R16 va avea valoarea din schema. Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2014 (editat) Fac o poză deseară la D2.Banuiesc totusi că unul dintre tranzistorii finali daca nu cumva amandoi este defect.Cablajul imprimat este extrem de prost, la 1-2 lipituri se exfoliază şi e greu de probat prin înlocuiri repetate.După tranzistorul T4 sunt aşa de puţine piese care ar putea fi defecte, dar greu de umblat la ele, inclusiv de facut masuratori pe cablaj. Editat Iulie 10, 2014 de elctropan Link spre comentariu
elctropan Postat Iulie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2014 Am verificat tranzistorii finali(prin scoatere de pe cablaj) şi sunt buni, au punct violet şi sunt pereche cu acelaşi beta de 100. Am rezolvat si cu polarizarea lor, acum au în bază tensiunea din schemă.Tot pe d-l Kripton îl întreb, dacă în afară de modificarea schemei de polarizare, mai sunt şi alte modificări în schemă la varianta asta de RR sau daca are cumva schema pentru varianta asta.Mie mi se pare că tot slab amplifică, dar nu îmi dau seama ce ar putea fi sau aşa amplifică el.Încă nu vine nimic dinspre FI şi RF şi ma gândesc ce să fac mai departe neavând generator de semnal. Nu recomand la nimeni sa dezlipească piese din el, decât dacă e imperios necesar - se strică cablajul imediat. Numai bine Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 Va salut,La aceasta varianta si la cele care au urmat, nu sunt alte modificari esentiale in schema, afara de varianta ( mai rara) pentru export. Nu detin scheme separate pentru variantele aparatului ( de la producator ).Verificarea amplificarii AAF prin "brum de test" nu este relevanta . Daca aparatul este alimentat din baterii , amplificarea testata astfel, poate sa para redusa dar mult mai puternica in cazul unui alimentator, din pricina cuplajului parazit cu reteaua.In etajele FI, se verifica tensiunile specificate in schema. Se identifica si se verifica si continuitatea infasurarilor filtrelor FI.Ar fi bine sa stiu daca in dotare aveti un ohmetru analogic cu scala X 1 sau X10 ohmi, foarte util in testarea etajelor FI in cazul lipsei unui generator de semnal. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum