MifTy Postat Noiembrie 27, 2006 Partajează Postat Noiembrie 27, 2006 mai bine apelaţi la soluţia lui niq_ro.pe vremea lu ceaşcă adăugam la tizană şi o picătură de mină de pix (preferabil verde)...de folosit se folosea după ce se dizolva ca lumea mixtura... şi treaba se făcea RAPID!! altfel rămâneai cu vata lipită pe cablaj... :yawinkle: partea mişto e că chestia aia... dacă e mai saturată, aşa, se poate folosi ca "cerneală" pentru cablaje!!!numai că se întinde cu peniţă rondă (peniţa aia trebuia spălată periodic, că se năclăia rău...), şi trebuie desenat rapidos... (oricum, după ce făceai 5-6 cablaje, ştiai cam cât timp poţi s-o lălăi, şi ieşea ok din prima...).ce nu se putea face cu peniţa aia rondă... oricât ai fi vrut, nu ţinea să bagi trasee între pinii integratelor. asta o făceai după ce se mai usca niţel, treceai cu un vârf de scobitoare pe unde trebuia să NU ai cupru... Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 28, 2006 Partajează Postat Noiembrie 28, 2006 Merci Flor, metoda asta nu o stiam si pare interesanta. Am sa o incerc sa vad la ce rezultate ajung.Cu placere. Ma voi repeta. Cheia succesului consta in:a) pregatirea atenta a placii.b) plimbarea uniforma a tresei. c) intuirea momentului cand varful letconului s-a racit si nu mai transmite caldura suficienta spre tresa. Atunci apare pericolul ca instinctiv sa ridici tresa si sa dezlipesti traseul/traseele.Mi se pare o auto lauda sa atasez niste fotografii cu cablaje stanate de mine conform procedeului descris anterior.Nu uita sa iti faci mana pe un cablaj vechi. Orice ai la indemana, prin sertarul "mortilor", chiar si o placa de tv, radio, pe care smirgheluit-o si prelucrat-o cum am descris. Succes si incredere in tine. Ce altii s-au nascut invatati? Si nu au distrus nimic in viata lor? Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 28, 2006 Partajează Postat Noiembrie 28, 2006 OK Flor , este in regula. Pentru convingere puteai sa pui si poze. Chiar daca seamana a lauda, mi se pare binemeritata. Uneori vazind ca altii pot - de ce nu as putea si eu? Cind am pus intrebarea stiam sigur ca mai sint oameni care au si ei metodele lor, iar daca acestia le-au expus, iata ca am mai invatat inca ceva. Link spre comentariu
adynis Postat Noiembrie 28, 2006 Partajează Postat Noiembrie 28, 2006 sa pui poze si cu acele trese pe care eu nu mi le inchipui cum arata :rolleyes: Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 29, 2006 Partajează Postat Noiembrie 29, 2006 dacă e vorba de tresa de cupru împletită a vechilor cabluri TV, e jale...voi aţi mai văzut de vânzare aşa ceva?? că io n-am mai văzt decât d-alea cu "staniol" înfăşurat pe plasticul firului cald... Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 29, 2006 Partajează Postat Noiembrie 29, 2006 ..Am topit cositor intr-o tava de fier, si am scufundat o parte a cablajului in ea. N-a iesit mare lucru, folia s-a exfoliat, cablajul s-a inegrit si am facut miros urit in casa...Pe vremea mea -mosule ce tanar esti- am avut colegi care lucrau la Electronica, ICCE, FCE, Dzeu sa le odihnesca si sa-i trasneasca pe cei care le-au falimentat,..De la ei stiu ca pt cositorire se folosea metoda valului. Adica placa era pusa pe un suport mobil si "plimbata" deasupra unei cuve cu fludor topit. Prin deplasarea cu un motor a unui palete, evident termorezistente, care era imersata la o adancime corespunzatoare, se creeza un val de fludor ce atinge cablajul si terminalele. Pe varful valului nu au cum sa ramana impuritati care sa afecteze sudura. Timpul de contact intre val si terminale@padul de care vor fi lipite este critic. Prea mult se arde cablajul sau piesa, prea putin lipitura rece. Asa ca majoritatea defectelor de la Electronica erau provocate de sudurile reci. Mai ales in zonele calde, trafo chopper, cu pini grosi..Agregatul respectiv este o mica"uzina" care care controleaza la "sange" temperatura fludorului, viteza de deplasarea a placilor care produceau valurile si a cablajelor care trebuiau sa fie sudate, etc.Sa fie clar. Placa nu era scufundata si supusa unei temperaturi care ar fi inegrit-o. Pt ca inegrirea inseamna carbonizare, adica scaderea proprietatilor izolatoare, "fuga " curentului, exfolierea, descarcarea intre trasee, etc, etc..Prin '84-85 a aparut o carte "Tehnologia lipiturilor" scrise de un fost profesor de al meu, Bacivarof. Acolo veti gasi amanunte.Prin '99 am citit o serie de articole -parca in jurul numerelor 30- in revista "Electronica Azi" -nu stiu daca mai apare-, in care o dna ing - nu i-m retinut numele- de la Electromagnetica spunea ca ei au in fabrica lor o --linie de productie care cuprinde a si cositorea automata a pieselor. Inclusiv pt SMD-uri.In "raposata" revista ConexClub a fost serie de articole despre cositorirea industriala. Scrise de colectivul specializat al Facultatii de Electronica din Bucuresti..(CETTI, cautati site-ul lor). Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 29, 2006 Partajează Postat Noiembrie 29, 2006 dacă e vorba de tresa de cupru împletită a vechilor cabluri TV, e jale...Daca nu ai cablu Tv cu ecran bun, te orientezi spre un cablu audio. Sau din mai multe...Idea sa obtii un snop mai grosut, ca sa poti sa il latesti la circa 10mm. Iar ca lungime, 70mm mi se par suficienti..Evident ca vorbesc despre tresa, nu despre.. Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 29, 2006 Partajează Postat Noiembrie 29, 2006 M-am starnit. Dar dupa lipire, cu acoperiti traseele cu ceva sa arate mai bine? Evident ca in afara de clasicul lac..Cum ii zice substantei, cat co$ta, si de la ce magazine. Ati folosit-o voi sau doar ati auzit, ati vazut-o, observatii, comportarea la o dezlipire si recositorire.Remarc ca a iesit un fel de curs practic in care se transmite experienta. Link spre comentariu
wolf Postat Noiembrie 30, 2006 Partajează Postat Noiembrie 30, 2006 Ce spuneti de "solder mask " !??....asta inainte de lipire. :supz: ... poate in regin de amator pare un SF dar se poate face ...chiar am reusit!!! :supz: ... cu mare succes :supz: ...si are aceleasi propietati mecanice, termice si vizuale ca si cel facut de fabrica :partyman: .... Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 30, 2006 Partajează Postat Noiembrie 30, 2006 Ce spuneti de "solder mask " !??....asta inainte de lipire. :supz: ... poate in regin de amator pare un SF dar se poate face ...chiar am reusit!!! :supz: ... cu mare succes :supz: ...si are aceleasi propietati mecanice, termice si vizuale ca si cel facut de fabrica :partyman: .... amănunte!!! :prayer: Link spre comentariu
wolf Postat Noiembrie 30, 2006 Partajează Postat Noiembrie 30, 2006 sorry !!!... nu pot da amanunte ...inca sunt in teste cu metodele de aplicare , si nu o sa fac publica asemenea metoda inca ..... oricum mai interesativa, este o anumita firma care produce si vinde asemenea kituri de solder mask pt amatori .... numai ca costa o avere ... :partyman: Link spre comentariu
sofian Postat Noiembrie 30, 2006 Partajează Postat Noiembrie 30, 2006 exista solder mask (rosu albastru,verde) care este fotosensibil la UVsi se procedeaza exact ca si cum ai face cablajul cu spray fotosensibileu am acasa solder mask verde da nu il folosescam cumparat si eu asa ptr probe si va pot spune ca nu merita sa te murdaresti pe miini ptr una bucata pcb Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 Am eu o metoda copiata ce iesi mai eftin decat cu plimbatul tresei pe placaPutem arginta placuta tzinand-o 10-30 minute intr-o solutie uzata de fixativ fotograficFixativul fotografic se gaseste f usor la fotografi ai batrani care se mai acupa au Link spre comentariu
adynis Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 Am eu o metoda copiata ce iesi mai eftin decat cu plimbatul tresei pe placaPutem arginta placuta tzinand-o 10-30 minute intr-o solutie uzata de fixativ fotograficFixativul fotografic se gaseste f usor la fotografi ai batrani care se mai acupa auSi daca tii placuta in acea solutie, ce se intampla practic ? Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 Se acopera cu un strat argintat peste cupru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum