Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator de turatie constanta la sarcina variabila

ss1958

Postări Recomandate

Vizitator rindopale

Buna ziua

Cerea cineva aici o solutie mai de 'amator' dar buna

Daca v-ati terminat rabdarea sau (si) fondurile :nerv , va costa 10Lei 'imprietenirea' cu cu un tehnician de service BOSCH si va face rost de regulator de la flex GWS 14-125 CIE cam 40Lei (max 820W puterea flexului) sau 'tragaciul' de la bormasinile profesionale seria PSR cam 30Lei

Se adapteaza f.usor la orice motor si pe ele ar trebui sa scrie REGULATOR (nu 'gluma')

Avantaje: timp salvat si mai putin par alb (smuls)

Succes! :)

Link spre comentariu

Credeti ca regulatoarele amintite sunt cu turatie constanta la sarcina variabila ? Regulatorul folosit de mine in prezent, este de la o bormasina BOSCH albastra, cumparata acum 2 ani din Germania (nu mai stiu denumirea si codul), care a apartinut unui prieten. Asta a imprumutat-o socrului sau care a reusit sa o prajeasca. Regulatorul asta , in afara de un circuit de intarziere, este un simplu dimmer ca la celelalte bormasini obisnuite. Poate cele specificate de RINDOPALE or fi alceva. Cum aflu de un service BOSCH, ma prezint la ei cu cererea respectiva. O incercam si pe asta!

Din pacate , din cauza unor probleme familiale, in urmatoarele 2-3 luni nu mai am timp de experimente si voi intra f. rar pe forum.Sper totusi ca ceilalti colegi sa continuie dezbaterile si sa reusim sa incropim un proiect viabil

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Buna ziua

Cerea cineva aici o solutie mai de 'amator' dar buna

Daca v-ati terminat rabdarea sau (si) fondurile :nerv , va costa 10Lei 'imprietenirea' cu cu un tehnician de service BOSCH si va face rost de regulator de la flex GWS 14-125 CIE cam 40Lei (max 820W puterea flexului) sau 'tragaciul' de la bormasinile profesionale seria PSR cam 30Lei

Se adapteaza f.usor la orice motor si pe ele ar trebui sa scrie REGULATOR (nu 'gluma')

Avantaje: timp salvat si mai putin par alb (smuls)

Succes! :)

Buna ziua,

Am verificat si eu cat am putut, regulatorul respectiv de turatie pare a avea si functie de mentinere constanta a turatie. Problema este ca, la un service Bosch care afiseaza preturile componentelor online, piesa e vreo 125 ron.

Nu cunoasteti (eventual PM) de unde as putea sa o cumpar la un pret rezonabil?

Multumesc,

Costi

Link spre comentariu

Am experimentat si eu diferite circuite - regulatoare turatie - ideea este ca montajul trebuie sa "citeasca" turatia gen:

Posted Image

sau curentul

Posted Image

Cert este ca am folosit o perioada U2010, desi erea cam scump, dar asta e (TDA1085C .... etc.) se poate experimenta cu U209B.

Mai este in pagina d-lui Emil Matei

http://www.emil.matei.ro/vtamot.php

Editat de amudsen
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Dupa cum vad, nimeni nu a mai inaintat cu proiectul. Am sa mai adaug eu o schema pe care am de gand sa o realizez, desi e tot cu tahogenerator.Am gasit proiectul pe blogul unui rus care foloseste regulatorul la tot felul de unelte. Acolo veti gasi si mai multe filmulete cu diferite motorase de cd-rom sau hard disk si adaptarea lor ca si tahogenerator la diferite tipuri de motoare.Cine intelege rusa cat de putin, isi poate face o parere.

(link- ul catre blogul rusului)

Dupa cum se vede din scheme , alimentarea motorului se poate face si in curent continuu ceea ce permite inversarea sensului de rotatie. In filmuletele de pe blogul lui puteti vedea si acest lucru

AC.rar

DC.rar

Link spre comentariu

Puteti gasi aplicatii practice cu TDA1085 si fara a apela la lb. rusa, adica pe site-uri romanesti.

De exemplu:

Schema si cablajul unui variator care echipeaza masina de spalat Bosch WFB2000 au fost publicate si pe site-ul meu in urma cu 9 ani (in 2006), in urma unor relevee pe care le-am facut in 2005.

Desenele publicate sunt suficiente pentru realizarea practica a unui variator pentru astfel de motoare cu tahogenerator. (Desenele respective au fost preluate de-a lungul timpului si pe alte site-uri, ori au facut obiectul unor discutii si pe alte forumuri, fiind utile mai multor utilizatori, parte din ei adresandu-mi mesaje private).

N-am realizat ca ar putea prezenta interes, asa ca le-am postat intr-un folder temporar de pe site, destinat mai mult forumurilor de discutii:

Schema (www.emil.matei.ro/temp/wfb2000_02.png):

http://www.emil.matei.ro/temp/wfb2000_02.png

Cablaj (www.emil.matei.ro/temp/wfb2000_01.png):

http://www.emil.matei.ro/temp/wfb2000_01.png

Din pacate, n-am acordat timp sa scriu si ceva comentarii, dar am avut in vedere ca datasheetul integratului contine destule informatii care pot suplini eventualele texte mai mult sau mai putin reusite ale subsemnatului.

Important e de inteles functionarea, restul vine de la sine. 

Link spre comentariu

Credeti ca regulatoarele amintite sunt cu turatie constanta la sarcina variabila ?..........................................................................................................

Regulatoarele de turatie cu care sint dotate masinile electrice de gaurit de mina, atit cele cu alimentare de la retea cit si cele cu alimentare de la acumulator,polizoare unghiulare,rindele.etc, sint doar regulatoare de turatie.In momentul in care sarcina creste, scade turatia.Si uneltele BOSCH sint prevazute doar cu reguatoare de turatie. Or fi si din altele, dar eu nu am vazut (inca).

Link spre comentariu

Vad ca link-ul catre blogul rusului a fost sters de moderator. Probabil ca se considera reclama.Daca aveti nevoie de el imi puteti da P.M. Sunt mai multe lucruri interesante acolo.

Domnule Emil Matei, va multumesc pt. schema propusa de dvs. Desi am vizitat de multe ori saitul dvs., nu am vazut aceasta schema.Acum vreau sa adaptez un tahogenerator la o bormasina pe care o folosesc ca bormasina de banc si cred ca voi aborda si schema propusa de dvs. Am mai facut o schema cu TDA1085 ,postata de mine pe prima pagina si care functioneaza impecabil cu un motor de masina de spalat ( cu tahogenerator) pus la un fierastrau cu banda al unui prieten.

GEO 53 BN .Majoritatea regulatoarelor de la uneltele de mana sunt simple dimere care nu pastreaza turatia constanta atunci cand  motorul masinii intampina rezistenta. Eu am avut ocazia sa lucrez cu o bormasina DeWalt cu un regulator "adevarat" si pot spune ca a fost o experienta f. placuta.Dispare stress-ul arderii motorului la turatii mici iar gaurirea e mult mai usoara si precisa.Din pacate , pretul unei astfel de bormasina, fara a genera profit in urma folosirii ei, este prohibitiv pt. a fi folosita in regim de amator.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Vad ca foloseste tot BTA40 asa ca as putea incerca ambele variante sa vad care lucreaza mai bine .

Problema e : unde mai gasesc U2008 ?

Vreau sa comand un motor de 2,2Kw cu perii colectoare .  

Editat de iuli09
Link spre comentariu

niciuna dintre ultimele 2 scheme nu sunt regulatoare de turatie constanta la sarcina variabila. ambele sunt simple variatoare de putere

A doua schema cea propusa de mine este ! Citeste foaia de catalog a integratului U2008 , reistenta in serie cu motorul de asta e pusa!

Link spre comentariu

Da, probabil ca nu m-am incadrat in cel mai potrivit topic ; pe de alta parte n-am reusit sa gasesc nicio schema de regulator de turatie constatnta la sarcina variabila pentru 2,2Kw ...sau macar aproape de aceasta valoare . 

LE : in acest caz o sa ma concentrez pe schema propusa de dumneavoastra , domnule Mirceacra ... ramane sa vad de unde pot cumpara sau recupera acel U2008

Desi ... pe link-ul indicat zice asa :

"According to the degree of the opening of the triac, we can control engine speed. But this applies only without load. With increasing load speed also decreases, until in extreme cases can also stop the engine"

Editat de iuli09
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări