Nemesis Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 (editat) Salut. Am publicat un articol in care am descris procedura de calcul pentru aflarea condensatorului de compensare a factorului de putere. Am preluat procedura de calcul dintr-o carte on-line publicata si aici http://www.ibiblio.org/kuphaldt/electricCircuits/AC/AC_11.html . Dupa ceva timp, un cititor al acelui articol a semnalat o problema: faptul ca in articolul meu formula puterii reactive Q era Q=U*U/X (U=tensiunea de alimentare a circuitului, X- reactanta circuitului) si ca de fapt formula corecta ar fi Q=(U*U/X)*sin (fi) (unde (fi) este defazajul intre tensiune si curent). Argumentul lui era ca Q=U*I*sin(fi); cum legea lui Ohm se poate scrie si U=I*X, adica I=U/X, Q poate fi scris si: Q=U*(U/x)*sin(fi), adica Q=(U*U/X)*sin(fi). Rationamentul lui pare logic si de aceea tind sa-i dau dreptate, insa "varianta" formulei folosita de mine am intalnit-o in mai multe locuri, cum ar fi: - http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power (zice undeva la un moment dat ca ); - http://www.usna.edu/Users/cs/vincent/suppnotes/EE301Topic25.pdf (zice undeva ca Q=I*I*X=V*V/X [VAR] ) Bineinteles, am gasit si surse in care formula puterii reactive este data asa cum a semnalat citirorul meu (adica Q=(U*U/X)*sin(fi) ). O solutie la aceasta contradictie ar fi sa ma duc sa intreb un profesor de specialitate, insa cum forumul asta e mult mai accesibil, va intreb si pe voi: care e formula corecta a puterii reactive Q ? Editat Iunie 15, 2014 de Nemesis Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 (editat) atita vorbarie , complet inutila desigur , pentru un lucru banal , care se invata in clasa a zecea la fizica . triunghiul puterilor + teorema lui pitagora = asa... S@patrat = P@patrat + Q@patrat . rezulta Q = radical { S@patrat - P@patrat } = radical { U@patrat x I@patrat - { U x I x cos fi }@patrat } = U x I x radical { 1 - cos fi @patrat } = U x I x radical { sin fi @ patrat } = U x I x sin fi . rezulta ca Q = U x I x sin fi . interesul major in instalatiile industriale este ca sa se incerce pe cit mai mult posibil Q sa fie cit mai mica , de unde rezulta instantaneu ca fi trebuie sa se incerce sa se aduca spre zero , rezulta de aici aparitia BACD -urilor . sfatul meu este sa nu va mai luati dupa toti retardatii care publica timpenii pe internet . wikipedia n-a fost , nu este si nu va fi niciodata o referinta dpv tehnic . cel mai bine este sa puneti mina si sa studiati individual MANUALELE DE MATEMATICA SI DE FIZICA DIN LICEU . ACELEA SINT REFERINTE . Editat Iunie 15, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 La o lectură rapidă, materialul citat http://www.ibiblio.o...s/AC/AC_11.html . pare corect , doar că s-a citit greșit. Formula cu U2/X se aplică doar în cazul unei sarcini pur reactive . În rest materialul vorbește despre triunghiul puterilor , despre factorul de putere, etc. Link spre comentariu
Nemesis Postat Iunie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2014 misuraelectronica, ti se pare inutil ca eu sa va cer parerea intr-o problema pe care unii o considera "banala" ? Daca da, (nu am nimic cu tine) dar e logic sa ma intreb "de ce ai mai raspuns ?". UDAR, ar fi logic ce zici tu, deoarece la sarcini pur reactive sinusul de (fi) ar trebui sa fie 1 si deci poate fi scos din acel produs. Insa, da te rog un copy paste la fraza unde ai vazut ca formula aia se refera la sarcini pur reactive, pentru ca eu nu o gasesc. Eu vad doar ca la capitolul "True, Reactive and apparent power" sunt date exact aceleasi formule pentru Q, indiferent ca e vorba de sarcina pur rezistiva, pur reactiva sau rezistiva/reactiva. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Chiar deasupra formulelor scrie : ”There are several power equations relating the three types of power to resistance, reactance, and impedance (all using scalar quantities):” iar referirea este ( destul de clar , după mine ) la desenele de la început. Poate că nu este foarte evident că la asta se referă dar materialul trebuie citit în întregul lui. Iar Wikipedia scrie înainte de formula pe care o citezi ”For a perfect capacitor or inductor there is no net power transfer, so all power is reactive” Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 (editat) oare ce ne-am face daca n-ar exista wikipedia , sau alte site-uri obscure de pe internet? se pare ca unele persoane ar muri inculte , ca sa nu zic altfel ... pentru toti mincatorii de seminte in cornete facute din paginile manualelor de matematica si / sau fizica din timpul scolii ... PUNETI , TATA , MINA SI CITITI CU ATENTIE CARTILE ACELEA PE CARE LE-ATI VANDALIZAT cu un rind mai sus ! PUNETI MINA SI CITITI LITERATURA TEHNICA IN LIMBA ROMANA , CA NU NUMAI ENGLEZA E SINGURA LIMBA DE PE PAMINT , IAR INTERNETUL NU ESTE SINGURUL MEDIU DE PROPAGARE A TUTUROR IDEILOR / LEGILOR / ADEVARURILOR / DESCOPERIRILOR DIN STIINTA ! ps...nu care cumva sa uitati sa intrebati , chiar astazi , pe wikipedia de ce curge apa in jos si nu in sus ? neaparat in engleza . Editat Iunie 15, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 http://www.et.upt.ro/admin/tmpfile/fileR1295433311file4d36be5f6b4c8.pdf http://ham.aprs.ro/Cursuri/electronica/Capitolul%208.pdf Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Stii ca sunt greseli si in manuale? mai ales in cele alternative ca in cele continue erau mai putine greseli dar si acolo erau. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 atunci procedati ca jurnalistii ...o informatie se considera sigura , atunci cind este confirmata din cel putin 3 surse diferite , sursele trebuind sa fie acreditate / sigure / serioase / de prestigiu . Link spre comentariu
Nemesis Postat Iunie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2014 (editat) UDAR, intr-adevar, pe link-ul de wikipedia pare ca se refera doar la cazul in care in circuit sunt doar reactante (nu si rezistente). In legatura cu primul link, poate-s eu mai greu de cap dar din traducerea aia eu nu inteleg decat ca "exista mai multe ecuatii pentru cele trei tipuri de puteri, fiecare date in functie de rezistenta, reactanta si impedanta (toate exprimate in marimi scalare). Adica nu vad vreo mentiune prin care ecuatia Q=U2/X sa se refere doar la un caz particular (cel in care circuitul contine doar rectante). misuraelectronic, nu ai adus nici o informatie utila acestui subiect ci doar ai incercat sa-ti etalezi orgoliul. Cenzura forumului nu-mi permite decat sa-ti spun ca te invit sa ti-l etalezi in alta parte. miticamy, am zis deja ca am gasit si eu referinte care sustin varianta cu sin (fi). Problema e ca nu stiu sigur care greseste: aia cu sau aia fara sin (fi). Ma gandesc sa scriu un mail unui profesor de la universitate, poate are el timpul si cheful sa clarifice aceasta dilema. Editat Iunie 15, 2014 de Nemesis Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Iartă-mă , nu e nimic de lămurit . Chiar dacă materialul citat nu scrie atât de explicit pe cît ai vrea tu , evident nu scrie contrariul. Apropo , traducerea ta nu este tocmai corectă , omul spune : ”raportând cele trei tipuri de putere la rezistență , reactanță și impedanță. ” Mi se pare destul de clar că fiecare se referă la un caz. Dacă totuși ai ceva de lămurit scrie-le autorilor primei referințe. Link spre comentariu
Nemesis Postat Iunie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2014 M-am lamurit (de fapt m-a ajutat cineva de pe site-ul ala). Condensatorul reflecta intreaga energie primita inapoi in circuit. Nu se incalzeste, nu lumineaza, nu produce energie mecanica sau de alt gen. Prin urmare, defazajul introdus de el este de 90 de grade si deci (doar in acest caz) sin(fi) devine 1 si deci poate fi scos din relatia generala. In cazul bobinei unui motor (care produce energie mecanica si caldura) sin (fi) scade sub 90 de grade, devine subunitar si deci nu mai poate fi ignorat din produsul Q*Q/X. Multumesc celor care si-au batut capul pentru a ma ajuta sa inteleg faza asta . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum