Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

statie de lipit originala

luc

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• luc

3

• cristitranca

3

• Extasy2525

2

• ice:>)

2

Top autori în acest subiect

Vizitator florinica

salutare nu-ti bazaie letconul sau variatorul cand nu esti la sarcina maxima??am facut si io unul asemanator dar imi bazae ceva cand variatorul nu e la putere maxima :( nu stiu daca e variatorul sau letconul

Link spre comentariu

nu bazaie nimic,regulatorul pleca de pe la 30v(are un histeris bun),am testat si pe o bormasina si merge chiar bine(acum nu stiu cat timp),dar in cazul letconului chiar nu sunt pretentii asupra formei de unda

Link spre comentariu

in aer liber? cam 5-8 gradeasta nu e un neajuns fata de una scumpa,oricat ar fi de ,,figuranta''explicatia este ca indiferent de stabilizare intervine puternic rezistenta termica rezistenta-varf.reactia este direct dictata de aceasta rezistenta termica...deci e o reactie puturoasa care nu face fata unui regim tranzitoriu aer liber -contact cositor(mai consistent).caz concret:se stabilizeaza temperatura la o anumita valoare prestabilita ,apoi infingi varful letconului direct intr-un bulgare de cositor.in acest moment temperatura varfului este absorbita rapid de cositor,senzorul din varful letconului simte acest lucru si informeaza cicuitul care creste tensiunea pe rezistenta care,la randul ei face transferul de caldura ptr a compensa pierderile.tot acest proces inregistreaza pierderi la transferul de energie termica intre rezistenta-varfsi cand ne intereseaza cel mai mult stabilizarea decat atunci cand topim ceva..tocmai atunci nu avem parte de ea :smt005 deci sistemul meu e ceva mai prost la stabilizarea in gol(aer liber),iar in practica da rezultate identice cu o statie profi :smt003

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Bazaitul se produce in variator; cica se reduce daca ii adaugi o inductanta serie cu sarcina. La letcoanele "adevarate", traductorul e chiar in varf; de fapt, inertia nu e la nivelul varf-traductor (in fond traductorul are o masa destul de mica in raport cu varful) ci la transferul caldurii de la rezistenta la varf (sectiunea de transfer e mica si izolatia rezistentei incetineste si ea transferul) Cred ca alimentarea letconului printr-un transformator 220/24 bine izolat plus regulator da o scurtare a timpului de raspuns (desigur cu cresterea corespunzatoare a costurilor, dar fiecare performanta are un pret!)Personal prefer pistolul: e rece, nu are nevoie de timp de incalzire, fenomenul e "inghetare" la lipituri marisoare e altfel, ai scurt....Toate cele bune!

Link spre comentariu

aceeasi chestie o am si eu.....numai ca eu am 2 doze de priza puse pe o sipca de lemn si in ele puse o priza si un variator :) , nu mam gandit la chestia asta sa le bag intro cutie.....a fost o chestie facute pe moment si in garba ca aveam nevoie de el :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

buna ideea, eu imi fac singur acum un variator cu triac. inafara de varierea puterii unui ciocan de 220V vreasu sa fie statie si pt un Pensol SL10. o sa termin curand dubla statie, in aceeasi carcasa de sursa. apropo, ar merge sa pui un suport de letcon dinala cu arc, sa arate ca o statie de lipit klumea

Link spre comentariu

Baieti da un afisaj ceva?eventual un senzor de temperatura??????im sa arate mai deosebit cred ca ar merge si un votmetru digital legat in paralel pe variator :yawinkle:

eu chestia asta am facuto pt un ciocan de lipit care am dat vreo 3 lei pe el, crezi tu ca se merita o investitie asa de mare pt un nimik? .....eu zic ca ciocanul asta e multumit si cu atata.:)
Link spre comentariu

un variator tot pt 220V ,dar e mai ieftin daca il faci singur. un variator e vreo 8 RON, pe cand un triac, un diac si un potentiometru, puse si pe placa nu depasesc 5 RON. dar daca bagi ciocanu intr-un cositor gros, caldura e absorbita, si montajul nu stie(deaia vreau sa fac pt un SL10, care o sa-l utilizez la chestii importante: smd, radiuri, tvuri computere) , dar imi fac si un variator cum ai tu, pt chestii facute de mine, chestii neimportante

Link spre comentariu

Im da scopul e atins..... dar daca ai mai avea si o minibormasina la 220 fara reglaj de turatie;) cred ca ar mai merge un voltmetru si e bine totusi un loc de upgrade....Oricum felicitari.....pt montaj...vroiam sa-mi iau o statie profesionala de lipit dar dupa rezultatele obtinute la montajul tau....parca nu ma mai indur sa dau atata morman de banii:) totusi cred ca o sa pun ceva valori de temperatura pe variator dupa ce masor cu o sonda de temperatura...cam in cat timp ajuge letconul la o temperatura stabila????

Link spre comentariu

la mine cam in 5 minute jumate ajunge la o temperatura stabila, in cazul cresterii, in cazul scaderii trebuie mai mult timp, vreo 7 minute, ca sa fii sigur. ca sa faci un experiment trebuie putina rabdare. eu am testat cu variatorcu triac cam dupa 5 minute invarteam de potentiometru, masuram tensiunea si asteptam 5 minute sa vad cat de mult s-a incalzit. 5 minute de asteptare cred ca sunt de ajuns

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări