gabiferaru Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 (editat) De regula, tranzistorul npn se verifica asa: pui multimetrul pe "testare diode" si pui sonda rosie pe baza iar sonda neagra pe colector apoi pe emitor. Display-ul iti va afisa o valoare, aproximativ 0.5v~07v sau aproximativ 500mV~700mV. Daca multimetrul nu iti afiseaza nimic, infinit (1), zero sau valori apropiate de 0 atunci tranzistorul e defect. Inversand sondele la npn, pentru un tranzistor bun multimetrul nu iti va afisa nimic sau infinit (1), pentru un tranzistor defect multimetrul iti va afisa o valoare, 0 sau valori aproiate de 0. Aceeasi masuratoare cu aceeasi interpretare a valorilor o faci si pentru tranzsistoare pnp doar ca inversezi sondele. Mai poti verifica tranzistoarele masurand parametrul beta, adica factorul de amplificare, dar pentru asta trebuie sa ai soclu dedicat pe multimetru. Pentru inceput e suficient sa stii metoda explicata mai sus de mine. Citeste depre tranzistor aici: http://www.tehnium-azi.ro/page/articole_articles/_/articles/notiuni-teoretice-din-electronica/Tranzistorul_bipolar Editat Iulie 10, 2014 de gabiferaru Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 masoara T1 T2 SI D1 D2 DACA SUNT IN SCURT Link spre comentariu
George Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 ....astept de la voi o schema pe tranzistori usoara.... Sunt in linkul asta o gramada de scheme de vu-metre. http://www.elforum.info/topic/2076-scheme-de-vu-metre/ Alege una mai usoara de acolo. Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2014 Mda majoritatea sunt pe intergrate sau unele nu au led-uri au ceas dinala analogic.Multumesc oricum Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 13, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2014 (editat) Pana la urma nu am gasit nimic care sa ma atraga.Majoriatea sunt cu integrate sau ceas analogic iar cele pe tranzistori sunt greu de realizat.Pe integrate mi-a plcut acestea http://www.kendinyapsitesi.com/rsm/kendinyap/uu24apuv/kendinyapsitesi-lm3915-1.jpg http://www.pira.cz/enbar.htm Eu zic ca primul este foarte bun.Echivalenti are integratul lm3915 ?Daca da zicetimii si mie.Am gasit in sertarul cu recuperari cateva integrate tot cu 18pini : TDA1517P , TDA2579 S2 , TDA4565.Astea sunt integratele. Editat Iulie 13, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
gabiferaru Postat Iulie 13, 2014 Partajează Postat Iulie 13, 2014 Ce ti-am sugerat pe pagina anterioara? Ai cauta datasheet-uri pentru integratele insirate de tine ca sa vezi ce sunt? Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 (editat) O ultima intrebare.Care din cele doua vu-metre este mai bun.Am mai invatat din functionarea pieselor asa ca vreau sa trec la treaba. As dori un vu-metru cu un nr mai mare de led-uri dar astea doua sunt ceva mai usoare.Daca stiti cum pot sa maresc nr de led-uri la una din schemele de mai jos ar fii super chiar daca ma complic mai mult.Va rog frumos un raspuns fara alte intrebari vreau si eu sa am un vu-metru. Editat Iulie 15, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Prima functioneaza sigur, a doua e cam aiurea. Pe de alta parte, @George ti-a indicat un link de unde chiar ai ce alege, iar in privinta echivalentelor pentru integrate, e suficient sa cauti data-sheet-ul fiecaruia (mai rar echivalente pin la pin). Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 Chiar pe aia o vroiam.In privinta nr de led-uri pot face ceva sa mai adaug 2 sau 3 led-uri?Eu ma gandeam ca daca nu merge sa mai adaug la schema inca 3 led-uri sa fac doua vu-metre.Si inca ceva am o mare problema nu stiu ce inseamna astea(uitate in imaginea de jos).Am marcat cu rosu sa vedeti unde ma refer.Baza tranzistorului la masa asta inteleg eu din linia rosie de sus iar jos nu vad nimic decat ceva care vine la masa.Ce inseamna linia aia marcata cu rosu.Va rog un raspuns rapid. Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 15, 2014 Partajează Postat Iulie 15, 2014 Punctual: -mai intai si-ntai, e mai greu pe forum cu raspuns rapid, pentru ca userii nu stau cu ochii atintiti aici chiar daca apar "online"; no offence... -se pot adauga 2-3 LED-uri, insa trebuiesc schimbate toate diodele; se face asta in functie de caderea de tensiune pe diodele folosite -liniile rosii sunt cursorii semireglabililor, adica pinii din mijloc ai fiecaruia din ei; NU se pune la masa baza tranzistorului, ci se leaga la cursorul semiraglabilului respectiv Sper sa-ti fi fost de ajutor; spor ! Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 Ok am inteles si acum cum ii pun pt ca semireglabilul are 3 picioruse.Care dintre ele este cursorul?Stiu ca intr-o parte are un piciorus iar in partea opusa are 2 picioruse.Puteti sa modificati pe schema cum vine fiecare piciorus la amandoua semireglabilele din schema?Uitati cum as pune eu.Chiar nu am intalnit pana acum o schema in care sa montez un semireglabil si de aceea nu stiu cum vine amplasat.Multumesc Link spre comentariu
HelliosSun Postat Iulie 16, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2014 Pana la urma cum vin semireglbilele? Link spre comentariu
gabiferaru Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Pune mana de citeste, cauta pe google. Putina lume are rabdare sa-ti explice lucruri atat de simple. Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 17, 2014 Partajează Postat Iulie 17, 2014 Care dintre ele este cursorul? adica pinii din mijloc ai fiecaruia din ei E bine asa cum ai figurat tu acolo; pinul separat este cursorul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum