300B SE Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 (editat) Referitor la tensiunea de negativare, construieste un stabilizator simplu cu zenner, (poate fi si fara stabilizare - un condesator de 680 - 1000 micro e suficient) curentul este de valoare mica, in acest caz. Trebuie sa folosesti un potentiometru (recomand multitura) in asa fel incat tensiunea pe nodul "A" ( l-am denumit empiric "A" intersectie C6-R8 trebuie sa fie -23.6V). Numai cu reglaje fine a tensiunii de negativare vei obtine curentul anodic dorit de la finala. Dl Lazaroiu a calculat un PDA de 11W pentru tetroda adica 11W/300V=0.036A deci va trebui sa reglezi tensiunea de negativare in jurul valorii de -23.6V (spun "in jurul" deoarece in practica ai componente cu valori usor diferite fata de schema- tolerante) pentru a masura aprox. 36mA ( in cazul in care Uanodica este 300V) prin anodul GU32 Deci aceasta tensiune este foarte importanta pentru functionarea etajului final! Succes! PS. Daca vei avea curiozitatea, poti sa masori cu un ohmetru rezistenta primarului de la trafo de iesire, apoi o sa intelegi ca pe andul GU32 nu o sa ai chiar 300V deoarece o anumita tensiune "cade" pe aceasta "rezistenta" in functie de curentul anodic (oricum nici tensiunea de 300V nu e "batuta in cuie"). Deci, in anumite limite, totul e relativ! Ideea este ca un tub final nu este "deranjat" de micile variatii a parametrilor in comparatie cu schema. Editat Iulie 10, 2014 de matropower Link spre comentariu
George Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 Revin cu o intrebare la dvs.: pentru tensiunea de negativare, cea de 40V, este necesara stabilizarea? Vezi si mesajul lui viobio din linkul de mai jos: http://www.elforum.info/topic/48120-realizari-noi/page-26?do=findComment&comment=931193 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 10, 2014 Partajează Postat Iulie 10, 2014 Va salut cu respect. M-am hotarat sa ma apuc de acest amplificator dupa schema simulata de Dl. Lazaroiu, cea de mai jos si am o nelamurire cu privire la alimentarea filamentelor. Tensiunea pt filamente e de 12,6V/2A. FIlamentele GU32 le voi inseria si le voi alimenta in alternativ iar comunul lor la masa printr-un rezistor de 100 ohmi (asa am facut si la PP cu GU29 si nu am pic de brum). Tubul din preu este 6N2P si are un singur filament. Aici intervine nehotararea mea: sa stabilizez din cei 12,6V cu un LM7805 si o dioda pe pinul de masa ca sa am aprox 6V si sa alimentez filamentul 6N2P cu tensiune stabilizata, sa calculez un rezistor pt cadere de tensiune de la 12,6 la 6,3V si sa alimentez filamentul in alternativ sau sa pun un ECC83 sau ECC82 care au 2 filamente pe care le pot inseria si alimenta in alternativ la 12,6V iar comunul la masa printr-un rezistor ca la GU32? Fiind SE, eu unul as opta pt stabilizarea tensiunii de filament a 6N2P, insa atunci, cum il voi lega la masa? Sunt nehotarat ce varianta de alimentare a filamentului 6N2P sa aleg din cele 3 expuse. Va rog, sugestii! Pentru schema de mai sus: Filamentele se pot alimenta in AC,te complici aiurea cu alimentare stabilizată pt filamente,dacă greșești traseul de masă ,tot o sa ai humm,un sem de 100ohmi între filamente si masă e suficient. NU STABILIZA tensiunea de negativare,e ABERANT! E rau ca un incepator sa primească sfaturi de la alt începător!! Pentru reglajul tensiunii de negativare sa nu vii cu tensiunea negativă din cursorul semireglabilului,montează cursorul la - si un capăt la masă,daca se defectează acel semireglabil toată tensiunea negativă se duce spreG1 finală și blochează tubul,am întîlnit multe tuburi ucise de lipsa tensiunii de negativare,lipsa se datora defectarii semireglabilului ,tensiunea negativă venea din cursor spre G1,daca acel cursor nu mai face contact......PAC finala! Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2014 (editat) Nu voi alimenta filamentele in cc, ci in ca, dupa sugestia oferita de Dl. Lazaroiu. Pentru tensiunea de negativare, multumesc @Viobio pentru pontul cu cursorul semireglabilului la -, cred ca am prins ideea. Am citit si postul http://www.elforum.info/topic/48120-realizari-noi/page-26?do=findComment&comment=931193 si, intr-adevar, mi-ar fi mai usor sa iau tensiunea de negativare din anodica, fara sa mai folosesc un alt traf. Sa iau din tensiunea alternativa pentru Ua, sa redresez si filtrez separat pt Uneg? Asa as intelege ca s-ar putea face...va rog sa ma corectati daca gresesc. L.E. Rog, pe aceasta cale un moderator sa mute acest topic la sectiunea incepatorilor, sper ca cei initiati in tuburi si cu bunavointa precum @Lazaroiu, @Viobio, etc sa continue sa ma ajute si acolo. Multumesc. Editat Iulie 10, 2014 de Untold Link spre comentariu
Untold Postat August 21, 2014 Autor Partajează Postat August 21, 2014 Am mai avansat cu constructia SE-ului, azi incep sa lipesc piesele. Ampliful va fi fara cablaj, cu piesele lipite pe soclurile tuburilor si stea de masa. Intrebare: am doua trafuri de iesire de radio Darclee si doua trafuri romanesti, de cadre, boxele sunt pe 6 ohmi. Pana sa castig la 6 din 49 sa-mi iau trafuri decente de iesire, sa mai scot din sec. trafurlior de cadre sau sa le folosesc pe cele de Darclee? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 21, 2014 Partajează Postat August 21, 2014 Foloseste trafurile care au sectiunea miezului mai mare. Link spre comentariu
Untold Postat August 21, 2014 Autor Partajează Postat August 21, 2014 Au sectiunile la fel... Link spre comentariu
flomar60 Postat August 21, 2014 Partajează Postat August 21, 2014 In locul dvs. eu as folosi pe cele iesire de Darclee , modificarea celor de cadre este destul de laborioasa - munca inutila in perspectiva faptului ca , la un moment dat, vor fi schimbate cu unele mai performante... Link spre comentariu
Untold Postat August 21, 2014 Autor Partajează Postat August 21, 2014 Le-am montat deja pe carcasa pe cele de Darclee, exact ca dvs. am gandit si eu. La ce bun munca in plus cand cred ca nu vor fi diferente sesizabile mai ales ca au aceeasi sectiune... Iar daca ampliful va suna bine (si cred ca va suna, schema este simulata de Dl. Lazaroiu) voi face un efort financiar sa-mi comand doua trafuri de iesire ...dar..nitel mai tarziu. Link spre comentariu
Untold Postat August 27, 2014 Autor Partajează Postat August 27, 2014 (editat) Atenţie la rezistentele R9 R12 disipaţia în jurul a 2W/fiecare practic pentru a evita excesul de căldură pe ele necesită o dimensionare 4...5W/fiecare sau pentru g2 mai potrivit ar fi un regulator serie cu fet astfel scade şi curentul tras din anodică pentru g2(dispare consumul şi disipaţia prin R12)........... E interesanta sugestia dvs. Mi-ati putea sugera si o schema de regulator serie cu mosfet? Multumesc! Editat August 27, 2014 de Untold Link spre comentariu
THOMAS Postat August 27, 2014 Partajează Postat August 27, 2014 (editat) E interesanta sugestia dvs. Mi-ati putea sugera si o schema de regulator serie cu mosfet? Multumesc! O sursa foarte buna puteti realiza urmarind aceasta schema,are tensiunea de iesire reglabila dar si protectie la scurtcircuit.Reglajul tensiuni il faceti din semireglabilul R1 (100K),iar nivelul protectiei la scurtcircuit il stabiliti din R4. Curentul maxim debitat este dat de tranzistorul MOS serie si de valoarea rezistentei R4. La un curent prin sarcina de 250mA riplul armonic este de numai 7mV,iar la 100mA(sarcina) riplul este 1mV sau chiar sub aceasta valoare,daca R2 va fi inlocuit cu un drosel de 5H (Rdc=100ohmi) riplul la 250mA(sarcina) este absolut neglijabil. Schema poate fi utilizata cu succes si ca o mica sursa de laborator,in orice situatie de utilizare tranzistorul regulator MOS trebuie montat pe un mic radiator,sau montat pe sasiul amplificatorului dv. Editat August 27, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat August 27, 2014 Autor Partajează Postat August 27, 2014 Va multumesc, Dle Lazaroiu! Aceasta sursa se poate conecta in locul rezistoarelor R9 si R12, cum a sugerat Dl. Valderama? Si sa reglez din pot. sa am 150V cum e figurat pe schema dvs? Link spre comentariu
Kosmin Postat August 27, 2014 Partajează Postat August 27, 2014 (editat) Da, acel regulator poate fi pus in locul divizorului R9-R12. In schema de mai sus eu as mai adauga o dioda zener de 12V intre poarta si sursa mosfetului, iar din poarta mosfetului un 10nF catre masa. Pt mai putina bataie de cap si o sporire a electrosecuritatii mosfetul folosit poate fi in capsula izolata, oricum nu disipa asa mult. (de ex un STF3NK80Z sau asemanator) Editat August 27, 2014 de Kosmin Link spre comentariu
THOMAS Postat August 27, 2014 Partajează Postat August 27, 2014 (editat) Va multumesc, Dle Lazaroiu! Aceasta sursa se poate conecta in locul rezistoarelor R9 si R12, cum a sugerat Dl. Valderama? Si sa reglez din pot. sa am 150V cum e figurat pe schema dvs? Corect!...,daca veti avea nevoie doar de 150V,veti renunta la o dioda zener si veti avea referinta la 200V(~205V),valoare R3 o veti stabili pentru a asigura curentul Zener prin diodele de referinta in asa fel incat sa nu depasiti puterea diodelor Zener data de catalog.Daca veti utiliza MOSFET STF3NK80Z nu va mai fi nevoie de un zener de 12V intre grila si sursa pentru ca sunt "prezente" intern (in tranzistor),insa ideea cu condensatorul de 10nF este foarte bine venita. Editat August 27, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat August 27, 2014 Autor Partajează Postat August 27, 2014 M-ati bagat in ceata... Adica, R3 va trebui sa aiba o valoare mai mare de 5k6? Un 6k8 ar fi suficient sau 6k8+1k5? Multumesc si lui @Cosmin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum