Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare 220Vca/80Vcc 5-70A, fara autoreglare Uies.?


Vizitator Omu

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea, caut si eu o schema de o sursa asemanatoare invertoarelor de sudura, care nu functioneaza cu o iesire de tensiune constanta ci curent constant. Daca sursa este pornita si nu este stabilit un arc electric sursa scoate aprox 80Vcc(open voltage).In momentul in care se stabileste un arc electric tensiunea scade la 25-40Vcc si 5-70A cat este setat din potentiometrul sursei. Acest curent ramane constant, sursa nu trebuie sa pocneasca la scurtcircuit (se mai lipeste electrodul, alea alea) ci sa scada curentul si tensiunea la valori sigure pentru ea.Credeti ca este f greu de facut asa ceva sau ma rog, se ajunge la preturile respectivelor surse de sudare de 250-2000euro(in functie de complexitatea lor.Va multumesc .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Bine ai venit! treaba e in felul urmator trebuie sa te apuci sa citesti toate tutorialele despre surse in comutatie, toate functioneaza dupa acelasi principiu, si dupa ce ai reusit sa dai drumul unei surse la orice tensiune si amperaj, proiectie proprie sau modificare de sursa de pc vei putea obtine aproape orice tensiune la aproape orice amperaj, e o treaba destul de migaloasa, dar experienta si atentia te vor ajuta sa duci la final proiectul; nici sa nu te gandesti sa scapi mai ieftin de 150-200 de euro pretul componentelor in care nu se includ piesele pierdute pentru incercari

Link spre comentariu

Luc, aparatul de sudura care ma intereseaza, trebuie sa fie de tip invertor, sa-mi permita sa pulsez curentul, sa scoata si curent alternativ(40-60KHz), cu reglarea duratei alternantelor,pozitiva sau negativa. Asa ceva costa de la 1000Euro +TVA in sus. Un aparat de sudura clasic, pe transformator, cu punte redresoare, bobina de filtraj, circuit de reglare curent pe tiristori in primar si amorsare arc electric in inalta frecventa m-am priceput sa fac(cu Argon). Problema apare in momentul in care vrei sa scazi foarte mult curentul de sudare, datorita modului de lucru al montajului cu tiristori, forma de unda a tensiunii care ajunge in primar arata ca niste spike-uri, nu mai este o sinusoida sau un fragment de sinusoida pe fiecare alternanta. Datorita acestui lucru,tensiunea de mers in gol (open circuit voltage) scade foarte mult in secundar, si nu mai reusesc sa amorsez arcul electric, chit ca am inalta frevcenta pornita.Am folosit si aparat de sudura de tip invertor, pe langa diferenta de gabarit evidenta(10-15kg vs 50-75kg), se poate regla curentul de sudare incepand de la 5 A, tensiunea ramane la 80-90VCC, indiferent de curentul de sudare, si amorsarea se face super usor, este o adevarata placere sa lucrezi cu ele, placere care dispare in momentul in care vrei sa-ti cumperi si tu asa ceva si auzi preturi de la 30 mil-in sus.Sa fim intelesi, nu vorbesc de aparate de tip invertor care se mai gasesc pe la 10-15 mil prin Metro, Practiker etc.Am osciloscop acasa, ceva cunostinte de electronica am, ceva surse ATX am mai reparat, vreau sa trec la nivelul urmator, una bucata invertor sudura cu tot ce vrea sufletelul meu pe el, cu conditia ca piesele sa nu ma coste o mana, un picior si un rinichi:).Va multumesc.

Link spre comentariu

Mersi Luc, schema aia de pe site-ul rusesc am descarcat-o deja, o sa descarc si invertec-ul, sa vad care este mai usoara si mai pe intelesul meu. Daca s-ar intelege ceva despre caracteristicile(sectiune miez, nr spire, grosime fir) transformatoarelor din schema rusesasca ce bine ar fi.O sa mai sap, apropo, stie cineva unde se gasesc tranzistoare IGBT si cam la ce preturi, o firma care trimite si cu plata ramburs, etcMultumesc .

Link spre comentariu

O intrebare, la schema de pe site-ul rusesc exista etajul de putere facut cu cate 4 fet-uri IRF740 care debiteaza toate in acelasi traf de ferita, daca fac eu urmatoarea miscare, fiecare fet sa debiteze intr-un singur traf voi avea 4 traf-uri fiecare cu etajul lui de putere, este posibil, realizabil, asta ca sa evit cumpararea unui miez mare(folosesc 4 mai mici).

Link spre comentariu

asi fi vrut sa fie completa dar pe siteul celor de la thermadine nu dau decat atat.

IGBT-uri gasesti la Comet Srl. Eu am cumparat de la ei BUP314 52A/1200V cu aprox. 25 RON. pentru datasheetul lor vezi pe http://www.digchip.com sau http://www.alldatasheet.com

Tot la Comet gasesti ferite tip E pana la 100/100mm.

Trebuie sa comanzi.

Sa pui condensatori de filtraj pe retea de cel putin 2000 uF si filtru pe intrare.

O alta schema pana la 160A cu 60V in gol pe iesire.

Trafo final:

Primar: 20 spire cu 19X0.6mm CuEm.

Secundar: 6 spire cu 65X0.6mm CuEm.

Miez: E70/32 de la Comet.

Trafo curent (cel din stanga)

miez toroidal 20X12X6 2 buc.

Primar: Se trece firul de + de la conzii de filtraj la IGBT prin interiorul miezului.

Secundar: 10 spire 0,6mm CuEm.

Bobina de iesire:

Miez de la un trafo linii (eu vreau sa incerc cu Philips - e mai baban) 2 U montate invers incat sa formeze un H pe care se bobineaza 8 - 10 spire 60 - 65X0,6mm CuEm. Circuitul magnetic se inchide prin aer intre cele doua capete ale fiecarui miez.

Sursa ar fi bine (pentru dimensiuni) sa fie cu TOP22X

Link spre comentariu

intra pe http://www.y-u-r.narod.ru/ si o sa vezi o gramada de poze cu aparate de sudura in comutatie cu trafo facute din 2 sau patru miezuri de trafo linii din tv. Iti urez succes si incearca sa ne tii la curent cu rezultatele.

apropo, era sa uit. vezi ca thermal arc 250 are un mod de lucru in impulsuri pentru sudura in puncte, cu un maxim de curent pe o perioada de timp determinata si urmata de intoarcerea caracteristicii de iesire. Ar fi interesant de analizat si daca este necesar poti modifica o schema existenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări