Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carmen 3

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut,Se verifica inca o data tensiunea anodica dar nu pe anodul finalei ci pe prima sectiune a filtrajului. Poate fi o cadere mare pe acel transformator, mai ales daca nu s-a inlocuit cuplajul din grila finalei. De asemenea se verifica ce valoare are rezistenta serie cu redresorul si daca priza transformatorului de retea , de pe care se obtine tensiunea anodica, este cea indicata pe schema. Manifestarea din imediata vecinatate cu sursele in comutatie, este fireasca.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 162
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

18

• daniele1625

15

• +_Florin_+

8

• Lonerider

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

in sfarsit, am dat de capat problemelor cu brumul si cu tensiunea anodica mica.

...aparatul era alimentat direct din retea primtr-o rezistenta de 2,2k/5w.

am pus doua rezistente de 330ohmi/3w in paralel la priza de pe autotransformator si acum am tensiunea anodica de aproximativ 250 volti (+/- 4 volti).

pentru a scapa de brum am pus o bobina pe bara de ferita recuperata de pe un alt autotransformator inseriata intre rezistentele de 330 ohmi si priza de pe autotransformator.

tot pentru a elimina brumul am mai strans putin condensatorul dublu de filtraj, deoarece era putin slabit , iar acum mai am foarte putin brum si  sursele in comutatie nu mai au nici un efect asupra radioreceptorului.

in loc de em80 am refacut conexiunile la soclu si an pus un tub em84, care functioneaza fara probleme.

...in loc de transformatorul de iesire am pus un transformator de retea 220v/9v,1A modificat cu interfier, dar asta am mai spus-o.

atasez mai jos niste poze.

...restul este programat alta data.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

pe autotransformator am un condensator de 4700pF/630Vcc care are un terminal legat de un capat al bobinajului, iar celalalt capat este in aer.

ma poate ajuta careva cu un sfat referitor la locul unde sa il leg? ...am incercat sa il pun la masa dar in momentul cand il ating de sasiu face scantei!!!

Editat de mitokadona
Link spre comentariu

Salut,Condensatorul este conectat intre extremitatile infasurarii autotransformatorului. Cand aparatul este alimentat la 220V este practic conectat direct la retea insa obligatoriu dupa siguranta ( capatul celalalt la masa ) . Acel condensator ar trebui inlocuit cu unul nou dedicat lucrului in c.a. la o tensiune egala sau mai mare , oricum, un condensator de buna calitate. Cu cel original , invechit , exista riscul unei mici explozii in urma careia vor mai ramane acolo doar terminalele . Dupa montare, zgomtul de retea se reduce, mai ales acolo unde se aude peste postul receptionat.Cele scrise sunt in stricta conformitate cu schema originala a aparatului echipat cu dioda redresoare cu Si. Daca redresarea a ramas cu seleniu ( exista si subvarianta asta ) este mai mult decat indicat sa se monteze dioda .

Link spre comentariu

intr-adevar, condensatorul are terminalul lipit dupa sigiranta fuzibila (la o extremitate a autotransformatorului), redresarea este cu seleniu, dar le voi schimba.

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Partea cea mai grea...Carcasa!

Insa a meritat efortul a iesit destul de fain.

Am continuat restaurarea sasiului... Am curatat blocul de bobine, am inlocuit condensatorul de IT (unul din stoc functional), am schimbat tubul EZ80. si cam atat pentru a avea certitudinea unei alimentari corecte... 

Beculetele sunt de 3,5V in serie.

Posted Image

Am ascultat aseara pe US, functioneaza destul de bine, pacat ca nu are si un acord fin...

Posted Image

Sunt multumit de el.

Am si un videoclip (HD)

http://youtu.be/GSP8bjOQpOM

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator axel

Buna seara si bine v-am gasit.

Motivul pentru care m-am alaturat voua este un radio Carmen 3 , din cate imi dau seama.

As vrea sa-l readuc la viata dar nu am experienta in radiouri cu lampi. Radioul are cateva probleme evidente:

-carcasa dezlipita la colturi si cu lacul scorojit

- capac spate lipsa

- un tub lipsa

- condensatori uscati si crapati

Atasez cateva poze ca sa vedeti despre ce e vorba.

Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi?

post-237488-0-77706000-1413134826_thumb.jpg

post-237488-0-80325900-1413134836_thumb.jpg

post-237488-0-68665000-1413134848_thumb.jpg

post-237488-0-52491900-1413134864_thumb.jpg

post-237488-0-17098600-1413134883_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut,Si bun venit ! Referitor la montajul interior, aparatul arata chiar bine.Mare atentie la chitul bobinelor , nu se va umbla la ele . Atentie mare si la scala, se vede a fi intreaga. Nu se va spala sau sterge pe partea vopsita , se depoziteaza pana la finalizarea aparatului, intr-un loc sigur, de unde sa nu cada sau sa se aseze obiecte deasupra ei . Din cate se vede , lipsesc doua tuburi din aparat, respectiv EBF 89 si ECL 82 ( sau 6Ф3П ).Se pot cauta la sectiunea " vanzari" ;se poate scrie un anunt la "cumpararari " pe acest forum .Rezolvarea aparatului implica utilizarea unor scule specifice precum si a unui instrument de masura, aspecte pe care ar fi bine sa le stim . Oricum acele condensatoare se vor schimba preventiv. Problema este descrisa si dezbatuta aproape in fiecare subiect .

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Cred ca lipsesc si redresoarea EZ80 si ochiul magic EM84. Nu prea imi dau seama din poze dar se pare ca si becul de scala este spart...

Oricum primul lucru care trebuie sa-l verifici este blocul alimentator daca scoate tensiunea de filament si anodica; trebuie sa-i schimbi de asemenea condensatorii electrolitici de IT deja uscati dupa cei 50 de ani vechime.

Toate aceste operatii le faci cu restul aparatului decuplat de la sursa de alimentare.

Editat de overseas
Link spre comentariu

As vrea sa pun pe alimentare un transformator si redresare bialternanta in locul autotransformatorului actual a facut cineva modificarea? Ceva date si/sau poze?

Autotransformatorul nu il am, asa am primit aparatul fara el

Editat de mila
Link spre comentariu

Va salut ,@overseas ,Da, lipseste intr-adevar si EM 84 dar variantele astea , S-632A3 nu sunt prevazute cu tub redresor de la producator . Am scris "variantele" pentru ca acest tip de aparat are doua variante; prima cu EM 80 , a doua cu EM 84. Pentru redresare s-a folosit coloana cu seleniu E 250 C50 marca SEL inlocuita ulterior cu dioda redresoare cu Si atat la producator cat si in aparatele defecte la utilizatori. Se pot intalni exemplare care au locas sau chiar soclul montat pentru EZ 80 pe autotransformator dar astea au fost montate dupa iesirea din fabrica. Autotransformatoarele cu soclu, fabricate pentru variantele Carmen 3 cu tub redresor, s-au gasit la acea vreme in stocuri apreciabile atat in comertul de stat cat si in unitatile de intretinere . Unele stocuri au avut montate chiar si rezistentele de limitare aferente (doua de 220 ohmi/2W) ..@mila,Ce fel de Carmen ai ? Nu-i nici o piedica in redresarea ambelor alternante. Ar fi bun acolo un transformator construit pe acelasi tip de tola, cu sectiunea recalculata , sa se poata fixa cu modificari minime . Ar fi utile macar accesoriile ( sinele si suportul cu soclu) de la unul original sau unul intreg deocamdata .

Link spre comentariu
Vizitator Alex Gyorfi

@Kripton, @overseas

imi pare rau ca nu am detaliat mai mult informatiile...

"'ochiul magic'' il am, la fel si tubul de langa transformator ( banuiesc ca e 6Ф3П, nu se vede dacat un 6, restul e sters). Erau scoase din soclu in momentul pozarii; la fel si becul de la scala.

Imi lipseste tubul din mijloc.

Referitor la scule, cred ca am ce-mi trebuie : slefuitor , menghine si altele pt carcasa, respectiv pistol si ciocan de lipit , aparat de masura , chiar si ceva experienta in electronica. Deci ma apuc de schimbat condensatori....

Link spre comentariu
Vizitator axel

ups 

am facut-o...

am reusit si m-am inregistrat cu 2 conturi. @axel si@alex gyorfi

putem face ceva in acest sens? sau pur si simplu folosesc un cont si il uit pe celalalt? :tryre

Editat de axel
Link spre comentariu

Am 2 buc ambele bine bumbacite de fostii proprietari varianta e Carmen3  cu redresare pe siliciu.

Din 2 sper sa fac unul functional dar nu mai vreau autotraf chiar daca pun un toroidal prindere gasesc eu cumva sa-i fac

Editat de mila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări