Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme statie Storm CB100

DANI09

Postări Recomandate

Am sieu o statie Storm CB100 si nu mai merge bine de loc .Cand am cumparat-o fara calibrarea antenei care este un ML145, se auzea de la aproximativ 8Km,acum cam aproximativ 1Km si asa destul de rau.Am schimbat si antena si cablul.Am pus un SIRIO 4000, si degeaba,squelci-ul il tin foarte sus ca sa pot receptiona ceva si emite

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DANI09

8

• Rx-Tx

4

• dan cod

3

• amudsen

1

Top autori în acest subiect

Pusa pe standul de proba s-ar vedea imediat ce  are.Banuiesc ca este cineva in Buzau care are asa ceva.Asa se vede din prima sensibilitatea la receptie si puterea de emisie plus daca e stabil pe frecventa etc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am ajuns azi cu ea pe centura Bucurestiului si i-am dat-o unui baiat de acolo si a probat-o si mi-a zis ca e finalul ars un 2SC2078. Mi la inlocuit  si mi-a zis ca s-a ars din cauza ca nu a fost strans pe carcasa statiei si ca antena este prea ascunsa.Lucrez pe o masina care are paravant si antena e pusa intre paravant

si caroseria masinii si din toata lungimea antenei nu-mi ramane vizibila decat aproximativ jumatate.Sa fie asta o cauza a arderii finalului?Mi-a spus ca am swr-ul prea mare adica era undeva la 2,5.

Editat de DANI09
Link spre comentariu

Da si mi-a zis ca e mare.Mi-a aratat si pe antena lui si avea 1.2 si cand s-a apropiat cu mana de antena a inceput sa creasca chiar si la 2.3, 2.4

Editat de DANI09
Link spre comentariu

SWR-ul este mult prea mare, cauta sa pui antena undeva sa aiba camp liber, daca o "ecranezi" cu paravant si alte minuni, eficienta ei scade drastic, plus ca e posibil sa se arda din nou finalui.

Link spre comentariu

Am mutat antena pe capota masinii, nu am mai masurat-o,dar el mi-a mai umblat si la trei bobine.Cred ca avea un generator de semnal ca ma intrebat daca a umblat cineva la bobine.N-a avut cine ca am luat statia de noua.

Mi-a mai anulat si o dioda care era pe alimentare daca alimentai invers statia se ardea dioda si mi-a spus ca i s-a marit puterea statiei la 8.8W

Link spre comentariu

Mi-a mai anulat si o dioda care era pe alimentare daca alimentai invers statia se ardea dioda si mi-a spus ca i s-a marit puterea statiei la 8.8W

Mergi cu ea inapoi sa ti-o faca la puterea din fabrica pt ca de te opreste ARR ul cu trupa de la ANCOM o sa-ti puste aia o amenda de iti mai luai 3 statii de banii aia. Puterea legala in romania e 4W si de ceva timp baietii au iesit la vanatoare de posesori de statii tunate cu puteri marite.

Link spre comentariu

Oricum daca a spus ca luand jos dioda aia a marit puterea la 8,8W tipul ala e sarlatan.Multe vin si la mine modificate asa si nu pe bani putini.Sa vezi fata omului cand ii spui ca nu emite putere mai mare.

Link spre comentariu

Mi-a aratat pe un aparat,cred ca era watt-metru, ca de la 4W a crescut la 8,8W.In fine daca a umblat la acele bobine nu a modificat si alte caracteristici ale statiei?Cu crescutul puterii nu trebuia suntata rezistenta din baza tranzistorului final pentru ai mari tensiunea din baza tz final?

Editat de DANI09
Link spre comentariu

Mi-a aratat pe un aparat,cred ca era watt-metru, ca de la 4W a crescut la 8,8W.In fine daca a umblat la acele bobine nu a modificat si alte caracteristici ale statiei?Cu crescutul puterii nu trebuia suntata rezistenta din baza tranzistorului final pentru ai mari tensiunea din baza tz final?

Am asa un feeling ca nu o sa treaca mult timp si iaro sa mergi la el ca sa-ti inlocuiasca finalul. Ce a facut acum nu e decat sa traga la maxim de tranzistotul final si asta il face foarte vulnerabil la SWR crescut.

Repet, in romania puterea legala e 4W iar diferenta de la 4 la 8-10w nu se simte pe S metru. S-a mesterit aiurea ca sa-ti ia banii...

Link spre comentariu

Omul acela nu e un sarlatan chiar deloc. Intr-adevar majoritatea statiilor au pe linia de + a etajului final inseriata o dioda cu siliciu (de obicei 1N4001) pe care pica 0.7V, pusa tocmai cu scopul limitarii puterii. Daca acea dioda se scurt-circuiteaza, creste intr-adevar putin puterea. Dioda de protectie de pe alimentare (numita si anti-prost) e altceva, nu are de-a face cu puterea, dar sunt convins ca dani09 a amestecat putin informatiile primite. In ceea ce priveste suprasolicitarea tranzistorului, 2SC2078 este un tranzistor cu putere disipata de 10W, deci la 8.8W se simte ca pestele-n apa. In plus, eu cred ca la 4 w cu filtrele de iesire dezacordate era mult mai suprasolicitat decat la 8.8 W cu filtrele de iesire acordate calumea pe frecventa de lucru. Dezacordarea filtrelor de iesire este facuta intentionat de producatorii de statii ieftine pentru a mentine puterea sub 4W fara sa mai fie nevoiti sa foloseasca tranzistori de medie putere si potentiometru semireglabil pe linia de alimentare a finalului, dar este departe de a fi o metoda normala de control al puterii.

Cred ca nu este OK sa aruncam  cu noroi gratuit in colegii de breasla, numai pentru a ne ridica in slavi pe noi insine. Cred ca unul dintre cele mai mari defecte ale acesti popor este acela de a fi incapabil sa recunoasca faptul ca celalt are dreptate, de aceea nu suntem niciodata capabili sa lucram intr-o echipa. E pacat.

73 de YO6PMX

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări