Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

conteaza lungimea antenei la receptie, CB

dem3ntor

Postări Recomandate

Salut.Detin o statie radio la care am atasat o antena de 30cm, o vechitura de prin talcioc.Am o nelamurire, daca pe recwptie este nevoie de ditamai sulitele, sau este de ajuns si o sarma in mufa statiei?Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian1961

2

• dem3ntor

1

• Mircea

1

• Untold

1

Top autori în acest subiect

Eu stiam ca dimensiunea antenei depinde de frecventa receptionata, adica antena trebuie acordata pe acea frecventa. Lungimea ei poate fi si sfert de unda (λ/4), adica lungimea de unda/4, lungimea de unda fiind raportul dintre frecventa si viteza propagarii undei elecromagnetice.

Parca era prin fizica de clasa a douaspea treaba asta...

Editat de Untold
Link spre comentariu

Pe receptie puteti pune orice . dar rezultatele nu vor fi bune . daca va scapa degetul pe emisie sunt sanse mari sa ardeti finalul. deci mai bine luati o antena acordata pe frecventa dv de lucru.

Link spre comentariu

Important este sa aiba o impedanta apropiata de cea ceruta de statie. Exista antene de masina mult mai scurte de lambda/4, insa le trebuie un bun (mare adica) plan de masa. Nici nu costa mult, merita ca sa nu strici finalul.

Editat de thunderer
Link spre comentariu
Vizitator iRoata

Categoric trebuie sa aiba impedanta ceruta (75Ohm, in genere), categoric lungimea trebuie sa fie (sub)multiplu al lungimii de unda si absolut obligatoriu trebuie acordata regland SWR-ul (unda reflectata).

LE, daca vrei doar receptie, atunci scoate butonul de emisie, ca nu se stie cum iti scapa destu'  (cum spunea cineva mai sus) si ai prajit finalul cu o antena aiurea...

Link spre comentariu

sunt si antene mai mici de L/4 scurtate artificial cu bobina/comdensator sau asa numita antena elicoidala , care e o bobina spira linga spira de o lungime sub L/4 rigidizata cu un varnis termocraft . de exemplu orientativ o antena din asta avea la 144Mhz cam 10cm. desigur impedanta ei nu e usor de aflat trebuie un vector impedantmetru sau o punte de RF pentru asta . mai depinde si de planul de masa. in general toate antenele scurtate au randament mai mic decit una clasica in L/4. sunt si antene ceva mai lungi de L/4 nu mai tin minte exact acum care au randament mai bun. dar depinde ce vreti sa faceti.

Link spre comentariu

Cea mai bună antenă cu cel mai bun randament la emisie cît şi la recepţie este antena Lambda, adică dimensiunea antenei (în lungime) este exact lungimea de undă, dar este o antenă de dimensiuni foarte mari . pentru 27Mhz de exemplu antena are 10 metri,prea mare , dar se utilizează lambda/2 sau lambda/4 care dau dimensiuni mai acceptabile dar şi randamentul este mai mic.O antenă trebuie să corespundă acestor principii altfel rezultatele vor fi total inacceptabile.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator overseas

Salut.Detin o statie radio la care am atasat o antena de 30cm, o vechitura de prin talcioc.Am o nelamurire, daca pe recwptie este nevoie de ditamai sulitele, sau este de ajuns sio sarma in mufa statiei?Multumesc!

Daca folosesti statia numai pe receptie este suficienta o antena telescopica. Am cateva receptoare CB din comert cu antene telescopice cu 5 sau 6 segmente. Evident lungimea antenelor difera.

Ce pot sa spun este faptul ca in cazul unei statii de emisie apropiate nu este necesara deschiderea antenei receptorului la maxim semnalul fiind si asa foarte puternic.

Pentru receptii la distante mai mari este necesara deschiderea antenei la maxim.

Sulitele la care faci referire asigura o receptie la distante pe zeci de Km, dar pentru semnale puternice apropiate incarca foarte mult etajul de intrare al receptorului actionandu-l chiar si cu SQL la extrema.

Deci sulitele au avantaje si dezavantaje!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări