Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M-am hotarăt să-l învăț pe Răzvan (fiul meu) electronică - în scop pur educativ. Învață să înveți!

rlodina

Postări Recomandate

Hmmm...in 2005 am cunoscut doi baieti, angajati ai unei firme, care erau tatici in microcontrollere, amandoi cred ca visau noaptea Atmega8 in format SMD, erau platiti cu 450 lei/luna(un salariu de mizerie), desi lucrau la un proiect destul de serios, pentru o terta firma de publicitate stradala, un TV cu LED, aveau de furca la job cu magaoaia. Degeaba ai cunostinte la nivel inalt in domeniu, daca nu stii sa le vinzi scump, iar pe meleagurile acestea nu prea ai cui, in afara de firmele care se ocupa cu POS-uri, ceva CNC-uri, dar se ispraveste repede si acolo.

Pana la urma electronica n-o inveti ca sa faci bani, ci ca sa te bucuri de ea. Poate va veni iar ziua cand se va cauta,dupa un eventual "colaps digital", altminteri...

Link spre comentariu

Există și unii care învață electronică doar ca să facă bani. Înainte de 1989 lucram la un atelier de reparații TV și aveam un coleg care exact de asta se apucase de electronică, ”fiindcă ies bani”. Iar sîmbăta și duminica el cânta la nunți, tot ”fiindcă ies bani”, așa că e de înțeles cam câtă electronică pricepea.

După mai puțin de un an, deja nu mă mai puteam înțelege cu el, fiindcă apăruseră clienți care veneau cu televizorul în tura lui și spuneau ”da, îl las aici, dar numai dacă îl face băiatul” :) (eu având cu vreo 15 ani mai puțini decât el, la vremea aceea). Eram printre puținele ateliere care mai reparau televizoare cu lămpi, într-un cartier muncitoresc, cu oameni pentru care nu era tot una dacă îi luai 85 lei fiindcă atât făcea reparația sau dacă îi luai 250 ”ca să iasă bani” din electronică.

Link spre comentariu

@Spitfire, @former_Alfred: multumesc mult de postari. Noi nu facem electronica nici pentru bani nici din pasiune (desi cate un pic din fiecare in proportii diferite va aparea) - o facem pur si simplu ca un exercitiu de dezvoltare abilitati. 

A aparut si prima mea intrebare:

Q1: Regulator de turatie Proxxon MICROMOT 50/E. Masina am primit-o moka (ghinion - nu avea pensa de 3,2 - sper sa gasesc undeva) insa regulatorul de turatie nu functioneaza corect.

Schema arata cam asa:

Posted Image

Sper ca am reprodus-o corect dupa cablaj (poze cu cablajul: fata si spate). Scuze pt. simbolul tiristorului (softul pe care-l aveam la indemana (laptop meu de baza este stricat de 5 zile ) nu avea simbolul lui).

Simptome:

1. la turatie maxima merge ok

2. la turatie diferita de max merge'n impulsuri cu frecv de 1,2 ori pe sec: creste turatia la max revine la cea reglata si tot asa.

Stiu ca la un motor de CC daca-i modifici tensiunea se modifica turatia.

Problema este ca eu nu inteleg pe deplin cum functioneaza - deci nu pot sa o repar. Am vagi banueli ce-i cu acel potentiometru in baza tranzistorului si cu ... STOP.

Poate cineva in cateva randuri sa ma lumineze putin - care-i principilu de functionare  - si sa stiu ce ar trebui sa masor pe acolo ca sa-mi dau seama de problema.

Multumesc mult

Link spre comentariu
  • Administratori

Ma Rlodina, daca promiti ca il inveti si ceva programare iti trimit gratis un arduino uno si o extensie cu afisor pentru el. Va trebui sa faci un filmulet cu ce ati facut cu ele(chiar un exemplu de pe net) altfel ma supar... 

Meserie e banoasa daca esti destept... nu conteaza ca sunt proiecte mici, conteaza sa le sti rezolva rapid. 

Link spre comentariu

@Vasile: revin cu un raspuns detaliat si argumentat. @cristian1961 - masina ge gaurit are un stecher mic cu bornele notate + si - . - firul minus intra direct in motor.- firul plus intra in schema la simbolul Vcc 18V si iesirea simbolizata cu outpu este conectata la motorMai verific inca o data schema sa fiu sigur ( am verificat-o oricum de 2 ori inainte de a o posta) - daca ajuta in postul original se gasesc poze cu cablajul - fata si spate, din poze lipseste potentiometru (l-am scos sa sa vada mai bine cablajul).@UDAR - sincer nu stiu, nu am alimentatorul original. Eu l-am alimentat dintr-o sursa de laborator care are filtraj. Am sa ma interesez la Proxxon daca funcjtioneaza doar cu transformatorul (asa-l numesc ei) lor. De pe site: Tensiunea de alimentare : 12 - 18V DC Puterea maxima consumata : 40W Turatia : 5 000 - 20 000 RPMMultumesc mult - revin cu detalii.

Link spre comentariu

Mai întâi de toate se verifică motorul, dacă are o bobină întreruptă pe rotor, va funcţiona cu întrerupere la turaţii mici.Am avut de-a face cu aşa ceva la o sculă profi, la turaţie maximă proprietarul jura că merge bine (aşa i se părea lui cel puţin) iar la turaţii mai mici mergea ,,în şuturi,,.  Când mi-a adus motorul am observat de la început o scânteiere accentuată la perii şi un zgomot cam nefiresc (cine nu a lucrat mult cu motoare poate să-l ignore uneori). La verificarea amănunţită s-a dovedit că rotorul avea bobine întrerupte şi asta era cauza. Nu mai zic faptul că iniţial omul mi-a adus doar regulatorul pe care l-am sucit pe toate părţile testându-l în fel şi chip fiindcă era în regulă, doar potenţiometrul fiind puţin ,,şifonat,, de la atâta folosire.

Ca metodă sigură de testare a motorului electric citiţi soluţia propusă aici: http://www.elforum.info/topic/92412-bormasina-bosch-500w/

Editat de validae
Link spre comentariu

@validae: Multumesc de raspuns.

Motorul l-am verificat primul. Defapt l-am alimentat direct pe sursa reglabila si in domeniul specificat: 9-18V merge bine (cursiv) fara probleme, 

Link spre comentariu

Note:
The speed control of our 12 volt devices only works when operated via nonstabilised power supply units (e.g. all MICROMOT mains adapters). Connection to stabilised power supply units is possible. However, the devices will then operate with maximum rotational speeds (also applies to operation with batteries). 

De aici : http://www.proxxon.com/en/micromot/28500.php 

Deși nu se menționează, bănuiesc că e nestabilizată și nefiltrată . Altfel n-ar avea sens..

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Note:

The speed control of our 12 volt devices only works when operated via nonstabilised power supply units ....

Multumesc foarte mult - este vina mea ca n-am verificat direct pe site-ul producatorului specificatiile - i-mi cer scuze (a sosit si emailul de la Proxxon cu confirmarea).

Q1: inchis-rezolvat

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator eugenval

Baiatul meu are 6 (sase) ani si cu exact 2 zile in urma (inainte sa citesc acest topic) am comandat din China doua seturi DIY, unul cu leduri pt. un zar electronic pe care il vom folosi la jocurile ce necesita un zar (logic) si un a-l doilea set pt un ceas cu leduri care va fi pus la el in camera... Eu voi lipii prima piesa ca sa vada cum trebuie si apoi doar am sa-i arat ce si unde trebuie pus.

Oricum este mereu pe langa mine cand lucrez cate ceva si pana acum i-am dat cadou doar un set de surubelnite si un cleste...

Sa vedem ce iasa... :)

Link spre comentariu

Eu am luat pasiunea pentru electronica de la tatal meu (muncitor simplu in industrie) Nu m-a obligat sa fac nimic, numai ma ruga sa-i tin placa atunci cand gaurea...

Desen facut cu smoala pe placa, gaurit cu o bormasina manuala, se mai rupea burghiul. O ruda a terminat Electronica (Poli Buc.) si a venit la taica-meu sa-i faca un montaj, caci el nu stia ce sa faca. 

Nu a trebuit sa imi explice nimic, doar ma lasa sa umblu pe la revistele lui - colectia completa Racheta Cutezatorilor, Start spre viitor, Tehnium. Primele 2 au "murit", iar Tehnium am continuat eu sa colectionez, pana cand a disparut si asta.

Kit-urile de asamblat cred ca le-am vazut pe majoritatea celor de dinainte de '89, unele le-a montat tatal meu altele eu.

Cel mai bun exemplu este exemplul personal. Daca asta nu functioneaza nu ai ce sa ii faci.

Parerea mea este ca nu prea poti sa il obligi pe fiul tau sa invete ceva. Mai cunosc un tip (un bun inginer dar nu electronist) care m-a rugat sa tin un scurt curs de electronica practica fiului sau care nu prea este atras de scoala, ma gandesc daca sa ma car cu toate catrafusele la el sa-i fac un cablaj sau sa o las balta. 

"Meseria se fura!"

Sunt complet de acord cu Spitfire - postul 46. In general, electronistii nu sunt evaluati cum trebuie, probabil nici altii. Intr-o firma care face masini industriale un desenator este mai respectat si considerat mai util decat un electronist, chiar daca este platit mai putin. Intr-o industrie care nu este bazata pe electronica, risti sa fii considerat unul care stie sa lipeasca fire.

Partial de acord si cu postul 32, caci mai sunt oameni care merita sa fie ajutati dar primesc un sut in fund sau li se fura ideile - practica destul de raspandita si se pare destul de productiva.

Cred ca in majoritatea firmelor in pozitii superioare sunt persoane care nu au competente iar in posturile de jos oameni care stiu ce fac.

Daca stii sa faci un lucru, ajungi sa-l faci. Daca nu stii sa-l faci, ajungi sa coordonezi pe cei care stiu sa-l faca.

Inca un lucru: vorbesti despre produs, client. Cine va cumpara produsul tau facut la led-uri ? Stii ca un client serios iti va cere certificarea produsului, marca CE si alta balarii ? Lipituri perfecte, componente plasate cu pick-n-place, nu lipite la mana.

M-am convins ca nu se pot obtine in casa circuite asa cum le face un producator industrial, doar prototipuri hobby.

Din facut amplificatoare si alarme nu se pot castiga bani suficienti.

Intr-adevar din reparat televizoare unii au reusit sa scoata ceva dar se duc si vremurile alea.

Ceea ce mi se pare foarte curios este ca persoane care fac erori extreme de ortografie "a-l doilea" "i-mi cer scuze" "i-l" "se v-a lovii de o gaura unde se v-a inpotmolii", vorbesc despre educatia copiilor. Domnilor, va dati seama ca nu stiti sa scrieti pronumele, verbul, lucruri care se intalnesc aproape in orice propozitie ? Ce sa invete copiii ? Mai bine lasati-i cu jocurile ca reusesc ei. 

Uite Ionut Budisteanu, statea noptile la calculator si acum face masina pick'n'place si recunoasterea formelor, la Salonul inventiilor de la Geneva.

Editat de one
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări