Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ridicator tensiune

Ombladon2002

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un convertor DC-DC care sa scoata 300-320V cc din 12V cc,ca sa nu ma mai complic,vreau sa folosesc un balast de la un bec xenon,care scoate 85V AC (amperajul nu-l stiu,probabil  0,3A) pana la intrarea in bobina ridicatoare 85V->22000V iar in locul bobinei respective sa pun un transformator 85V->200V (dupa redresare sa ajunga pe la 300V),problema este ca nu stiu cate spire trebuie sa aiba transformatorul in primar si in secundar si ce grosime trebuie sa aiba sarma din primar,ca sa nu depaseasca un curent de 0,2A.Transformatorul o sa-l fac pe o bara sau pe un tor de ferita.Toata smecheria trebuie sa incarce un condensator de 2000uF si 400V intr-un timp cat mai scurt.

Link spre comentariu

Va fi greu de încărcat rapid un condensator de capacitate așa mare într-un timp foarte scurt.Ar trebui un invertor foarte puternic, capabil să livreze un curent ridicat la o tensiune ridicată, de genul invertoarelor auto 12-220V/1000W. Astfel încât recomand folosirea unui astfel de invertor de putere, de la care folosești doar partea primară, cea care ridică 12V la 300V, mărind numărul de spire în secundar pentru obținerea celor 400V.Cu invertorul HID nu cred să obții un timp prea scurt de încărcare, e prea mic ca și putere.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am zis timp cat mai scurt,dar nu am o limita,deci cam cat de repede s-ar putea incarca cu invertorul HID? Sau cum s-ar putea calcula timpul in care se incarca un condensator de X microfarazi pana la tensiunea de X volti? Multimetrul pe care il folosesc,ma limiteaza la 300V,nu vreau sa ajung la 400V fara sa vad tensiunea,ca poate o depasesc si fac confetii.

LE: Pana acum incarcam un condensator de 2000uF pana la 190V cu un transformator 220-9V 0,8A a carui secundar il alimentam de la 12V cc printr-un releu care oscila si imita curentul alternativ,dar dura  prea mult ca sa-l incarce.

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Timpul depinde în principal de rezistența internă a sursei care îl încarcă, respectiv în cazul tău, rezistența bobinajului secundar al trafului ridicător.Dar mai depinde în acest caz și de frecvența  invertorului, e practic imposibil de estimat cu precizie în lipsa unor date concrete. Aș zice totuși că ar fi vorba de un timp de ordinul zecilor de secunde pentru invertorul HID.

Editat de validae
Link spre comentariu

t = C*U / I . Dacă C = 2000µF , U = 300V și I = câteva zeci de mA rezultă câteva zeci de secunde , cum a zis @validae. Habar n-am dacă zeci de mA este o estimare corectă dar înclin să cred că da.

Link spre comentariu

Dacă ne zici și scopul acelui invertor, poate venim cu idei practice și mai la obiect. 

Pai asta-i scopul,sa incarce un condensator.Vreau sa construiesc un coil gun,dar de data asta,vreau ca timpul de incarcare sa fie mai mic,30 de secunde ar fi perfect.

Link spre comentariu

Asa cum spunea colegul @validae fa un convertor autooscilant cu tranzistori care lucreaza in contratimp.Pentru asta ai nevoie de doi tranzistori NPN de putere(2N3055 sau alti echivalenti)un miez de ferita recuperat de la un traf de linii TV,doua diode BA159,o punte redresoare de 1-2A,sirma de CuEm cu diametrul de 1mm pentru primar si sirma de CuEm de 0,5-0,6mm pentru secundar.Faceam astfel de convertoare in urma cu ceva ani la aprinderile electronice (cu acumulare capacitiva) pentru Dacii.Frecventa de lucru a convertoarelor era undeva aproape de 20 KHz.Tensiunea din secundar era de 400-450V.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Desi nu stiu la ce ar putea folosi un "coil gun" (mai bine iti cumperi o replica airsoft ca a mea de exemplu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/%23Lampi%20vanzare/Airsoft%20Walther%20P38.JPG  ) am sa-ti dau o idee: Foloseste un blitz vechi. Are convertor ridicator de tensiune, condensator (eventual poti pune unul mai mare), suport de baterii, e mic, usor, cu randament mare, etc.. De exemplu poti folosi ceva de genul: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/%23Lampi%20vanzare/Blitz.JPG Unul mai de Doame ajuta o sa-ti incarce condensatorul in 5 secunde. Vezi sa nu te curentezi. Cu bliturile demontate nu e de joaca. Acel condensator incarcat e periculos. (ignora asta daca stiai)

Sunt sigur ca daca intrebi in zona ta, printre prieteni, vei primi gratis mai multe...

Link spre comentariu

Și mai simplu poate să meargă la studiourile foto, sigur au pe acolo o cutie cu aparate foto de unică folosință aruncate, al căror blitz poate fi recuperat foarte ușor.Am și eu vre-o două pe la serviciu, încărcam cu ele condensatori de 1uF/400V și îi lăsam pe masă capcană pentru curioși  :limb:

Unul din curioși a fost la un moment dat chiar ,,șeful ăl mare,, ....norocu a fost că tipul era tânăr și avea simțul umorului :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Da, sigur si asta e o varianta, dar care studio mai tine aparate de unica folosinta cu film? Poate uitate prin vreo pivnita. Oricum, alea au condensator de maxim 100-200uF. Daca pui unul de 2000uF s-ar putea sa dureze mult incarcarea. Blitzurile vechi performante au condensator de 1000-3000uF si bineinteles invertorul construit pe masura. Mai degraba la un studio foto cu un mic cadou (ca sa se oboseasca sa caute, nu de alta) sunt multe sanse sa gaseasca un blitz vechi adevarat, profesional. Oricum faza de experimente poate fi facuta cu orice invertor de blitz. Ulterior poate fi imbunatatita "scula" de la 2m/s la 5m/s la iesirea proiectilului de pe teava...  :rade: (orice prastie are 10-20m/s cu proiectile grele gen pietre)

Link spre comentariu

Ce ma distreaza....Discutam intre noi, iar cel interesat e absent... :dsgfds Nu merita atentie un asemenea subiect, oricum e o prostie fara aplicatii "coil gun" :rade: LA revedere.

Link spre comentariu

Cel interesat mai si munceste,mai ajunge seara la 9-10 acasa,si atunci nu prea ii mai arde de chestii de genul asta. Nu am intrebat pe nimeni daca ma ajuta la ceva  ,tot ce am de pierdut,este timpul si dezordinea,adica dupa ce il fac,nu mai stau imprastiate toate piesele prin casa,de asta nu vreau sa ma complic sa fac eu convertorul,deoarece la mine in oras nu am magazin de electronice,si trebuie sa cumpar piesele de pe net,si nu vad rostul...Circuitul unul blit nu este bun,deoarece este prea slab,daca ii pun un condensator de 2-3000uF,o sa stau prea mult sa il incarce,in plus se alimenteaza de la o tensiune prea mica...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări