Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Licurici cu releu

Vizitator liviu4u

Postări Recomandate

Vizitator liviu4u

Buna ziua,

Folosesc o schema clasica de licurici, am pus un releu inseriat cu o dioda in locul unui led.

Ceea ce vreau este sa stea aprins 5 minute un led si apoi sa se stinga si sa se aprinda celalalt led (unde am releul) doar 5 secunde si apoi de la capat.Am schimbat diverse valori la rezistente si condensatoare si am ajuns la un timp de 5-6 minute un led si 3 secunde celalalt. ( una din rezistente de 2 M si cealalta de 37 K)

Nu reusesc sa il sincronizez cum trebuie ( 5 minute LED 1 - 5 secunde LED 2)

Daca ma poate ajuta cineva in sincronizare.

Multumesc,

post-220780-0-33674100-1404207080_thumb.jpg

Editat de liviu4u
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu prea se pot da sfaturi - singura cale este cea pe care ai pășit deja - cea experimentală. Totuși trebuie să te previn că șansele de a obține temporizări precise și constante sunt mici  cu această schemă , mai ales la raport atît de mare între cei doi timpi . Intervin Ube , beta  - ambele dependente de temperatură . Mai mult , datorită valorii mari a uneia din rezistențe intervine și curentul de pierderi al electroliticului , etc.

Ca idee teoretică ar fi cam așa - rezistențele din baze să fie comparabile ( R3 mai mică pentru că Q2 duce curent mai mare ) iar diferența de timp să o facă condensatorii .

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări