Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ghilotina de taiat tabla

giongiu

Postări Recomandate

Vizitator dan79tm

multumiri pt raspuns . eu am plasma si le voi taia ce ea . am incercat sa  fac cum spuneti voi doar ca nu a iesit prea comercial . speram sa vina cineva si cu o alta ideie . dar voi mai incerca poate reusesc sa le fac mai bine

vreau sa le fac din tabla de 2 mm cand intind spiralele nu reusesc sa trec de 6 cm de deschidere as vrea sa fie undeva la 10 cm 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• giongiu

8

• Ion_Bumbu

5

• almarghi

3

• Jean41

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa ce le-ai deschis la 6 cm, le sudezi cap la cap, apoi intinzi ansamblul obtinut pe teava unde urmeaza sa fie sudat, exact ca pe un arc elicoidal, folosind doi arbori bine fixati in sol si un troliu. Se poate folosi si un tractor pentru intindere, dar cu atentie sa nu distrugem ceea ce abia am realizat.

Link spre comentariu

multumiri pt raspuns . eu am plasma si le voi taia ce ea . am incercat sa  fac cum spuneti voi doar ca nu a iesit prea comercial . speram sa vina cineva si cu o alta ideie . dar voi mai incerca poate reusesc sa le fac mai bine

vreau sa le fac din tabla de 2 mm cand intind spiralele nu reusesc sa trec de 6 cm de deschidere as vrea sa fie undeva la 10 cm 

Se pare ca pasul spirei trebuie sa fie egal cu diametrul. Adica la un diametru de 8cm, nu poti obtine un pas de 10cm.  http://www.gmagrotehnic.ro/wp-content/uploads/2013/02/SPIRE-SNEC-PDF.pdf

Din ce am testat, spirele se intind mai usor, daca diametrul axului e mai mare.

Link spre comentariu

http://www.elforum.info/topic/92131-snec-cereale/?do=findComment&comment=1012415

Cititi acel manual si la sfirsit gasiti un astfel de snec cu dimensiunile in mm  si ceva detalii de constructie.

Sa tineti cont de faptul ca e conic , la ce trebuia aici taiati la acelasi diametru , nu sa iasa spirala.

Acolo e data cota de interior, pentru ax de 27mm se taie la 35mm .

Asa nu mai mergeti chiar pe ghicite.

Grig

Link spre comentariu
Vizitator dan79tm

salut din nou ! cred ca stiu unde gresesc trebue sa maresc gaura interioara sa o fac mai mare . si o voi face maine poate reusesc intr un sfarsit sa o fac mai comerciala

eu am un atelier de confectii metalice si vreau sa caut ceva sa produc in serie ma gandeam la snecuri dar daca are careva o ideie poate sa mi sugereze ceva

Link spre comentariu

Se pare ca pasul spirei trebuie sa fie egal cu diametrul. Adica la un diametru de 8cm, nu poti obtine un pas de 10cm. .

Poti fara nici o problema insa atunci la un ax de 20mm ajungi sa tai un interior de 50 mm , asa se "intinde" spira .

Grig

P.S. Daca nu ma credeti, faceti ceva experiente cu niste hirtie , trasati asa niste sabloane daca aparatul matematic e prea complicat.

E mult mai ieftin asa decit sa faceti probe pe tabla!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Poti fara nici o problema insa atunci la un ax de 20mm ajungi sa tai un interior de 50 mm , asa se "intinde" spira .

Grig

P.S. Daca nu ma credeti, faceti ceva experiente cu niste hirtie , trasati asa niste sabloane daca aparatul matematic e prea complicat.

E mult mai ieftin asa decit sa faceti probe pe tabla!

Eu cu hartie m-am jucat prima data...Iar daca la axul de 20mm, dai o gaura de 50mm, o sa sudezi spira de teava, doar in doua puncte, restul vor fi cam departe de teava, maxim 15mm. Daca transporti nuci, cei 15mm cred ca nu deranjeaza. Asa intuitiv, as zice ca gaura ce trebuie data in disc, nu e tocmai un cerc...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

In esenta pe ax forma este de spirala.

Cea mai cunoscuta spirala este arcul spiral.

Ca sa te convingi ca trebuie sa tai un orificiu circular in placa

ia o sirma de Cu , bobineaz`o cu spire alaturate pe un dorn si apoi

intinde bobinajul.

Incearca sa mai bagi dornul in interiorul spirelor.

O sa vezi ca nu mai intra, s`au strins spirele.

Faptul ca nu intra in contact cu axul si ai spatiu mare  nu`i din proiectare ci deoarece ca nu ai putut

intinde discul corect , fix ca pe un arc spiral .

Ideea este ca discul da o spira , punctele de inceput si sfirsit ale lui trebuie sudate fix

pe aceeasi generatoare si la distanta data de pasul elicei.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

1 - Tabla are grosime (volum) si se comporta diferit de hartie;

2 - Atunci cand intinzi o coroana circulara cu grosime relevanta, este cu totul alceva decat daca intinzi un arc filiform, deoarece se deformeaza un corp cu volum relevant - arcul filiform neavand un astfel de volum;

3 - Forma corecta (ideala) a unu snec (ca de altfel si a unui arc filiform) este cea elicoidala (nu spirala) Elicea este o curba generata in spatiu dupa generatoarea unui cilindru, in timp ce spirala este o curba plana.

Link spre comentariu

@ola_nicolas are dreptate. Nu poti intinde tabla ca pe guma...sau nu cu mijloace obisnuite.Eu am facut ceva teste, nu doar cu hartie, ci cu tabla de otel si aluminiu. Nu se poate intinde prea mult spira, cel putin, ma repet, nu cu mijloace obisnuite. Si pana la urma, un pas mic ofera un avantaj, chiar daca intra mai multa tabla...Se poate folosi o turatie mai mare, adica o demultiplicare mai mica a turatiei motorului care antreneaza melcul snecului. 

Link spre comentariu

Nu poti intinde tabla ca pe guma...sau nu cu mijloace obisnuite.

De cind s`a inventat focul si brenerul cu GPL eu zic ca se poate face ceva in privinta aia.

Totul este sa pleci de la un calcul si un proiect .

Grig

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am incercat sa fac si eu un snec din bucati de tabla taiate rotund si gaurite. Cu cat pasul spirei este mai mare (care pentru un pas normal trebuie sa fie egal cu diametrul) cu atat gaura din centrul bucatii de tabla trebuie sa fie mai mare. Poate ma ajuta cineva cu un calcul de dimensionare (ceva formule), sau un soft free. Cu debitatul tablei poate ma descurc undeva.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator Valentin Floricica

Buna ziua,

Nu stiu daca mai e de actualitate, dar nu ar trebui sa va chinuiti sa faceti spira. Orice spira de snec din otel sau inox se gaseste pe stoc de la 10€/m la CI.ro https://ci.ro/spira-snec-cat/ 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări