Vizitator Kosty Rusu Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Va salut, am dat search si nu am gasit nimic, va rog sa ma scuzati daca ma repet. Am cumparat un ventilator 80x80x25 (ventilator carcasa calculator) care merge cu 12V 0.25A si consuma 3W, are 4pini (suporta functia PWM) si 500-2200RPM... Nu am gasit incarcator(alimentator) de 12V si 0.25A (si nici nu am idee daca mi-ar fi oferit 3W) Vreau sa il pun pe buton si intrebarile mele sunt: - 1 - Pot sa il alimentez la 12v 0.5A ? primesc acei 3W de care el are nevoie fara sa il ard sau sa ii scurtez viata ? - 2 - Daca voi cumpara alimentator cu V reglabili si ii dau 6, 9 sau 12V la 1A ce se intampla ? merge(gen la 6v cu 500RPM la 9v cu 1600RPM si la 12V cu 220RPM sau se arde(sau isi ia cati amperi are nevoie si nu se arde) ? Mentionez ca ventilatorul este Enermax UCTB8P si am impresia ca sunt mai multe de 2 intrebari, ma scuzati. Va rog sa ma scoate-ti din dilema si sa ma luminati. Va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Nu are nimic dacă folosiți o sursă mai ,,potentă,, deci cu un curent maxim livrat superior. Ventilatorul va consuma doar cât trebuie pentru funcționare normală. La fel și cu alimentarea la tensiune mai mică, turația va scădea și ea, fără probleme de funcționare. Eu de obicei mai folosesc diverse ,,artificii, când mă supără zgomotul făcut de ventilatoarele PC la turație maximă și o scad fie înseriind două ventilatoare identice ca model și putere obținând practic o turație înjumătățită, fie înseriez cu plusul ventilatorului o diodă Zenner de 1-10W și o tensiune între 3--7,5V în conducție inversă.Astfel, din tensiunea de 12V se scade tensiunea Zenner, ventilatorul primind doar diferența, cu efectul scăderii turației. Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Poți să-l alimentezi la o tensiune mai mică sau egală cu 12V - indiferent câți amperi scrie pe alimentator - el își ia cât îi trebuie . Atenție însă ! Există alimentatoare nestabilizate pe care , dacă scrie , de exemplu 12V/1A au în gol ( sau la consum mic ) 15-16 sau chiar mai mult. Deci , folosește un alimentator stabilizat - îl măsori în gol și să aibă 12V. Da , la tensiuni mai mici se va roti mai încet - cât de încet , depinde de la ventilator la ventilator , teoretic - proporțional cu tensiunea. Link spre comentariu
Vizitator Kosty Rusu Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Multumesc frumos pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum