Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul impedantei la Boxa mea

dsasorin

Postări Recomandate

Sal Am o boxa, in care am puse : un difuzor de Zw= 4 ohm(woofer) in paralel cu altul tot de Zt= 4 ohm(tweeter). Evident am acum impedanta finala 2 ohmi. Bun. Dar acum vin si pun un condensator C in serie cu tweeterul pentru filtrajul sau (adica filtru trece sus). C= 4 microF / 25V. Intrebarea mea este: Care va fi impedanta finala acum ? A influentat mult acel condensator pus ? Stiu asa: impedanta unei bobine este: j omega L , iar imp unui condensator este: 1 / j omega C

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dsasorin

4

• adi_0106

2

• FIXVID

1

• crexy

1

Top autori în acest subiect

am 15 w....nu e problema cu tensiuneaPai cum ai calculat de ti-a dat 4 ohm ?Am uitat sa specific ca tweeterul e cu bobina si magnet.Poate imi spune cineva si cit ar fi impedanta daca as fi pus un tweeter piezo in loc de acela cu bobina.

Link spre comentariu

am 15 w....nu e problema cu tensiuneaPai cum ai calculat de ti-a dat 4 ohm ?Am uitat sa specific ca tweeterul e cu bobina si magnet.Poate imi spune cineva si cit ar fi impedanta daca as fi pus un tweeter piezo in loc de acela cu bobina.

pai in momentul in care ai inseriat un condensator cu TW - impedanta tinde la infinit (datorita condensatorului) ... iar in felul asta ramane difuzorul sa "duca greul"un piezo are cam 1000 ohmi ... depinde de model
Link spre comentariu

pai si daca nu as fi pus tweeter ci 2 woofere in paralalel ,dar unul cu un cond in serie ?Adica impedanta finala ar fi cit aia a wooferului fara cond ?CiudatPot sa complic lucrurile atunci . Daca as pune la ambele cite un cond in serie ? Sa zicem de citeva sute de micro ca sa nu imi ia din basi ...Ce impedanta o sa am in final ? Infinit ? Si pot sa pun ce amplif vreau eu cu orice impedanta ? Nu cred.....Ar fi prea frumos....

Link spre comentariu

una e rezistenta electrica si alta e impedantaimpedanta este data si in functie de frecventa ..... iar cand se calculeaza un filtru se tine cont si de impedanta componentelor din care se formeaza acel filtru .... astfel incat alaturi de traductor sa rezulte impedanta doritapoti sa incerci .... leaga un cond in serie cu un difuzor si pune ohm-metrul pe el, o sa vezi ca nu mai ai ohmi :smt112

Link spre comentariu

Stiu ca nu ai ohmi cind inseriezi un cond cu o bobina.Tocmai de aceea am intrebat tot ce e mai sus.Daca erau doar rezistente stiam sa calculez orice fel de combinatie serie / paralel.Sa presupunem ca am un amplif care scoate 50w pe 8 ohmi.Evident ca daca pun un dif de 4 sau 2 ohmi la putere maxima se va arde amplificatorul. Bun.Si vin acum cu un condensator sa zicem de 500 microF pe care il inseriez cu diful.Hai sa vedem :1. Ce impedanta voi avea acum ?2. Se va mai arde ampliful acum ?PS : Raspundeti va rog la obiect

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator sorin2005

Salut.Cum a spus si ady impedanta e in functie de frecventa....formula caut-o si tu in manualul de a 10 de fizica (parca) ideea e ca impedantza nu ai cum sa o calculezi cu exactitate deoarece teoretic frecventa e intre 20hz si 20khz .Parerea mea este sa iei impedanta cea pe care ti-o indica ohmetrul ca valoare de referintaAveam o carte despre asa ceva, veche nu am mai deschiso de o carutza de ani..daca voi avea timp itzi voi da mai multe detaliiDaca bagi un cond de 500 de micro inseriat? asta e interesanta intrebare...tot ghiceala mea este ca nu arzi amp-ul caci netezeste varfurile de tens(si nu o sa mai ai muzica).....dar inca odata e doar o ghiceala....astept si alte pareri :smt102

Link spre comentariu

Condensatorul inseriat nu netezeste nici un varf de tensiune.La fr joase va atenua basul cu 6dB/octava incepand de la frecventa de taiere f=1/(2piRC) unde atenuarea e de 3dB.Adica odata cu injumatatirea frecventei puterea care o primeste diful se va imparti la 4.Efectul se datoreaza cresterii impedantei condensatorului.Boxa ta (woofer, cond inseriat si tw) va avea 4 ohmi, cu mici abateri in zona imbinarii dintre cele 2 difuzoare. De la o anumita fr in sus bobina difuzorului va avea impedanta considerabila, deci va urca cu mult peste valoarea de 4ohmi. Tot in aceasta gama de fr condensatorul inseriat cu tw isi va scadea impedanta, devenind un scurt, iar tweeterul va fi practic legat direct la bornele boxei. Nu iti fa griji ca nu arzi ampliful. Condensatorul alege-l de 2uF sau mai mare.dsasorin:impedanta va fi mare sub frecventa pe care o calculezi cu formula de mai sus.(da cam 80Hz)Peste aceasta fr condensatorul va semana mai mult cu un scurt si ampliful va vedea o sarcina de 4ohmi. Ampliful se va arde deoarece multa putere merge in banda 80-20kHz, care va avea o sarcina de 4ohmi in loc de 8.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări