bumsound Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Vreau sa imi fac o lanterna de dimensiuni reduse si greutate scazuta, pe care sa o folosesc in timpul zilei prin oras, nu trebuie sa fie puternica, doar foarte stralucitoare. Pt sate si paduri am un far cu 3 x XML-T6 de la CREE. Ceva idei? Link spre comentariu
Alexutz Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 (editat) Ledurile au nevoie de curent constant. Desi exista lanterne cu rezistenta inseriata cu ledul, solutia e pe departe de a fi onorabila. In primul rand, ca sa asigure un curent relativ constant, pe rezistenta trebuie sa ai acea cadere de tensiune care sa o infierbante suficient si sa-i creasca temporar valoarea, deci pierderi termice si led nefolosit la putere nominala. In lanternele chinezesti cu 3 baterii AA/AAA sau cu element LiIon pe rezistenta cad 0.2-1V.Treaba cu rezistenta merge pana in 3W si turand ledul pe la 50% din curentul maxim.Spui ca vrei "o lanterna de dimensiuni reduse si greutate scazuta". Asta reduce mult combinatorica posibilitatilor:-un led pe 3.4V gen Cree XM-L, scc si un curent maxim pe la 700mA, unde ledul are eficienta maxima. Poti sa pui si alte leduri, dar curenti mari inseamna radiator/carcasa lanterna voluminoasa, grea...-un MK-R cu un buck, si cauti pe ebay drivere pentru el. E in variante pe 6 si 12V. Ar merge pe 6V cu 2x18650LiIon, dar te complici putin...-SST-90 http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?326878-Cree-XM-L-vs-Luminus-SST-90 asta orbeste dar la destui amperi pe el. Lanternele chiar si alea de firma se supun factorului comercial...multe firme baga modul turbo care se comuta automat pe high cand temperatura ledului depaseste un prag anume; ai sa zicem 800lm 20 minute, apoi trece pe high 400lm-aia 400lm sunt de fapt lumenii "normali". Pentru o carcasa usoara, banui ca si subtire, un 3W ar fi la limita, deci un led in care sa traga aproximativ 700mA. Cu racirea nu-i de joaca, daca vrei sa adaptezi tu o lanterna. Multe au un profil cilindric subtire, ledul facand contact cu Star-ul lui doar prin colturile lui. In unele cazuri am decupat din profil Al rondele peste care sa pun ledul cu Star cu tot, insa am lucrat si la focalizare deoarece ledul era mai "sus" cu 3-8mm, de la caz la caz. Ar trebui deci incercate mai multe variante pana sa strici o lanterna. Pe unde merg, imi permit sa desfiletez capul lanternelor si sa analizez ochiometric transferul termic. Multe au de pomana striatii pe exterior pentru o suprafata mai mare de racire. Oricum, lanterne sub 80-100lei nu prea merita tunate. Au probleme de genul: O-Rings mai degraba impiedica desfiletarea accidentala decat apa, comutatoarele sunt ordinare, uneori se blocheaza, butonul de cauciuc de ele se taie sau sare, anodizarea e facuta prost, arcurile sunt mai degraba sarma decat otel, cadranul e din plastic si nu policarbonat samd. Si desigur, "drivere" cu care nu prea ai ce face. Editat Iunie 18, 2014 de Alexutz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum