Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single End GU32/6N2P

Untold

Postări Recomandate

Va salut cu respect.

M-am hotarat sa ma apuc de acest amplificator dupa schema simulata de Dl. Lazaroiu, cea de mai jos si am o nelamurire cu privire la alimentarea filamentelor.

Tensiunea pt filamente e de 12,6V/2A. FIlamentele GU32 le voi inseria si le voi alimenta in alternativ iar comunul lor la masa printr-un rezistor de 100 ohmi (asa am facut si la PP cu GU29 si nu am pic de brum).

Tubul din preu este 6N2P si are un singur filament. Aici intervine nehotararea mea: sa stabilizez din cei 12,6V cu un LM7805 si o dioda pe pinul de masa ca sa am aprox 6V si sa alimentez filamentul 6N2P cu tensiune stabilizata, sa calculez un rezistor pt cadere de tensiune de la 12,6 la 6,3V si sa alimentez filamentul in alternativ sau sa pun un ECC83 sau ECC82 care au 2 filamente pe care le pot inseria si alimenta in alternativ la 12,6V iar comunul la masa printr-un rezistor ca la GU32?  Fiind SE, eu unul as opta pt stabilizarea tensiunii de filament a 6N2P, insa atunci, cum il voi lega la masa?

Sunt nehotarat ce varianta de alimentare a filamentului 6N2P sa aleg din cele 3 expuse.

Va rog, sugestii!

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu

Atenţie la rezistentele R9 R12 disipaţia în jurul a 2W/fiecare  practic pentru a evita excesul de căldură pe ele necesită o dimensiunare 4...5W/fiecare sau pentru g2 mai potrivit ar fi un regulator serie cu fet astfel scade şi curentul tras din anodică pentru g2(dispare consumul şi disipaţia prin R12).De ce să disipi 8W(4X2W) sub sasiu ?când poţi să disipi circa 3W(fet) scade şi încărcarea pe sursa de anodica.

Aşa cum spui în loc de 6n2p poţi utiliza ECC83.

PS atacul ăla nu pare a fi chiar potrivit ,mă rog , nepotrivită fiind şi finală gu32 pentru cfg SE dar fiecare cu plăcerea sa(văd că se alege configuraţia SE după tub şi nu tubul final potrivit configuraţiei SE).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

eu as face traful cu 2 infasurari de 6,3v si le-as inseria pt gu32 si as folosi una pentru 6n2p totul in ca

daca e sa fie brum sigur o sa fie din cauza lui 6n2p.

e varianta ieftina si simpla pt mine, daca traful nu e inca facut.

Link spre comentariu

Daca alimentati filamentul lui U2 din cei 12,6v c.a. ai lui U1, atunci aveti nevoie de doua rezistoare, fiecare la câte un capat al filamentului. În felul acesta ar trebui sa beneficiati de conexiunea la masa realizata prin filamentul lui U1. Nu stiu însa daca filamentele lui U1 vor asigura simetria optima pt eliminarea brumului la U2. Cel mai indicat ar fi sa mai adaugati o înfasurare la transformator pentru filamentul lui U2.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Am uitat sa va spun ca traful este pe miez dublu C, infasurarile pt 12,6V sunt 2 de cate 6,3V fiecare inseriate.

Mai dispun si de un alimentator smps de laptop de 12V pe care l-as putea folosi pt filamentul U2....

Link spre comentariu

Va salut cu respect.

M-am hotarat sa ma apuc de acest amplificator dupa schema simulata de Dl. Lazaroiu, cea de mai jos si am o nelamurire cu privire la alimentarea filamentelor.

Tensiunea pt filamente e de 12,6V/2A. FIlamentele GU32 le voi inseria si le voi alimenta in alternativ iar comunul lor la masa printr-un rezistor de 100 ohmi (asa am facut si la PP cu GU29 si nu am pic de brum).

Tubul din preu este 6N2P si are un singur filament. Aici intervine nehotararea mea: sa stabilizez din cei 12,6V cu un LM7805 si o dioda pe pinul de masa ca sa am aprox 6V si sa alimentez filamentul 6N2P cu tensiune stabilizata, sa calculez un rezistor pt cadere de tensiune de la 12,6 la 6,3V si sa alimentez filamentul in alternativ sau sa pun un ECC83 sau ECC82 care au 2 filamente pe care le pot inseria si alimenta in alternativ la 12,6V iar comunul la masa printr-un rezistor ca la GU32?  Fiind SE, eu unul as opta pt stabilizarea tensiunii de filament a 6N2P, insa atunci, cum il voi lega la masa?

Sunt nehotarat ce varianta de alimentare a filamentului 6N2P sa aleg din cele 3 expuse.

Va rog, sugestii!

GU32,GU29,GU19...,se pot alimenta pe filamente cu 12,6V dar si cu 6,3V~,deci filamentul tubului (cele doua jumatati) se pot conecta in serie si alimentarea pe pini 1 si 7(pinul 5 la masa sau la alt potential in functie de aplicatie) cu 12,6V~ dar si in paralel adica aplicam 6,3V~ intre 5 si grupul 1+7 (strap).Asadar ne trebuie un secundar de 6,3V~ pe traful de alimentae ce ar trebui sa asigure 2,5A pentru GU32+ 6N2P,sau 3.5A in cazul utilizari tubului GU29 + 6N2P.Acest secundar se va bobina bifilar si punctul de inseriere in faza a "bifilarului" se va conecta la masa,sau se poate bobina simplu si pe secundarul de filament se va conecta un semireglabil cu o valoare cuprinsa intre 330ohmi...500ohmi,preferabil bobinat al carui cursor se va conecta la masa,din el reglandu-se punctul unde zgomotul de brum va fi nul.Daca va doriti un proiect serios,ar fi bine sa va costruiti un transformator de alimentare asa cum trebuie.NU aveti ce cauta cu alimentare in DC pentru tuburile cu incalzire indirecta pentru acest proiect,alimentarea in DC se cam utilizeaza in cazul preamplificatoarelor RIAA sau de microfon cu tuburi elelectronice.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

...............Asadar ne trebuie un secundar de 6,3V~ pe traful de alimentae ce ar trebui sa asigure 2,5A pentru GU32+ 6N2P,sau 3.5A in cazul utilizari tubului GU29 + 6N2P.Acest secundar se va bobina bifilar si punctul de inseriere in faza a "bifilarului" se va conecta la masa,sau se poate bobina simplu si pe secundarul de filament se va conecta un semireglabil cu o valoare cuprinsa intre 330ohmi...500ohmi,preferabil bobinat al carui cursor se va conecta la masa,din el regandu-se punctul unde zgomotul de brum va fi nul.Daca va doriti un proiect serios,ar fi bine sa va costruiti un transformator de alimentare asa cum trebuie.NU aveti ce cauta cu alimentare in DC pentru tuburile cu incalzire indirecta pentru acest proiect,alimentarea in DC se cam utilizeaza in cazul preamplificatoarelor RIAA sau de microfon cu tuburi elelectronice.

Din pacate, traful meu nu livreaza 2,5A pe sec pt filamente, din aceasta cauza am optat pt inserierea filamentelor GU32. Insa tot sunt nelamurit cum sa alimentez fil 6N2P la 12,6V in alternativ....sau sa folosesc ECC83? FIlamentele inseriate astfel, GU32+ECC83 vor fi suportate ca si curent de traf...

Editat de Untold
Link spre comentariu

Astazi voi face un test: voi pune in paralel cele 2 infasurari de 6,3V si voi alimenta toate filamentele in paralel sa vad daca se incalzeste traful. Daca nu, asa vor ramane. Daca da, o sa recurg la alimentarea serie si utilizarea unui ECC83...sau........specific ca traful pt filamente este al doilea traf pt. amplif, celalalt este pt anodica. As mai avea loc pe carcasa trafului cu tensiunea anodica pt inca o infasurare, dar din pacate, mi-am prajit aparatul de masura, o chinezarie ordinara (l-am pus la 220V alternativ pe domeniul de 750 alternativ si.....a iesit fum din el......probabil comutatorul rotativ de game a calcat aiurea........). Oricum, fara aparat de masura, sunt ca un pilot de formula 1 orb...

Revin cu alte detalii. 

Multumiri D-lor Lazaroiu, Valderama &Co.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Astazi voi face un test: voi pune in paralel cele 2 infasurari de 6,3V si voi alimenta toate filamentele in paralel sa vad daca se incalzeste traful. Daca nu, asa vor ramane. Daca da, o sa recurg la alimentarea serie si utilizarea unui ECC83...sau........specific ca traful pt filamente este al doilea traf pt. amplif, celalalt este pt anodica. As mai avea loc pe carcasa trafului cu tensiunea anodica pt inca o infasurare, dar din pacate, mi-am prajit aparatul de masura, o chinezarie ordinara (l-am pus la 220V alternativ pe domeniul de 750 alternativ si.....a iesit fum din el......probabil comutatorul rotativ de game a calcat aiurea........). Oricum, fara aparat de masura, sunt ca un pilot de formula 1 orb...

Revin cu alte detalii. 

Multumiri D-lor Lazaroiu, Valderama &Co.

Incercati si varianta asta cu traful asa cum il aveti dv. bobinat,daca sunteti sigur ca aveti priza exact la 1/2 din cei 12,6V~,atunci nu mai trebuie sa utilizati acel semireglabil pentru anularea zgomotului de brum,iar daca-l veti utiliza sa fiti atent sa nu mai conectati priza trafului la masa altfel veti distruce traful si semireglabilul in cazul cand cursorul se va afla la unul dintre capete.Puterea rezistentelor le puteti calcula si singur,aveti curentul prin circuit.

post-175212-0-52507600-1404133694_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc mult, este varianta ideala.

Traful e pe miez dublu C si are doua bobine identice cu acelasi nr. de spire teoretic, e facut de fabrica, scotea initial 2x9,3V, am mai scos egal din spire pana am ajuns la 6,3V/bobina. tensiunile celor doua bobine sunt egale, le-am masurat inainte de prajirea aparatului de masura.

Link spre comentariu

Mult succes la realizarea montajului. 

Rog pe dl. Lazaroiu sa modifice schema in urmatorul mod:

1. finala GU29 (Ce putere se poate obtine? Stiind ca tubul GU29 are puterea anodica dubla fata de Gu32. Daca pastram aceeasi tensiune de alimentare ce curent trece prin anodul lui GU29 in conditiile in schma de fata trece in jur de 37-38 mA?) 

2. atacul sa fie facut cu 6j4 (carcasa metalica)

Multumesc!

Editat de matropower
Link spre comentariu

... tensiunile celor doua bobine sunt egale, le-am masurat inainte de prajirea aparatului de masura.

Daca aparatul a fost simplu de tot, e posibil sa nu fi avut redresare fara prag (cu amplificator operational) si atunci eroarea de masurare la tensiuni mici poate sa fi fost destul de mare. De dragul tuburilor ar fi bine sa refaceti masuratoarea cu un aparat ceva mai performant.

Se poate plasa semireglabilul si dupa cele doua rezistoare de 9 ohmi (direct pe filamentul primului tub)? Plaja de reglaj ar fi mai mica dar reglajul ar fi mai fin.

Link spre comentariu

Daca aparatul a fost simplu de tot, e posibil sa nu fi avut redresare fara prag (cu amplificator operational) si atunci eroarea de masurare la tensiuni mici poate sa fi fost destul de mare. De dragul tuburilor ar fi bine sa refaceti masuratoarea cu un aparat ceva mai performant.

Se poate plasa semireglabilul si dupa cele doua rezistoare de 9 ohmi (direct pe filamentul primului tub)? Plaja de reglaj ar fi mai mica dar reglajul ar fi mai fin.

Aparatul a fost unul digital, chinezesc, insa are in el un LM358. Nu stiu cat de precis a fost, dar..a fost. O sa masor si cu un alt aparat mai bun. Sa vad unde-l gasesc...

Ar fi o idee cu semireglabilul plasat pe filamentul tubului...daca as pune 2 semireglabili, unul pe GU32 si altul pe 6N2P, ar fi ok, tinand cont ca valoarea rezistoarelor grupate in paralel se modifica conf 1/Rechiv=1/R1+1/R2+.........1/Rn ?

Dar pana fac rost de un aparat de masura, discut doar strict teoretic, practic n-am nicio sansa sa lipesc vreo sarma...nici macar in aer, de test. Am sa lucrez la carcasa, am soclurile, tuburile si trafurile, asta pot face.

Editat de Untold
Link spre comentariu

În nici un caz. Daca filamentele se alimenteaza dintr-un secundar comun, atunci compensarea se face pentru întregul amplificator, nu pentru fiecare tub în parte. Dar cum s-a subliniat undeva mai înainte, primul tub are cea mai mare contributie la brum. Varianta cu semireglabilul plasat dupa cele doua rezistoare nu am încercat-o personal, am vazut-o printre însemnarile unui fost coleg de munca. De aceea am pus-o cu semnul întrebarii.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu o intrebare la dvs.: pentru tensiunea de negativare, cea de 40V, este necesara stabilizarea? Si daca nu, ce valoare ar trebui sa aiba C-ul de filtraj pt. ea? Care este maximul ei pentru schema data? Eu am un traf micut impregnat care scoate 36V in alternativ, dupa redresare si filtrare, tensiunea va depasi sigur 40V.

Multumesc.

P.S. Am mai facut ceva progrese la carcasa, o sa revin, daca prezinta interes, cu cateva imagini.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări