battobataaree Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Buna seara!.Am si eu o intrebare legat de zgomotul de semnal (brum) la un amplificator pe tuburi dupa schema de la traviata...Este normal ca punand o rezistenta de 100kohm intre grila de intrare si masa sa am brum de semnal? .Schema originala are un condensator de 22nf inseriat cu grila ,caruia daca ii pun celalalt capat la masa ,nu se aude nici un zgomot. Problema mea este ca vreau sa pun o rezistenta pe intrare in loc de condensator si orice valoare as pune am zgomot de semnal ,chiar daca o pun la masa ... Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Pai e si normal, condensatorul ala separa tensiunea de pe anodul lampii precedente, lasand sa treaca doar semnalul audio...pune acolo un condensator neaparat nepolarizat, nu e musai sa fie de 22nF, si cu 10 nF merge bine, doar ca va fi basul mai "subtire" - poti pune linistit 47 sau 100nF (0,1uF) macar de proba, dar sa fie la tensiune de lucru cat mai mare, cel putin 400Vcc - sau 300Vca. Daca chiar nu ai acces la piese, gasesti condensatoare de antiparazitare in sursele ATX, din alea galbene, in circuitul de intrare...nu sunt grozave, dar tot mai bune ca o rezistenta. Grilele lampilor sunt foarte sensibile, orice ai pune acolo, va aparea un potential de cc suficient de mare ca sa puna lampa pe butuci... P.S. Daca nu intelegi diferenta dintre un rezistor si un condensator, mai bine fa schema asa cum e data acolo... Editat Iunie 11, 2014 de carageae Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Pai e si normal, condensatorul ala separa tensiunea de pe anodul lampii precedente, lasand sa treaca doar semnalul audio...pune acolo un condensator neaparat nepolarizat, nu e musai sa fie de 22nF, si cu 10 nF merge bine, doar ca va fi basul mai "subtire" - poti pune linistit 47 sau 100nF (0,1uF) macar de proba, dar sa fie la tensiune de lucru cat mai mare, cel putin 400Vcc - sau 300Vca. Daca chiar nu ai acces la piese, gasesti condensatoare de antiparazitare in sursele ATX, din alea galbene, in circuitul de intrare...nu sunt grozave, dar tot mai bune ca o rezistenta. Grilele lampilor sunt foarte sensibile, orice ai pune acolo, va aparea un potential de cc suficient de mare ca sa puna lampa pe butuci... P.S. Daca nu intelegi diferenta dintre un rezistor si un condensator, mai bine fa schema asa cum e data acolo... Pai aici e problema ,ca nu exista anod precedent .Este vorba despre grila primului tub la care aplic semnalul de ude o fi el ,,laptop etc.Neavand nicio tensiune aplicata pe grila ,cu rez cuplata intre grila si masa am zgomotul asta.Sunt o gramada de scheme care au rez pe intrare de asta ma intreb de ce am zgomotul de semnal ex:https://www.google.ro/search?q=12ax7+preamp&rlz=1C1EODB_enRO565RO569&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-MeYU8joBMGa0AWzt4DIAg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=659#facrc=_&imgdii=_&imgrc=fsipBLP6Db9oiM%253A%3BrvkREKhyyD_epM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.rru.com%252F~meo%252FGuitar%252FAmps%252FKalamazoo%252FM1%252FImages%252Fschem.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fbigroadblues.com%252Fforum%252Fviewtopic.php%253Ff%253D9%2526t%253D4523%2526start%253D15%3B781%3B592 ...La schema asta am folosit numai condensatori pio k47y-9 la tensiune mare Editat Iunie 11, 2014 de battobataaree Link spre comentariu
Den Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 E banal de simplu,ai legaturi la masa incorecte. Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) E banal de simplu,ai legaturi la masa incorecte. Ma jur ca la asta m-am gandit,dar sa mor daca stiu unde .Toate legaturile de masa sunt de tip stea direct pe borna de "-" a condensatorului de filtraj de pe etajul de intrare. Inclusiv sasiul e legat acolo si de acolo pleaca cu un fir catre borna de - a condensatorului mare care alimenteaza finalul ...:( .Nu stiu ce sa-i mai fac.. Editat Iunie 11, 2014 de battobataaree Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Punand un condensator intre grila si masa, scurtcircuitezi intrarea in c.a.Pune schema exacta folosita - sau cat ai folosit din schema Traviata, acolo ai 1/2 ECC83, reteaua de corectie de ton, a doua 1/2 de ECC83 si final EL84.In Traviata, vorbesc de aparat, nu de schema de acolo, exista tot timpul un usor brum, din cauza constructiei slabe. Dar pt. ce se cerea de la acel radio suna bine...Ar fi bine sa vedem si o poza sau doua cu realizarea...nu poate fi mare branza...Laptopul respectiv face la fel brum si daca e doar pe baterie? Sa nu fie un zgomot intre masa laptopului, care are sursa nedecuplata suficient, si masa amplificatorului, care probabil e pusa la pamant...daca pare a fi de acolo, incearca sa intrerupi legatura la pamant a amplificatorului...in felul asta nu ai scurgere de curent prin masa cablului de la intrare.Inca o chestie...am spus-o de multe ori pe aici: daca ai sasiu metalic, ai izolat masa mufelor de intrare de sasiu? Daca nu...acolo se inchide bucla de masa... Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Punand un condensator intre grila si masa, scurtcircuitezi intrarea in c.a.Pune schema exacta folosita - sau cat ai folosit din schema Traviata, acolo ai 1/2 ECC83, reteaua de corectie de ton, a doua 1/2 de ECC83 si final EL84.In Traviata, vorbesc de aparat, nu de schema de acolo, exista tot timpul un usor brum, din cauza constructiei slabe. Dar pt. ce se cerea de la acel radio suna bine...Ar fi bine sa vedem si o poza sau doua cu realizarea...nu poate fi mare branza...Laptopul respectiv face la fel brum si daca e doar pe baterie? Sa nu fie un zgomot intre masa laptopului, care are sursa nedecuplata suficient, si masa amplificatorului, care probabil e pusa la pamant...daca pare a fi de acolo, incearca sa intrerupi legatura la pamant a amplificatorului...in felul asta nu ai scurgere de curent prin masa cablului de la intrare.Inca o chestie...am spus-o de multe ori pe aici: daca ai sasiu metalic, ai izolat masa mufelor de intrare de sasiu? Daca nu...acolo se inchide bucla de masa... Sasiul este din lemn,este fix radioul traviata taiat pe jumatate .Am folosit schema de amplificator de la radio si am facut un proiect stereo .Nu are nicio legatura montajul meu cu cel din radio (ca si proiectare).Momentan nu am poze ,decat sa fac maine.Faza cu brumul este fara a pune nimic pe intrare ,deci nu cuplez nimic si are zgomot daca nu ii pun condensatorul original.Ideea este ca trebuie sa nu aiba daca pun rezistenta de asa mica valoare intre grila si masa .Cu toate ca am legat masa zic eu bine ,adica toate conexiunile de masa ,inclusiv impamantarea pe borna de minus a condensatorului de la primul etaj si de acolo un fir catre borna celui de pe final .Singura chestie pe care o suspectez e ca puntea redresoare e cam departe de condensator..in rest nu stiu...aveti vre-o alta idee le legare la masa? Pot sa scriu tot detaliul cum am legat daca este nevoie.. Editat Iunie 11, 2014 de battobataaree Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Pai fa-i poze, cat mai clare, apoi daca nu se vede in poze cum ai facut traseul de masa, te mai intrebam...o rezistenta de ordinul sute de K trebuie sa fie, pentru a asigura negativarea grilei in raport cu catodul...iar condensator e bine sa ai si pe intrare, chiar daca intri cu surse de semnal fara componenta de curent continuu...poti pune o valoare mai mare daca nu ai de 22nF, dar pune ceva acolo. Pana la 1uF poti pune, cu riscul de a avea oscilatii parazite, dar neaparat sa fie ceva de calitate, nepolarizat. Eu nu stricam condensatoarele alea pe o schema cu trafuri de traviata, dar...de gustibus... Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 (editat) Pai fa-i poze, cat mai clare, apoi daca nu se vede in poze cum ai facut traseul de masa, te mai intrebam...o rezistenta de ordinul sute de K trebuie sa fie, pentru a asigura negativarea grilei in raport cu catodul...iar condensator e bine sa ai si pe intrare, chiar daca intri cu surse de semnal fara componenta de curent continuu...poti pune o valoare mai mare daca nu ai de 22nF, dar pune ceva acolo. Pana la 1uF poti pune, cu riscul de a avea oscilatii parazite, dar neaparat sa fie ceva de calitate, nepolarizat. Eu nu stricam condensatoarele alea pe o schema cu trafuri de traviata, dar...de gustibus... Din pacate nu se vede nimic daca as face poze.Tot montajul este facut cu fire ca pe vremuri.Nu am nimic cu transformatoarele traviata,chiar imi place cum suna ampul,doar ca am vrut sa adaug un compresor audio pe intrare ,schema este aceasta: https://www.google.ro/search?q=tube+compressor&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3FyZU_inN_HA7AbV8YC4CQ&ved=0CB4QsAQ&biw=1525&bih=734&dpr=0.9#facrc=_&imgrc=dYLOmigXSCraJM%253A%3Bst5_fBPcTFuTJM%3Bhttp%253A%252F%252Fusr.audioasylum.com%252Fimages%252F5%252F58021%252Fcomp1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.audioasylum.com%252Fcgi%252Fvt.mpl%253Ff%253Dtubediy%2526m%253D220330%3B391%3B316 .Am legat iesirea de la compressor (care e cu condensator de 22 nf )la intrarea in amplificator si am acest zgomot.Dupa care am observat ca si daca decuplez compresorul si leg o rez de val mica intre grila si masa am tot acelasi zgomot.De aici am ajuns la concluzia ca am o problema cu legarea la masa .Daca stiti schema de la traviata va pot spune cum am legat conexiunile de masa ,adica sa le desenez.Poate e ceva aiurea si nu stiu eu... Editat Iunie 12, 2014 de battobataaree Link spre comentariu
Den Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Toate legaturile de masa sunt de tip stea direct pe borna de "-" a condensatorului de filtraj de pe etajul de intrare. Inclusiv sasiul e legat acolo si de acolo pleaca cu un fir catre borna de - a condensatorului mare care alimenteaza finalul ...: E gresit... fa invers.Redresare,condensator principal redresare de unde alimentezi direct si cat mai scurt cu putinta finala>>>>aici faci masa in stea... Masa de intrare o iei direct de la condensatorul de filtraj de pe etajul de intrare.E ca si cum ai avea doua mase in stea,una mai mare si una mai mica. Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Asa e, Den zice bine, punctul central de masa e minusul ultimului condensator de filtraj. Ai grija sa fie izolata masa sasiului de masa mufei de intrare si n-ar trebui sa mai fie probleme... Pune schema exact cum ai facut-o tu, eu stiu schema de la Traviata, daca e respectata intocmai suna bine, acolo sunt ceva probleme la cablaj...dar cum am spus nu interesa pe nimeni la vremea aia ca are un pic de brum... Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 (editat) Asa e, Den zice bine, punctul central de masa e minusul ultimului condensator de filtraj. Ai grija sa fie izolata masa sasiului de masa mufei de intrare si n-ar trebui sa mai fie probleme... Pune schema exact cum ai facut-o tu, eu stiu schema de la Traviata, daca e respectata intocmai suna bine, acolo sunt ceva probleme la cablaj...dar cum am spus nu interesa pe nimeni la vremea aia ca are un pic de brum... Am desenat schema in paint,deoarece nu am pspice pe calc asta.Exact asa am legat in momentul asta .Nu am desenat potentiometrii ,dar si ei au masa fix pe borna condensatorului de intrare (fiecare potentiometru cu firul lui direct pe borna condensatorului) si rezistenta de pe grila finalului este la borna de minus ,nu la plus..am desenat gresit aici...Sper sa se inteleaga...Multumesc pt ajutor... Editat Iunie 12, 2014 de battobataaree Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Rezistenta aia de la grila EL84 sper ca in realitate ai pus-o la minusul condensatorului, nu a plus ca in desen... Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 Rezistenta aia de la grila EL84 sper ca in realitate ai pus-o la minusul condensatorului, nu a plus ca in desen... da,este la minus sigur..cum e schema? Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Schema pare ok, dar sasiul nu se leaga la intrare, ci la condensatorul ala la care ai figurat rezistenta gresit, ultimul condensator principal de filtraj. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum