Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP 6P36S

mcl2k6

Postări Recomandate

Discreti de a divulga din experienta acumulata , si celorlati membri din forum dar...pe de alta parte a fi SUGATIVA la realizarile altora de unde se poate ciupi cate ceva. Este doar parerea mea si nu trebuie luat la mod personal.

.

Nu este cazul, va rog sa ma credeti. Motivul discretiei este tocmai evitarea unor astfel de discutii.

Editat de gg101
Link spre comentariu
der_doktor, tu vrei sa reinviezi timpurile de alta data cand simpla posesie a unor aparate de masura mai deosebite echivala cu ridicarea la grand de guru a proprietarului. Esti ancorat foarte puternic in trecut si departe rau de lumea actuala. Astazi nu se mai construieste nimic pana nu exista OK-ul venit in urma simularilor. Nu mai poza in "prietenul simularilor" ca oricine vede ca esti un lup imbracat in piele de oaie. Si apropo, nu mai blama atat placile de sunet cat timp nu ai habar la ce perfomante au ajuns DAC-urile si ADC-urile de pe ele. 

mcl2k6 trebuie sa stii ca la un amplificator pe lampi traful de iesire este toata cheia si lacata si nu driver-ul. Deci nu prea vad ce este de analizat in schema ta pentru ca nu exista "nimic nou sub soare". Tie ti-a fost contestata puterea de iesire pentru ca nu ai pus o oscilograma in care sa se vada clar ca ai pe iesire semnal sinusoidal nedistorsionat. Cand ai varfurile semialternantelor retezate nu mai conteaza puterea pe iesire.

adigh tu poti sa spui cat vrei ca
Simulari si masuratori care nu spun nimic se fac degeaba

pentru ca orice simulare sau masuratoare ofera niste rezultate pe baza carora se poate inainta spre o perfomanta superioara. 
eu cred ca degeaba este afirmatia ta:
De vreo 2-3 ani tot vorbesc si explic despre miezuri magnetice, histerezis si in general despre magnetism si tot nu se stie mare lucru.
pentru ca degeaba suntem toba de teorie despre miezuri magnetice atat timp cat NU avem de unde sa le cumparam cu parametrii doriti de noi. Din pacate in cazul miezurilor ne aflam in situatia: "teoria sine praxis sicut rota sine axis" si astoa doar pentru ca nu ai cu ce. Tuburile stau bine cand vine vorba de dispersia parametrilor fata de miezuri sau trafuri. 
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Eu nu sunt pentru analize sofisticate care presupun aparatura scumpa, dar un minim trebuie admis ca necesar. Acum minimul ar fi un generator de semnal (sinus si dreptunghiular) cu distorsiuni cat mai mici si un osciloscop sunt obligatoriu prezente in atelierul nostru pentru a estima daca am facut o treaba buna. Agreez ca obligatoriu un test pe semnal dreptunghiular, asa cum si Valderama considera, pe 20..40Hz si la 10..15KHz. Am observat ca si firmele mari (de ex. Revox) dau aceste oscilograme ca element de test in a aprecia daca amplificatorul functioneaza cum este prescris. Sinus la 1KHz este referential si mai mult, cu semnal peste clipping ne asigura ca amplificatorul este stabil (taietura la 1KHz sa fie destul de dreapta).

Avand in vedere ca un semnal armonic este caracterizat de amplitudine si faza, testul cu semnal dreptunghiular ne arata ca amplificatorul functioneaza bine inntr-o banda suficient de mare cu distorsiuni armonice acceptabile. Tot aici, faza functie de frecventa se poate testa cu figuri Lissajous utilizand numai osciloscopul. Practic faza zero e pe la 400..500Hz, la 20Hz ar trebui sa fie pana in +10..15grade si la 20KHz -10..20grade la un amplificator cu reactie negativa globala.

Distorsiunile de neliniaritate (evident, acestea determina produsi de mixaj) sunt testate cu doua frecvente, de ex. 1KHz sinus si 100Hz sinus, bineinteles, amplitudinea lui 100Hz mult mai mica. Se testeaza daca 1KHz are modulatie de 100Hz; uneori se verifica si utilizand transformarea Furier (analizor spectral) care poate verifica nivelul benzilor laterale. Acest test e mult mai complex si recunosc ca nu l-am facut niciodata cu aparatura sofisticata (analizor spectral, care de fapt transforma domeniul timp in domeniu frecventa).

Simularea este o parte a practicii! Nu-i nici o teorie acolo, pentru ca te servesti de componente electronice in mod virtual (poti sa visezi si la chestii nereale), le legi, le aplici stimuli (oscilatoare, etc.) si concluzonezi. Ea inlocuieste timp si efort in a verifica ceva, ca dupa cateva feedback-uri sa ajungi la o schema functionala. Asa sa tot simulezi fara a inchide bucla e o chestie de a te imbata cu apa rece. Eu nu simulez ceea ce stiu ca nu am sa fac niciodata; in schimb, daca imi propun ceva, simularile vor fi extrem de multe, pentru ca chiar cand ma gandesc la un amanunt, pot sa am solutii multiple. Din aceasta cauza, fiecare constructor, daca stie sa-si simuleze ce are de facut, are un instrument incredibil de puternic. Dar trebuie sa fii constient de limitarile simularii si sa faci si practic ce-ai simulat, sa masori cat mai mult ca sa-ti dai seama daca simularea nu a fost o himera.

80W, nu este de colea (ca la Ploiesti), este o putere remarcabila. Altii o obtin cu 4xEL34, sau cate alte lampi. Eu am obtinut 80W cu 2 GU50 alimentate la 800V si am vazut cand cresti puterea cu semnal dreptunghiular catre 120W cum se ingalbenesc anozii, iar GU50 poate disipa mai mult ca fabulosul 6P36S. Altfel, de unde stiu eu ca semnalul nu era limitat cand erau 80W pe sarcina? Oricine a facut un amplificator a observat ce rapid creste puterea cand ai atrecut de clipping. Cum au fost masurate aceste distorsiuni, este iarasi o necunoscuta. De altfel, sunt destul de sceptic fata de multe distorsiuni afirmate pe forum, bineinteles ca valori absolute!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Hai uite vă provoc având datele din simularea Lăzăroiu să vedem cine poate spune de ce aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-175212-0-99675200-1403032721.png semnalul din grila de comandă  tub final are formă de undă  relativ triunghiulară  ?! atenţie simularea reflectă foarte bine(exact) realitatea.

Sunt foarte curios să văd dacă cineva poate da un răspuns corect(exclus Lăzăroiu ,Lăzăroiu cel mult va confirma sau infirma răspunsurile dumneavoastră dacă vor exista). 

Poate în acest fel dacă vor exista ceva răspunsuri la provocare desluşim mai bine cum funcţionează amplificatorul final(6p36s-pp) supus analizei noastre/voastre.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

der_doktor, tu vrei sa reinviezi timpurile de alta data cand simpla posesie a unor aparate de masura mai deosebite echivala cu ridicarea la grand de guru a proprietarului. Esti ancorat foarte puternic in trecut si departe rau de lumea actuala. Astazi nu se mai construieste nimic pana nu exista OK-ul venit in urma simularilor. Nu mai poza in "prietenul simularilor" ca oricine vede ca esti un lup imbracat in piele de oaie. Si apropo, nu mai blama atat placile de sunet cat timp nu ai habar la ce perfomante au ajuns DAC-urile si ADC-urile de pe ele. 

mcl2k6 trebuie sa stii ca la un amplificator pe lampi traful de iesire este toata cheia si lacata si nu driver-ul. Deci nu prea vad ce este de analizat in schema ta pentru ca nu exista "nimic nou sub soare". Tie ti-a fost contestata puterea de iesire pentru ca nu ai pus o oscilograma in care sa se vada clar ca ai pe iesire semnal sinusoidal nedistorsionat. Cand ai varfurile semialternantelor retezate nu mai conteaza puterea pe iesire.

adigh tu poti sa spui cat vrei ca pentru ca orice simulare sau masuratoare ofera niste rezultate pe baza carora se poate inainta spre o perfomanta superioara. 
eu cred ca degeaba este afirmatia ta:

pentru ca degeaba suntem toba de teorie despre miezuri magnetice atat timp cat NU avem de unde sa le cumparam cu parametrii doriti de noi. Din pacate in cazul miezurilor ne aflam in situatia: "teoria sine praxis sicut rota sine axis" si astoa doar pentru ca nu ai cu ce. Tuburile stau bine cand vine vorba de dispersia parametrilor fata de miezuri sau trafuri. 

@ adrian_pic,eu nu am nimic personal cu dumneata si totusi vad ca insisti sa ma ataci la fiecare postare.Intzeleg ca nu ma agreezi nici pe mine si nici pe adi_gh dar asta nu inseamna sa o faci public si sa dai dovada de prostie.Mai bine ai posta ceva legat de subiect si nu de useri.

Link spre comentariu

Daca as fi la examen, as baga raspunsul: semnalul devine triunghiular datorita unei "incarcari capacitive" :scarpin dar un raspuns real, clar si concis nu pot da (fara sa am fisierul lui lazaroiu si sa umblu la niste valori sa vad cum evolueaza forma de unda). Oricum mi se pare ciudat acel rezistor de 400K, la negativare fixa uzual sunt valori de 3-4 ori mai mici.  

Buna si simularea asta la ceva, ne invata practic niste chestii teoretice doar modificand cateva valori ale unor componente. 

Link spre comentariu

Nu contează prea mult valorile introduse de Lăzăroiu în simulare ,habar nu am ce valori a introdus Lăzăroiu în simulare bănuiesc/consider că cele din schema prezentată de  mcl2k6 aşa se cade/înţelege(indiciu=chestiune simplă şi omniprezentă de regulă pentru mai toate configuraţiile PP) nu pot să mai adaug cuvinte ar însemna să dau răspunsul la provocare.

O să înţelegem mai bine cum poate servi oscilograma chiar simulată fiind în cazul unui răspuns corect la provocare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Deformarea semnalului din grila finalelor apare din cauza ca reactia negativa forteaza acest atac pentru a respecta relatia de egalitate in etajul de intrare. Deformarea e cu atat mai mare cu cat lampile finale au abateri mai mari ale caracteristicilor de iesire. Efectul este mai vizibil la semnalul maxim la intrare cand de fapt se excursioneaza toata dreapta de sarcina maxim posibil.

Link spre comentariu

@sebi_c

Perfect adevărat ,sincer vorbind chiar şi pentru dumneata a fost lansată "provocarea" în subsidiar.

Acum rog pe Lăzăroiu(dacă vrea) să deschidă bucla de reacţie negativă  să scadă semnalul la intrare 6-7db (sau cât reprezintă reacţia negativă) poate vedem din nou  forma de undă pe grila de comandă şi THD(pentru aceeaşi putere în sarcină). 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@sebi_c

Perfect adevărat ,sincer vorbind chiar şi pentru dumneata a fost adresată "provocarea" în subsidiar.

Acum rog pe Lăzăroiu(dacă vrea) să deschidă bucla de reacţie negativă  să scadă semnalul la intrare 6-7db (sau cât reprezintă reacţia negativă) poate vedem din nou  forma de undă pe grila de comandă şi THD(pentru aceeaşi putere în sarcină). 

Cam asa arata forma semnalului pe grilele de comanda(G1) a tuburilor finale cu NFB si fara NFB,insa in primul caz adica fara NFB avem sensibiltatea la intrare de Vi=118mV~ pentru 80W la iesire si THD=3.5%,iar in cazul doi cu NFB sensibilitatea la intrare este de Vi=370mV~ pentru ~80W la iesire si THD=0.61%,bineinteles in simulare.

Astea fiind spuse cred ca problema-i rezolvata,asteptam pana la urma si niste masuratori practice atunci cand se va putea,pe acest amplificator daca tot se insista pe aceasta tema.

post-175212-0-44291300-1403121445_thumb.png

Link spre comentariu

Supercomparativ ,aşadar şi fără să vedem schema datorită diferenţelor formei de undă din oscilograme(gc-6p36s) putem ştii dacă avem buclă închisă sau deschisă.

De diferenţa/raportul thd ce să mai spun...concluzionaţi dumneavoastră cum se cade să obţin ăia 80W în buclă închisă sau deschisă.

Personal sunt adeptul unei reacţii negative moderate 5...12db(5...7db atunci când se poate).

Simularea raspunde clar şi bine în majoritatea situaţiilor(funcţie de modelele utilizate/implementate) ,sigur/evident se obţin ăia 80W în sarcina dată(situaţia dată) cu ce thd rămâne de văzut material(vreodată).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

As mai dori sa adaug o intare Bluetooth la amplif, asta ca si o extensie, sa mai tinem pasul cu technica moderna cu smartphoneuri & stuff.

Aveti ceva recomandari de module audio bune (de calitate) de BT care s-ar putea folosi? Nu ca as renunta la legaturi clasice cu fire, dar ar face montajul sa fie mai complet.

Eventual as mai adauga si o intrare optica, tot la capitolul "mai complet". Ceva recomandari in zona asta?

O sa am un selector de intrare cu vreo 3 sau 4 pozitii, am luat niste tuburi mici Nixie cu cifre (IN17) care sa arate intrarea selectata. Eventual as mai adauga un potmetru cu motor pentru volum, si cu telecomanda :P

Link spre comentariu

Avand cunostinte mai putine, imi poate explica si mie cineva ce e acel  LPT intre grilele finalilor si ce rol are?

Acela e din simulator, e o sonda diferentiala de tensiune. Eram curios de forma de unda si de magnitudinea ei asa cum este pe grile.

Am generat schema direct din simulator, si de aceea au ramas acolo cateva chestii ciudate.

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări