Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Class T Amplifier


Postări Recomandate

Ce parere aveti de acest model de amplificator ? Vad ca pe internet e foarte multa lume care se declara multumita de prestatia lui.

 

Ati construit sau testat/folosit un astfel de amplif ? Ce parere aveti de calitatea sunetului in comparatie cu celelalte ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Clasa T este o derivatie din clasaD.

 

Personal NU vad sensul unui amplificator sub 400-500W/4 ohm in alta clasa de functionare decit AB.

 

Clasele D, sau derivate sau orice alta clasa de functionare in comutatie (excluzind clasa TD), au viteze de crestere mici si raspuns slabut la frecvente inalte peste 10Khz, datorate filtrului L-C de la iesire, si o gramada de artefacte la iesire; eu personal as folosi clasaD NUMAI la bass in domeniul 10-300Hz.

 

Ca sa te convingi de cele spuse mai sus, iata un test de la celebra firma Powersoft:

 

http://www.elforum.info/topic/91231-teste-pe-dummy-load-amp-pro-touring-powersoft-k10-si-k3/

Link spre comentariu

Eu cred ca baietii de la LabG stiu FOARTE bine ce au facut acolo.

 

Este cel mai performant amplificator audio in comutatie (clasaB cu downconverter).

 

Alin, atunci punee mina, fa unul si vezi rezultatele daca pot fi comparate cu o clasa AB.

 

Eu am vorbit prin prisma ascultarii pe boxe PRO,  a reparatiilor si a masuratorilor de dupa reparatii.

Link spre comentariu

Clasa D, clasa T, sunt folosite peste tot. Majoritatea televizoarelor LCD au finalul audio in comutatie. De-a lungul timpului am avut UCD400 de la Hypex, TA3020 inca-l folosesc pentru petreceri si acum ma joc cu TPA3116D2 care suna incredibil de bine.

Link spre comentariu

Daca ai un osciloscop, te-as ruga sa-l pui pe iesire, cu difuzor de 8 ohm ca sarcina, si sa dai frecventa de 1000Hz  sinusoidal pentru puterea de iesire de 1W (2,83vrms) apoi sa faci o poza sau o captura, pe care sa o postezi aici.

 

Ma refer la integratul TPA3116D2 la care vreau sa vad reziduurile de comutatie dupa filtrul  de la iesire L-C.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Posted Image

 

Astea sunt modulele cu care ma joc acum. Nu o sa pun poze fiindca vor fi interpretate gresit. Binenteles ca se vad ''reziduurile de comutatie''...dar are grija difuzorul sa le elimine. Asta daca scapa de filtrul din incinta acustica. Zece dolari bucata, alimentare cu o singura tensiune si putere de iesire intre doua zeci si cinci zeci watt. Sii pe deasupra se si aud bine...Binenteles ca nu pot fi comparate cu amplificatoarele de top dar comparativ cu ce am avut pana acum in clasa T sau D astea suna mult mai bine.

Link spre comentariu

La televizoare se foloseste (pentru economia de energie, si spatiu mic ocupat) indeosebi clasaD chiar si fara filtru L/C de pe iesire, tot pe premiza ca difuzorul "se ocupa" de reziduurile de comutatie, puterea fiind mica, tipic 2x10W cu 10% THD si 2x5W cu sub 0,5%THD.

 

Deocamdata in TV, transmisia digitala a sunetului se face COMPRIMAT, iar calitatea nu este una stralucita, cel putin la noi.

 

Cind vom vedea scule Hi-Fi, sau mai bine zis Hi-End, in clasaD, inseamna ori ca si industria asta s-a dus naibii, ori ca au ajuns pe la 2-3Mhz PWM, (randament mai mic fata de citeva sute de kHz) astfel incit bobinele de pe iesire sa aibe maxim 2uH si condensatorul de dupa, 100nF.

 

Testele cu semnal dreptunghiular la 10kHz si 20kHz, nu mint niciodata, nici osciloscopul, chiar daca sinusoida arata bine si urechea este incintata de auditie...

Link spre comentariu

Testele cu semnal dreptunghiular la 10kHz si 20kHz, nu mint niciodata, nici osciloscopul, chiar daca sinusoida arata bine si urechea este incintata de auditie...

Referitor la asta pot sa spun ca sunt multe amplificatoare la care sinusul arata perfect pe osciloscop iar nivelul de distorsiuni e peste 1%,deci clar nu se incadreaza in vreo clasa hi_fi.Chestia cu ,,urechea'' e si asta discutabila,depinde cine asculta si ce ureche educata are.Normal,daca nu a ascultat sute de amplificatoare,eu nu cred ca va face o deosebire intre o ,,pocnitoare'' chinezeasca si o scula hi_fi.Unii adora bass_ul altzii inaltele fine,exact ca gusturile la ...femei.Unii prefera blonde, altzii brunete ,unii femei frumoase si altzii...menajere.

Link spre comentariu

Pai cit timp exista reziduuri de comutatie la iesire, si bobina tipica de 18- 22uH la iesire urmata ce celebrul 680nF-1uF paralel pe iesirea amp, deci practic pe difuzor, te las pe tine sa reflectezi.

 

Poti urmari aceste filmulete, tese reale :

 

https://www.youtube.com/watch?v=FpeAOjQMy3I  in special de la sec 58, unde avem o tensiune de aproape 4Vrms la iesire.

 

https://www.youtube.com/watch?v=flkGIeehOyY  in special de la minutul 2.

 

Daca dupa ce vezi filmele, esti impacat psihologic ca acele artefacte nu sint audibile, si nu "coloreaza" sunetul initial, ramine la latitudinea ta sa consideri ca un amplificator in comutatie, fie el clasa D sau T poate sau nu poate fi "incadrat" Hi-Fi.

Link spre comentariu

., marea problema la amplificatoarele in comutatie, inafara de filtrul L/C de pe iesire, este faptul ca o data ce cresti frecventa de comutatie, cresti si pierderile pe etajul final.

 

Cum chalenge-ul actual in PRO este raportul cit mai mare de wati obtinuti/Kg/wati consunati, a se intelege randament cit mai mare si greutate cit mai mica, cresterea frecventei PWM nu este justificabila la puteri mari deoarece marele atou al amplificatoarelor in comutatie, RANDAMENTUL, s-ar pierde.

 

Ei au ajuns la un compromis, acesta situindu-se intre 250 si 500Khz PWM, pe care l-au perfectionat cit au putut de mult, insa au cam ajuns LA LIMITA.

 

In domeniul PRO, Labgruppen au facut clasaTD, desi initial a fost facuta de Yamaha daca nu ma insel, Labruppen cu al lor Flaghip Series, FP2600 si 3400, care lucrau la 614kHz
PWM.

 

Mai sus de aceasta frecventa nu prea am vazut in domeniul PRO.

 

Iar in domeniu sub 500W, nu vad de ce s-ar chinui sa urce PWM-ul la 1,5-2,5 Mhz, cind o clasa AB de calitate este net superioara audio, oricarei clasa in comutatie...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări