Vizitator Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 ...asa ma gandesc si eu...americanii astia nu prea se pricep la amplificatoare si nici la trafo de iesire.Ultimul pe care l_am avut la reparat ,un MA7000AC, bine ca e cu tranzistori nu cu lampi,chiar nu m_a incantat deloc.Modelul asta prezentat in topic inca nu l_am vazut live,pe restul le stiu. Uite ce scriau niste baietzi prin 1953,cand nu erau chinezarii pe piatza.In a doua jumatate a pdf_ului sunt prezentate curbele de raspuns in frecventza si forme de unda la diferite frecventze. http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/011593.pdf Link spre comentariu
sebi_c Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Eu chiar am facut un amplificator cu etaj de iesire stil MacIntosh "unity coupled output stage", in stadiu experimental, dar complet functional. L-am si aratat aici: http://www.elforum.info/topic/41515-6p3-mac-amplifier/?hl=sebi_c&do=findComment&comment=401590. Din pacate au disparut imaginile din cauze necunoscute si nici eu nu le mai am tot datorita defectarii unui laptop unde aveam tot designul, poze, etc. Schema o mai am, precum si simularile! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 sebi_c dar trafurile de iesire le-ai bobinat "a la McIntosh" sau normal? (eu nu stiu daca toate trafurile lor sunt bobinate cu inversarea firelor dar banuiesc ca facandu-se automat nu-i doare mana sa le faca pe toate la fel) Link spre comentariu
zal Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 (editat) Trafo de ieşire Mc275, model începînd cu 1961.---------------------------------------------------Bobinarea se realizează cu ajutorul unor fire în paralel, folosindu-se conductori de cuprucu lac special de izolare, acoperiţi cu un strat subţire de mătase şi din nou înmuiaţi în lacelectroizolant, astfel se obţine un dublu strat izolator.Două sau trei astfel de fire sînt unite, împreună cu un strat subţire plastifiant şi formeazăo panglică de fire paralele cu care se bobinează transformatorul.Firele au culori diferite pentru identificare. Ele apar exact în desen, în afara firelor delegătură externe şi a terminalelor.Acest transformator de ieşire are o impedanţă anodică în primar de 4kOhmi şi impedanţareacţiei catodice de 250 Ohmi.De fapt, există un primar bifilar de 1kOhm care atunci cînd înfăşurările sînt conectate înserie, cu randamente identice, au 4kOhmi, iar cealaltă înfăşurare primară, identică şiformată din al treilea fir, are impedanţa de 250 Ohmi (1/4 din 1k).Aceasta este folosită ca reacţie catodică şi ca ieşire cu impedanţa de 600 Ohmi simetrică.Un alt model, are ieşire de 600 Ohmi simetrică şi asimetrică de 70,5V.Secundarul, de asemenea, foloseste sîrme bifilare de diametru mai mare şi are douăînfăşurări cu impedanţa de 5 Ohmi.Primar ptr anodele lămpilor 6550 şi 12AZ7: 2 înfăşurări trifilare de 540 spire cu sîrmă0,29mm, total 1080 spire.Primar reacţie catodică ptr lămpile 6550: 1 înfăşurare bifilară de 270 spire cu sîrmă 0,29mm.Secundar de reacţie negativă (16 Ohmi): 67 spire cu sîrmă 1mm.Secundar de ieşire (0, 4, 8 şi 16 Ohmi): inversat, 67 spire cu sîrmă 1mm şi prize la 0, 34, 51şi 67 spire.Dimensiuni maxime carcasă: 100x100mm.Înălţime bobinaj în carcasă: 75 mm.Secţiunea centrală a miezului: 50x50mm.Dimensiuni externe miezuri C+C: 150x126mm.Lăţime miezuri C: 50mm.Bobinele din anozii tuburilor finale au cîte 2mH. Editat Iulie 1, 2014 de zal Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Eu chiar am facut un amplificator cu etaj de iesire stil MacIntosh "unity coupled output stage", in stadiu experimental, dar complet functional. L-am si aratat aici: http://www.elforum.info/topic/41515-6p3-mac-amplifier/?hl=sebi_c&do=findComment&comment=401590. Din pacate au disparut imaginile din cauze necunoscute si nici eu nu le mai am tot datorita defectarii unui laptop unde aveam tot designul, poze, etc. Schema o mai am, precum si simularile! Mie mi-a facut placere sa revad topicul tau fiindca atitudinea participantilor a fost civilizata si complet constructiva iar tema mai mult decit interesanta Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 Manelizat,nemanelizat, mie îmi place ampul,sunt puțini care pot construi un asemenea amp,poate sunt si strugurii acri! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 E o chinezarie cap-coada acel amplificator...nici tabla de inox decupata cu laser din care e confectionat sasiul nu-mi pare prea groasa/rigida, iar PCB-ul ala plantat cu SMD-uri e dezgustator, trafurile de iesire sunt executate in stil chinezesc, puteau macar sa puna o tesatura de fibra de sticla, nu scociul ala ieftin.Fara supărare,tu poti construi o clona dupa acel amp? La aceași calitate. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 Ideea este ca amplificatorul de acum difera de cel de alta data si asta nu-i incanta pe multi. Tuburile sunt de productie actuala deci sunt diferite, trafurile daca erau duble C-core si acum sunt E+I iar sunt diferite. Eu nu-i pot sa le reprosez nimic pentru ca economia ii forteaza sa faca asta. Daca nu stii cum sa te strecori pentru a (sub)exista -> dispari de pe piata. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 (editat) O clona a unui OT e greu de facut. Mai usor se obtine un OT superior decit fix la fel. Asta pentru ca e greu de facut rost de materiale identice ca proprietati. Ma refer in special la miez. Timbrul unui OT e dat in special de miez, mai exact de latimea curbei de histerezis dar si de forma/alura ei. Si o clona de amplificator e greu de facut. In masura in care nu beneficiem de componente identice cu cele originale (OT, condensatoare, tuburi, etc), nu vom putea clona nici amplificatorul. Unii pretind ca fac clone dar asta nu inseamna ca asa este. Editat Iulie 2, 2014 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 O clona a unui OT e greu de facut. Mai usor se obtine un OT superior decit fix la fel. Asta pentru ca e greu de facut rost de materiale identice ca proprietati. Ma refer in special la miez. Timbrul unui OT e dat in special de miez, mai exact de latimea curbei de histerezis dar si de forma/alura ei. Si o clona de amplificator e greu de facut. In masura in care nu beneficiem de componente identice cu cele originale (OT, condensatoare, tuburi, etc), nu vom putea clona nici amplificatorul. Unii pretind ca fac clone dar asta nu inseamna ca asa este. Mare adevar ati spus,eu cred ca nici cele patru OT-uri (din filmulet) de pe acelasi ax si bobinate in acelasi timp nu cred ca sunt 100% identice,omogenitatea sarmei de bobinaj,poate chiar si omogenitatea materialului din care sunt facute tolele,asezarea spirelor...,toate contruibuie la a nu fi identice. Si in ceea ce priveste clonarea aveti mare dreptate,de cand a fost clonata prima oaie,acum noi nu mai copiem anumite amplificatoare ci..CLONAM. Fiecare amplificator in parte este personalizat vrand nevrand,constructorul,cel ce a realizat transformatoarele si multe altele isi vor pune amprenta asupra caracteristicilor acelui amplificator ce-l va face sa nu fie o copie parfecta sau clona a unui amplificator ce se vrea copiat. Eu pot sa fac prinsoare ca daca vom realiza cate un amplificator cu aceeasi schema,cu aceleasi componente,aceeasi tehnica de cablare trei constructori diferiti foarte sigur ca amplificatoarele sa nu aiba acelasi sunet,mai ales daca vom discuta despre amplificatoare de instrument (chitara). Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 Nu exista doua trafuri de iesire 100% identice. Unele firme de renume le mai si imperecheaza. Partea buna este ca nu se simte (foarte mult) diferenta intre doua trafuri din acelasi lot. Unele firme au preferat sa puna accentul pe tole, altii pe modul de bobinare. Un bobinaj trifilar, bifilar sau bifilar transpus (asta cam inaccesibil la nivel DIY) sigur suna altfel. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 Domnilor pe mine ma enervează faza cu "chinezarie",facem aceasta apreciere cînd noi nu suntem in stare sa obținem un amp cel puțin la performantele celui in discuție,nu spun ca asta e ampul suprem dar sa păstrăm proporțiile,cîțiva de pe aici pot construi ampuri bune (exclus eu,sunt doar cirpaci dupa spusele unora),restul sunt doar pentru a blama. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 (editat) Domnilor pe mine ma enervează faza cu "chinezarie",facem aceasta apreciere cînd noi nu suntem in stare sa obținem un amp cel puțin la performantele celui in discuție,nu spun ca asta e ampul suprem dar sa păstrăm proporțiile,cîțiva de pe aici pot construi ampuri bune (exclus eu,sunt doar cirpaci dupa spusele unora),restul sunt doar pentru a blama. Dl,Viorel,esti modest,daca d-ta esti carpaci,daca d-ta care esti numarul unu in ceea ce priveste constructiile pe acest forum,din Romania vorbesc,d-ta care fara sa gresesc esti motorul acestui forum,atunci ...nu mai am nimic de spus. Daca discutam de amplificatorul de mai sus,trebuie sa ne raportam la faptul ca el este oarecum facut in regim de serie, semi-industrial/automatizat in niciun caz intr-un regim DIY.Fii sigur ca amplificatoarele realizate de d-ta au mult mai multa prestanta,gandeste-te ca ele sunt facute exact la comanda asa cum doreste clientul (iar clienti cu chitara sunt pretentiosi !),deci pana la urma toate sunt serii zero incepand de la schema si terminand la cutie,asta-i un lucru extrem de important,la asta m-am referit eu cand am considerat amplifiucatorul de mai sus ca unul LED-ificat si manelizat,eu nu am vazut la amplificatoarele d-tale nimic de acest gen,de ce oare??? Da-mi voie sa-ti amintesc,cu riscul sa-mi sara alti in cap,ca esti numarul unu in constructii de amplificatoare vacuum tube si modestia este dovada unui caracter frumos,imi permit sa spun asta mai ales pentru ca ne cunoastem si vorbesc in cunostinta de cauza. Oricum,eu astept mereu cu interes sa vad si sa studiez "CARPELILE" tale si fii sigur ca-mi plac ! Editat Iulie 2, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 (editat) sebi_c dar trafurile de iesire le-ai bobinat "a la McIntosh" sau normal? (eu nu stiu daca toate trafurile lor sunt bobinate cu inversarea firelor dar banuiesc ca facandu-se automat nu-i doare mana sa le faca pe toate la fel) Nu inteleg cum e a la McIntosh! Eu inteleg ca e un singur mod de a bobina acest transformator, adica bifilar. Maniera, cu galeti, simplu bobinaj, etc. sunt variatiuni, esential este sa se bobineze bifilar, asa cum am facut eu in atasament Cei de la McIntosh nu bobineaza in galeti, ci pur si simplu multifilar (uneori mai mult de bifilar). http://www.stereophile.com/content/transformer-winding Editat Iulie 2, 2014 de sebi_c Link spre comentariu
sebi_c Postat Iulie 2, 2014 Partajează Postat Iulie 2, 2014 Schema pe care am facut-o eu, este data mai jos! Nu e clona McIntosh ci un amplifictor care foloseste etajul de iesire cu cuplaj unitar. Etajul final fiind practic repetor atat in anod cat si in catod, are nevoie de tensiune mare excitatie necesitand amplificare mare. Dificultatile in constructie au fost explicate in subiectul pe care l-am specificat mai sus. Raspunsul la semnal dreptunghiular 25Hz! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum