Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

McIntosh ?

Vizitator magistratul

Postări Recomandate

Pai...nu asta am spus si eu pentru fig.3 ?? (<PP-UTC parafeed(fig.3)>),iar despre "Big Mac" ce sa spun,este un McIntosh cu un U.T.C trifilar asa cum este Mc-ul tau cu GU50,doar ca este facut cu finale cu Ra mic ceea ce permite realizarea usoara a unui traf,iar oscilograma la 30Khz este intr-adevar remarcabila,chiar daca este data numai la 4Vpp pe sarcina,dar cred ca si la amplificatorul tau daca masori in aceleasi conditii tot asa o sa rezulte,sunt sigur de asta.

As fi fost curios de o oscilograma la puterea de 28W declarata nu la 0,3W...,pentru amplificatorul "Big Mac" !!!

Aceste rezultate sunt chiar faine:

"Unity coupled output amplifier (ala McIntosh) with 2 pairs of EL86 as output tubes.

Results achieved with 10dB global NFB:

o Zo : 0.8 ohm

o THD: ~0.6% (50Hz, 1kHz, 10kHz, @ 25W Po) (2nd and 3rd harmonic dominant)

o Frequency response: 10Hz-100kHz (+0/-0.5dB). -3dB at 230kHz."

... asta ne demonstreaza clar calitatile configuratiei McIntosh.

Nu stiu daca este o "ea" sau un "el", adica am dubii pentru ca in alte locuri scrie Jan. In fine, nu conteaza asta, ci faptul ca are abordari ingineresti in toate amplificatoarele realizate. NFB nicaieri nu este intamplator si are o tratare completa a multor chestiuni de finete! Uite aici ce frumusete de structura! http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/71300-photo-gallery-110.html#post938516

Scuze de off topic!

PS: La Big Mac, Jane, foloseste uAmpermetre rusesti ca pe varianta mea mai veche cu GU17, ca in atasament.

post-177784-0-47988300-1405181773_thumb.jpg

Editat de sebi_c
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Domnilor, multumesc pentru interventiile de pana acum in acest subiect.

E clar ca nu sunt prea lamurit sau nu de functionarea principiului McIntosh si daca voi purcede la o realizare de acest gen, dar sper sa continuati discutiile pe marginea acestui subiect destul de titrat ( sper sa nu se mai implice cei care fac confuzie aberanta , cum sublinia si Lazaroiu, intre principiul UTC tip McIntosh si amplificatoarele clasice cu reactie chioara de catod sau ultraliniar), subiect probabil unic in Europa de Est, Vest, Asia Mica sau  aiurea, pe forumurile de profil DIY audio.

Am mai lamurit inca o problema, cuplajul este garantat 1 la 1 (UNITY COUPLED) intre infasurarea din anod si cea din catod, si functioneaza foarte stabil  ( conform graficului Nyquist  http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist_stability_criterion ) datorita transferului subunitar al repetorului catodic (oricum  garantat sub 0.98 ).

Daca ar fi fost aproape sau  mai mare de 1, amplificatorul s-ar fi transformat intr-un oscilator de mare putere (un anume tip de oscilator, cunoscut in electronica sub denumirea de oscilator tip  Reinartz).

Editat de magistratul
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Ura !

Am tot cautat (sprijinit un prieten :) binecunoscut vouă, fan GU50) folosind diverse combinatii de cuvinte cheie si am găsit pe internet câteva documente de epoca despre realizarea trafo out McIntosh .

Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Am studiat continutul tuturor documentelor pe care le-am primit, prin bunavointa unui user, dar din pacate nu trateaza decat patentele care acopera drepturile de autor ale lui McIntosh.

Nu sunt detalii tehnice care pot conduce la dezvaluiri uluitoare...doar un singur document este mai detaliat, restul... apa de ploaie.

Ofera cateva informatii despre materialul magnetic folosit de McIntosh si interleaving trifilar la un trafo out pentru un alt tip de amplficatoare (SolidState) fabricate de McIntosh.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ma simt mult prea prost sa scriu aici,mai deranjez noul/vechiul/eternul nostru coleg, doar cu cîteva rînduri,cînd o sa ajungă in țară ampul MC240, o sa fac o audiție pentru colegii de pe forum,as vrea să facem și ceva măsurători savante.Mulțumiri pentru subiect dl magistratul/hpavictor/Victor/sau ce id mai are,foarte tare faza cu prietenul Fun GU50,si eu sunt prieten cu mine.

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Cateva detalii McIntosh MC275 mk IV : 

Posted Image

Posted Image

sch  MC275 mk I

Posted Image

Posted Image

Posted Image

service man MC275 mk IV

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sper ca ati remarcat deja diodele Zenner in anodul triodelor repetoare care ataca finalele si desigur cat de eleganta este aceasta solutie tehnica.

Scuteste folosirea unor lampi care suporta  o tensiune anodica foarte mare, superclasica 12BH7.

Editat de magistratul
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

cînd o sa ajungă in țară ampul MC240, o sa fac o audiție pentru colegii de pe forum,as vrea să facem și ceva măsurători savante.

Dedicatie speciala pentru domnii ZAL si VIOBIO , in special pentru VIOBIO viitor posesor de McIntosh MC240 , din partea unui prieten fan McIntosh si desigur GU50.

Documentele urmatoare nu  sunt in ordinea fireasca, dar le puteti aranja ulterior descarcarii pe computer:

PS: din partea lui VICTOR: va iubesc :)  si sunteti bineventi oricand in subiectele Elforum !

Mai ales daca aveti ceva de spus.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Editat de magistratul
Link spre comentariu

Mulțumiri pentru subiect dl magistratul/hpavictor/Victor/sau ce id mai are,foarte tare faza cu prietenul Fun GU50,si eu sunt prieten cu mine.

Pentru dl. Vio:

Eu sunt prietenul "Fun GU50"!

Va doresc sanatate, fericire si multe amplificatoare construite!

Editat de matropower
Link spre comentariu

Obiceiurile vechi dispar greu, ce rost avea amintirea mea aici? Resping orice dedicaţie, nu sîntem la MyneleTV.

Toate documentele şi tone de poze se găsesc pe net, ăsta e un topic inutil, în acelaşi stil cunoscut. Recomand punerea mînuţelor pe letcon şi lipirea de piese, face bine şi poate vedem ceva concret, nu doar discuţii fără finalitate.

În rest, aceeaşi iubire plus urări de multă sănătate. Mă retrag de aici, nu am cu ce participa la dezbateri, spor la clonat!

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Asa da , o interventie in cel mai pur stil stalinist tipica pentru cei nascuti si crescuti in epoca in care "se cerea si ciocanul"!

Daca un subiect nu este deschis de anumite persoane, nu e bun???

Mai ales cand acele anumite persoane sunt certate cu limba romana , cu logica si bineinteles cu electronica...

Concentrarea documentelor si tonelor de poze se justifica prin prisma faptului ca este vorba de un forum pentru electronisti, dar si prin prisma faptului ca discutia se poarta elevat, stiintific, folosind materialul clientului adica doar documente de origine McIntosh.

Aberatiile despre sasie oglinda, infasurari ultraliniar si reactii in catod ale unor useri-negustori nu prea au de-a face cu acest subiect, indiferent ca discutam de lampi de inalta frecventa sau lampi lautaresti, de chitara.Oare pe cine deranjeaza acest lucru? Eeee?

Acesta nu este un subiect deschis in scopul de a le face reclama acelor useri-negustori, iar amplificatoarele McIntosh nu au nevoie de lauda sau aprobarea nimanui, indiferent ca folosesc tole C Core sau E+I !

Dupa cum se remarca foarte simplu din analiza schemelor de mai sus, chiar daca costa cateva mii de euro, in amplificatorele McIntosh nu se redreseaza , nu stabilizeaza tensiunea de filament, nu monteaza temporizatoare anodice cu banalul 555 , folosesc la greu doar condesatoare WIMA si rezistente cu oxizi metalici si nu exista rezistente cu carbon sau alte basini lautaresti, lipesc toate componentele pe un PCB din FR4 nu point to point ca la cresa etc.

Oare se justifica sau nu analiza temeinica a schemelor si tonelor de poze?

În rest, aceeaşi iubire plus urări de multă sănătate. 

Sper sa nu se schimbe absolut nimic pana cand natura iti va rearanja moleculele.

Ar trebui sa intri in patrimoniul universal, alaturi de Teorema lui Pitagora generalizata si Tranformata Fourier Rapida.

PS: un prieten iti transmite ca te iubeste mai mult decat il iubesti tu pe el.

Link spre comentariu

Asta am şi făcut. Iar dacă nu a fost destul de clar, anunţ pe această cale că nu-l voi băga pe stimatul coleg în seamă orice ar face/zice/scrie.

Mult noroc şi sănătate!

Link spre comentariu

Totusi sa nu redresezi tensiunea de filament nu-i chiar asa de usor mai ales pentru un incepator. McIntosh nu redreseaza tensiunea de filament (de stabilizat eu cel putin nu-i vad rostul) pentru ca sunt capabili sa stapaneasca brumul si in plus fac economie de piese (astazi se cere sa se faca economie si la o piulita!). Ultimile 3-4 trafuri toroidale comandate le-am cerut cu 6V CA in loc de 6,3V CA pentru a fi sigur ca pot sa alimentez filamentele si sa am maxim 6,4V CA pe filamente si sa evit tot felul de brizbrizuri pentru a scadea tensiunea de filament. McIntosh sigur nu se izbeste de aceasta problema. 

Intarzierea tensiunii anodice totusi cred ca este un lucru benefic, dar McIntosh sigur nu are interes ca lampile sa-l tin o viata pe proprietar intr-un regim de exploatare zilnic al amplificatorului. 

Condensatoarele WIMA MKP sunt se pare cea mai buna solutie prin prisma raportului pret/calitate. Sunt multe teste realizate pe net cu testarea conzilor MKP in filtrele pentru boxe si WIMA a surclasat conzi mult mai scumpi, deci nu trebuie sa strambam din nas cand vedem WIMA MKP!

McIntosh prefera sa faca cablaj pentru ca ar costa mai scump productia point to point si de ce nu si aspectul unui amplificator pe cablaj este mai ochioasa. 

Normal ca se justifica analiza schemelor si pozelor. Fara ele am tot repeta greselile la infinit. Tu ai pierdut timp pentru cautarea schemelor si pozelor, alt user va pierde timp comentant solutiile bune si subliniind ce se poate imbunatati dar castigatorii sunt restul userilor care desi nu participa .... "baga bine la cap". Corect ar fi sa se mai schimbe si rolurile sa nu fie doar unii care cauta sau explica ci fiecaruia sa ii vina randul sa "urce pe ring" si sa "presteze" in folosul comunitatii. 

Ai inceput acest topic si in opinia mea este un topic foarte bun pentru ca ai reusit sa faci sa participe useri cu experienta si fiecare si-a adus aportul cu informatii, scheme si comentarii in urma carora s-au mai limpezit apele in ceea ce priveste McIntosh. Fiecare este liber sa traga concluziile dar totusi ele vor fi intr-un anume interval. Nu cred ca cineva va contesta faptul ca solutia McIntosh  nu este de top. Ca amplifurile de astazi nu au lampile de alta data sau materialele nu mai sunt cele de alta data este alta poveste, dar nici noi nu mai suntem la fel cu parintii sau bunicii nostri. 

Ramane acum sa asteptem niste masuratori de la viobio cand va intra in posesia McIntosh-ului .

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Ar fi interesant sa propunem cateva teste serioase la care sa fie supus viitorul amplificator McIntosh al lui viobio.

Propun ca primul test sa fie legat de liniaritate, pentru inceput la putere mica, spre exemplu la puterea de 1W/1000Hz si ulterior la 400Hz, 200Hz, 100Hz, 50Hz, 20Hz sau chiar mai jos, evident cu semnal sinusoidal.

Desigur, masuratorile trebuiesc facute si la frecvente mai mari: 2000Hz, 4000Hz, 10000Hz, 20000Hz sau chiar mai sus... 

Testul ar putea fi repetat si la puteri mai mari 10W, la jumatate din P maxima si desigur la P maxima inainte de limitare, evident folosind doua rezistente de sarcina.

Rezultatele ar fi usor de observat si interpretat, mai ales daca ar fi sub forma de tabel.

Daca ar fi posibil, se poate testa cu semnal dreptunghiular de 10kHz, dar aici este necesara o mica interventie in amplificator, deoarece are pe intrare un filtru trece jos, care strica in mod voit comportamentul dinamic, pentru a avea distorsiuni IMD cat mai mici.

Puteti propune si alte teste?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări