Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare led nichia NSBWL066A

Postări Recomandate

Neata, am si eu nevoie de ajutor in gasirea unei solutii pt alimentarea unui led nichia. Trebuie alimentata la 36v 600mA si am un traf de la o imprimanta ce imi da in gol 36v ac dupa rectificare am cam 48V chiar si cu 1A consum tensiunea sta la 41V. Am incercat sa pun un lm317 sa scad tensiunea dar am ars 3 pana acum si oricum se incinge rau regulatorul. Ce solutie as avea pt scaderea tensiunii pana la 36V de la acest traf? Mentionez ca pt curent constant am un montaj separat cu un mosfet si un transzistor npn. As putea sa merg pe un lm317hv dar nu se gasesc. O solutie cu componente discrete, sau un ic usor de gasit?

Link spre comentariu

Fii mai explicit , dacă ai sursa de curent constant , ce-ți mai trebuie , nu poți alimenta sursa CC direct ? Cum vrei să alimentezi - regulator - sursă CC - LED ? 

Link spre comentariu

rectific - sursa de curent constant am testat-o pe 2 led-uri in serie la 7.6V - 1.5A si a mers. nu am testat la tensiunea asta. circuitul este :

Posted Image

as putea sa-l folosesc la 48 volti? mai trebuie sa modific ceva pentru tensiunea asta? sa folosesc un zener inainte de mosfet sa limitez tensiunea la 20 volti?

mersi anticipat

o zi buna

Editat de klayus
Link spre comentariu

O varianta ar fi asta:

http://www.elforum.info/topic/88278-2-x-led-10w-pe-o-singura-sursa/

Si mai este o schema cu LM358 si MOS-FET

Reglezi RV1 astfel incat in puctul de conexiune cu R3 sa ai 100mV.

Stii curentul, calculezi R1=0,1V/I=0.16ohmi.

Alegi R1=0,15 ohmi(standardizat) si ca sa nu depasesti curentul, micsorezi tensiunea de 100mV.

post-186518-0-97845800-1403684894_thumb.jpg

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

@ klayus Cred că ai desenat greșit schema . +48V se leagă la poartă prin R1 . Tot la poartă se leagă și colectorul bipolarului . O diodă Zener de 12-15V între poartă și masă este recomandată ( aș zice chiar obligatorie ). R2 trebuie mărită la 1R sau peste pentru 600mA.

@rinaldoparaipan Schema atașată este clar superioară cu condiția modificării ei pentru 48V, respectiv alimentarea LM358 și TL431 printr-un mic stabilizator ( de exemplu BD139 + diodă Zener , etc )

Link spre comentariu

o sa incerc schema cu lm358 si tl431. eu o sa alimentez ledu-urile de la 48V de fapt 41V in sarcina. mai am disponibila o infasurare de 12V din traf-ul respectiv, o rederesez pe aia pentru tl431 si lm358? e bine asa schema?

Posted Image

multumesc anticipat

Link spre comentariu

R3 este mult prea mică. Tensiunea la bornele lui TL431 este de 2,5V . Tensiunea la bornele potențiometrului depinde de valoarea lui - să zicem că ai 5k , atunci tensiunea va fi de circa 0,83V . Această tensiune determină curentul maxim prin LED care trebuie limitat la - să zicem 0,7A . Atunci R3 - pe care va cădea aceeași tensiune ca cea de pe pinul 3 al CI , va trebui să aibă 0,83V/0,7A ~ 1,2R . Cu aceste valori - 5k pentru potențiometru și 1,2R pentru R3 curentul se va regla între 0 și 0,7A. Sigur , alte valori ale potențiometrului vor schimba calculul.

Recomandare : nu încerca direct cu LED-ul , e păcat să-l arzi . Pune mai întâi o altă sarcină . Pune 100nF între pinii 8 și 4 ai CI cât mai aproape de integrat. Există un anumit risc de oscilație , în special dacă ai fire lungi din drena MOSFET care se apropie de intrarea integratului. În acest caz pui 47-100R în serie cu ieșirea CI , 2-5k în serie cu intrarea neinversoare și 1-2.2 nF între ieșire și intrarea inversoare.Prima rezistență - cea de 47-100R se recomandă oricum , acestor operaționale ( majorității de altfel ) nu le place sarcina capacitivă excesivă .

Link spre comentariu

Nu , nu e bine , dar e vina mea - pe jumătate . Din fugă am zis intrarea neinversoare , trebuia inversoare - scuză-mă! Dar R3 am scris că e prea mică - pune-o de 1R cel puțin și potențiometru de 5k.

Formula ar fi ILED_max = (2,5 * P)  /  (( P+R1) * R3)

Link spre comentariu

Acu e bine ! Succes , nu uita să încerci întâi cu altceva - rezistență, bec , etc. punând multimetrul în serie ( pe A ). E păcat de LED-ul ăla să-l arzi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări