Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator Bateri LiPo 9mA

Vizitator panam

Postări Recomandate

Vizitator panam

As dorii sa realizez un incarcator pe usb la acumulatori lipo de 9mA. Cine are timp si vrea sa ma ajute contra cost bineintzeles. va rog sa ma contactati.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

2

• razvan-l

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atașez schema pe care ți-am promis-o. Nu e verificată, nu garantez nimic , nu ai nicio obligație!

Nu fac aici o prezentare decât dacă sunt întrebări - curentul de încărcare este aproximativ 300mV/R1 deci 10mA. Tensiunea limită se reglează din R7 iar curentul de oprire a încărcării din R13 ( la circa 3-5% din curentul inițial )

LED aprins înseamnă terminarea încărcării. Cu roșu - tensiuni în timpul încărcării , cu albastru tensiuni imediat după oprirea încărcării.

Îmi cer scuze , am de corectat o eroare în schema de mai sus. Q2 este pnp așa cum indică tipul , simbolul l-am selectat greșit din bibliotecă și nu am observat până acum

post-176515-0-16434000-1402922339_thumb.png

Link spre comentariu

poti folosi unul din urmatoarele : MCP 73831 sau MCP 73841 , sun dedicate , au scheme simple si performnte , 73831 incepe de la 15 mA

se gasesc la TME

o sa pun deseara  niste scheme daca esti interesat

Editat de razvan-l
Link spre comentariu
Vizitator panam

Atașez schema pe care ți-am promis-o. Nu e verificată, nu garantez nimic , nu ai nicio obligație!

Nu fac aici o prezentare decât dacă sunt întrebări - curentul de încărcare este aproximativ 300mV/R1 deci 10mA. Tensiunea limită se reglează din R7 iar curentul de oprire a încărcării din R13 ( la circa 3-5% din curentul inițial )

LED aprins înseamnă terminarea încărcării. Cu roșu - tensiuni în timpul încărcării , cu albastru tensiuni imediat după oprirea încărcării.

Multzumesc mult de tot pentru schema. Am sa o incerc si am sa te anunt cum functioneaza. Mai am o rugaminte. Potzi sa imi dai o formula pentru R1 , adica o formula ca sa pot sa o schimb daca de exemplu vreau sa incarc o baterie de 20mA sau de 15mA. Poti sami trimii o formula ca sa calculez ce fel de rezistenta sa pun in functie de cati mmiliamperi va avea bateria. Si la fel si pentru r13. Multumesc mult.

Link spre comentariu

Pentru curent , formula e inclusă în paragraful pe care l-ai citat : I = 300mV/R1 deci cu 30R ai 10mA , cu 15R ai 20mA șamd. R13 în schimb trebuie reglată practic pentru că pragul depinde de offset-ul operaționalului dar ea nu depinde de curent. Atenție - MOSFET-ul pe care l-am propus e SMD . Mai întreabă dacă ai neclarități.

Nu am explicat odată cu schema o fac acum . Ar trebui să lucreze cam așa : începe încărcarea cu curentul stabilit de R1 - în cazul nostru circa 10mA . Când se atinge pragul de 4,25V curentul începe să scadă dar încărcarea continuă . La scăderea curentului sub un anumit nivel , stabilit cu R13 ca procente din curentul inițial - încărcarea încetează complet și se aprinde LED-ul. Dacă bateria nu e extrasă din încărcător ea se va descărca încet , atît prin R7-R8-R9 ( circa 0,05mA) cît și prin autodescărcare. La scăderea tensiunii cu circa 100mV sub pragul inițial - deci circa 4,15V la noi , ciclul de încărcare se reia dar va fi foarte scurt. ( Primul ciclu va dura circa 2 ore , în funcție de starea de descărcare a bateriei . ) Se observă că sunt asigurate toate etapele satndard de încărcare a LiIon mai puțin precondiționarea - care e oricum discutabilă la curenții ăștia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări