Lonerider Postat Noiembrie 10, 2018 Partajează Postat Noiembrie 10, 2018 Am schimbat tuburile, pe rand cu unele dintr-un radiou functional..., 6Ф3П-ul este defect, trebuie sa gasesc un altul. Tensiunea in catodul pentodei se apropie de realitatea din schema, undeva la 13V. Mai ramane sa descopar "enigma" claviaturii Link spre comentariu
crissterrian Postat Noiembrie 29, 2018 Partajează Postat Noiembrie 29, 2018 (editat) am si eu in lucru 2 carmen, unul este 2 si unul este 3. dpdv electric sunt identice. redresare cu ez80. am verificat electric conform schemei. toti electroliticii schimbati, toti condensatorii schimbati, mai putin cei din stiroflex sau ceramicii, sunt verificati si sunt in parametrii, tuburile toate moarte si schimbate, valorile rezistentelor in toleranta, toate bobinele prezinta continuitate si trafurile sunt ok. problema la ambele aparate este oscilatie puternica a etajului final la o frecventa mare de ordinul MHz-ilor. am scos condensatorul de 100uF din catod, adio oscilatie. am incercat valori mai mici, inclusiv cu 1u oscileaza. daca decuplez grila 1 de la trioda din ECL82 nu mai am oscilatii. daca decuplez de la masa condensatorul ceramic de 100pF, C22, de la iesirea din traful de FI chiar inainte de pot de volum nu mai am oscilatii. a patit cineva asta? sugestii? Editat Noiembrie 29, 2018 de crissterrian Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 (editat) De unde stiti ca oscileaza in domeniul MHz ? Oricum, eu as verifica daca tresa metalică (ecranajul) firelor de la potentiometrul de volum mai are legatura cu masa. Apoi continuitatea rezistentei de 4.7 M din grila1 a triodei preamplificatoare ECL82 si potentiometrul de volum, daca cursorul acestuia mai face contact cu pista rezistiva pe toată lungimea acesteia. Editat Noiembrie 30, 2018 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Cristian74 Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Salut, nu cred ca ar deranja oscilatiile in domeniul Mhz decat un alt receptor in preajma. Probabil este o eroare fiind incriminat un etaj audio se poate sa fie domeniul 1-20Khz Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 (editat) Si eu cred ca e vorba despre oscilații în domeniul sonor sau ultrasonor. Se pot descoperi cu un alt aparat de radio dotat cu indicator de acord (vu-metru, ochi magic etc) in gama de unde lungi. Aici se pot prinde armonici ale oscilatiilor ultrasonore. Ecartul între două armonici consecutive este fundamentala, frecvența de oscilație. Dacă oscilatiile sunt de ordinul MHz (mai putin probabil) se poate verifica pe unde medii sau scurte, procedeul fiind acelasi. Editat Noiembrie 30, 2018 de +_Florin_+ Link spre comentariu
crissterrian Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Mai pe seara pun un filmulet cu masuratorile sa vedeti si voi. Poate ma insel eu. Toata schema este verificata perfect. Nicaieri in radio nu sunt cabluri ecranate. Toate conexiunile sunt verificate si refacute lipiturile. In special la masa am si curatat terminalele inainte. Link spre comentariu
QQme Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Cum se manifesta oscilatiile, le-ati vizualizat pe osciloscop? de unde stiti frecventa? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Este extrem de putin probabil ca un amplificator audio clasic cu ECL82 sa oscileze in RF domeniul MHz. Ca sa oscileze trebuie să și poată amplifica acele frecvente, condiție esențială. Date fiind valorile specifice acelei scheme (condensatoare , inductanta in anodul finalei) șansele sunt aproape nule. Dar sa asteptam masuratorile/testele efectuate, pentru a vedea mai precis despre ce e vorba acolo .. Link spre comentariu
crissterrian Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 (editat) Da. Prostia mea. E in audio. 2.7khz. Masurat in anodul triodei din ecl82 si are cam 10Vpp. Masurat pe osciloscop. Ca o precizare fara condensatorul de decuplaj radioul functioneaza perfect. Receptioneaza clar si bine pe toate gamele. Dar ma omoara faptul ca nu dau de cap la oscilatia asta. Cu condensator ca in schema. Editat Noiembrie 30, 2018 de crissterrian Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Ok, trebuie investigate toate posibilitățile ce ar putea conduce artificial la aplicarea unei reacții pozitive in amplificator. De la aceasta idee trebuie plecat. Un exemplu (arbitrar) ceva legatura intre anodul pentodei și catodul triodei din ECL82, sau ceva influenta a ieșirii către intrare, posibilitati sunt multe și nu pot sa-mi dau seama fără a avea (fizic) montajul in fata. Recomand pentru început scoaterea tubului din soclu și verificarea componentelor fiecărui circuit de anod, catod, grile ale triodei și pentodei, către masa și către plus. Verificați și dacă nu cumva soclul este străpuns (ori prezintă oarece valoare rezistiva ) între anod pentoda și catod trioda. Am intalnit (si) astfel de minuni ... Link spre comentariu
crissterrian Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Ideea este ca daca las grila de la trioda in aer accepta condensatorul. Deci reactia pozitiva se inchide mai in spate in lant. Am sa continui sa decuplez pe lant inapoi condensatorii de cuplaj sa gasesc unde se inchide reactia. Soclul tubului este nou nout ceramic pus de mine. Si eu am suspectat asta. Am toate componentele verificate si schimbate. Daca eliminam toate astea, doar un cuplaj capacitiv intre firele sau componentele din sasiu datorat aranjamentului fizic. Ce este foarte ciudat este ca am doua aparate si amandoua prezinta aceeasi simtoma. Asta elimina foarte multe defecte izolate. Foarte putin probabil ca doua aparate sa aibe exact acelasi lucru cedat. Mult mai probabil este sa fi facut eu aceeasi greseala... am sa incerc decuplarea filamentelor cu conzi la masa. 4,7n ar fi o valoare ok? Totusi daca asta ar fi problema ar trebui sa oscileze si cand are grila in aer, nu? Link spre comentariu
crissterrian Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Problema rezolvata. Si ca de fiecare data tot mana omului strica! Bineinteles ca din vina mea. Am facut aceeasi prostie de 2 ori. Multumesc tuturor si Dl. Florin! Am pus masa si reactia negativa din secundarul trafului de iesire invers! Semnalele din reactia neg si din catod erau in faza. Deci reactie pozitiva! Am si verificat de 2 ori conexiunile din tot radioul... Pot sa dorm acum. Inca o data multumesc tuturor. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 30, 2018 Partajează Postat Noiembrie 30, 2018 Cu plăcere, ma bucur ca s-a rezolvat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum