Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre condesatori

Vizitator morosanu22

Postări Recomandate

Vizitator morosanu22

Buna ziua!  Vreau sa construiesc o sursa cu LM7805 care sa-mi alimenteze un montaj care consuma max 1A la 5V. Intrebarea mea este : pot folosi condesatori de  6.3v 3300uf x3 (9900uf) pusi in paralel  la o tensiune de 5 Vac din transformator?  Nu e prea mic voltajul condesatorilor, vor face fata?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

3

• edy_wheazel

2

• misuraelectronic

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

1. E condensator nu condesator.

2. Cu 5Vac obții fie 6,3 fie 5,6V curent continuu - după tipul de redresare pe care îl ai. Deci condensatorii rezistă chiar dacă la limită. Lui LM7805 nu o să-i placă o tensiune atât de mică - el cere minim 7V - preferabil 7,5-8V la intrare.

Link spre comentariu

@edy_wheazel ”Nu. Dupa redresare si filtraj o sa ai o tensiune in gol de 7 volti, deci 6.3 e prea putin.”

De căderea de tensiune pe diodele redresoare ai auzit ?

Link spre comentariu

@edy_wheazel ”Nu. Dupa redresare si filtraj o sa ai o tensiune in gol de 7 volti, deci 6.3 e prea putin.”

De căderea de tensiune pe diodele redresoare ai auzit ?

Am auzit. Complicam formula de amoru' artei? Nu schimba cu nimic datele problemei, condensatorii au tensiunea prea mica,

Link spre comentariu

va  certati  degeaba , stimati  tovarasi !  dupa  redresare  bi-alternanta  plus  filtrare  corespunzatoare ,  cei  5  volti  ca   vor  deveni  6,9  volti  cc .   in  aceste  conditii ,  condensatorii  de  3300uf / 6,3  volti  se  vor  umfla  si  vor  ceda  psihic  ,  de  asemenea ,  lm7805  pretinde  minim  3  volti  intre  out  si  in  ca  sa  functioneze  corect  ,  adicatelea  minim  8  volti  pe  pinul  de  intrare .  acesti  8  volti  nu  ii  avem  deloc  in  programul  de  varietati  cu  public  ... rezulta  ca  aceasta   combinatie  propusa  de  initiatorul  topicului  este  sortita  esecului . 

Link spre comentariu

Esența este cea pe care o subliniază @misuraelectronic. Tensiunea este mică. Am spus și eu mai sus . Că se umflă sau nu condensatorii , iarăși e o discuție , dar categoric - și suntem unanimi aici - nu se recomandă folosirea lor peste tensiunea nominală. Dar pentru curiozitatea mea - strict - de unde avem 6,9V , mai ales că e probabil să se refere la o redresare cu punte ( nu rezultă că ar fi traf cu mediană ) ?

Link spre comentariu
Vizitator morosanu22

Ok ! V-a multumesc tuturor pentru raspunsuri, o sa folosesc condensatori de voltaj mai mare. Redresarea se face prin diode sau prin punte redresoare DIP si este vorba despre un transformator cu doua iesiri: 5vac si 12vac acestea fiind separate.

Si da, ar fi trebuit sa ma gandesc si la LM, voltajul fiind prea mic pt el....nu degeaba am intrebat la " Sectiunea Incepatorilor". :)

Link spre comentariu

Eu sincer nu vad rostul acolo la 9900uF la stabilizatorul ala.Dupa mine un 2200uF este suficient.Tensiunea de 5V AC este prea mica o poti folosi cea de 12V AC LM7805 admite la intrare tensiunea rezultata acolo.Binenteles sa pui LMul pe un radiator.Cat despre redresare 4 diode sau punte acelasi lucru este.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări