Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre zgomotul de semnal la amplificator traviata...

battobataaree

Postări Recomandate

De regula condensatorul se monteaza imediat langa dioda, conectat in acelasi punct . La "Traviata" de ex, dioda este pe placa ( langa rama sasiului ) dar si condensatorul este in imediata apropiere. La alte aparate, sunt montate ambele exact pe capatul infasurarii Ua. ( condensatorul la masa iar dioda direct pe prima sectiune de filtraj aflata langa transformator ) La unele aparate cu autotransformator se monteaza pe capatele infasurarii acestuia. La receptoarele tv. cu tuburi serie, condensatorul este montat paralel cu dioda; contacte foarte apropiate.Nu este vorba de brum . Oricat de bun este filtrajul, fenomenul este creat de viteza mare de deschidere a diodei cu Si. ( timp foarte scurt ) ceea ce provoaca in circuit, un curent instantaneu considerabil . Acest impuls (foarte scurt) se suprapune ( prin modulatie parazita ) peste un spectru foarte larg de frecvente,( intercarrier) fiind perceput de etajele cu sensibilitate mare ale montajelor. Acel condensator amelioreaza timpul de deschidere al diodei, eliminand astfel cauza.Se poate monta 4,7 nF la aceeasi tensiune. Fenomenul nu are loc la alte tipuri de redresoare ( tub electronic, seleniu, diode cu Ge, etc. )Din acelasi motiv, uzinele "Electronica" recomanda in cateva "service-uri", montarea condensatoarelor pe puntea redresoare cand in locul uneia cu Se se monteaza una cu Si, si in cazul unor aparate tranzistorizate.Deci si aici, la montarea unei punti cu Si se monteaza 4 condensatoare , cate unul pe fiecare dioda ( aceeasi capacitate) .Se incearca ( si ) modificarea pozitiei transformatorului de retea fata de cel de iesire; ideal, miiezurile sa fie perpendiculare.Pentru edificare, cine are la indemana un radioreceptor cu redresor Si ,( monoalternanta) poate demonta acel condensator . Rezultatul poate fi aparitia unui ( sa-i zicem "brum" )zgomot, exact peste posturile receptionate; intre posturi nu se aude .Mentionez ca tot ce am scris este si exista in practica industriala, asa cum am descris iar cauzele si remediile sunt cele aratate. Nu am experimentat distantele intre componentele amintite, spre afirmarea sau infirmarea corectitudinii montarii lor in acest montaj . Corect, se vor monta in puncte comune, merita o incercare.

Multumesc..voi face aceasta rectificare ,desi aparent in circuitul de amplificare si strict de amplificare nu exista probleme dupa cum am aratat in filmuletul de mai sus...Problema apare la cuplarea ciruitului compresor cu amplificatorul (mai sus am postat un link cu un clip) .Eu tot dau vina pe transformatoare care interactioneaza cu tuburile sau intre ele ,dar se aude efectul in momentul in care grila de intrare este deschisa,sau are o rezistenta mare fata de masa si atunci tubul este mai sensibil.Cum ar fi in cazul cuplarii iesirii compresorului cu intrarea ampului ...nu stiu ce sa mai zic ,cred ca cel mai bine este sa experimentez si mutarea trafurilor...

Multumesc..voi face aceasta rectificare ,desi aparent in circuitul de amplificare si strict de amplificare nu exista probleme dupa cum am aratat in filmuletul de mai sus...Problema apare la cuplarea ciruitului compresor cu amplificatorul (mai sus am postat un link cu un clip) .Eu tot dau vina pe transformatoare care interactioneaza cu tuburile sau intre ele ,dar se aude efectul in momentul in care grila de intrare este deschisa,sau are o rezistenta mare fata de masa si atunci tubul este mai sensibil.Cum ar fi in cazul cuplarii iesirii compresorului cu intrarea ampului ...nu stiu ce sa mai zic ,cred ca cel mai bine este sa experimentez si mutarea trafurilor...

Acum am vazut ca ati vazut clipul..multumesc...doamne ajuta sa-i dau de cap cu brumul asta..e pacat ..Cred ca nu e atat de mare realizarea intregului amplificator cat este acest compresor care suna de imi iau mintile sincer...

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Redresare cu diode cu germaniu sau siliciu se face prin amplifurile cu lămpi încă din anii 50 şi pînă prin anii 80-90 nu punea nimeni condensatorii respectivi, cu toate astea funcţionau brici. Încearcă o decuplare mai severă pe alimentare ptr compresor.

Editat de zal
Link spre comentariu

Redresare cu diode cu germaniu sau siliciu se face prin amplifurile cu lămpi încă din anii 50 şi pînă prin anii 80-90 nu punea nimeni condensatorii respectivi, cu toate astea funcţionau brici. Încearcă o decuplare mai severă pe alimentare ptr compresor.

Asta ar fi o solutie ,sa fac o decuplare mai buna ...Eu am luat tensiunea pentru compresor din amplificator (dinaintea rez de 47 k pentru ecc83) .Printr-o rez de 47 k (ca sa ajung la 150v),un cond de 33uf si in paralel cu cond de 33uf inca unul de 100nf pt decuplare,dar tot nu e ce trebuie...ai vre-o idee? 

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Asta ar fi o solutie ,sa fac o decuplare mai buna ...Eu am luat tensiunea pentru compresor din amplificator (dinaintea rez de 47 k pentru ecc83) .Printr-o rez de 47 k (ca sa ajung la 150v),un cond de 33uf si in paralel cu cond de 33uf inca unul de 100nf pt decuplare,dar tot nu e ce trebuie...ai vre-o idee? 

voi pune o punte in loc de dioda aia ca sa reduc din riplu daca are ..ma gandesc ca de aici vine treaba...n-am osciloscop din pacate..imi iau in august

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Vad ca incoerenta se mentine...odata spui ca amplificatorul merge bine, apoi ca apare brum prin inductie de la traful de retea in trafurile de iesire - dar atunci cum ar mai merge amplificatorul?

Ar mai putea fi ceva: sigur e bun traful de alimentare? Sa nu aiba cumva probleme de izolatie intre primar si secundar...umezeala, praf si mizerie in timp pot face figuri...incearca, macar de proba cu alt traf si incearca si sa vezi daca se schimba ceva schimband pozitia stecherului in priza sau inversand capetele secundarului de inalta tensiune...

Mai poti incerca ecranarea trafurilor de iesire...e mai eficient decat sa-l ecranezi pe cel de alimentare....exista tot felul de cani de tabla de fier la magazinele chinezesti super pret....chiar daca nu raman in montaj si faci ceva mai frumos, poti lua doua si sa vezi daca se intampla ceva...

Insa eu tot as fi vrut sa vad o schema generala a montajului, nu comentarii literare, si poze clare, cu tot montajul asamblat...sau le-ai pus si nu am vazut eu?

Link spre comentariu

Vad ca incoerenta se mentine...odata spui ca amplificatorul merge bine, apoi ca apare brum prin inductie de la traful de retea in trafurile de iesire - dar atunci cum ar mai merge amplificatorul?

Ar mai putea fi ceva: sigur e bun traful de alimentare? Sa nu aiba cumva probleme de izolatie intre primar si secundar...umezeala, praf si mizerie in timp pot face figuri...incearca, macar de proba cu alt traf si incearca si sa vezi daca se schimba ceva schimband pozitia stecherului in priza sau inversand capetele secundarului de inalta tensiune...

Mai poti incerca ecranarea trafurilor de iesire...e mai eficient decat sa-l ecranezi pe cel de alimentare....exista tot felul de cani de tabla de fier la magazinele chinezesti super pret....chiar daca nu raman in montaj si faci ceva mai frumos, poti lua doua si sa vezi daca se intampla ceva...

Insa eu tot as fi vrut sa vad o schema generala a montajului, nu comentarii literare, si poze clare, cu tot montajul asamblat...sau le-ai pus si nu am vazut eu?

Salut din nou..Am postat cu o pagina mai inainte niste poze cu cablajul refacut si mai recent un video cu manifestarea ampului cu si fara compresor.Dupa cum am spus amplificatorul ca atare functioneaza normal ,doar ca in combinatie cu compresorul asta am brum (in video am dat detalii) .Si eu am dedus ca brumul vine de la interferentele transformatoarelor cu tuburile preamplificatoare.Deoarece in momentul in care sting amplificatorul brumul dispare complet ,condensatorii de filtraj tinandu-l in functiune mai departe . Eu banuiesc ca brumul asta dat de interferente este audibil doar in momentul in care cuplez compresorul ,deoarece prin compresor calea de semnal este intrerupta de o rez mare (470k)  .Si in felul asta grila avand o val rezistiva mare fata de masa, este mai sensibila ,captand din jur foarte mult. Ideea cu cumparatul canilor pentru ecranarea trafurilor de iesire este o idee foarte buna...Eu am niste solnite de tabla pe care am vrut sa le scurtez si sa le pun ,dar inca nu am facut asta....Tot ce spun nu este testat ..nu am incercat cu alte trafuri,nu am ecranat trafurile de iesire. Momentan vreau sa modific redresarea dupa cum spunea si Zal,adica sa pun o punte in loc de redresare single wave cu o dioda .Pentru ca brumul poate sa vina si din alimentare .Daca nici asa nu rezolv,voi ecrana trafurile ..si nu stiu ..sper sa scap...Multumesc pentru sfaturi..voi ajunge si acolo. :)

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Ar fi super daca ai avea la dispozitie un trafo separator de retea...chiar si pt. o scurta proba. Daca e problema de la interferente magnetice, se va mentine si cu separare de pamant...daca e problema de izolatie primar-secundar, vei constata o modificare, chiar daca nu o ameliorare totala a brumului...

Scotand din priza traful se opreste si emisia electromagnetica, dar se intrerupe si circuitul catre pamant al fazei prin primarul trafului de alimentare...

Daca ai avea doua trafuri mai mari, identice, legand impreuna secundarele poti obtine un separator destul de bun...chiar daca mai scade un pic tensiunea, ca trece prin doua trafuri, e suficient pt. a avea un test relevant...eu am facut asta cand am avut nevoie cu doua trafuri de UPS puse spate la spate...220/12-->12/220. Am avut cam 208V in noul secundar...

Link spre comentariu

Ai o problema cu compresorul ala! In fapt e o bucla de reglaj. Cand nu ai semnal amplificarea creste mult si orice neglijenta se vede imediat. Spun asta fara a fi studiat cum e compresorul, dar din definitie el se manifesta functie de semnal, mentinand acelasi nivel la iesire. Iti dai seama ca la amplificari mari, calitatea tensiunii de alimentare e f. importanta. 

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Ar fi super daca ai avea la dispozitie un trafo separator de retea...chiar si pt. o scurta proba. Daca e problema de la interferente magnetice, se va mentine si cu separare de pamant...daca e problema de izolatie primar-secundar, vei constata o modificare, chiar daca nu o ameliorare totala a brumului...

Scotand din priza traful se opreste si emisia electromagnetica, dar se intrerupe si circuitul catre pamant al fazei prin primarul trafului de alimentare...

Daca ai avea doua trafuri mai mari, identice, legand impreuna secundarele poti obtine un separator destul de bun...chiar daca mai scade un pic tensiunea, ca trece prin doua trafuri, e suficient pt. a avea un test relevant...eu am facut asta cand am avut nevoie cu doua trafuri de UPS puse spate la spate...220/12-->12/220. Am avut cam 208V in noul secundar...

pai am 2 trafuri de alimentare identice la ampul asta, numai ca fiecare traf alimenteaza fiecare canal in parte ...tot in clipul video am explicat si asta .M-ai pierdut putin cu legarea a 2 trafuri ....Te referi la a avea dublu separator galvanic? .Adica secundarul primului traf legat cu secundarul celui de-al doilea si primarul celui de-al doilea legat la amp,sau cum?. altfel nu vad cum ai avea dublu separator .Ca daca legi secundarele trafurilor impreuna ca sa alimentezi ampul si bagi ambele primare in priza nu dublezi separarea ci curentul la secundarele impreunate ...

Ai o problema cu compresorul ala! In fapt e o bucla de reglaj. Cand nu ai semnal amplificarea creste mult si orice neglijenta se vede imediat. Spun asta fara a fi studiat cum e compresorul, dar din definitie el se manifesta functie de semnal, mentinand acelasi nivel la iesire. Iti dai seama ca la amplificari mari, calitatea tensiunii de alimentare e f. importanta. 

Corect...Faza e ca si cand am semnal tot am brum si daca scot lampile culmea..e si mai mare...Compresorul asta se comporta ca un divizor rezistiv ,adica exista o rezistenta pe calea de semnal de 470k si cealalta rezistenta fata de masa este de fapt ultima trioda din tub ,care in functie de variatia ei se realizeaza compresia. Scotand lampa automat gila a ramas oarecum in aer datorita valorii mari a rez de 470k  care a ramas pe calea asta de semnal.Daca o scurtcircuitez ,dispare tot brumul . De asta dau vina pe interferentele trafurilor cu circuitul .In momentul in care exista o rez mare intre grila si masa tubul capteaza si din jur...Asta este momentan o banuiala d-a mea...Pana acum banuiesc redresarea ca este proasta si emisia electromagnetica a trafurilor .Daca era o problema strict legata de instabilitatea circuitului compresorului nu functiona bagat direct in tubul final,dar merge foarte bine cu finalul direct...

Link spre comentariu

Alimentează acel compresor separat, dintr-un traf care sa alimmenteze doar compresorul.

Eventual o baterie anodica, aia il va lamuri ca are o alimentare proasta.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna seara, Am rezolvat definitiv problema cu brumul .Se pare ca era din transformatorul de retea problema .Am comandat transformator nou toroidal de la petra cu ecran electrostatic si se pare ca a disparut tot brumul .Multumesc pentru ajutor tuturor !/..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări