Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Radio simplu

Vizitator Shadow

Postări Recomandate

Vizitator Shadow

Buna sunt foarte nou in ceea ce priveste electronica si tinand cont ca la mine la liceu nu se face nimic de acest fel doresc sa invat acasa.

Poate careva dintre voi va rog sa-mi dea si mie o schema de radio simpla astfel incat sa inteleg si eu ceva din ea?

Link spre comentariu

Intri pe internet si gasesti o gramada de scheme simple de radioreceptoare.Tasteaza "Scheme simple de radioreceptoare cu tranzistoare".

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Am cautat si am gasit cateva dar daca poti imi explici si mie schema asta?Posted Image

Deja explicaţia schemei trebuie să o găseşti singur, dacă în liceu nu învăţaţi electronica, cel mai bine e să cauţi informaţii pe internet să înţelegi principiul de funcţionare a dispozitivelor electronice. Ceea ce ţine de bobină, văd ca este cu miez feromagnetic, parametri necunoscuţi, iar condensatorul este montat în paralel cu bobina şi este unul de capacitate variabilă pentru a varia frecvenţa de rezonanţă în circuit. Formula de calcul pentru frecvenţa de rezonanţă o cauţi pe internet şi poţi să o mai găseşti sub denumirea de Formula lui Thomson. Ai un tranzistor care nu pot să-ţi spun mai multe decît că are rolul de a amplifica semnalul şi căştile. Poţi prezenta site-ul de unde ai luat schema?

Link spre comentariu

Schema este un pic ciudata.Dupa tranzistor este prezentat ceva care pot fi casti dar notarea XTAL sugereaza cristal de cuart.

Nu pot să disting în ce conexiune se află tranzistorul =) parcă e colector comun dar mai am îndoieli. Am mai văzut în scheme aşa notări, sigur sînt căşti.

Buna sunt foarte nou in ceea ce priveste electronica si tinand cont ca la mine la liceu nu se face nimic de acest fel doresc sa invat acasa.

Poate careva dintre voi va rog sa-mi dea si mie o schema de radio simpla astfel incat sa inteleg si eu ceva din ea?

Îţi recomand altceva, un radioreceptor care funcţionează 100% , trebuie doar puţină atenţie la nişte momente. 

Radioreceptorul TDA7000 

Posted Image

Link spre comentariu

Simple, foarte simple

Primul montaj se poate alimenta dintr-o baterie CR2032 (de bios) si la utilizare normala poate tine un an!Casca folosita de mine e una piezo cu capacitatea de 17nF (se gasesc in comert elemente piezo, se pot pune si 2 in serie)

Montajul 2 contine un circuit integrat TDA7052(A) pentru auditia pe difuzor.

Bara de ferita tip Gloria (se foloseste direct bobina de UM)se poate folosi si condensatorul variabil de Gloria.

Reactia se regleaza prin apropierea sau departarea bobinei Lr de bara de ferita.

post-183775-0-30723400-1403710602_thumb.jpg

post-183775-0-44728800-1403710612_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu

Avind in vedere "experienta" lui eu zic sa inceapa cu cea mai simpla schema de radioreceptor.O bobina cu mai multe prize,un condensator variabil luat de la un receptor defect,o dioda cu germaniu si casti cu impendanta mare 2000-4000 Ohmi.Cum castile cu impendanta mare sint greu de gasit,se pot inlocui cu un traf de iesire,cu sectiunea miezului de 1,5-2cm2.Primarul rebobinat cu sirma de CuEm cu diametru de 0,07-0,1mm, 2000 spire,iar secundarul bobinat cu sirma de 0,2-0,3mm,200 de spire. Bobina se va realiza pe o carcasa din carton mai grosut cu diametrul de 20mm pe care se vor bobina 200spire cu sirma cu diametrul de 0,12-0,2mm cu prize din 10 in 10 spire.Acordul se va realiza cu ajutorul condensatorului variabil(rotindul) si conectind o borna a condensatorului variabil la prizele bobinei pina cind postul de radio receptionat se va auzi bine,in difuzorul legat in secundarul trafului de iesire,Difuzorul va avea impendanta de 4-8 ohmi.Schema este oarecum identica ,cu schema prezentata de @Shadow.In locul tranzistorului se va monta dioda cu germaniu cu catodul inspre traful de iesire.Se va elimina condensatorul electrolitic C1,rezistoarele R1 si R2 iar in locul castilor se va monta traful de iesire. Antena va avea o lungime de 20-30m cu inaltimea de citiva metri(5-6m) departe de cladiri si pomi si va fi izolata de piloni cu ajutorul unor izolatori ceramici sau sticla.Antena va fi conactata la un capat  al bobinei.La celalalt capat al bobinei se va conecta impamintarea care se va construi batind o bucata din metal(teava)cu lungimea de 1-1,5m, in pamint.Un fir metalic se va lipi de teava, sau se va fixa firul cu ajutorul unui surub.In jurul tevii se va turna apa, pentru ca impamintarea sa fie mai eficienta.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Inainte de a ne ramifica prea mult ar trebui sa vedem de ceea ce s-a propus...

Cateva:

- fara alimentare

- baza la masa

- casca piezo (Z>100k)

Link spre comentariu

Inainte de a ne ramifica prea mult ar trebui sa vedem de ceea ce s-a propus...

Cateva:

- fara alimentare

- baza la masa

- casca piezo (Z>100k)

Nu cred că necesită de explicat mai departe aceste lucruri, sînt persoane la care interesul faţă de electronică durează cîteva minute, moderatorii să facă off topic, s-a discutat destul de mult despre astfel de radiouri pe elforum, trebuie doar de accesat operaţiunea de căutare.

Link spre comentariu

Nu cred ca subiectul trebue expediat la cos sau inchis pentru-ca mai sunt subiecte de acum 3-4 ani.

In schimb sunt de accord ca initiatorul poate pierde interesul in cateva minute :rade: :aut: dar e un subiect interesant in continuare pentru noi...deci putem discuta chiar daca nu mai este interes din partea lui @shadow

Cu privire la fara alimentare am incercat in timp mai multe montaje si toate au dat rezultate slabe.

Ultimul a fost dupa:

http://electronics-lab.com/projects/rf/011/

Am incercat 20 tranzistoare j-fet 2N5484 din care doar 2 au dat cat de cat satisfactie.Interesant ca raspunde la fazarea bobinei de reactie :96

Atentie,  toate montajele le-am facut cu antena bara de ferita recuperata din radio Gloria.

Nu am casti de 2200-4400Ohm performate(sunt vechi si probabil decalibrate) dar cele piezo au dat rezultate bune, deci le recomand in lipsa castilor dinamice bune. Castile piezo trebue neaparat suntate de o rezistenta de 10-100Kohm sau mai bine de un potentiometru de 100Kohm pana se obtin rezultate optime.

Exista varianta TDA7052B care are amplificare mai mare...premium

Editat de mila
Link spre comentariu

Am observat ca sint destui care deschid un topic si dupa ce se "incinge"povestea, nu mai dau nici un semn de viata.Cum spunea colegul @MaesTTro,interesul unora pentru electronica,dureaza doar citeva minute(persoana care a initiat topicul se exclude).Deocamdata comentez doar "fenomenul".Consider ca pentru a "mesteri" un radio, sau orice alt montaj,nu e suficient sa ai piesele si schema,trebuie sa stii care este rolul lor in montaj si ce fenomene se intimpla acolo.Daca nu stii asta, degeaba mai faci montajul respectiv.

Link spre comentariu

Nu cred ca subiectul trebue expediat la cos sau inchis pentru-ca mai sunt subiecte de acum 3-4 ani.

In schimb sunt de accord ca initiatorul poate pierde interesul in cateva minute :rade: :aut: dar e un subiect interesant in continuare pentru noi...deci putem discuta chiar daca nu mai este interes din partea lui @shadow

Cu privire la fara alimentare am incercat in timp mai multe montaje si toate au dat rezultate slabe.

Ultimul a fost dupa:

http://electronics-lab.com/projects/rf/011/

Am incercat 20 tranzistoare j-fet 2N5484 din care doar 2 au dat cat de cat satisfactie.Interesant ca raspunde la fazarea bobinei de reactie :96

Atentie,  toate montajele le-am facut cu antena bara de ferita recuperata din radio Gloria.

Nu am casti de 2200-4400Ohm performate(sunt vechi si probabil decalibrate) dar cele piezo au dat rezultate bune, deci le recomand in lipsa castilor dinamice bune. Castile piezo trebue neaparat suntate de o rezistenta de 10-100Kohm sau mai bine de un potentiometru de 100Kohm pana se obtin rezultate optime.

Exista varianta TDA7052B care are amplificare mai mare...premium

M-am ocupat şi eu cu asemenea experimente cu vreo trei luni în urmă, am rămas satisfăcut de rezultate, doar că nu eram interesat de recepţionarea unui post de radio. Cu părere de rău nu am la îndemînă căşti cu impendanţă mare, nu ştiu de unde să fac rost de acestea. 

Am observat ca sint destui care deschid un topic si dupa ce se "incinge"povestea, nu mai dau nici un semn de viata.Cum spunea colegul @MaesTTro,interesul unora pentru electronica,dureaza doar citeva minute(persoana care a initiat topicul se exclude).Deocamdata comentez doar "fenomenul".Consider ca pentru a "mesteri" un radio, sau orice alt montaj,nu e suficient sa ai piesele si schema,trebuie sa stii care este rolul lor in montaj si ce fenomene se intimpla acolo.Daca nu stii asta, degeaba mai faci montajul respectiv.

Cunosc deja multe astfel de persoane, interesate de dispozitive care nu au acumulatori , dar ce folos...

Link spre comentariu

Ar merita daca nu cumva redresarea RF, din antena cu dublare de tensiune pentru alimentarea circuitului, ne ar da satisfactie radiofonica dar si de "free energy" ...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări