Letcon Postat Iulie 7, 2014 Partajează Postat Iulie 7, 2014 Nu oricine ar fi facut lucrul asta...mai ales gratis,bravo. Majoritatea acuzau piesele de proasta calitate,finali fake si etc...cand de fapt era clar ca exista erori de montaj din partea proprietarului. Rabdarea,simtul de raspundere,meticulozitatea...etc.nu se dobandesc peste noapte,deci probabil nu o sa vedem prea curand minuni,dar cine stie... Link spre comentariu
vergil Postat Iulie 7, 2014 Partajează Postat Iulie 7, 2014 (editat) Salutari. Asa cum s-a stabilit aici: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1007474 Si aceasta placa dimpreuna cu cea de la MP100 a venit la mine pentru punerea in functiune ( ambele gratis ), la MP100 am prezentat concluziile AICI, la asta de la leach, dupa cum urmeaza. Am verificat-o azi si asa cum ma asteptam erori din partea lui @Cristian care a reusit sa inverseze toti tranzistorii mici ( colectorul cu emitorul ), problema a fost ca a folosit BC-uri care au dispunerea pinilor invers fata de cei pentru care placa a fost conceputa, nici macar nu m-am mai apucat sa-i verific, am inlocuit direct toti tranzistorii de pe placa ( mai putin a 2-a pereche de prefinali, cei mai mari ) cu altii noi de la mine, i-am pus de asemenea toti electroliticii noi, am inlocuit si toti ceilalti condensatori ( mai putin unul pe care nu l-am gasit nou pe la mine ) cu altii noi, am inlocuit si cele 4 diode de la superdioda si le-am conectat cu niste fire deoarece ele trebuiesc fixate cumva pe radiatorul finalilor, am mai inlocuit si alte diode mai mici unde la una din ele reusise sa puna zenner in loc de 4148, i-am pus componentele care mai lipseau ( scoase de el ), tot noi evident, nu mai zic de reparatiile pe cablaj, destul de multe puncte de lipit exfoliate, lipituri... stiti voi deja cum... dupa alte verificari de ultim moment am pus de proba o pereche de finali de la ST si am alimentat, evident ca a functionat ok din prima, offset-ul este undeva sub 20mV, iar curentul de mers in gol se regleaza ok, si aici @Cristian iarasi ai comis o micuta eroare, pe langa faptul ca nu ai pus semireglabil multitura ci unul orizontal ( ceea ce din punctul meu de vedere n-are ce sa caute la superdioda ) ai pus si la o valoare mai mica decat cea pentru care schema a fost proiectata, ceea ce inseamna ca si la reglaj minim al curentului de mers in gol, totusi acesta putea fi de fapt destul de mare... ti-am pus o multitura de 5k ( evident tot noua ). Am sacrificat practic o zi de lucru pentru placa asta, si am inlocuit mai bine de jumatate din componente si la ea, tot ce am scos de pe ea vei primi intr-o punguta inapoi, nu te costa nici asta nimic, vreau insa sa imi promiti ca pe viitor vei fi MULT MAI ATENT, si ca nu te vei mai grabi, nu este posibil sa faci atatea erori si sa speri ca montajul mai poate functiona, te uiti de zece ori daca e nevoie, inainte sa pui o piesa ca sa fii sigur ca o pui unde trebuie. Nu am testat in sarcina deoarece sursa cu care testez eu are iesiri simetrice putin peste 30V pe ramura, ori mie mi se pare cam putin pentru schema asta unde as recomanda minim 45-50V pe ramura pentru ca testele sa fie relevante, deasemeni la alimentarile astea vor trebui fie sarcini de minim 8 Ohm fie 2 perechi de finali, asta tu alegi. Asa arata placa ta: Un om de onoare .Fara cuvinte , sînt de prisos . Mulți avem de invațat , despre dedicare . Editat Iulie 7, 2014 de vergil Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 7, 2014 Partajează Postat Iulie 7, 2014 Va multumesc pentru aprecieri. Am simtit ca are nevoie de ajutor, ca-si doreste mult ceva ce pentru multi audiofili poate fi ceva banal, si nu are suficienta pregatire dar mai ales componente, nu am uitat ca la randul meu si eu ma chinuiam cu componente recuperate candva, si vreau ca asta sa fie o experienta si pentru el ( si de ce nu, si pentru alti incepatori ), sa se inteleaga faptul ca recomandarea de a folosi componente noi, nu este doar o fita ci o necesitate, riscul de componente defecte sau devalorizate sever, scade dramatic folosind totul nou, chiar si fara sa mai fie masurate fiecare in parte ( desi eu recomand ca de fiecare data, fiecare componenta sa fie masurata ), eliminand riscul cauzat de eventuale componente neconforme, sansele de succes la asamblarea unui montaj cresc simtitor, chiar si pentru cei mai convinsi incepatori. Eu cred ca rabdarea cat mai multa este principalul actor al succesului, asa cum @Letcon foarte bine subliniaza, anumite calitati nu vin peste noapte, ci se castiga in timp, de aceea trebuie sa ne acordam oricat timp este necesar pentru a fi siguri ca nu am comis erori importante care pot compromite iremediabil montajul la care lucram. 1 Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iulie 7, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2014 (editat) Salutari. Asa cum s-a stabilit aici: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1007474 Si aceasta placa dimpreuna cu cea de la MP100 a venit la mine pentru punerea in functiune ( ambele gratis ), la MP100 am prezentat concluziile AICI, la asta de la leach, dupa cum urmeaza. Am verificat-o azi si asa cum ma asteptam erori din partea lui @Cristian care a reusit sa inverseze toti tranzistorii mici ( colectorul cu emitorul ), problema a fost ca a folosit BC-uri care au dispunerea pinilor invers fata de cei pentru care placa a fost conceputa, nici macar nu m-am mai apucat sa-i verific, am inlocuit direct toti tranzistorii de pe placa ( mai putin a 2-a pereche de prefinali, cei mai mari ) cu altii noi de la mine, i-am pus de asemenea toti electroliticii noi, am inlocuit si toti ceilalti condensatori ( mai putin unul pe care nu l-am gasit nou pe la mine ) cu altii noi, am inlocuit si cele 4 diode de la superdioda si le-am conectat cu niste fire deoarece ele trebuiesc fixate cumva pe radiatorul finalilor, am mai inlocuit si alte diode mai mici unde la una din ele reusise sa puna zenner in loc de 4148, i-am pus componentele care mai lipseau ( scoase de el ), tot noi evident, nu mai zic de reparatiile pe cablaj, destul de multe puncte de lipit exfoliate, lipituri... stiti voi deja cum... dupa alte verificari de ultim moment am pus de proba o pereche de finali de la ST si am alimentat, evident ca a functionat ok din prima, offset-ul este undeva sub 20mV, iar curentul de mers in gol se regleaza ok, si aici @Cristian iarasi ai comis o micuta eroare, pe langa faptul ca nu ai pus semireglabil multitura ci unul orizontal ( ceea ce din punctul meu de vedere n-are ce sa caute la superdioda ) ai pus si la o valoare mai mica decat cea pentru care schema a fost proiectata, ceea ce inseamna ca si la reglaj minim al curentului de mers in gol, totusi acesta putea fi de fapt destul de mare... ti-am pus o multitura de 5k ( evident tot noua ). Am sacrificat practic o zi de lucru pentru placa asta, si am inlocuit mai bine de jumatate din componente si la ea, tot ce am scos de pe ea vei primi intr-o punguta inapoi, nu te costa nici asta nimic, vreau insa sa imi promiti ca pe viitor vei fi MULT MAI ATENT, si ca nu te vei mai grabi, nu este posibil sa faci atatea erori si sa speri ca montajul mai poate functiona, te uiti de zece ori daca e nevoie, inainte sa pui o piesa ca sa fii sigur ca o pui unde trebuie. Nu am testat in sarcina deoarece sursa cu care testez eu are iesiri simetrice putin peste 30V pe ramura, ori mie mi se pare cam putin pentru schema asta unde as recomanda minim 45-50V pe ramura pentru ca testele sa fie relevante, deasemeni la alimentarile astea vor trebui fie sarcini de minim 8 Ohm fie 2 perechi de finali, asta tu alegi. Asa arata placa ta: Maine, ea si cealalta de la MP100 vor pleca catre tine. Bafta. Salutare. Nu am ce sa mai spun. Arata ok, functioneaza ok . Ce pot sa spun...ca Marian, mai rar. Te ajuta chiar daca nu te cunoaste...gratuit. Cel mai important...Nu a uitat de unde a plecat.Altii si sa iti raspunda la o nelamurire vor platiti, daramite sa trimiti montajele la ei, sa sacrifice din timpul personal si sa mai si puna piese NOI de la ei.... Si rabdarea lui vad ca e aproape imbatabila....Pot sa spun ca din aceasta experienta am avut ce invata. Dupa cum ai observat, am construit deja ''statia de lipit'' pe care am postat-o in topikul tau. Ca de obicei, Marian iar va surprins pe toti, ''dapai'' pe mine. Ce-i cert, acum abea astept sa le primesc, sa le reglez si sa le ascult. Apoi trecand la duplicarea unuia din module si un amplificator complet. Un coleg de care acest forum chiar are nevoie...si de ce nu, de mai multi. Ma voi stradui pe cat posibil, sa pun accent pe calitate, nu pe cantitate, cum faceam pana acum. Cand am realizat montajele, le faceam foarte in graba . Atunci mergea pe vorba romanului...''Las' ca merge si asa''. Editat Iulie 7, 2014 de cristian_98 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2014 Partajează Postat Iulie 7, 2014 Ca sa ai rezultate si satisfactii (mai ales), trebuie sa pui mare pret pe CALITATEA componentelor, si a EXECUTIE! Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iulie 7, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2014 E clar. M-am invatat minte cu asta. Nu conteaza asa mult cantitatea ci CALITATEA si a componentelor si a executiei, care, se pare ca o voi deprinde in timp. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 In principiu as fi de acord cu Leco, adica este bine sa se foloseasca componente de calitate cat mai buna, totusi in regim de amator nu intoteauna este posibil asa ceva, eu stiu bine asta, si cazul de fata este o dovada, pur si simplu nu toti isi permit componente scumpe, sintagma "suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine" este doar un snobism de cele mai multe ori, sa nu se inteleaga ca as promova folosirea de clone sau fake-uri, dar asa cum observati sunt destui cei care nici macar amaratele de rezistente banale nu si le permit noi, eu inteleg prea bine asta, am fost candva unul din ei, totusi este recomandarea mea ca de fiecare data sa se foloseasca doar componente noi, si cele recuperate care totusi se folosesc, sa fie foarte atent verificate, chiar si de la mivarom, tot e mai bine decat sa pui piese vechi, rezistente cu pini oxidati, electrolitici devalorizati sau poate deja uscati, etc... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Da Marian, sint multi care nu isi permit componente de calitate, insa trebuie sa inteleaga ca exista o balanta intre componente de joasa speta si cele originale, in special la semiconductoare. In avantajul omului, spune tu in ce parte ar trebui inclinata balanta, astfel incit sa nu arunce banii pe geam, aiurea, indiferent ca este incepator sau avansat. Poate multi gindesc, lasa domne, sint incepator, si e pacat sa trosnesc piese de calitate, experimentez cu cirucuri. De cele mai multe ori, tranzistorii contrafacuti creeaza probleme (nu neaparat ca se strapung), oscilatii sau tensiuni aiurea, care "ne maninca zilele", genul de problema sau defect, "tranzistorul arata bine la masuratoare", si totusi nu functioneaza cum trebuie, CE ARE? Da, aici sint de acord sa experimentam cu rezistente si condensatori recuperati de prin diverse placi, verificate (masurate) OBLIGATORIU inainte de montajul lor pe placa, dar totusi tranzistorii ar trebui de calitate. Si eu acum 35 ani, foloseam rezistente Romanesti recuperate de pe placi de Tv dezafectate sau aparate de radio, si electrolitici "butoiase gri",, si o data mi-am luat-o din cauza unor rezistente decalibrate (valoare marita mult), si electrolitici cu,,, curenti de fuga mari sau chiar intrerupti. De atunci am masurat fiecare piesa recuperata pe care o foloseam. Marele avantaj de atunci, era ca nu existau componente contrafacute, si pina si cei mai slabi tranzistori Romanesti, chiar si rebuturile ce se vindeau sub forma de diverse kit-uri si montaje electronice, erau mult mai bune decit clonele actuale... Remember tranzistorii SNC1, SPC1, SND1, SPC1 si SN100? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Daca unii nu-si permit sa cumpere rezistentele ( care de altfel sunt totusi destul de accesibile ) atunci ce te face pe tine sa crezi ca si-ar permite sa investeasca cateva sute de lei numai in etajele finale?... De acord, la proiecte avansate si pretentioase ( cum ar fi SARA sau altele din gama hi-fi ) e pacat sa te zgarcesti si sa le insulti folosind finali luati de la mivarom, nu are rost sa te apuci de asa ceva daca nu esti dispus sa investesti un buget considerabil, insa la proiecte simple si lipsite de pretentii ( cum spre exemplu este MP100 al meu ) se pot face si compromisuri, tocmai datorita simplitatii. Ideea este insa sa stii si unde sa faci compromisuri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Corect! Am patit acum vre-o 6-8 ani cu un lot de tranzistori (10 perechi cumparate NU zic de la ce magazin "clasic"), tranzistori "japonezi" sau mai bine zis "vaporezi", de semnal mic, sa am offseturi condiserabile, la iesire la niste teste facute... Ultimul gind a fost ca sint trz naspa (3,x lei bucata, pret totusi normal), si in final am decis sa inlocuiesc "toti trz din fata"cu 2N5401 si 2N5551. Offset sub 10mV, instant, de la 200-400mV care "nu erau reglabili stabil spre 0", initial)... I-a mincat "patentul", si de atunci am zis ca, SEMICONDUCTOARE, nu mai comand decit de afara de la firme serioase. Nu comandasem de acolo pentru ca erau mai ieftini, ci din comoditate, si graba... Link spre comentariu
zal Postat Iulie 8, 2014 Partajează Postat Iulie 8, 2014 Am adunat în timp cutii întregi de piese originale doar din ce casam, audio luate de mine ptr reparat şi şasie tv luate pe bani puţini de la firme. Evident că orice folosesc e verificat la sînge şi foarte rar cumpăr cîte ceva. Avantajul e că nu mai trebuie să prospectez prin piaţă pînă găsesc ceva original (bani, timp, nervi), asta e tot mai rar în zilele noastre. Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iulie 14, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2014 Gata. Am primit modulele, si pe aceasta cale vreau sa-i multumesc lui Marian, pentru efortul depus. Impresii. Functioneaza ambele, fara nici un fel de problema, estetic...sunt foarte ingrijit lucrate. O mica intrebare. Cum pot prinde diodele pe radiator? Sau, mai preferabil, cum se poate adapta un tranzistor acolo, nu de alta, dar mult mai usor se prinde pe radiator. Daca se poate? Leach-ul l-am alimentat simetric la 40Vcc, se comporta ok, suna foarte bine. Cat mai curand vreau totusi sa cumpar finali originali in alta capsula fata de TO3, deoarece am un radiator maricel pe care au fost niste tranzistori in T247. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Montajul de reglare al biasului contine si un tranzistor insa pe post de "senzor" de temperatura se folosesc acele diode deoarece nu intreg ansamblul etajului final este montat pe radiatorul principal ci doar finalii, se foloseste configuratia asta pentru o compensare termica corecta a etajului final ( desi mie mi se pare usor supracompensat ). In principiu le poti fixa cu ajutorul unui surub care sa stranga o clema si care la randul sau sa fixeze diodele pe radiator, recomandabil este sa pui pasta siliconica pe radiator in locul unde pui diodele. Nu trebuie sa strangi exagerat, pasta va asigura un contact termic destul de bun si fara presiune foarte mare, orcum contact termic ideeal nu pot avea cu niste diode in capsule rotunde de plastic cum sunt astea. Nu prea merge cu un singur tranzistor ca si senzor termic tocmai datorita structurii etajului final. Link spre comentariu
Letcon Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Daca dai niste gauri mai exacte poti sa le prinzi destul de usor,ca in imagine: http://pi-amp.com/Pi-Amp/images/50.jpg Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 ...cum se poate adapta un tranzistor acolo... Puteti sa încercati înlocuirea diodelor cu niste tranzistoare BD având baza conectata la colector. Acestea se monzeaza mai usor (izolat) dar au si capacitatea fata de radiator (=masa) mai mare decât diodele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum