Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce acopar traseele dupa ce am terminat de facut cablaju?

cristitranca

Postări Recomandate

• Răspunsuri 113
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

12

• Stefan

11

• Flor

9

• GeoMar

7

Top autori în acest subiect

Acetona are si apa in ea....muuulta apa...si nu cred ca vei reusi prea usor sa dizolvi. Incearca sa pui o sticluta de acetona intr-un vas putin mai deschis si da-i foc....vei ramane uimit cand vei constata ca mai mult de jumatate este apa....(eu am testat).E adevarat ca in urma arderii complete rezulta CO2 si apa, insa apa e sub forma de vapori si se degaja...nu lichida :rolleyes: Go for alcohol (si la spirt e valabila faza cu acetona, insa apa e in proportii mai mici. La spirt colorantul e elementu' "perturbator")

Link spre comentariu

eu am dizolvat intro sticluta de acetona de cati mililitri of fi avand una daia mica 2 bucati de colofoniu. a iesit destul de vascos si de bine ca sa pot aplica pe cablaj. in acetona de dizolva mult mai mult decat in spirt. asa am constatat eu cel putin. pt spirt terbuie sa il pisez ca sa se dizolve mai repede, si mai raman granule mici.ai putea sa incerci cu ambele metode sa vezi care iti place mai mult.

Link spre comentariu

Eu folosesc colofoniu dizolvat intr-o benzina usoara (nu auto) si aplic solutia asta cu o pensula. Se evapora repede, nu ramane lipicioasa si pana ajung sa plantez piesele si sa le lipesc (trece ceva vreme) nu se oxideaza placa.

Link spre comentariu

Cineva zicea de stanare, apropos, voi cum faceti stanarea asta? Cu letconul, pistolul de lipit, chimic? Eu am incercat si cu letconul dar si cu pistolul si in ambele feluri nu-mi iese un mat curat. Aveti vreo idee?

Link spre comentariu

eu curat cu smirghel fin cablajul si apoi topesc cositorul cu pistolul de lipit pe trasee, apoi inmoi un betigas de urechi in solutia de sacaz dizolvat in spirt medicinal (pe care o tin intr-o sticluta inchisa etans)..

Link spre comentariu

Merge dar ramin dire. Eu curat cu smirgheln fin, acopar cu un strat de saciz diluat si apoi cu virful pistolului de lipit intind cositorul. Merge, nu zic nu, dar ramin dire. Daca s-ar putea si mai bine...

Link spre comentariu

Nu stiu cati zeci sau chiar sute de km de trasee am cositorit folosind o tresa metalica-scoasa dintr-un cablu coaxial, de orice fel, - si un ciocan de lipit de putere mare minim 100W. Evident ca se incepe cu smirgheluirea, se continua cu curatarea de praf si apoi acoperirea cu flux, adica sacaz dizolvat in alcool, exact cum s-a spus mai sus.Tresa se indoaie, se trece prin flux, apoi se pune letconul pe varful ei si se imbiba cu flux. Dupa care se plimba, dar fara pauza. Ideea e sa "simti" cand s-a racit varful. Pt ca ca daca vei ridica si tresa vei trage si traseul...Asa ca daca vezi ca nu mai merge, lasi tresa pe cablaj, se raceste un pic, apoi pui din nou varful letconului, incarcat cu fludor. Si cand acesta s-a tranferat, atunci incepi sa cositoresti mai departe. Datorita tresei nu vor apare dare ca aratura unui tractor. Proba se face pe o bucata de hartie, care trebuie sa ramana intacta. Sau pe obraz..Practic eu folosesc o tresa de cam 40cm lungine. Storcesc cele 2 capete, pe unul in infasor intr-o hartie mai groasa, ca sa nu ma arda la mana. Al doilea e folosit la cositorirea.Nu conteza din ce-i facut cablajul, sticlo sau pertinax. Tresa ofera o suprafata mai mare de contact, si daca o misti, Evident ca mi-am facut "mana" se face pe un cablaj vechi, prelucrat ca mai sus. La inceput veti "ridica" dupa care veti fi uimit de cat de simplu este. Pot arata trasee de 12mls, sau chiar mai subtiri, si apropiate, cositorite astfel. E o chestie de rabdare si adaptare la scule. De aia am zis letcon de 100W. Dar si el se raceste asa ca sunt atent si cand simt ca nu mai trage, cridic usor atat tresa cat si varful de pe ea. Asa ca nu am cum sa distrug ..Succes si incredere in voi.

Link spre comentariu

Am facut si eu un test oarecum asemanator. Am topit cositor intr-o tava de fier, si am scufundat o parte a cablajului in ea. N-a iesit mare lucru, folia s-a exfoliat, cablajul s-a inegrit si am facut miros urit in casa.E complicat ce vrei sa faci doar ca sa arate bine cablajul. Mai bine mergi pe o metoda de cositorire ieftina si te concentrezi pe felul cum realizezi cablajul cit mai estetic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări