imreberes Postat Iunie 20, 2014 Partajează Postat Iunie 20, 2014 Multumesc de explicatie. Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Septembrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Revin cu niste masuratori ce am reusit sa fac zilele astea la amplificatorul meu cu 6P36S, configuratie pentoda, tot cu traf de iesire TGL40 de la Indel. Masuratorile le-am facut cu o placa de sunet Creative XFi SB0460, cu softul ARTA/Steps. Ce avem aici sunt niste masuratori facute la diferite nivele de iesire, pe o sarcina atificiala de 8ohmi (vreo 13 rezistente de 100ohm/10W legate in paralel). Prima poza arata raspunsul in frecventa la 2V (gri), 5V (verde), 10V (gri-ul de mai sus), si 20V (khaki?). Dupa aceea avem raspunsul la 8V respectiv 24V pe sarcina. Mai avem raspunsul in faza la 24V. Am mai facut un THD, pentru 8V si 24V, si inca un raspun in frecventa la zgomot alb. Din graficele de THD se vede clar, ca avem probleme cu TGL40 la niveluri mari, sub 30Hz, ceea ce vine de la inductanta redusa a primarului (5H). Raspuns la semnale dreptunghiulare n-avem, ca peste 6-8khz ma limiteaza puternic banda de transfer a placii de sunet (poate 192kHz/24bit iesire, in schimb doar 96kHz/24 bit la captura, deci pot sa masor pana la 48kHz in cel mai bun caz). Pot sa incerc, dar ce vazusem pe analizorul spectral nu-mi place, in sensul ca marginile semnalului prezinta "ringing" insemnat, chiar si cu intrarea legata la iesire direct, fara amplif. Daca ziceti, ca totusi sa vedem, pot sa le fac si pe astea la 1k si 6k. Schema amplifului am atasat-o, la fel si cea de la sursa. Ceea ce am vazut este ca inversorului de faza cu 6N2P ii place mai mult la 200V, decat la 280 (cat e specificat in schema). Poate n-ar strica aici de vazut cu sarcini de 120K in loc de 82K. Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 Interesante figuri! N-am stat sa le analizez prea mult, dar diagrama cu faza nu arata bine! Trebuie sa ai faza zero, cu reactia negativa pusa, de pe la 400Hz pana pe la 3..4KHz. La 20KHz ar trebui sa ai pentru un amplif excelent cel mult 15grade. Dupa cum se vede, reactia negativa nu prea e eficienta, sau nu cuplezi tu bine amplificatorul la sursa de semnal (mai putin probabil), adica ai un capacitor prea mic. Sau cine stie, poate ai un capacitor de cuplaj prea mic, dar nu sunt sigur de aceasta afirmatie. Intodeauna, mai intai se fac masuratori fara reactie negativa. Daca urmaresti amplitudinea, nu poti sa-ti dai seama cum ar trebui sa fie, pentru ca amplificatorul este ca un FTJ de ordin superior. Urmarind faza poti sa estimezi mai bine lucrurile, atat global, cat si cam cum iti merge trafo iesire. In general, pe la 400Hz ai faza zero si liniaritatea cea mai buna (corespondenta dintre semnal intrare si semnal de iesire este diferita printr-un factor constant). Incrementezi frecventa si cauti unde ai faza 90grade. Daca este peste 20KHz, ai sanse sa faci un amplificator bun. La tine arata mai degraba ca si cand nu ai reactie negativa! Dupa aceste teste, conectezi reactia negativa. Prima impresie e ca liniaritatea se imbunatateste, adica distorsiunile sunt mici. Faza tinde la zero pana peste 1KHz, cu cat mai sus cu atat mai bine. Daca nu se observa acest lucru (sau e nesemnificativ) inseamna ca reactia negativa e degeaba. Trebuie ponderata pana se imbunatateste situatia. Daca apar oscilatii, inseamna ca mai trebuie sa compensezi, limitand banda de trecere. Nu poti sa reduci amplificarea, in general, cu mai mult de 20dB. Oricum ar fi, la pretentii mai mari, trebuie verificata marginea de faza pentru stabilitate. Am expus cateva observatii fara pretentia de a fi exhaustive. Poate se mai lamuresc cu timpul! Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Octombrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2015 Da, la cuplajul de la intrare era o "mica" problema: aveam un capacitor de 0.1uF, in lc de cel de 3.3u, ce e trecut in schema. O sa refac masuratorile cand am vreme, si voi reveni cu ele. Multumesc D-le Sebi pentru observatii! Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Aprilie 17, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2016 In sfarsit am reusit sa achizitionez un DSO entry-level, si facusem niste masuratori pe ampliful meu. Iata-le: Traful de iesire este facut la Petra, un toroidal de 4kOhm la 8Ohm, specificat pt 80W@25Hz. Inainte de limitare mai serioasa a sinusoidei, ampliful scoate cam 28V RMS @8Ohm: Uitasem schema... Alimentarea este cea clasica, pe care am mai descris-o: stabilizate sursele de G2, LTP, driver si bias. Consideram si de B+, dar cred ca deja nu aduce valoare. Bias-ul pt. masuratorile de mai sus era 32mA / tub de iesire. 6P36S ar accepta pana la 40mA, dar aici deja prefer sa nu le fortez foarte tare, pentru ca nu are sens. Cu masuratori cum as putea sa-mi dau seama, cam care ar fi nivelul dupa care amplificatorul ar incepe sa lucreze in clasa AB? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 (editat) ca să te prinzi când intri în AB vizualizezi semnalul în catod tub final(variaţia tensiuni pe rezistoarele de 10Ω R19/R20). până la limita unui sinus bun(fără semialternanţă turtită) ai clasa-A după AB(semialternanţă turtită), poţi să prezinţi aici dacă vrei rezultatul analizei(BitScope) limita A respectiv intrarea AB. dacă vrei să extinzi puterea utilă în A majorezi ia_0 , astfel încât ia_0 să rămână totuşi stabil în timp determinat pe R19/R20(poţi să ţii tubul 6p36c cu o disipaţie la anod Pda_0 15W-16W fără probleme/stabil chiar dacă în foaia de catolog este stipulat mai puţin). Editat Aprilie 18, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Aprilie 20, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2016 ca să te prinzi când intri în AB vizualizezi semnalul în catod tub final(variaţia tensiuni pe rezistoarele de 10Ω R19/R20). până la limita unui sinus bun(fără semialternanţă turtită) ai clasa-A după AB(semialternanţă turtită), poţi să prezinţi aici dacă vrei rezultatul analizei(BitScope) limita A respectiv intrarea AB. dacă vrei să extinzi puterea utilă în A majorezi ia_0 , astfel încât ia_0 să rămână totuşi stabil în timp determinat pe R19/R20(poţi să ţii tubul 6p36c cu o disipaţie la anod Pda_0 15W-16W fără probleme/stabil chiar dacă în foaia de catolog este stipulat mai puţin). Am incercat cateva masuratori pe catod, si mi-e jena sa le pun aici. Ori n-am facut eu ceva bine, ori asta este crudul adevar: undeva pe la 2.8V RMS a inceput deja sa mi se turteasca semi-alternanta inferioara. Deconectasem RN (reactia locala Schade a ramas la loc). Ar fi posibil, ca am clasa A doar pana pe la 1W in aceasta configuratie? M-as fi asteptat undeva pe la 6-8W clasa A, dupa aceea sa-mi treaca in AB. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 (editat) păi da, ai curentul efectiv modulat în A circa 45mA(ambele tuburi finale) pe sarcina dată trebuia să găseşti undeva la 2,3-2,5W pentru precizarea ia_0=32mA pentru fiecare tub. practic putem spune ca totul decurge normal. simplu, pentru o putere mai mare în clasa A trebuie sarcină mai mare anod-anod(desigur scade puterea în AB) şi curentul ia_0 mărit astfel încât să se atingă puterea maximă admisibilă că disipaţie la anod(cu negativare automată ca şi regulă). pentru o modulaţie ia de 45mA_ef pe 1k25 atât se obţine în clasa-A (2,3W-2,5W) Editat Aprilie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 (editat) Am uitat că dumneata ai precizat 4k(anod-anod) aşadar 2W în clasa A pentru ia_0 precizat(32mA) şi randament apropiat de unitate OT. desigur dacă ia_0 este ceva mai mic exemplu 23mA puterea utilă pentru A scade la watul ăla determinat(2,83Vef/8Ω). practic ai vizualizat exact ce permite configuraţia dată în clasa-A(având în vedere sarcina dispusă la anozi şi ia_0). sau poftim ca şi exemplu pentru o putere utilă apreciabilă în sarcină dezvoltată în clasa-A necesita o sarcină anod-anod 12K dar în această situaţie scădea foarte mult puterea utilă maximă sinus nelimitat în sarcina dată(12K_a_a vârful maxim de curent anodic/tub scade la circa 150mA_v, adică utilă în sarcină la ieşire aprox 30W-AB având în vedere radamentul subunitar OT). aşa/acum realizăm cum nu se poate dispune la anozi o sarcină specifică AB2 4K(fără curent gc cazul de faţă) cu pretenţia de putere utilă semnificativă dezvoltată în clasa-A. Editat Aprilie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Aprilie 21, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Multumesc mult pentru analiza! Am rulat si eu niste simulari, si intr-adevar nu pot sa ma astept la mai mult de 1-2W in clasa A - dar cred ca nu are chiar mare importanta - pentru mine nu. Sarcina aceea de 4kOhm am determinat-o cu ajutorul unui mester in asa fel, incat sa imi rezulte cei 80W (calculata la acea vreme doar cu B+ de 400V) cu distorsiuni minimale. In schimb am masurat pe la ~22V RMS niste figuri de THD fara RN, dupa aceea cu doar cu reactia locala Schade, si in final am conectat ri RN, si masurat iarasi. Ce m-a surprins foarte tare este efectul reactiei locale: - a crescut cel de ordinul 2 - a scazut puternic cel de ordinul 3 In final, dupa ce am aplicat si NFB, iata distorsiunile: - aici e evident efectul unei RN globale Intregul amplificator fusese reglat in asa fel, incat sa obtin distorsiunile cele mai mici cu toate reactiile conectate. La reglaje ma gandesc in primul rand punctele de functionare pentru ltp si driver - deci ma gandesc, ca se putea mai bine doar cu reactia locala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 domnule îmi plac toate gândirea-expunerea-performanţele. Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Aprilie 21, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2016 domnule îmi plac toate gândirea-expunerea-performanţele. Va multumesc mult pentru aprecieri. Ampul asta mi-a devenit cumva al doilea copil dupa fiica-mea (3 ani), doar ca asta a crescut mai repede - si a devenit mai predictibil. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 (editat) Va multumesc mult pentru aprecieri. Ampul asta mi-a devenit cumva al doilea copil dupa fiica-mea (3 ani), doar ca asta a crescut mai repede - si a devenit mai predictibil. Va felicit! Si mie-mi place ce vad,asa trebuie sa arate un proiect gandit si pus in practica intr-un mod profesionist. Uite cum ceva frumos realizat "spala" mult fata acestei sectiuni din forum,bravo,felicitari! P.S schema este inspirata de o platforma KAIZERPOWER cu EL519/6P45S,asa-i ? de atfel o schema bine gandita si cu performante deosebite. Editat Aprilie 22, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Aprilie 22, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2016 Va felicit! Si mie-mi place ce vad,asa trebuie sa arate un proiect gandit si pus in practica intr-un mod profesionist. Uite cum ceva frumos realizat "spala" mult fata acestei sectiuni din forum,bravo,felicitari! P.S schema este inspirata de o platforma KAIZERPOWER cu EL519/6P45S,asa-i ? de atfel o schema bine gandita si cu performante deosebite. Va multumesc D-le Lazaroiu pentru aprecieri. Da, este schema lui Kazierpower pe care am adaptat-o la nevoile (tuburile) mele - am avut cateva discutii constructive cu Mads B Fata de el, schimbasem un pic partea de reglaj pentru bias, sa fie independent pentru tuburi. Iarasi, partea de alimentare l-am schimbat ca sa am stabilizare separata, ajustabila pentru etaje. Am dorit sa am niste surse reglabile, ca sa am mai mult control asupra ce se intampla in amp. Sursa de bias l-am stabilizat. Am in minte acuma sa trimit inapoi transformatorul la Petra: 1. sa-mi puna cateva spire pe anodica, ca sa am undeva pe la 550V, pe care sa-l stabilizez la 520V 2. sa-mi includa ecranul magnetic in constructia transformatorului, ca pus asa, ulterior, mai zdrangane cateodata, si scoate zgomote ciudate Vreau sa mai fac si sursa de bias sa fie ajustabila, ca sa am control si acolo. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 (editat) Va multumesc D-le Lazaroiu pentru aprecieri. Da, este schema lui Kazierpower pe care am adaptat-o la nevoile (tuburile) mele - am avut cateva discutii constructive cu Mads B Fata de el, schimbasem un pic partea de reglaj pentru bias, sa fie independent pentru tuburi. Iarasi, partea de alimentare l-am schimbat ca sa am stabilizare separata, ajustabila pentru etaje. Am dorit sa am niste surse reglabile, ca sa am mai mult control asupra ce se intampla in amp. Sursa de bias l-am stabilizat. Am in minte acuma sa trimit inapoi transformatorul la Petra: 1. sa-mi puna cateva spire pe anodica, ca sa am undeva pe la 550V, pe care sa-l stabilizez la 520V 2. sa-mi includa ecranul magnetic in constructia transformatorului, ca pus asa, ulterior, mai zdrangane cateodata, si scoate zgomote ciudate Vreau sa mai fac si sursa de bias sa fie ajustabila, ca sa am control si acolo. Am urmarit mersul discutiilor pe KAIZERPOWER ca si cele de pe DIY si inca odata tin sa apreciez seriozitatea cu care ati abordat acest proiect dar si profesionalismul dv.Un proiect original KAIZERPOWER de acest gen cu 4xEL509 poate duce lejer la obtinerea unei puteri pe sarcina de 250W. Ideile dv. in ceea ce priveste sursele de alimentare nu pot aduce decat bine acestui proiect si va permite sa va apropiati de optimum pentru un astfel de PP,asteptam rezulate! Editat Aprilie 22, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum