Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

McIntosh ?

Vizitator magistratul

Postări Recomandate

Vizitator magistratul

Nu sunt un fan declarat al tuburilor de RF in aplicatii de audio, dar  simularile de mai sus ma indeamna sa analizez si aceasta alternativa ultra Low Cost fara compromisuri...pana la proba contrarie.

Poate cineva va realiza practic aceasta versiune low cost...rezutatele par uimitoare, de necrezut. 

De fapt sunt oarecum firesti, deoarece lampile din etajul final sunt repetoare, adica nu conteaza absolut deloc caracteristica de transfer.

Iar GU50 au testicule umflate de pe vremea nazismului, nu gluma!

Se pare ca Unity Coupled este definitiv un concept de geniu!

Am putea vedea rezultatele simularilor si cu alte finale: EL84, EL34,KT88(?) 6P3SE sau G807, 6S33S si o ultima dorinta: 6S19?

Este un efort mare, dar poate fi singura cale de a confirma banuiala ca nu conteaza caracteristica de transfer a lampiior finale si de a decoda misterul acestui superconcept.

Adica o premiera internationala!

Multumesc Lazaroiu si Carjan Sebi!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Etajul final de la Revox S52 este asemănător cu ce a desenat dl Lazaroiu,la schema postata de dl Lazaroiu nu știm dacă înfăsurările din anod/ catod, fiecare finală,sunt egale sau cea din catod are un nr mai mic de aspire față de instaurarea din anod.Repetor catodic?Finale?Eu nu prea vad asta!Daca finalele ereau folosite ca repetoare aveau traful de ieșire montat doar in catozii finalelor,oricum topologia din acea schema nu are treaba cu Mc,traful de Mc e mult mai complex.Mi se pare interesanta si varianta valderama, cu secundarulu împărțit în două si conectat in catozii finalelor.O ultimă intrebare CUM SE CALCULEAZĂ TRAFUL DE LA McIntosh??

Editat de viobio
Link spre comentariu

Etajul final de la Revox S52 este asemănător cu ce a desenat dl Lazaroiu,la schema postata de dl Lazaroiu nu știm dacă înfăsurările din anod/ catod, fiecare finală,sunt egale sau cea din catod are un nr mai mic de aspire față de instaurarea din anod.Repetor catodic?Finale?Eu nu prea vad asta!Daca finalele ereau folosite ca repetoare aveau traful de ieșire montat doar in catozii finalelor,oricum topologia din acea schema nu are treaba cu Mc,traful de Mc e mult mai complex.Mi se pare interesanta si varianta valderama, cu secundarulu împărțit în două si conectat in catozii finalelor.O ultimă intrebareCUM SE CALCULEAZĂ TRAFUL DE LA McIntosh??

Viorel,cu tot respectul,schema prezentata de mine ESTE un McIntosh si intr-adevar exista multe configuratii de McIntosh.Cea prezentata de mine este facuta EXACT dupa brevetul original Mc. si are in componenta un traf U.T.C caracteristic McIntosh,chiar daca vezi numai patru bobine,el in practica este ceva mai complicat si bineinteles ca este bobinat bifilar iar sarcina este egal doistribuita in anod si catod,tocmai datorita aceste pouternice reactii obtinem si acele faine rezultate.

Brevetul original a fost prezentat cu triode si cu sarcina distribuita egal in anod si catod,dupa care a fost extins si la pentode de data asta conectand G2 la potential constant in anodul celuilalt tub din PUSH-PULL.

Schema prezentata de mine este un etaj final McInosh cu traf U.T.C,am si specificat mai sus cand am deschis subiectul.

In poza este brevetul (schema McIntosh) originala cu pentode & triode dupa care a fost facuta schema de mai sus.

post-175212-0-34285100-1404984975_thumb.jpg

post-175212-0-79786200-1404984987_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Primul lucru băgat la cap,înfasurarile anod/catod sunt egale. E sunt pe telefon,nu am acces la unele linkuri sau poze. Cînd ma refeream ca schema nu prea are treaba cu Mc ma refeream la defazor,cred ca dv ați vrut sa obțineți un sound Mc dar cu alta topologie a schemei.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ma uit la schema de la mc240,repetoarele care atacă finalele sunt alimentate din instaurarea ultraliniara a trafului de ieșire,deci e un pic mai altfel schema de la Mc,la Mc275(pe asta il vroiam!) treaba e si mai complexă,traful de ieșire are o infasurare separată, de reactie,care merge la primul etaj al ampului.Ma roade rau!!! Cind ajung în țara bobinez doua trafuri la EMG, sa vedem ce iese,vreau să fac o clona de Mc240,sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Acum depinde ce vrem să rezulte din comparaţie ,se poate dacă vrem să găsim procente ceva mai mari thd pentru 6П3С-PP (3%...4,7%...10%) dar consider că rusul ştie cum se comportă  tubul său 6П3С  http://oi57.tinypic.com/2nhfbj9.jpg    nu văd la rus 4.7% sau nu văd ia_0 circa 25mA/tub de ce draku rusu nu a stipulat 25mA/tub ?! ştia ceva probabil dar a "uitat" să precizeze. 

Un amănunt esenţial grila de comandă(g1) 6П3С într-o situaţie reală se polarizează prin 100KΩ...150KΩ în cazul negativări fixe(preferabil 100KΩ) ,nu cred că ştie "simularea" acum de ce(în simulare apare 270kΩ...desigur funcţionează sau poate simularea de acum dă bine şi cu 1MΩ). 

Chestiunea asta cu Ia_0 la nu stiu ce valoare e relativa fata de caracteristicile tubului precum si de alti factori (Ua, etc). Intrucat este greu sa le determini exact pentru o anumita configuratie, Karpov a imaginat un programel in matlab (la mine merge numai in matlab5, iar asta nu se mai instaleaza pe W7) care permite sa te joci cu diverse valori ale lui Ia_0 la un Ua si functie de configuratie. Rezultatul e ca nu neaparat un curent de repaos mare da un THD mic. Programul construieste functie de caracteristicile de iesire (cu date dintr-un model stil Koren) functia de transfer si arata valoare armoniceleor si calculul THD in baza acestora. De ex., eu am obtinut pt PPstandard, la 6P3S(Ua=400V) si GU19 (Ua=500V) un Ia_0 optim de 12..15mA. Daca valoarea e peste 25mA, THD e chiar mult mai prost. Sigur modelul nu e perfect, mai ales la tensiuni mici ale Ua, asa ca ceva abateri pot fi (din aceasta cauza mai fac si eu cate un test practic), mai ales ca programul astuia nu i-a in considerare problemele saturatiei (banuiesc).

270K pentru ca asa mi-a venit mie atunci; in general rezultatele sunt cam la fel de la 100K pana la 400K. Eu sunt un tip mai econom, pentru ca nu vreau sa incarc driverul cu sarcini inutile. O rezistenta prea mica se observa imediat la clipping (tesitura inclinata, care se mai indreapta daca driverul trage un curent mai mare, Ranod mai mica, etc.).

...

O ultimă intrebare

CUM SE CALCULEAZĂ TRAFUL DE LA McIntosh??

Mai Vio, dar am explicat in mai multe randuri cum se face (cum am facut eu!)!

1. Stabilesti cu ce lampa vrei sa faci etajul de iesire, tensiune anodica, Raa, etc. pentru un PP standard. Obtii in primar un numar de spire N pentru o infasurare anodica.

2. Imparti la 2 nr. de spire si bobinezi bifilar pentru fiecare lampa (anod-catod). Adica o infasurare anodica o transformi in doua cu nr. spire la jumatate.

3. Infasurarea secundara ramane la fel ca pentru PP standard.

4. De retinut: inductanta totala din primar trebuie sa ramana la fel.

Astfel eu am postat aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_07_2014/post-177784-0-58441000-1404918752.jpg comparatia intre etajul obtinut si cel PPstandard de la care am plecat.

PS: Referitor la programelul lui Karpov, este excelent pentru maniacii de armonici. Acolo se vede ca, functie de Ia_0, armonicele pot fi dimensionate intrucatva. Pe mine m-a interesat ca valoarea THD sa fie cat mai mica, zero daca se poate :).

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Chestiunea asta cu Ia_0 la nu stiu ce valoare e relativa fata de caracteristicile tubului precum si de alti factori (Ua, etc). Intrucat este greu sa le determini exact pentru o anumita configuratie, Karpov a imaginat un programel in matlab (la mine merge numai in matlab5, iar asta nu se mai instaleaza pe W7) care permite sa te joci cu diverse valori ale lui Ia_0 la un Ua si functie de configuratie. Rezultatul e ca nu neaparat un curent de repaos mare da un THD mic. Programul construieste functie de caracteristicile de iesire (cu date dintr-un model stil Koren) functia de transfer si arata valoare armoniceleor si calculul THD in baza acestora. De ex., eu am obtinut pt PPstandard, la 6P3S(Ua=400V) si GU19 (Ua=500V) un Ia_0 optim de 12..15mA. Daca valoarea e peste 25mA, THD e chiar mult mai prost. Sigur modelul nu e perfect, mai ales la tensiuni mici ale Ua, asa ca ceva abateri pot fi (din aceasta cauza mai fac si eu cate un test practic), mai ales ca programul astuia nu i-a in considerare problemele saturatiei (banuiesc).

270K pentru ca asa mi-a venit mie atunci; in general rezultatele sunt cam la fel de la 100K pana la 400K. Eu sunt un tip mai econom, pentru ca nu vreau sa incarc driverul cu sarcini inutile. O rezistenta prea mica se observa imediat la clipping (tesitura inclinata, care se mai indreapta daca driverul trage un curent mai mare, Ranod mai mica, etc.).

Mai Vio, dar am explicat in mai multe randuri cum se face (cum am facut eu!)!

1. Stabilesti cu ce lampa vrei sa faci etajul de iesire, tensiune anodica, Raa, etc. pentru un PP standard. Obtii in primar un numar de spire N pentru o infasurare anodica.

2. Imparti la 2 nr. de spire si bobinezi bifilar pentru fiecare lampa (anod-catod). Adica o infasurare anodica o transformi in doua cu nr. spire la jumatate.

3. Infasurarea secundara ramane la fel ca pentru PP standard.

4. De retinut: inductanta totala din primar trebuie sa ramana la fel.

Astfel eu am postat aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_07_2014/post-177784-0-58441000-1404918752.jpg comparatia intre etajul obtinut si cel PPstandard de la care am plecat.

PS: Referitor la programelul lui Karpov, este excelent pentru maniacii de armonici. Acolo se vede ca, functie de Ia_0, armonicele pot fi dimensionate intrucatva. Pe mine m-a interesat ca valoarea THD sa fie cat mai mica, zero daca se poate :).

Iata, eu sint un fan a lui GURU Karpov cind este vorba de armonici selective  :reytre stie el cite ceva  :rzb nu-i baiat rau...

Link spre comentariu

Ma uit la schema de la mc240,repetoarele care atacă finalele sunt alimentate din instaurarea ultraliniara a trafului de ieșire,deci e un pic mai altfel schema de la Mc,la Mc275(pe asta il vroiam!) treaba e si mai complexă,traful de ieșire are o infasurare separată, de reactie,care merge la primul etaj al ampului.

...

Ca sa fie ultraliniara ar trebui ca faza semnalului in grila ecran sa fie ca a anodului propriu, ori tensiunea din aceasta grila este luata din anodul celuilalt tub, adica faza e aceeasi cu tensiunea din catodul propriu.

PS: Unde dai si unde crapa! Am facut o gluma cu programul lui Karpov. Programul nu a fost facut sa-si acordeze cineva armonicele, ci ca sa-si calculeze THD-ul, trebuia sa le bage in seama!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ca sa fie ultraliniara ar trebui ca faza semnalului in grila ecran sa fie ca a anodului propriu, ori tensiunea din aceasta grila este luata din anodul celuilalt tub, adica faza e aceeasi cu tensiunea din catodul propriu.PS: Unde dai si unde crapa! Am facut o gluma cu programul lui Karpov. Programul nu a fost facut sa-si acordeze cineva armonicele, ci ca sa-si calculeze THD-ul, trebuia sa le bage in seama!

De acord,nu e corect "ultraliniar" sunt in vacanță și nu am tot timpul mintea limpede. Editat de viobio
Link spre comentariu

Iata niste variante Mc Intosh

Cred ca in configuratia specifica McIntosh in acest PDF este numai un singur etaj final,adica fig4,in rest este vorba de un <crclotron-parafeed (fig2)> un<PP-UTC parafeed(fig.3)>, si un clasic <circlotron>(fig1), McIntos nu poate fi decat unul singur si care respecta brevetul ce l-am prezentat eu mai sus,restul sunt variatiuni pe aceeasi tema,daca putem spune asa.

Intr-adevar,exista foarte multe designuri McIntosh : triode &U.T.C,pentode UL sau nu &U.T.C, diverse reactii negative,bobine bifilare,trifilare,sau multifilare dar toate respectand cerintele brevetului MC adica transformator de iesire de tip U.T.C,cuplaj unitar 1/1 (sarcina distribuita 1/1).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cred ca in configuratia specifica McIntosh in acest PDF este numai un singur etaj final,adica fig4,in rest este vorba de un <crclotron-parafeed (fig2)> un<PP-UTC parafeed(fig.3)>, si un clasic <circlotron>(fig1), McIntos nu poate fi decat unul singur si care respecta brevetul ce l-am prezentat eu mai sus,restul sunt variatiuni pe aceeasi tema,daca putem spune asa.

Intr-adevar,exista foarte multe designuri McIntosh : triode &U.T.C,pentode UL sau nu &U.T.C, diverse reactii negative,bobine bifilare,trifilare,sau multifilare dar toate respectand cerintele brevetului MC adica transformator de iesire de tip U.T.C,cuplaj unitar 1/1 (sarcina distribuita 1/1).

Si fig 3 este tot unity coupled design, cuplaju intre anod si catod facandu-se prin infasurarile secundare in paralel. Cunosc acest design discutat si pe alte forumuri; este o versiune la indemana oricarui electronist care dispune de doua trafuri identice. Designul se numea Twin Coupled Amplifier, http://www.dissident-audio.com/Yves/1960crowhurst.pdf .

Altfel, uite norvegianca Jane, http://www.diyaudio.com/forums/members/jane.html, ce unity coupled remarcabil a realizat (vezi si oscilograma de 30KHz): http://www.veiset.net/unity/index.html Si ea cred ca este impresionata de acest design, numindu-l "Big Mac".

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Si fig 3 este tot unity coupled design, cuplaju intre anod si catod facandu-se prin infasurarile secundare in paralel. Cunosc acest design discutat si pe alte forumuri; este o versiune la indemana oricarui electronist care dispune de doua trafuri identice. Designul se numea Twin Coupled Amplifier, http://www.dissident-audio.com/Yves/1960crowhurst.pdf .

Altfel, uite norvegianca Jane, http://www.diyaudio.com/forums/members/jane.html, ce unity coupled remarcabil a realizat (vezi si oscilograma de 30KHz): http://www.veiset.net/unity/index.html Si ea cred ca este impresionata de acest design, numindu-l "Big Mac".

Pai...nu asta am spus si eu pentru fig.3 ?? (<PP-UTC parafeed(fig.3)>),iar despre "Big Mac" ce sa spun,este un McIntosh cu un U.T.C trifilar asa cum este Mc-ul tau cu GU50,doar ca este facut cu finale cu Ra mic ceea ce permite realizarea usoara a unui traf,iar oscilograma la 30Khz este intr-adevar remarcabila,chiar daca este data numai la 4Vpp pe sarcina,dar cred ca si la amplificatorul tau daca masori in aceleasi conditii tot asa o sa rezulte,sunt sigur de asta.Schema este a lui Jan. E.Veiset (Big Mac),iar traful este un SOWTER 1036 (3X720ohmi) care costa 236 de lire (UK) fara transport !!!.

As fi fost curios de o oscilograma la puterea de 28W declarata nu la 0,3W...,pentru amplificatorul "Big Mac" !!!

Aceste rezultate sunt chiar faine:

"Unity coupled output amplifier (ala McIntosh) with 2 pairs of EL86 as output tubes.

Results achieved with 10dB global NFB:

o Zo : 0.8 ohm

o THD: ~0.6% (50Hz, 1kHz, 10kHz, @ 25W Po) (2nd and 3rd harmonic dominant)

o Frequency response: 10Hz-100kHz (+0/-0.5dB). -3dB at 230kHz."

... asta ne demonstreaza clar calitatile configuratiei McIntosh.

Mai multe despre amplificatorul Big Mac  al lui Jan.E.Veiset dar si despre traful SOWTER gasiti sici : http://www.novacon.com.br/audiogsc2.htm

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări